1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Zamieszczone przez greg505
    Ale musicie przynac ze troche nuda wieje jak sie gaz do dechy wciska? :lol: :lol:
    Jedynka, dwojka, juz 100tka i zieeeew, nuda panie... :twisted:
    Nuuuda jak cholera szczególnie jak w komplecie jest DSG... Jedyna pociecha, że po tych 7-8 sek. masz komfort braku aut dookoła, bo peleton zostaje zazwyczaj kilka długości auta z tyłu :diabelski_usmiech .

Też przesiadłem się z BXE+ ( ok. 135/320 ) i choć faktycznie na początku brakowało "kopniaka" w plecy to "śmoc" jest a samochód zbiera się jak trzeba.
    Porównanie z X-trailem w takiej wersji silnikowej wydaje mi się po prostu śmieszne...
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
      Porównanie z X-trailem w takiej wersji silnikowej wydaje mi się po prostu śmieszne...
      I pewnie taki ten post miał być :lol:. Autor napisał dopiero kilka postów na forum, może jeszcze o emotkach nie wiedzieć, więc wyszło trochę tak na poważnie . Poza tym jego nissan mógł wygrać z RS-em TSI, więc i tak wybrał wersję łagodniejszą .
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• Ceed1
        Rider
        • 2012
        • 461

Ja jak jeździłem swoją Skodą Felicją 1,6 to też byłem najszybszy. Hałas, drgania, wycie silnika itp. Wydawało się mi, że jadę szybko jak nie wiem co. Po przesiadce na OII 1,4 TSI w zasadzie to padło to nie jedzie pomyślałem. Do czasu jak zacząłem obserwować licznik. Wszystko jasne. Moc oddawana liniowo we względnej ciszy bez kopniaka w plecy. TSI są super pod wazględem elastyczności. Pan z Nissana na pewno dostaje po turbodziurze i jakiejś tam zwłoce w czasie kopniaka w plecy plus hałas i już mamy samochód, który jest najszybszy .

Komentarz

• Tippo
          L&K
          • 2009
          • 1349
          • Octavia III (5E3)
          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez m.arc.in
          Silnik słabo wchodzi na obroty, po takiej mocy spodziewałem się więcej.

Fakt. Moment obrotowy to tylko 250 Nm. W obecnym aucie mam 340 Nm i 150 KM.

Myślałem mimo wszystko, że skoda będzie dawała lepsze wrażenia.

Jeżdżę teraz Nissanem X-trail T31 2.0 DCi w najwyższej wersji wyposażenia.

Samochód ma prawie 5 lat i mam go od nowości.

W ramach oszczędności postanowiliśmy kupić skody...

No cóż nie odebrałem octavii i chyba nie odbiorę.

Stracę zaliczkę, ale wolę X-a...

To zes sie kolego nadzial. 8)

Mam "stare" 1.8 tsi i to w dodatku ciezkie 4x4, zmierzone 181km . Nowe tsi pewno bedzie mieć tez wiecej jak 180 deklarowane.
          A sklada sie tak, ze ojciec ma x-a i to 170km dci , od nowosci, do tego brat ma tez x-a na wypasie tez 170km dci i tez „od nowości” :P . Jezdzi to w porownaniu z moja tsi kiepsko, kopa diesla o ktorym tu pisali koledzy tez nie ma, kopa to mialem w starej o1 po chipsie. To nawet nie ma za bardzo jebniecia w fotel, a moc konczy sie przy 3,5 tys rpm, podkreslam ze oba auta maja niby 170km!!
          Malo tego, przy 140 km/h to ma obroty na 6ce jak moja benzyna, a przypominam, ze to znacznie głośniejszy diesel. Nie mówiąc o tym, jaki jest wtedy szum powietrza, tego pudla…
          Ogolnie x trail to fajne autko, miękkie fotele, praktyczne, ale porównanie mocowe z o3 a nawet o2 1.8, to bez jaj… Dopiero TDI CR w yeti lub tiguanie [ Bo pasek CC juz kloc i 170ka dostala baty na ekspresowce, a wlascicel moj znajomy sie od tamtej pory nie odzywa do mnie, bo tak przezyl,ze go skoda objechala, ludzie to sa smieszni czasem :/ ], 170 lub wiecej km, może cos powalczyc z rolki, z moja 1.8, podkreslam tdi nie to cus co niby ma 170km i dci na klapie :P Bo czesc tych koni to chyba spi :/ Wole nie wiedziec, jak jedzie ta super 150ka DCI
          Choc na plus uznac trzeba, ze sam w sobie silnik dci jest cichy i malo pali, a DPF nawet na bardzo krotkich odcinkach nie sprawia klopotu i sterownik nie rozrzedza oleju paliwem.
          Wiec twój kolega albo ma zepsute 1.8, albo jak pisali koledzy, to post sponsorowany, szczególnie, ze na forum jestes kilka dni.

