jaki silnik i wersję zamówić OIII ?
Zwiń
X
-
Od ponad roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Octavii III Active 2016 r. z silnikiem TSI 1,4 150 km. Zdecydowanie polecam. Jednostka napędowa bardzo elastyczna. Przy małych prędkościach bardzo ekonomiczna - spalanie około 5,0-5,5 l/100 km, przy większych też spoko 6-7 l/100 km.
-
-
1.4 vs 1.8 to odwieczna dyskusja. Oczywiście, że 1.8 przyśpieszy lepiej i pojedzie szybciej ale jest droższe w zakupie (przynajmniej jako nowe) i spali dużo więcej (myślę, że 1,5-2l/100 w mieście i jakieś 1,5l/100 w trasie) więc jeśli Cię stać to O3 z 1.8 będzie lepszym samochodem niż z 1.4 - dodatkowo ma wielowahacz a nie belkę z tyłu, etc.
Pytanie natomiast było czy do przedstawionego stylu jazdy 1.4 TSI wystarczy - odp brzmi "tak". Ja kiedyś pamiętam jak rodzinna O2FL 1.4 122 była na przeglądzie i na 2 dni dostaliśmy zastępczą O2 FL 1.2 105. To co mogę powiedzieć po takim eksperymencie - TSI (w sumie wszystkie) ładnie ciągną od dołu i np takie 1.2 dopiero "puchło" w trasie no i uwierała 5cio biegowa skrzynia.
Najlepiej będzie się wybrać do salonu skody - zwykle mają O3 (czy teraz O3 FL) z 1.4 TSI do jazd - zabrać ze 2 tęgich kolegów + trochę bagażu i sprawdzić. Jak w 4 osoby (liczę z dilerem) i bagażami będzie ok to w 2 tym bardziej.
Natomiast jak mówię - jeśli nie boli Cię dopłacanie 6-9pln do każdej przejechanej setki to 1.8 będzie oczywiście lepszym (w sensie mocniejszym) silnikiem.
Zostaw komentarz:
-
-
Dobrze koledzy podpowiadają. TSI nawet to słabe, bardzo fajnie się zbiera od dołu. Potem już trochę brakuje ale nie jest to jakaś przepaść. Tak na serio to da się jeździć wszystkim, od rozsądku i umiejętności będzie zależeć czy będziesz poruszał się sprawnie.
U mnie stety-niestety wygrało serce i zdecydowałem się, że kupie 1.8. Jak wsiadłem na jeździe testowej do 1.8 to się zakochałem i nie mogłem już zejść niżej, po prostu nie
Zostaw komentarz:
-
-
bierz śmiało 1.4. 1.8 pali więcej (9l/100 przy 140-150) a w najczęściej używanym zakresie obrotów (2000-4000) ma praktycznie taki sam moment obrotowy więc różnice wyczujesz dopiero przy dynamicznej jeździe.
1.4 przy normalnej jeździe w 3 osoby z bagażem po krajach bałtyckich (w sumie 1000km, 90-100km/h z paroma odcinkami po 120 i trochę miasta) spalił 6,2-6,3/100. 1.8 bym miał pewnie 7.0-7.5 w takich warunkach.
1.4 działa doskonale do 140km/h. Potem spalanie rośnie wykładniczo a dynamika spada ale za to jadąc 120-140 będzie równie dynamiczny co 1.8 a spali sporo mniej.
Zmiana z 1.4 do 1.8 to nie tylko kwestia silnik ale też inne zawieszenie tyłu, hamulce, i parę innych głupot ale przy większym spalaniu etc to 1.8 powinien być raczej świadomym wyborem.
