octavia 3 elegance vs nowa octavia rs ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fosa
    Classic
    • 2013
    • 38

MichalSZN, kolego jak zrobiles taka konfiguracje ze wyszla taka cena? Ile dostales rabatu i w ktorym salonie takie rzeczy? U mnie sama skrzynia dsg + pelna skora to juz prawie 15tys.

Komentarz

• MichalSZN
      Drive
      • 2013
      • 40

fosa Krotoski-Cichy w Szczecinie www.skodex.pl. Tylko ja mam manual (nie chciałem skrzynii bo powiedzmy, że jest "nowa" i nie przetestowana) i bez skór. Dostałem 4k zniżki na pakiet amazing dla wersji elegance oraz wynegocjowałem jeszcze 5%.

Komentarz

• fosa
        Classic
        • 2013
        • 38

Nie wiem właśnie czy nie zrezygnuje z kilku zbednych dodatkow i nie wezmę 1.8..to chybs najlepszy kompromis pomiedzy 1.4 a rs

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Zamieszczone przez fosa
          Nie wiem właśnie czy nie zrezygnuje z kilku zbednych dodatkow i nie wezmę 1.8..to chybs najlepszy kompromis pomiedzy 1.4 a rs
          I to jest słuszna koncepcja.

Wrzuć specyfikację, ktoś coś doradzi, podpowie względem wyposażenia dodatkowego itd.

Tak sobie czytam ten wątek i myślę, że należałoby wyjść od budżetu, potem dojść do oczekiwań co do silnika, a na końcu sięgnąć po wyposażenie dodatkowe.

Dawaj swoją koncepcję, opisz swoje priorytety, ludzie Ci pomogą. :wink:
          I wskażą dobrego dealera, gdzie od ceny te 10 % urwiesz.

Komentarz

• MichalSZN
            Drive
            • 2013
            • 40

Zamieszczone przez fosa
            Przetestujesz 1.8TSI i nie będziesz chciał wysiadać Jeśli możesz wyslij mi swoją specyfikację na priva, a ja podpytam kobitki która mi "składała Skodę" ile może mi zaproponować. Może będzie się opłacało zamawiać u mnie w mieście niż u Ciebie.

Komentarz

• fosa
              Classic
              • 2013
              • 38

Budzet ok 100 tys , to na czym najbardziej mi zalezy to navi ( nie musi byc Columbus ) , skora lub alcantara ( raczej skora bo latwiejsza w utrzymaniu przy jasnej tapicerce ) , bi ksenony ( akurat ten pakiet amazing jest ok ) oraz dsg . Poza tym cos co naprawde moze sie czasami przydac czyli np asysten parkowania ( jesli zonka czasami pozyczy auto - zaoszczedze na blacharzu i sie zwroci ) obsluga tel i zestaw glosnomowiacy , nie potrzebuje z kolei asystenow toru jazdy lub podpowiedzi czy potrzebuje odpoczynku. To tyle z glowy jesli chodzi o znizke to u siebie wynegocjowalem 11 % i podobno wiecej dac gosciu nie mogl.

[ Dodano: Sro 14 Sie, 13 13:55 ]
              Wlasnie odpisal mi gosciu ze Skody i twierdzi ze moje auto jest juz zamrozone i nie mozna nic juz pozmieniac. Nie wiem czy jest to mozliwe skoro wstepny termin odbioru jest na ostatni tydz wrzesnia. Sadzicie ze moze tak byc? Jesli tak to bede zmuszony pozostac przy 1.4..narzekac oczywiscie nie bede ale wiadomo o co chodzi

Komentarz

• Prekompilator
                Rider
                • 2013
                • 420

Zamieszczone przez fosa
                Wlasnie odpisal mi gosciu ze Skody i twierdzi ze moje auto jest juz zamrozone i nie mozna nic juz pozmieniac. Nie wiem czy jest to mozliwe skoro wstepny termin odbioru jest na ostatni tydz wrzesnia. Sadzicie ze moze tak byc? Jesli tak to bede zmuszony pozostac przy 1.4..narzekac oczywiscie nie bede ale wiadomo o co chodzi
                Na 1.4 narzekać nie będziesz - problemem jest ta nieszczęsna, stukająca i hałasująca belka w tylnym zawieszeniu. 1.8 z racji zawieszenia wielowahaczowego nie ma tych problemów.
                Co do terminu odbioru - jest to ok. 3 tyg. od daty produkcji, więc raczej powinno dać się coś zmienić.

Komentarz

• MichalSZN
                  Drive
                  • 2013
                  • 40

Zamieszczone przez fosa
                  Ja zapytam swojej babki jak to wygląda. Nie wiem czy Twoje auto jest już na taśmie. Kiedy wpłacałeś zaliczke?