Komentarz

• m.arc.in
            Classic
            • 2013
            • 12

Nie jest to post sponsorowany, bo po co?

Napisałem to wcześniej.
            Na pewno skoda jest szybsza od x-traila. Na pewno przyśpiesza lepiej.
            Ja po prostu oceniając oba auta wolę. Starszego X-traila.
            To tyle

Pisałem wcześniej w innym wątku, że opisze porównanie o3 z x-em.
            Zamówiłem skodę bo mi się podobała, a na jazdach jeździło się tym nieźle, tyle, że mając do wyboru... nową skodę, albo już prawie 5 letniego nissana, wolę nissana.
            Co w tym dziwnego?

Porównanie dotyczy zupełnie innych samochodów. Tak.
            To moje osobiste porównanie.
            Mając wybór. Nissan, czy skoda takie oto porównania dokonałem.

A na forum jestem nowy, no nie do końca, Zaglądam tu od dawna.
            Czytałem wszystkie Wasze tematy i posty na temat O3.
            Nie miałem do tej pory co opisywać to nie opisywałem.

Możecie się z tym nie zgadzać.
            Wasza sprawa.

Napisałem na początku. To moje subiektywne wrażenia.

Czy jak komuś nie spodoba się octavia to zaraz jest to marketing?
            Albo post sponsorowany...
            Możecie nie przyjmować do wiadomości, że są ludzie którzy wolą starszy samochód niż nową skodę, ale tak jest.

M.
            Skoda w drodze...

Komentarz

• redfoxik
              Classic
              • 2013
              • 22

Porównanie dotyczy zupełnie innych samochodów. Tak.
              To moje osobiste porównanie.
              Mając wybór. Nissan, czy skoda takie oto porównania dokonałem.
              Czy jak komuś nie spodoba się octavia to zaraz jest to marketing?
              Albo post sponsorowany...
              Ja wszystko rozumiem, tylko po kiego grzyba zamawiałeś octavie :?:

Przecież Twoje preferencje są BARDZO widoczne. (nie do końca zrozumiałe, ale widoczne)

Możecie nie przyjmować do wiadomości, że są ludzie którzy wolą starszy samochód niż nową skodę, ale tak jest.
              Samochód ma prawie 5 lat i mam go od nowości.
              W ramach oszczędności postanowiliśmy kupić skody...
              aaaa i wszystko jasne :shock: :lol: :?:

Komentarz

• Miro1174
                Classic
                • 2013
                • 9

Witam
                Muszę przyznać, że lekko mnie rozczarował ten opis.
                Powiem tak - mam golfa 6 1.4 TSI ponad 160 KM benzyna. Skodę mam 1.8 180 KM benzyna.
                Golf jest bardzo dynamiczny i jeździ świetnie. Naprawdę próbowałem się wiele razy nim z innymi.
                Lepsze były tylko samochody już typowo usportowione jak focus st, golf gti, leon cupra, itd...
                Wsiadam do skody i odczuwam wyraźną różnicę w mocy in plus pomimo zupełnie innego większego samochodu. Swoją drogą to volkswagen strzelił sobie trochę w kolano dając tylko 140 KM w nowe 7 ce,
                a później dopiero gti.
                Mając 2 samochody wiem ,że nie opłaca się kupować paska 2.0 w benzynie. Ja swojego wyboru nie żałuję.
                Skoda jest świetna. Każdy ma prawo do swojej oceny. Ale niech to będzie w miarę obiektywna ocena!!!
                To tak samo jak opisywali, że silniki TSI to wielkie gówno. Pewnie jak ktoś nie potrafi jeździć samochodem z kompresorem i turbiną to później płacze. Są to jedne z najlepszych silników jakie powstały tylko dla ludzi myślących. Nawet subaracza można szybciutko zajechać jak się nie potrafi jeździć.
                Mirek

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

Zamieszczone przez Northeusz
                  I pewnie taki ten post miał być :lol:. Autor napisał dopiero kilka postów na forum, może jeszcze o emotkach nie wiedzieć, więc wyszło trochę tak na poważnie . Poza tym jego nissan mógł wygrać z RS-em TSI, więc i tak wybrał wersję łagodniejszą .
                  Tylko co wy z tym wygrywaniem i stawaniem na kreskach?? Ścigacie się namiętnie Skodą na ulicach? Człowiek napisał swe subiektywne wrażenia, pojezdził i nie chce tego auta. To tak dziwne? Hmmm, fakt na forum skodowym to może i dziwne, ale nie wszystkich w PL jednak skoda łapie za serce... Póki co nie ma ona 100% udziału w rynku...
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• mattyah4x4
                    Rider
                    • 2013
                    • 664

tak jak napisałem wcześniej - dogmatycznym wielbicielem skody (ani innego vaga) nie jestem, aut miałem sporo...

