Witam co sadzicie o oponach które lepsze 195/65R15 G. MICHELIN KORMORAN 91H czy moze OPONY DĘBICA PRESTO 195/65/R15 91H cena taka sama tylko zastanawiam sie które kupic do mojej skody octavi co sadzicie? czekam na podpowiedzi
Buczaca klimatyzacja
Zwiń
X
-
Buczaca klimatyzacja
Nie dosc ze dzis odkrylem ze mam peknieta szybe przednia, to doszly problemy z klima... Co za dzien :evil:
Wracajac do tematu, czy ktos z was spotkal sie z dziwnym dzwiekiem przy wlaczonym AC?
Przypomina on buczenie, slyszalne jest to przy niskich obrotach. Jezeli chodzi o chlodzenie to nie ma z tym problemu.
Caly czas jezdze w trybie auto, z wlaczonym na stale AC.
Dzis bylo ponad 20stopni i zaczelo buczec, szurac, po wylaczeniu AC jest cisza.
Co to moze byc? Wiatrak klimy, lozysko jakies, sprezarka?Black magic
-
-
pod maską tego nie ma
tą są dźwięki pracującego czynnika w instalacji pod deską rozdzielczą (między ścianą grodziową a deską rozdzielczą)
nie wiem jak jest w O3 ale zakładam, że podobnie jak w Yeti (bo i to i to Skoda)
instalacje są niczym nieosłonięte, deska rozdzielcza to pewnie kawałek twardego plastiku a między tym wolna przestrzeń (działająca jak pudło rezonansowe)
do tego masz cichy silnik więc słyszysz to wyraźnie
problem dotyczy - jak sądzę - jazdy po mieście (praca na biegu jałowym itp.) a nie w trasie (wtedy jednak praca silnika, napędów to zagłuszy) ?
Komentarz
-
-
Jedyne wyjście jakie ci pozostaje to podjechać z tym do ASO bo to nie jest dźwięk pracującego czynnika.
Druga sprawa że dźwięk pracującego czynnika słychać tylko wtedy jak powstanie ubytek w instalacji, przy szczelnej i nabitej do pełna instalacji nie powinno być słychać żadnych odgłosów pracy czynnika, oprócz szumów od dmuchawy nawiewu.Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
Przy wymianie szyby im zglosilem, ale niestety wtedy bylo chlodno wiec nic nie buczalo.
Problem wciaz wystepuje, czekam na upalne dni zeby nie bylo zadnych watpliwosci.
Obstawiam lozysko
[ Dodano: Sro 21 Maj, 14 18:11 ]
Jutro kolejna proba diagnozy, mam nadzieje ze wreszcie cos znajda
Diagnoza: uszkodzony kompresor klimatyzacji, nowy zamowionyBlack magic
Komentarz
-
-
Greg, z ciekawości zapytam: ile będziesz czekać na ten kompresor?
U mnie parę dni temu pojawiły się podobne objawy. Słyszę jakby buczenie, wycie, słychać to przy niskich obrotach silnika, jak obroty wzrastają częstotliwość tego wycia też wzrasta. Czy to może być taka sama usterka jak u Ciebie? To już mój drugi problem z klimatyzacją w tym aucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jjankosGreg, z ciekawości zapytam: ile będziesz czekać na ten kompresor?
U mnie parę dni temu pojawiły się podobne objawy. Słyszę jakby buczenie, wycie, słychać to przy niskich obrotach silnika, jak obroty wzrastają częstotliwość tego wycia też wzrasta. Czy to może być taka sama usterka jak u Ciebie? To już mój drugi problem z klimatyzacją w tym aucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jjankosGreg, z ciekawości zapytam: ile będziesz czekać na ten kompresor?
Zdiagnozowali to dzis kolo 18 i jest szansa ze kompresor bedzie na jutro, wiec szybciutkoBlack magic
Komentarz
-
Komentarz