1.4 jest idealnym kompromisem dla Octavii. No i ma o ile wiem kalsyczny pasek a nie łańcuch jeśli jesteś w grupie obawiającej się o napinacze VAGowskie po paru latach
Zostaw komentarz:
-
-
reex masa samochodu jest stosunkowo niska, bo chyba 1150 kg. Silnik 1.4 TSI do Twojej jazdy to aż nadto
2 osoby i cały bagaznik zawalony to spokojnie i mój 1.2 TSI 86 KM ciągnął po krajówkach i autobahnie
Jak nie wyprzedzasz wszystkiego i wszystkich jadąc w 5 osób to 1.4 TSI będzie aż nadto dla osoby spokojnie jeżdżącej
Zostaw komentarz:
-
-
witam wszystkich,
jestem przed wyborem kupna OIII z 2014 . Po przeczytaniu wielu postow nie wiem do konca jaki silnik wybrac. Nie preferuje szybkiej jazdy, a samochod w ciagu roku bedzie mial max 3-4 trasy ponad 1tys. km. , a tak to czasami po miescie i krotkie wypady. Czy majac taka jazde w zupelnosci wystarczy silnik 1.4 TSI 140KM DSG. Czy przy takiej sylwetce i wadze samochodu wspomniany silnik wystarczy do komfortowej jazdy i wyprzedzaniu, jesli beda poruszac sie nim dwie osoby + bagaze(wylacznie w dluzszych trasach)? Czy lepiej wybrac wersje 1.8 TSI ? Duza jest roznica miedzy nimi jesli chodzi o spalanie ?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
-
tu nie o kolor chodzi a o palcowanie i rysowanie
ale odkrylem ze przy ambientowym oswietleniu boczki są w innym kolorze więc jest postęp.
Zostaw komentarz:
-
-
Zawsze możesz to okleić dobrej jakości folią w kolorze jakim życzysz i po problemie. Koszt śmieszny a piano black przeszkadzać nie będzie.
Zostaw komentarz:
-
-
no zgadzam się, że wygląda ładnie ale samochód ma posłużyć parę lat i jak potem będzie porysowany to straci cały urok a tak od początku do końca wygląda tak samo średnio.Zamieszczone przez tomash23 Zobacz wpisCo człowiek to inny gust. Ja bym się nie obraził gdybym miał fortepianową czerń. Ale fakt, że każdą ryskę widać jest irytujący.
Zostaw komentarz:
-
-
Co człowiek to inny gust. Ja bym się nie obraził gdybym miał fortepianową czerń. Ale fakt, że każdą ryskę widać jest irytujący.
Zostaw komentarz:
-
-
no jest to plastik ale dalej jest lepszy niż to palcująca i rysująca się jak głupia "fortepianowa czerń"Zamieszczone przez tomash23 Zobacz wpis
Raczej mnie niż bardziej
Zostaw komentarz:
-
-
Raczej mnie niż bardziejZamieszczone przez przybysz86 Zobacz wpis
wczoraj siedziałem w O3 ambition i było coś co mniej lub bardziej chciało udawać szczotkowane aluminium. Przy radiu (w tej co siedziałem był bodaj Amundsen) było czarno i "ślisko" ale na drzwiach i tunelu środkowym tak jak pisalem
Zostaw komentarz:
-
-
chodziło mi o to że 'limuzyna' w sensie bryła a'la sedan i bardziej 'reprezentacyjny' będzie czarny style z full Ledami na 17-tce z chromami niż jakiś Ambition na 16tceZamieszczone przez Clip Zobacz wpis
No ja rozumiem, że to forum octavii ale zachowajmy jakiś umiar
Chyba że "reprezentacyjna" pochodzi od reprezentanta handlowego
ale masz rację ze może źle ująłem temat 'limuzyna' w sensie bryła a'la sedan
Zostaw komentarz:
-
-
nie działa edycja posta więc tak - znalezione na angielskiej stronie Skody:Zamieszczone przez przybysz86 Zobacz wpis
wczoraj siedziałem w O3 ambition i było coś co mniej lub bardziej chciało udawać szczotkowane aluminium. Przy radiu (w tej co siedziałem był bodaj Amundsen) było czarno i "ślisko" ale na drzwiach i tunelu środkowym tak jak pisalem
"The doors are lined with the Style trim (Dark waves). Option for the Style is Dark brushed alu trim." - to by rozwiązało największy problem ino w cenniku PL takich opcji nie widzę.Ostatnio edytowany przez przybysz86; 30528.
Zostaw komentarz:
-
-
wczoraj siedziałem w O3 ambition i było coś co mniej lub bardziej chciało udawać szczotkowane aluminium. Przy radiu (w tej co siedziałem był bodaj Amundsen) było czarno i "ślisko" ale na drzwiach i tunelu środkowym tak jak pisalemZamieszczone przez tomash23 Zobacz wpisA oglądałeś kiedyś z bliska wersje Ambition? Bo to wykończenie nie ma nic wspólnego ze szczotkowanym aluminium. Ten wzór na tym to taka powiedziałbym bardzo drobna krateczka.
Zostaw komentarz:
-
-
A oglądałeś kiedyś z bliska wersje Ambition? Bo to wykończenie nie ma nic wspólnego ze szczotkowanym aluminium. Ten wzór na tym to taka powiedziałbym bardzo drobna krateczka.
Zostaw komentarz:
-
-
michal8937
będę pamiętał ale zakupy na poważnie zacznę jak zobaczę O3 FL na żywo.
Pytania co do wersji Style:
-czy ktoś gdzieś widzi opcję pozbycia się tego czarnego pianina ze środka? Nie jestem fanem w innych samochodach i wątpię by Octavia lepiej tu wypadła. Plasitkowe szczotkowane amelinium z Ambition lepiej do mnie przemawia
-podobnie ale apropos zegarów - po co inna czcionka? Co złego w tej od Ambition?
-Jak jest z fotelami? W Style wg zdjęć czy innych wizualizacji fotele z przodu wydają się mieć zauważalnie szersze oparcia. Siedziałem w O2 FL i O3 Ambition i w obu te zwykłe "wąskie" fotele były całkiem przyjemne. Ma ktoś doświadczenie z tymi szerokimi czy to dopiero w O3 FL się pojawiły? Oczywiście przed zakupem ogarnę jazdę próbną ale może już ktoś ma opinię w temacie
W sumie mogę się zamknąć w jednym pytaniu: czy da się Style wykończeniem Ambition?
Zostaw komentarz:
-
-
Jak coś to wbijaj na priv, a postaram się pomóc - pro bono, jakby ktoś był dociekliwy.Zamieszczone przez przybysz86 Zobacz wpis
tam gdzie będzie najtaniej. Oczywiście nie będę jechał 600km o 500pln ale pewnie roześlę wici do dilerów i zobaczymy kto co zaoferuje.
Na razie nim zacznę rozmowy na poważnie chcę zobaczyć O3 FL na żywo bo te nowe światła na zdjęciach i filmikach wyglądają od super do fatalnie
Zostaw komentarz:
-
-
No ja rozumiem, że to forum octavii ale zachowajmy jakiś umiarZamieszczone przez Sewerwa Zobacz wpisMamy reprezentacyjną limuzynkę
Chyba że "reprezentacyjna" pochodzi od reprezentanta handlowego
Zostaw komentarz:
-
-
Tu też moim zdaniem bardzo fajna wyjściowa konfiguracja O3 FL
Liftback Style + Amazing 1.4TSI 150KM DSG w czarnym metalicu ładnie wygląda na 17 tce z chromami
Dosyć bogate wyposażenie w tej wersji z Amazingiem.
Dołożone:
- drive mode i łopatki do kiero warto przy DSG dobrać,
- zapas,
- grzana kanapa (u mnie żonka jak z synkiem z tyłu siedzi to bardzo chwali),
- oświetlenie Ambientowe,
- składany fotel + iso-fix i obicie w eko-skórce.
I mieścimy się w 103tys.zł. katalogowo.
Mamy reprezentacyjną limuzynkę bardzo przestronną (jak na segment C - szczególnie tylna kanapa i bagażnik),
z oszczędnym silnikiem w zestawieniu z komfortową i wygodna, a jak trzeba szybką skrzynią DSG.
Do normalnej-spokojnej jazdy na codzień po mieście i okolicach oraz na wakacje, również z dzieciakami fajny zestaw - a jak trzeba i pogonic to szybkie DSG i 150KM też daje radę - demon nie będzie ale za to cena lepsza i spalanie niż mocniejsze wersje.
Zostaw komentarz:
-
-
1800zł to cały pakiet Amazing kosztuje.Zamieszczone przez emylpe Zobacz wpisFull Ledy są za 1800 w amazing dla Style
Nie wybieranie Amazing przy konfiguracji czy to w Amibition czy Style to 'grzech' bo duzo sie dostaje za śmieszna kasę.
Najważniejsza różnica w Style to światła.
Jak się chce Full Ledy to STYLE + AMAZING
jak nie to AMBITION + AMAZING i jak najmniej dodatków żeby wyszło taniej niż bogatszy STYLE/
Różnica w cenie jest praktycznie za same swiatła a dostaje się duzo więcej
PS. Zauważyłem porównując 2016 Style i Amazing ze kiedyś dochodziły dodatkowe 2 air bagi dla tylnej kanapy a teraz nie dochodzą ale za to dochodzi:
- funkcja ogranicznika prędkosci w tempomacie,
- full ledy zamiast xenonów (chętnie bym zamienił)
- grzane fotele przód,
- grzana kiera (za sportową jest dopłata 500zł ale jestem ciekaw czy ta sportowa będzie też grzana bo jak nie to rządanie 500zł dopłaty jest aburdalne)
- 8cali radio zaqmiast 6,5 jak w MY2016 + SmartLink
- chromy zderzak + okna, i grill w połysku.
Zostaw komentarz:
-
-
Sewerwa zgadzam się ale wiem, że samochodowe LEDy są od bardzo słabych po fantastyczne i nie wiem jak jest w Octavii
Zostaw komentarz:
-
-
W cenniku w prostokącie Amazing do wersji Style, jest info, że Full Ledy dochodzą w STYLE Z AMAZING.
Do Ambition kosztują 4200zł + 800zł za Light and Rain Assist, więc moim zdaniem Style + amazing ma FULL LED'Y,
a Ambitoin nie ma i dobieranie do Amibiton FULL LED mija się z celem, bo dopłacanie podobnej sumy do wersji ok 5 tys
daje ok 10 rzeczy wiecej (wymieniałęm we wcześniejszym poście).
Dobre światła to moim zdaniem ważna rzecz:
1) Ty więcej widzisz,
2) Ciebie lepiej/szybciej widać,
3) łądniejszy wygląd auta,
- pomijam wartość wartość przy sprzedaży i koszty eksploatacji.
Wolę mieć standard nagłośnienie (które daje radę), nie brać drive MODE czy sportowych foteli lub Phone-boxa, a mieć porządne swiatła.
Swoją drogą co daje ten phone-box i ile kosztuje, ja nie mam i mam bluetooth odbieranie/kończenie/wybieranie połączeń z kierwonicy z listą kontaktów na kompie miedzy zegarami (maxi-dot czarnobiały) a na ekranie radia guzik phone i mam kontakty z kolorowymi zdjeciami kontaktów z telefonu, pisanie/odpisywanie sms-ów z poziomu radia, transfer plików muzycznych przez bluetooth z tel do radia itp.
Myśle że Style + Amazing i koło zapasowe to fajna wyjsciowa opcji do rozważania:
- liftback/kombi,
- tdi/tsi,
- jaka moc/skrzynia/napęd
- i za które dodatki naprawdę chcemy dopłacić...
Zostaw komentarz:
-
-
A jak spradzają się halogeny w O3? warto w ogóle kombinowac z LEDami?
Niby fajny bajer ale aż tak mi na szpanie na LEDY nie zależy a do tego jak coś padnie w nich to wymian z tego co wiem to sporo drożej wychodzi.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: