Panowie proszę o wpisy na temat rzeczywistego spalania w podanym silniku. Trasa, miasto cykl mieszany. Interesuje mnie rzeczywiste spalanie przy normalnym użytkowaniu. To że ludzie piszą o spalaniu 6 L po mieście to wiem, ale myślę że trzeba być "zamulaczem" żeby taki wynik osiągnąć. Pytanie zrodziło się z własnych obserwacji. A szczególni po ostatniej trasie. Pod koniec zeszłego roku jeździłem w trasę 270 km x 2 = 540. Wówczas prędkość utrzymywałem 110-120 i spalanie wyszło mi na poziomie 6 - 6,2. Innym razem jechałem w trasie z prędkością 130-140 i wówczas wyszło około7,0 - 7,2.
Dzisiaj zrobiłem trasę 420 km z prędkością około 140+ i spalanie wyszło na poziomie 7,8 - 8,0. I stąd moje zastanowienie, czy taka prędkość staje się o tyle mniej ekonomiczna, czy powinienem szukać przyczyny?
Dzisiaj zrobiłem trasę 420 km z prędkością około 140+ i spalanie wyszło na poziomie 7,8 - 8,0. I stąd moje zastanowienie, czy taka prędkość staje się o tyle mniej ekonomiczna, czy powinienem szukać przyczyny?
Komentarz