Zamieszczone przez jerol
Buczaca klimatyzacja
Zwiń
X
-
parę miesięcy temu (może upały miały na to wpływ ?) też odkryłem to zjawisko przez Was opisywane. Byłem dwa razy w ASO.
stanowczo twierdzą, że jest OK - twierdzą, że błędy w działaniu klimatyzacji byłyby odnotowane przez komputer. Prawda to? w jakim zakresie komputer auta to jest w ogóle w stanie zanotować?
Komentarz
-
-
Witam .
Odwiedziłem dwa serwisy w Łodzi , ponieważ oto taki dźwięk wydobywał się podczas włączonej klimy ( AC ). https://youtu.be/wWellA-5q7U
Powiedziano , że te odgłosy są normalne i przy przebiegu 32 tyś kompresor nie ma prawa się popsuć . Odmówiono i nie podjęto żadnej naprawy .Napełniono ponownie czynnik , którego po 2 latach nie ubyło .
Wkurzało mnie to buczenie i odwiedziłem następny serwis. Pokłony dla personelu , który stwierdził iż jest to nienaturalny odgłos . Pierwszy diagnoza , to winny zawór i od tego elementu zaczęto naprawę . Powiedziano , jeśli to nie pomoże to będzie dalsze szukanie przyczyny . Zawór sprowadzono , bo nie był osiągalny . Naprawa wraz z ponownym nabiciem klimy trwała około 2 godzin . Nastała przyjemna cicha praca klimy .
Jeśli będzie potrzebna jakaś dodatkowa informacja postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skrzatek70Jeśli będzie potrzebna jakaś dodatkowa informacja postaram się pomóc
Jeśli wiedziałbym co dokładnie wymienili u Ciebie, to może spróbowali by to samo u mnie zanim zaczną pruć połowę klimatyzacji
Komentarz
-
-
A gdzie to sie znajduje w samochodzie? Mam podobne objawy od czasu do czasu.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Czy jego buczaca praca poza odglosem ma jakis negatywny skutek?Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Tak właśnie wraz ze wzrostem obrotów buczenie jest głośniejsze a zwłaszcza podczas dużych upałów. Teraz praktycznie na włączonej klimie nie słychać buczenia tak więc odłożę ten temat do wiosny może coś więcej się wyjaśni. Ale wszystko wskazuje na ten zawór rozprężny może wyprodukowali wadliwe i wymiana nic nie daje podobnie jak ze sprzęgłem niektórzy mieli wymieniane po dwa lub trzy razy. A do ceny tego zaworu to znalazłem tylko do fabii i superb i kosztuję w granicach stu złotych.
Komentarz
-
-
Witam, mam problem na wlaczonej klimie strasznie buczy mi po maska. Kiedy wciskamy ECONOMIST wszystko jest OK. Byłem w warsztacie na Syreny 14 Warszawa, powiedzieli ze to prawdopodobnie sprężarka pada. Tylko pytanie czy wymieniać całą czy regenerowac? Oni się nie bawią w regenerację tylko wymieniają krzyknęłi chyba z 1300 zl. Pomyślałem że spróbuję regenerowac. Dzwonię do innego warsztatu (z polecenia od firmy która zajmuje się regenracja) pytam czy się jak to wszystko wyglada. Gość zaczyna mi od mówienia, ze należałoby sprawdzić czy układ nie jest zanieczyszczony bo jak jest to trzeba też wymienić chłodnice klimy itd więc to koszta ok 2500tys. Regenerowac a sprężarka do kupienia za 600 zł, nowa firmy NISEMIS (mogłem zrobić literowke) 800-900 + wymiana i czynnik= 1200-1300.
Pytanie mam do Was, co byście zrobimy na moim miejscu?
Wymieniać od razu po całości czy próbować regenerowac?Dzięki.
Komentarz
-
-
W prawdzie mam O II, ale temat mi znany.
Czytalem opinie poprzednikow i ja rowniez slyszalem wyrazne buczenie nasilajace sie wraz ze wzrostem obrotow.
Slyszalem, poniewaz po serwisie klimy problem zniknal. Proba jest zbyt mala, tzn. musze jeszcze pojezdzic zeby to zweryfikowac, ale poki co jak reka odjal.
Komentarz
-
-
Witam. Widze, ze temat dla mnie na czasie. Otoz w zeszlym tyg zaczelo mi cos popiskiwac pod maska(rolka?). Pojechalem w czwartek do ASO w Danii bo tu mieszkam i po godzinie stwierdzili, ze to kompresor klimy i do wymiany na gwarancji. Nie maja na stanie ale na jutro bedzie i zrobia od reki. W piatek cieszylem sie juz z powrotem swoim autem. Dodam, ze mam rowne 70kkm i juz taka awaria? Zajrzalem pod maske i rzeczywiscie kompresor nowy lsniacy itd ale na oslonie pod silnikiem zauwazylem otwor okragly, jakby wentylacja albo chlodzenie czy cos. Nie jest on centralnie pod kompresorem ale bardzo blisko i kto wie czy czasem wlasnie tam nie leci piasek woda spod kol i przez to kompresor nie dostal w tylek. Dodam tez, ze po myjn automatycznejz opcja mycia podwozia i odpaleniu silnika czasami zapiszczal mi pasek albo wlasnie ta rolka. Jak bede w Polsce to robie zaslepke i zatkam ta dziure bo obawiam sie, ze historia sie powtorzy
Komentarz
-
-
Skoda cos daje du..y z tymi sprezarkami klimatyzacji.
W moim Superbie nowym przeciez tez mialem do wymiany sprezarke klimy bo wydawala z siebie jakies dziwaczne dzwieki. Oczywiscie na gwarancji wszystko wymienili bez problemu, ale na forum Rapida tez o tych gownia...ch sprezarkach pisza. Widac najtanszy chinski poddostawca...
Komentarz
-
-
O ile to sprężarki - kolega Ralfik wskazał na zawór rozprężny. I skłaniałbym się ku temu.
Z tematem działało u mnie ASO - osłuchiwali sprężarkę i była niemal bezgłośna - cichsza niż w salonowej RS-ce. Buczenie też nie występowało i teraz już wiem czym było to spowodowane - AC była ustawiona na "Lo", a efekty dźwiękowe intensyfikują się wraz z mniejszym chłodzeniem przez AC i wyższymi obrotami silnika (przynajmniej u mnie).
Zastanawiam się, czy prócz walorów dźwiękowych sam zawór pracuje prawidłowo i jak ew. rozpoznać uszkodzenie? Bo jeśli to jedyny efekt, moim zdaniem nie ma sensu ruszać układu.
To co mnie zastanawiam to temp. powietrza - nawet przy maksymalnej pracy AC jest ono "chłodne", ale nie "lodowate", jak np. w Aurisie. Niemniej układ jest w stanie osiągnąć docelową temperaturę i następnie ją utrzymać, natomiast odbywa się to bardziej ilością wtłaczanego powietrza - może tak powinno być (algorytm AC).
Komentarz
-
Komentarz