Zamieszczone przez Skoda-Auto
1.8 tsi czy warto?
Zwiń
X
-
1.8 tsi czy warto?
Witam kolegów. Mam zamiar stać się szczęśliwym posiadaczem nowej Octavi kombi z silnikiem 1.8 tsi. Moje pytanie do osób posiadających takie auto :
-jak się sprawuje ten silnik , jak spalanie , osiągi i kultura pracy
-jak wygląda sprawa z zawieszeniem czy jest duża różnica w porównaniu do belki
-czy przy zawieszeniu wielowachaczowym można kupić auto na kołach 17 (mieszkam w warmińsko-mazurskim a tu wiadomo że drogi są kiepskie)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.
-
-
W perspektywie posiadacza Seata Leona z tym silnikiem.
1. Sprawuje się wyśmienicie, kultura pracy- harmonijnie rozwija moc, spalanie- 100% miasto przy normalnej jeździe- od tankowania wypluł mi 8.8l/100. Trasa- w zależności od nogi- i zejdziesz w okolice 6l, i w okolice 10- wszystko zależy od indywidualnego stylu jazdy i nie ma co się tu oszukiwać- jeżeli szuka się oszczędności za wszelką cenę- nie patrzeć na ten silnik i pozostać przy 1.4TSI lub którymś TDI.
2. Jeżeli mam być szczery- nie wiem, auta z belką nie ujeżdżałem długo i szczęśliwie- jednakże w przypadku codziennej eksploatacji nie wydaje mi się że ktoś zauważy różnicę, no chyba że rzeczywiście prowadzi się jak wóz drabiniasty i tył podskakuje jak stara przyczepka.
3. Też pomieszkuję w warmińsko-mazurskim- drogi są złe. Ale 17" wchodzą bezproblemowo w zacisk 312mm, więc- 225/45 i problemu nie ma. Jeżeli jeździ się ostrożnie i nie traktuje auta jako zdobywcy półmetrowych krawężników- nic złego nie powinno się dziać. Nawet na 18". :wink:Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.
Seat Leon FR 1.8TSI 2013
Komentarz
-
-
Jesteś pewien, że Elegance można zamówić na felgach 16" - ot tak bezproblemowo?
Z tego co ja się dowiadywałem, to opcja dostępna dla klientów flotowych, a dla indywidualnego klienta, to sprzedawca musi się postarać.
Pytam, bo sam jestem zainteresowany Elegance na felgach 16" i do tego z pakietem na bezdroża.
Komentarz
-
-
ketiuz, odnośnie belki: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
1.8TSI 180 użytkuję ja w Leonie 3 i jeszcze kilka forumowiczów w O3. Co chcesz wiedzieć o tym silniku?Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.
Seat Leon FR 1.8TSI 2013
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kc2inechyba nie warto bo gazu nie zalozysz...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
ketiuz, zamawiaj 1.8 i nie marudź :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketiuzDzisiaj dzwoniłem do salonu i powiedziano mi że różnica między belką a wielowachaczem jest prawie nie zauważalna.
Zamow jazde testowa u dealera i wejdz setka w zakret 90 stopni i zobaczysz sam
belka czy wahacz lepszy...
Komentarz
-
-
Nikt nie jest w stanie wypunktować różnic w zawieszeniu z prostego powodu- nikt nie ma jednocześnie tego samego auta z belką i w-wahaczem. Podjedź do Fimotu i weź na jazdę próbną (chyba mają 1.4) i zobacz czy pasuje, bo teoretyzować to możemy długo i szczęśliwie. :diabelski_usmiechIm bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.
Seat Leon FR 1.8TSI 2013
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kc2ineZamieszczone przez ketiuzDzisiaj dzwoniłem do salonu i powiedziano mi że różnica między belką a wielowachaczem jest prawie nie zauważalna.
Zamow jazde testowa u dealera i wejdz setka w zakret 90 stopni i zobaczysz sam
belka czy wahacz lepszy...Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Leon 1.8TSI- 6b. manual. 140km/h ~3.3krpm. Spalanie... Nie wiem.Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.
Seat Leon FR 1.8TSI 2013
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AKaNikt nie jest w stanie wypunktować różnic w zawieszeniu z prostego powodu- nikt nie ma jednocześnie tego samego auta z belką i wahaczem.
Co prawda w golfie, ale jest tam to samo zawieszenie. Różnice mogą być w sprężynach i amortyzatorach. Zwłaszcza DCC w lepszej wersji.
test Golf wielowahacz vs belka
Wynik jest taki, że wielowahacz jest bardziej komfortowy i stabiliniejszy. Zwłaszcza na złych drogach belka szybko dochodzi do granic swoich możliwości.
[ Dodano: Wto 03 Wrz, 13 10:09 ]
Warto jeszcze dodać, że jeśli ktoś chce lepsze zawieszenie to może kupić Golfa z DCC. Niestety musi się wtedy pogodzić z mniejszym prześwitem, brakiem 1,8 TSI, brakiem 4x4 oraz mniejszą kabiną i bagażnikiem.
Komentarz
-
-
Dodzwoniłem się do salonu gdzie sprzedawca nie owijał w bawełnę tylko odrazu powiedział że komfort na wielowachaczu jest o niebo lepszy. Tam gdzie na dziurach i wybojach belka hałasuje wielowachacz pozostaje cichutki. Powiedział że i prowadzenie auta jest lepsze auto lepiej się zachowuje na zakrętach.
Komentarz
-
Komentarz