Czy ja dobeze kojarze, że zmiana na 340 z 288mm będzie dużo kosztowniejsza?
Przy zmianie 288 -> 312 w 1.4TSI potrzebne są tylko inne jarzma. Przy zmianie 288 ->340 potrzebne jest dużo więcej gratów.
Poprawcie mnie, jeżeli się mylę bo nie chciałbym nikogo wprowadzić w błąd.
Klocki hamulcowe + tarcze O3
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez AdiRuti Zobacz wpisObecnie felga 17" i ona zostanie na zimę , na lato planuje zakup 18" , 19" bylaby super ale boje się że może być za twardo tym bardziej że i tak już jest Eibach B12 Sportline.
Panowie, a co w takim razie na tył? Oryginalnie znajomy mial w RS 03 272mm na tył, a wiem że też są 310. Brać 310?
Jakie tarcze i klocki polecacie?
Klocek DS2500. Zwykła tarcza (ATE, Textar, whatever) też da radę a jak pogniesz w co wątpie to wtedy kombinuj z czymś profi.
Jedzisz lewą nogą? Upalasz na torze? Jak nie to nie ma co wydziwiać Przy tej masie będziejsz miał imo i tak zapas.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedA ograniczeń finansowych nie ma żadnych? Jeśli nie, to na przód to:
https://www.bigbrakes4u.co.uk/tarox-...prod_4781.html
Nic fabrycznego nie ma podejścia.Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.
Zostaw komentarz:
-
-
Obecnie felga 17" i ona zostanie na zimę , na lato planuje zakup 18" , 19" bylaby super ale boje się że może być za twardo tym bardziej że i tak już jest Eibach B12 Sportline.
Panowie, a co w takim razie na tył? Oryginalnie znajomy mial w RS 03 272mm na tył, a wiem że też są 310. Brać 310?
Jakie tarcze i klocki polecacie?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedZamieszczone przez AdiRuti Zobacz wpisJakie wkładać tarcze? Mam na myśli pełne czy nacinane, Klocki EBC RED, Brembo , Ferodo , ATE Ceramic...?
PS A felgi masz odpowiednio duże na większe tarcze?
Zostaw komentarz:
-
-
Moim zdaniem jak juz wymieniać to na 340.
312 przy obciazonym samochodzie i mocnych hamowaniach z wiekszych predkosci tez nie wyrabia.
chyba ze jezdzisz na pusto.
Zostaw komentarz:
-
-
Witajcie temat luźny lecz planuje zmiany, a orientując się w terenie na pewno będzie pomocny nie tylko dla mnie
Octavia 3 o silniku 1.4 TSi seryjnie 140 KM ze stage 1 będzie więcej ... Lecz pomijając to kiedy się rozpędzamy i zaczynamy hamować w pewnym momencie przy pewnej prędkości okazuje się, że troszkę tu brakuję.
W Oryginale mamy zacisk przód 288, tył 253 i teraz pytanie dla tych, którzy mają doświadczenieKtóra zmiana będzie najlepsza, mając również na uwadze ceny części eksploatacyjnych.
Zakładając że Octavia 3 1.4 TSI ma 180 KM czy w tym przypadku zmiana na 312/288 zrobi znaczącą różnicę, a może to nadal mało i trzeba wsadzić 340/310 ?
Jakie wkładać tarcze? Mam na myśli pełne czy nacinane, Klocki EBC RED, Brembo , Ferodo , ATE Ceramic...?Ostatnio edytowany przez AdiRuti; 47249.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedNo tak. Jarzma mam na tylnej osi. Tam jest dosyć nowy system boscha, a z przodu prehistoria od ate.
Ferodo ds performance + brembo max.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisTylko te jarzma to skąd wziąłeś? Bo moje auto akurat jarzm w ogóle nie posiada (są zintegrowane ze zwrotnicą).sam o nich pisałeś.
Możesz dokładnie podać jakie podzespoły, bo klocki to jak dobrze doczytuję to ferodo DS?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedZnakomicie! Kupiłbym ponownie. Świetnie się dozuje siła hamulca. Tylko te jarzma to skąd wziąłeś? Bo moje auto akurat jarzm w ogóle nie posiada (są zintegrowane ze zwrotnicą).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisSetup to mam w BIOSie. Cały czas. Nie trzeba zakładać.
więc jak się ma Twój nowy zestaw tarcze/klocki/jarzma ?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedSetup to mam w BIOSie. Cały czas. Nie trzeba zakładać.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedZamieszczone przez xcex Zobacz wpisJa z ATE sie wyleczyłem jak je spałiłem doszczętnie przy powrotcie z wakacji .
