Buczaca klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mac_aaron
    Elegance
    • 2012
    • 984
    • Octavia III (5E3)
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez jerol
    20k = 20 000 km
    Toć piszę, że jeszcze nawet dobrze nie dotarty :diabelski_usmiech

Komentarz

• greg505
      L&K
      • 2013
      • 1239

U mnie, prawdopodobnie buczalo od "zerowego" przebiegu, ale jesienia, zima i wczesna wiosna nie bylo tego slychac.
      Black magic

Komentarz

• olga
        Drive
        • 2014
        • 41

parę miesięcy temu (może upały miały na to wpływ ?) też odkryłem to zjawisko przez Was opisywane. Byłem dwa razy w ASO.

stanowczo twierdzą, że jest OK - twierdzą, że błędy w działaniu klimatyzacji byłyby odnotowane przez komputer. Prawda to? w jakim zakresie komputer auta to jest w ogóle w stanie zanotować?

Komentarz

• skrzatek70
          Classic
          • 2014
          • 11

Witam .
          Odwiedziłem dwa serwisy w Łodzi , ponieważ oto taki dźwięk wydobywał się podczas włączonej klimy ( AC ). https://youtu.be/wWellA-5q7U
          Powiedziano , że te odgłosy są normalne i przy przebiegu 32 tyś kompresor nie ma prawa się popsuć . Odmówiono i nie podjęto żadnej naprawy .Napełniono ponownie czynnik , którego po 2 latach nie ubyło .
          Wkurzało mnie to buczenie i odwiedziłem następny serwis. Pokłony dla personelu , który stwierdził iż jest to nienaturalny odgłos . Pierwszy diagnoza , to winny zawór i od tego elementu zaczęto naprawę . Powiedziano , jeśli to nie pomoże to będzie dalsze szukanie przyczyny . Zawór sprowadzono , bo nie był osiągalny . Naprawa wraz z ponownym nabiciem klimy trwała około 2 godzin . Nastała przyjemna cicha praca klimy .
          Jeśli będzie potrzebna jakaś dodatkowa informacja postaram się pomóc

Komentarz

• c2k4
            Classic
            • 2013
            • 30
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez skrzatek70
            Jeśli będzie potrzebna jakaś dodatkowa informacja postaram się pomóc
            Hejka! A masz może gdzieś napisane co dokładniej zmieniali? U mnie jest bardzo podobny dźwięk i chcą wymieniać kompresor - a z innych wątków wynika, że to niespecjalnie pomaga.
            Jeśli wiedziałbym co dokładnie wymienili u Ciebie, to może spróbowali by to samo u mnie zanim zaczną pruć połowę klimatyzacji

Komentarz

• skrzatek70
              Classic
              • 2014
              • 11

Witaj .
              Dzisiaj dowiedziałem się w serwisie . Został wymieniony zawór rozprężny , numer katalogowy 5Q0820679E ( Octavia 1,4 140 KM 2013 r )

Komentarz

• uli07
                Rider
                • 2012
                • 391
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A gdzie to sie znajduje w samochodzie? Mam podobne objawy od czasu do czasu.
                Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• Ralfik
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 225
                  • Octavia III (5E3)
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Właśnie ten zawór zlokalizowałem, znajduje się w komorze silnika przy grodzi dlatego słychać ten dzwięk pod deską rozdzielczą. Zawór ten zakryty jest aluminiową osłoną i do niego prowadzi gruba aluminiowa rura od klimy. Dostęp do zaworu jest nie za ciekawy.

Komentarz

• uli07
                    Rider
                    • 2012
                    • 391
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy jego buczaca praca poza odglosem ma jakis negatywny skutek?
                    Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                    Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                    Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• greg505
                      L&K
                      • 2013
                      • 1239

Kolejny raz zostala wymieniona sprezarka i osuszacz, no i efektu brak... :evil:
                      Black magic

Komentarz

• Ralfik
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 225
                        • Octavia III (5E3)
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Kolego buczenie jest powodowane przez wadliwy zawór rozprężny tak więc wymiana sprężarki i osuszacza nic nie da. U mnie od nowości tak buczało i myślałem że tak ma być , a teraz muszę sam wymienić na swój koszt.

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Ralfik, dzwiek z tego zaworu zmienia sie u ciebie w zaleznosci od obrotow?
                          Jaki koszt samego zaworu i wymiany?

a jednak mialem wymieniony caly komplet, czyli:
                          -sprezarka
                          -osuszacz
                          -zawor rozprezny
                          -czyszczenie calego ukladu
                          Black magic

Komentarz

• Ralfik
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 225
                            • Octavia III (5E3)
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Tak właśnie wraz ze wzrostem obrotów buczenie jest głośniejsze a zwłaszcza podczas dużych upałów. Teraz praktycznie na włączonej klimie nie słychać buczenia tak więc odłożę ten temat do wiosny może coś więcej się wyjaśni. Ale wszystko wskazuje na ten zawór rozprężny może wyprodukowali wadliwe i wymiana nic nie daje podobnie jak ze sprzęgłem niektórzy mieli wymieniane po dwa lub trzy razy. A do ceny tego zaworu to znalazłem tylko do fabii i superb i kosztuję w granicach stu złotych.

Komentarz

• Kris1985
                              Classic
                              • 2014
                              • 24

Witam, mam problem na wlaczonej klimie strasznie buczy mi po maska. Kiedy wciskamy ECONOMIST wszystko jest OK. Byłem w warsztacie na Syreny 14 Warszawa, powiedzieli ze to prawdopodobnie sprężarka pada. Tylko pytanie czy wymieniać całą czy regenerowac? Oni się nie bawią w regenerację tylko wymieniają krzyknęłi chyba z 1300 zl. Pomyślałem że spróbuję regenerowac. Dzwonię do innego warsztatu (z polecenia od firmy która zajmuje się regenracja) pytam czy się jak to wszystko wyglada. Gość zaczyna mi od mówienia, ze należałoby sprawdzić czy układ nie jest zanieczyszczony bo jak jest to trzeba też wymienić chłodnice klimy itd więc to koszta ok 2500tys. Regenerowac a sprężarka do kupienia za 600 zł, nowa firmy NISEMIS (mogłem zrobić literowke) 800-900 + wymiana i czynnik= 1200-1300.

Pytanie mam do Was, co byście zrobimy na moim miejscu?
                              Wymieniać od razu po całości czy próbować regenerowac?
                              Dzięki.

Komentarz

• Ciekavy
                                RS
                                • 2015
                                • 4303
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BGU 1.6 MPI 102 KM

Drogie ceny maja w stolycy
                                W tamtym roku wymieniałem sprężarke u siebie i wyszło mnie to z robocizna 850zł.
                                Sprężarka nowa Denso + czynnik

Kris1985, szukaj taniej no chyba że stolyca tak winduje ceny
                                Mój szatan

Paweł

Komentarz

• Kris1985
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 24

Za bardzo nie mam wyboru czy stolica czy nie bo tu Mieszkam. A jak pojadę nawet kawałek to wyjdzie to samo z paliwem. Ale czego szukać takiej? Nie wiem która opcje wybrać, czy wymieniać po całości czy bawić się z regenerację tzn próbować bo to różnie później bywa.
                                  Dzięki.

Komentarz

• Ciekavy
                                    RS
                                    • 2015
                                    • 4303
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Powiem Ci tak.
                                    W moim przypadku róznica między nową a regenerowana była 120zł więc wziąłem nową. Wiadomo co nowe to nowe, a taka różnica to nie jest duża aż tak
                                    Mój szatan

Paweł

Komentarz

• bbdawid
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 28

Dziś przy 20 stopniach na zewnątrz coś w aucie stuknelo (jednorazowo) i pokazał się dziwny dźwięk pracy klimatyzacji... nie było tego wczesniej ???? przy okazji podjadę do serwisu i zgłoszę im to. Zobaczymy co Niemiecki serwis na to powie!!

Komentarz

• kemi84
                                        Classic
                                        • 2016
                                        • 26
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W prawdzie mam O II, ale temat mi znany.

Czytalem opinie poprzednikow i ja rowniez slyszalem wyrazne buczenie nasilajace sie wraz ze wzrostem obrotow.

Slyszalem, poniewaz po serwisie klimy problem zniknal. Proba jest zbyt mala, tzn. musze jeszcze pojezdzic zeby to zweryfikowac, ale poki co jak reka odjal.

Komentarz

• Mastermindq
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 209
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kemi84, jak często taki serwis klimy robisz? Wczoraj ja również usłyszałem delikatne buczenie z klimy.

Komentarz

• bob_best
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 744
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ja mam buczenie z klimy; zgłosiłem wraz z kilkoma innymi sprawami prawie 2 tyg. temu w serwisie - do dziś nie ma odpowiedzi
                                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• beton99
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 145
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Witam. Widze, ze temat dla mnie na czasie. Otoz w zeszlym tyg zaczelo mi cos popiskiwac pod maska(rolka?). Pojechalem w czwartek do ASO w Danii bo tu mieszkam i po godzinie stwierdzili, ze to kompresor klimy i do wymiany na gwarancji. Nie maja na stanie ale na jutro bedzie i zrobia od reki. W piatek cieszylem sie juz z powrotem swoim autem. Dodam, ze mam rowne 70kkm i juz taka awaria? Zajrzalem pod maske i rzeczywiscie kompresor nowy lsniacy itd ale na oslonie pod silnikiem zauwazylem otwor okragly, jakby wentylacja albo chlodzenie czy cos. Nie jest on centralnie pod kompresorem ale bardzo blisko i kto wie czy czasem wlasnie tam nie leci piasek woda spod kol i przez to kompresor nie dostal w tylek. Dodam tez, ze po myjn automatycznejz opcja mycia podwozia i odpaleniu silnika czasami zapiszczal mi pasek albo wlasnie ta rolka. Jak bede w Polsce to robie zaslepke i zatkam ta dziure bo obawiam sie, ze historia sie powtorzy

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

U mnie problem definitywnie rozwiazany, w ukladzie bylo zdecydowanie za duzo oleju, pewnie ASO nie uwzglednilo tego, ze nowy komoresor jest zalany juz olejem, i zalali tak jak by bylo pusto.
                                                Po odciagnieciu i ponownym napelnieniu wszystko wrocilo do normy
                                                Black magic

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Skoda cos daje du..y z tymi sprezarkami klimatyzacji.

W moim Superbie nowym przeciez tez mialem do wymiany sprezarke klimy bo wydawala z siebie jakies dziwaczne dzwieki. Oczywiscie na gwarancji wszystko wymienili bez problemu, ale na forum Rapida tez o tych gownia...ch sprezarkach pisza. Widac najtanszy chinski poddostawca...
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Karel
                                                    Rider
                                                    • 2014
                                                    • 370
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

O ile to sprężarki - kolega Ralfik wskazał na zawór rozprężny. I skłaniałbym się ku temu.
                                                    Z tematem działało u mnie ASO - osłuchiwali sprężarkę i była niemal bezgłośna - cichsza niż w salonowej RS-ce. Buczenie też nie występowało i teraz już wiem czym było to spowodowane - AC była ustawiona na "Lo", a efekty dźwiękowe intensyfikują się wraz z mniejszym chłodzeniem przez AC i wyższymi obrotami silnika (przynajmniej u mnie).
                                                    Zastanawiam się, czy prócz walorów dźwiękowych sam zawór pracuje prawidłowo i jak ew. rozpoznać uszkodzenie? Bo jeśli to jedyny efekt, moim zdaniem nie ma sensu ruszać układu.
                                                    To co mnie zastanawiam to temp. powietrza - nawet przy maksymalnej pracy AC jest ono "chłodne", ale nie "lodowate", jak np. w Aurisie. Niemniej układ jest w stanie osiągnąć docelową temperaturę i następnie ją utrzymać, natomiast odbywa się to bardziej ilością wtłaczanego powietrza - może tak powinno być (algorytm AC).

Komentarz

Pracuję...