Komentarz

• fosa
                    Classic
                    • 2013
                    • 38

Wplacilem kaske w srode 31 lipca..nawet mowili ze odbior moze byc na poczatku pazdziernika

Komentarz

• DJ MŁODY
                      RS
                      • 2007
                      • 5908
                      • Octavia II (1Z3)

widze ze mieszkasz kilka ulic dalej :wink: , szkoda że się wcześniej nie odezwałeś przed zamówieniem autka - może bym pomógł w lepszym upuście , gdzie zamawiałeś :?:
                      pozdrawiam Adam
                      Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• fosa
                        Classic
                        • 2013
                        • 38

DJ MŁODY, akurat auto bralem w Tarnowie bo obecnie tutaj mieszkam. Mysle ze jesli chodzi o upust to moge byc zadowolony . Zaluje ze wczesniej sie nie odzywalem bo rozwialbym swoj dylemat co do 1.4 i 1.8 jeszcze przed zlozeniem zamowienia. No ale nie ma tego zlego

Komentarz

• jaca43
                          Classic
                          • 2013
                          • 2

Zamieszczone przez DJ MŁODY
                          widze ze mieszkasz kilka ulic dalej :wink: , szkoda że się wcześniej nie odezwałeś przed zamówieniem autka - może bym pomógł w lepszym upuście , gdzie zamawiałeś :?:

Witam ,
                          jestem zainterwsowany Twoją upustowa ofertą
                          W Ganinexie oferują mi 9% upustu bez ubezpieczenia a w Emidzie 6% z ubezpieczeniem.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• msz07
                            Drive
                            • 2013
                            • 54

fosa
                            Jeśli gość ze skody mówi ci że już nie można zmienić zamówienia, to ściemnia albo leniem jest i mu się nie chce. Powiedz że w takim razie zrezygnujesz i zobaczysz, że jakimś cudem mu się uda. Ja zmieniałem zamówienie 2 razy, w podobnych terminach i nie było problemów.

Komentarz

• fosa
                              Classic
                              • 2013
                              • 38

msz07, a odebrales juz swoja Octavie?

Mozna dokupic sobie dodatkowa gwarancje na kolejne 2 lata jak juz auto bedzie w salonie i gotowe do odebrania?

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

Zamieszczone przez fosa
                                Mozna dokupic sobie dodatkowa gwarancje na kolejne 2 lata jak juz auto bedzie w salonie i gotowe do odebrania?
                                Tak, ale musisz to zgłosić przed wystawieniem faktury. Ta gwarancja jest jakby dodatkowym wyposażeniem, które możesz dobrać najpóźniej .
                                Tylko dopytaj, czy to faktycznie gwarancja, czy też ubezpieczenie od awarii w TU. Jeżeli to drugie, to serwis zabierze się do roboty gdy "likwidator szkody" się zgodzi - pomijając kwestie jego dobrych chęci, trochę dłużej to trwa, niż gdybyś z usterką zgłosił się od razu.

Komentarz

• msz07
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 54

fosa

Auto mam w produkcji w 35 tygodniu (ostatni sierpnia). Odbiór, pewnie do połowy września. Zmiany robiłem w pierwszym tygodniu sierpnia, o tych wcześniejszych nie wspominając
                                  Z dodatkową gwarancją ...... tak jak napisał Prekompilator

Komentarz

• szyymko
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 1

Zamieszczone przez msz07
                                    fosa
                                    Jeśli gość ze skody mówi ci że już nie można zmienić zamówienia, to ściemnia albo leniem jest i mu się nie chce. Powiedz że w takim razie zrezygnujesz i zobaczysz, że jakimś cudem mu się uda. Ja zmieniałem zamówienie 2 razy, w podobnych terminach i nie było problemów.
                                    Nie mi oceniać czy gość ze skody jest leniwy czy niedokształcony
                                    Wiem, że proces tak zwanego mrożenia samochodu odbywa się już na trzy tyg. przed produkcją. Więc może być to prawda.

Co ciekawe sam proces produkcji samochodu trwa max dwa dni razem z wyjazdem z fabryki

Pozdr!

Komentarz

• Octavianos
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1130

Dobrze sprzedawca powiedział, jak masz w 35 tygodniu produkcję, to w 33 się wszystko mrozi i nic już nie zmienisz. Nie wiem dlaczego wszyscy wszystko wiedzą, ale sami nie zamawiają aut w fabryce (nie znają szczegółów specyfiki produkcji w fabryce Skody) i twierdzą, że oczywiście sprzedawca ściemnia i kłamie, bo mu się nie chce...
                                      SIMPLY CLEVER
                                      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• msz07
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 54

Octavianos wszystko się zgadza tylko fosa bo o jego aucie dyskutujemy nie moim, odbiór ma na początek października wiec auto pewnie w produkcji ok. 39 - 40 tygodnia a nie 35. Biorąc pod uwagę, czas kiedy chciał zrobić zmiany, a posta z odpowiedzią ze skody ma z 14 sierpnia, czyli jakoś koło 33 tygodnia, to mimo jak napisałeś że nie wiem wszystkiego, wydaje mi się że coś jest nie tak .............