U siebie w aucie z 2012 r. (61 kkm) mam hamulce fabryczne. Przodu nie pamiętam, ale klocki z tyłu to bosch.
Zostaw komentarz:
-
-
Mi sie wydaje ze na pierwszy montaż idzie własnie TRW , przynajmniej tak było do niedawna w VW. ( a moze i jest dalej tak )
Ja z ATE sie wyleczyłem jak je spałiłem doszczętnie przy powrotcie z wakacji .
Potem założyłem TRW , przejechałem z 30k km na nich i sprzedałem auto ... i oczywiscie nie rozmawialismy o hamulcach bo były sprawne
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez EŁ Zobacz wpis
przy tej mocy to raczej chyba tylko w ramach pozbycia się nadwyżki biletów NBPno chyba że ganiasz autostradami jak dzik
chociaż mi np wystarcza seryjny zestaw a autostradami wolno nie jeżdżę i nawet w przypadku wysypu ameb przyspawanych do lewego pasa tudzież nie używających lusterek wstecznych , dyskomfortu w postaci słabych hebli nie odczuwam ba nawet mam wrażenie że ten zestaw jest efektywniejszy niż np zimmermann + ferodo dsp w poprzedniej O2 RS
Autostrada nie jest tu dobrym wyznacznikiem, bo nawet jak od czasu do czasu zrobisz 200--->100, to klocek i tak nie zdąży się przegrzać, a do następnego takiego wyczynu zdąży już ostygnąć. No chyba, że cały czas robisz 200---->100, a to już inna sprawaMi akurat na autostradzie w miarę dają radę... gorzej jest na krętych drogach...
Inwestycja w lepszy klocek jest jak najbardziej zawsze uzasadniona, jeżeli tylko odczuwasz niedomagania serii. Inna sprawa, że swojego czasu spotykałem i takich zawodników, którzy ładowali do swoich aut klocki stricte racingowe, które po pierwsze nie miały homologacji drogowej, a to przy poważniejszym wypadku i ofiarach może skutkować tym, iż ubezpieczyciel pokaże nam środkowy palec. Po drugie słabo hamowały, bo właściciele nie byli w stanie ich dogrzać, do temperatury pracy(stąd bardzo często na tyle zostaje coś "lżejszego", żeby hamowało od początku, ale o tym już nie wielu takich wiedziało
).
Podsumowując, DS Performance, to jak najbardziej dobra droga
Zostaw komentarz:
-
-
340mm zawsze bedzie efektywniejszy od 312mm nawet jakbyć wsadził klocki Norauto
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisTu nadmienię, że ds performance w wersjach mało chodliwych (do słabych silników) są cholernie drogie. Do mojego (280/272) to około 450 zł za komplet na jedną oś (tył nieco drożej od przodu). Przednie czekają na montaż. :-)no chyba że ganiasz autostradami jak dzik
chociaż mi np wystarcza seryjny zestaw a autostradami wolno nie jeżdżę i nawet w przypadku wysypu ameb przyspawanych do lewego pasa tudzież nie używających lusterek wstecznych , dyskomfortu w postaci słabych hebli nie odczuwam ba nawet mam wrażenie że ten zestaw jest efektywniejszy niż np zimmermann + ferodo dsp w poprzedniej O2 RS
Ostatnio edytowany przez EŁ; 113.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedDopiero na wiosnę założę. W pakiecie będą też tarcze i malowanie zacisków/jarzm.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisPrzednie czekają na montaż. :-)
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedZamieszczone przez KOWAL ziom Zobacz wpisChyba, że czujesz niedosyt, wtedy można się pobawić nieco mocniejszym klockami np Ferodo DS Performance.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazak86 Zobacz wpiszamierzam się do wymiany tarcz i klocków hamulcowych. wlasnie koncza sie ori i nie wiem w co isc? jakie polecacie ? Trw,zimmermann czy może Bosch?? A może jest coś lepszego sprawdzonego.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: