Panowie proszę o wpisy na temat rzeczywistego spalania w podanym silniku. Trasa, miasto cykl mieszany. Interesuje mnie rzeczywiste spalanie przy normalnym użytkowaniu. To że ludzie piszą o spalaniu 6 L po mieście to wiem, ale myślę że trzeba być "zamulaczem" żeby taki wynik osiągnąć. Pytanie zrodziło się z własnych obserwacji. A szczególni po ostatniej trasie. Pod koniec zeszłego roku jeździłem w trasę 270 km x 2 = 540. Wówczas prędkość utrzymywałem 110-120 i spalanie wyszło mi na poziomie 6 - 6,2. Innym razem jechałem w trasie z prędkością 130-140 i wówczas wyszło około7,0 - 7,2.
Dzisiaj zrobiłem trasę 420 km z prędkością około 140+ i spalanie wyszło na poziomie 7,8 - 8,0. I stąd moje zastanowienie, czy taka prędkość staje się o tyle mniej ekonomiczna, czy powinienem szukać przyczyny?
Dzisiaj zrobiłem trasę 420 km z prędkością około 140+ i spalanie wyszło na poziomie 7,8 - 8,0. I stąd moje zastanowienie, czy taka prędkość staje się o tyle mniej ekonomiczna, czy powinienem szukać przyczyny?
Ja odkąd kupiłem auto czyli toeche ponad rok mam spalanie na poziomie 5,45. Zawalidroga nie jestem. Zmiana biegów zanim olej się nie zagrzeje przy niecałych 2000 obrotów. Później jak ciepły to zdarza się i dociągnąć do 4 tys
Jeżdżąc normalnie wg znaków +/- 10 więcej mam właśnie takie spalanie. Jadąc na wakacje w 3 osoby i pełen bagażnik,trasy obwodnicami i autostradami i na bodajże 700km wyszło mniej niż 6 litrów. 
Komentarz