Komentarz

• wozhd
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 103

Ja miałem sytuację że na końcu kwietnia nie dało się zmienić zamówienia o żadną opcje oprócz koloru, mimo że produkcja była przewidziana na koniec czerwca (tak późno bo było to 1.8 TSI w manualu). Przy czym to było zaskoczeniem zarówno dla dealera jak i dla mnie, jak powiedział "system zamroził zamówienie", telefony do poznania, ani mail'e do Czech nie zadziałały. Jako że umawiałem się że w zamówieniu na pewno dokonam zmiany, jedynie co mógl zrobić dealer zamówić dla mnie jeszcze jedno auto ze zmianą, a to pierwsze zostawić w salonie. Dla mnie to nie jest logiczne, świadczące o dużej biurokracji i braku elastyczności nawet wewnątrz firmy. Mimo to jestem wdzięczny dealerowi że nie postawił mnie w sytuacji bez wyjścia.

p.s. na minus jest to że na auto zamówione na przełomie marca/kwietnia czekam do dziś, ponoć 36 tydzień.
                                          O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• mascotte
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 180

Zamieszczone przez wozhd
                                            Ja miałem sytuację że na końcu kwietnia nie dało się zmienić zamówienia o żadną opcje oprócz koloru, mimo że produkcja była przewidziana na koniec czerwca (tak późno bo było to 1.8 TSI w manualu). Przy czym to było zaskoczeniem zarówno dla dealera jak i dla mnie, jak powiedział "system zamroził zamówienie", telefony do poznania, ani mail'e do Czech nie zadziałały. Jako że umawiałem się że w zamówieniu na pewno dokonam zmiany, jedynie co mógl zrobić dealer zamówić dla mnie jeszcze jedno auto ze zmianą, a to pierwsze zostawić w salonie. Dla mnie to nie jest logiczne, świadczące o dużej biurokracji i braku elastyczności nawet wewnątrz firmy. Mimo to jestem wdzięczny dealerowi że nie postawił mnie w sytuacji bez wyjścia.

p.s. na minus jest to że na auto zamówione na przełomie marca/kwietnia czekam do dziś, ponoć 36 tydzień.
                                            wiesz współczuję Tobie znam ból czekania, ale jedź do dilera poodkładaj tematów w doposażeniu za free niech się ustosunkują, masz okazję zrekompensować to,
                                            pozdrawiam
                                            Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• wozhd
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 103

Zamieszczone przez mascotte
                                              Zamieszczone przez wozhd

wiesz współczuję Tobie znam ból czekania, ale jedź do dilera poodkładaj tematów w doposażeniu za free niech się ustosunkują, masz okazję zrekompensować to,
                                              pozdrawiam
                                              Gadałem z dilerem, już ponoć zrobił mi maksymalną zniżkę. Nie mam jak tego zweryfikować. Dla mnie jest najważniejsze żeby nie było już poślizgów w produkcji.
                                              O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• metrotest
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 506
                                                • Volkswagen
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Porównanie "testu łosia" obu wersji 1.8 TSI i 2.0 TSI wskazuje na brak przewag RS-a
                                                http://www.kinomaniak.tv/seriale/automaniak/s11e7, Skoda od 9m20 s /nie trzeba się rejestrować/

Niestety nie ma się gdzie przejechać wersją 2.0 TSI w przeciwieństwie do 1.8 TSI.
                                                I tu pojawia się dylemat co do zasadności dopłaty 18 tys. zł /w stosunku do Elegance/, zwłaszcza jeśli wybór ma być "w ciemno".

Korzyści dla obu wersji:
                                                1. RS 2.0 TSI
                                                a. lepsza elastyczność, 100 Nm więcej
                                                b. bardziej bojowy wygląd + ładniejsze wnętrze, czarna podsufitka , sportowe fotele
                                                c. twardsze zawieszenie i niższy środek ciężkości /czyli lepiej się prowadzi choć mniej komfortowo/, to może być też wada
                                                d. niewiele wyższe spalanie wobec 1.8 /tak zakładam/
                                                e. bogatsze wyposażenie
                                                f. lepsze brzmienie silnika, choć sztucznie generowane

2. Elegance 1.8 TSI
                                                a. 20 tys. zł na paliwo, ewentualnie bogatsze wyposażenie
                                                b. porównywalne zawieszenie /wielowahaczowe/ i właściwości jezdne /przynajmniej wg ww. filmu/
                                                c. porównywalne osiągi od 0-100 km/h
                                                d. poziom wyposażenia standardowego
                                                e. można zamówić elektrycznie regulowane fotele

Jeśli wersję RS traktować jedynie jako mocniejszą wersję o bardziej indywidualnym designie a nie jako wersję usportowioną to dopłata wydaje się spora. I wtedy trzeba wybrać ... Golfa VII GTI :roll: :?:

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

RS ma szperę ?

chyba nie za bardzo

Komentarz

• bohen
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1260
                                                    • Audi
                                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

ketivv, ma pseudo szperę - XDS.

Komentarz

Pracuję...