akurat ostatnio wymieniłem - w sposób zupełnie przemyślany - w miare nowego renault (przepraszam, miało to znaczek "nissan", ale przecież nissana już daaaaawno nie ma) na skodę wlasnie, i to ze znacznie większym przebiegiem 8)

i co ? i gooowno... jestem bardzo zadowolony, choć jednocześnie świadom wad skody - a koło wynalazków z koncernu RENAULT ( a przypominam, są to m.in. : nissan, dacia, łada) nawet NIE STANĘ

PS. x-trail jest brzydki jak kupa, a silnik dCi to jedna wielka mina, że o reszcie podzespołów posklecanych z różnych modeli renówek miłosiernie nie wspomnę...
                    Diesel Service Śmietana
                    43-210 Kobiór
                    ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                    nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• ketivv
                      L&K
                      • 2011
                      • 1155

Zamieszczone przez mattyah4x4
                      akurat ostatnio wymieniłem - w sposób zupełnie przemyślany - w miare nowego renault (przepraszam, miało to znaczek "nissan", ale przecież nissana już daaaaawno nie ma) na skodę wlasnie
                      Zamieszczone przez mattyah4x4
                      wynalazków z koncernu RENAULT ( a przypominam, są to m.in. : nissan, dacia, łada)
                      na tej samej zasadzie nie ma już dawno Skody jest tylko nazwa handlowa grupy VAG

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez perfex
                        Zamieszczone przez Northeusz
                        Tylko co wy z tym wygrywaniem i stawaniem na kreskach?? Ścigacie się namiętnie Skodą na ulicach? Człowiek napisał swe subiektywne wrażenia, pojezdził i nie chce tego auta. To tak dziwne?...
                        A czy ja proponowałem jakąś kreskę? :shock: :lol:. Jeżeli autor pisze, że 1.8TSI jest słabawe i podaje z czym to porównuje, to jak mamy to rozumieć inaczej niż po prostu porównanie silników (pomijam opisy innych szczegółów samochodu)?. Określenie 1.8TSI, że To prawie nie jedzie i to w porównaniu z DCI w klocku typu Nissan, samochodzie cięższym, o oporze czołowym porównywalnym ze sporą szafą jest ciekawym sformułowaniem. Wśród silników do 2 litrów podejrzewam, że jest niewiele, które mogą się wykazać taką elastycznością i parametrami jak właśnie 1.8TSI - wliczając w to również diesle.
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• Hexatron
                          Classic
                          • 2013
                          • 10

Panowie, jak czytam wasze posty to mam wrażenie, że co niektórzy koledzy są totalnie zblazowani i nawet nie potrafię sobie wyobrazić ich stylu jazdy ani dróg po których się poruszają - one muszą być nie tylko w innym kraju ale innej galaktyce. Czytając teksty - dotyczące samochodów które mają 150 KM albo więcej - dosłownie: "to nie ma mocy", "nie jedzie", "słaby silnik" to mam wrażenie że chyba ktoś się ze swoim małym przyjacielem między nogami na rozumy pozamieniał. Ja wiem że wszystko jest względne no ale jak można używać takich sformułowań w odniesieniu do wozu klasy średniej z silnikiem o mocy 180 KM i 250 Nm momentu obrotowego w szerokim zakresie obrotów? Chyba są jakieś granice - można napisać że nie jest to wóz tak szybki jak - dajmy na to - BMW 335i ale do cholery TO WCIĄŻ SZYBKI SAMOCHÓD. Znacznie szybszy niż 80% pojazdów poruszających się po polskich drogach więc te określenia sugerujące jakiś dramat w osiągach tego auta to chyba nieporozumienie. Gdyby wszyscy mieli taki tok myślenia to kierowcy Seicento i Tico już dawno popełniliby zbiorowe seppuku...

Komentarz

• hetman72
                            Classic
                            • 2012
                            • 32

Zamieszczone przez Hexatron
                            Panowie, jak czytam wasze posty to mam wrażenie, że co niektórzy koledzy są totalnie zblazowani i nawet nie potrafię sobie wyobrazić ich stylu jazdy ani dróg po których się poruszają - one muszą być nie tylko w innym kraju ale innej galaktyce. Czytając teksty - dotyczące samochodów które mają 150 KM albo więcej - dosłownie: "to nie ma mocy", "nie jedzie", "słaby silnik" to mam wrażenie że chyba ktoś się ze swoim małym przyjacielem między nogami na rozumy pozamieniał. Ja wiem że wszystko jest względne no ale jak można używać takich sformułowań w odniesieniu do wozu klasy średniej z silnikiem o mocy 180 KM i 250 Nm momentu obrotowego w szerokim zakresie obrotów? Chyba są jakieś granice - można napisać że nie jest to wóz tak szybki jak - dajmy na to - BMW 335i ale do cholery TO WCIĄŻ SZYBKI SAMOCHÓD. Znacznie szybszy niż 80% pojazdów poruszających się po polskich drogach więc te określenia sugerujące jakiś dramat w osiągach tego auta to chyba nieporozumienie. Gdyby wszyscy mieli taki tok myślenia to kierowcy Seicento i Tico już dawno popełniliby zbiorowe seppuku...
                            I z tym się zgadzam, niektórym się w głowach poprzewracało :P . A tak na serio, każdemu wg. potrzeb, nie podoba się Skoda, nie kupuje jej i tyle. Podoba, to OK, szerokiej drogi i tyle. Jak kogoś stać to niech sobie kupi 3.6l lub 4.5l w odpowiednim samochodzie i szpanuje.
                            Echhhhhhh, ludzie, ludzi, tylko trolować i nic więcej.

Komentarz

• Andja
                              Rider
                              • 2006
                              • 596

m.arc.in oszczędny 2x traci :wink:

Komentarz

• Festexx
                                Rider
                                • 2013
                                • 286

No kurde wypowiem się wcześniej przed O3 jezdziłem nową Captivą 2.2 VCDI 184 KM i powiem że było całkiem nieźle - 2 tony masy 4x4 i tak koło 9,6 do setki, ale nie oszukujmy się moje 1,4 TSI 140 KM to objeżdża taki samochód jak chce. Terenówka przy takim samochodzie osobowym to może sobie jedynie zrobić "loda" albo mieć z 300 KM conajmniej.
                                Nie ma opcji żeby X-Trail chodził lepiej od 1,8 TSI 180 KM bo to jakieś herezje
                                Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez martini73
                                  Co do zwierząt w aucie - welur zawsze złapie sierść,
                                  to w O3 jest welur :?:
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• michalek1912
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 113

Takie coś znalazłem na Facebooku CompSport:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

Że niby ma w serii ponad 200 KM i 320 NM ?? E to pewnie mocniejsza wersja fabrycznie dla Audi, tak jak kiedyś z 150KM 1.8 T robili 180, 210 i 225 KM w TT.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• michalek1912
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 113

Teoretycznie parametry mają takie same..
                                        Dane techniczne Audi A3 8V Sportback 5d 1.8 TFSI 180KM 132kW 2013-2016 - wyczerpujące informacje (wymiary, osiągi, spalanie) na temat wersji nadwoziowych i silników wszystkich modeli Audi A3 8V Sportback 5d 1.8 TFSI 180KM 132kW 2013-2016.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• greg505
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1239

Jak tylko zmienie na letnie kola, to jade sie shamowac.
                                          Watpie zeby przekroczylo 190KM

Btw, to jest kolejny wykres ktory potwierdza ze maks moment jest od 2000rpm, a nie od 1250
                                          Black magic

Komentarz

• bob_best
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 744
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez michalek1912
                                            Takie coś znalazłem na Facebooku CompSport:

Obrazek

Obrazek
                                            ta górka na momencie obrotowym - niezbyt to zdrowe, mogłoby być trochę bardziej gładko, a nie nic, nagłe piźnięcie i potem lekki opad.
                                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ta gorka jest tez z tego, ze pomiar jest od 2tys obr, a nie z 1200 do deski, wtedy turbina lekko przepompuje i tak to moze wygladac.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Tippo
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1349
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Dig Dug
                                                e niby ma w serii ponad 200 KM i 320 NM ?? E to pewnie mocniejsza wersja fabrycznie dla Audi, tak jak kiedyś z 150KM 1.8 T robili 180, 210 i 225 KM w TT.
                                                Dlaczego nie?? Zdrowa seria przewidywalem wyjdzie ok. 200km, ja mialem 20km gratisu i tutaj tez jest, bo wyjsciowo ma 180 a nie 160km

Komentarz

• Himenek
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 412

i tyle na ten temat

Komentarz

• Prekompilator
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 420

Re: 1.8 TSi

1.8 w stosunku do 1.4 nie sprawia wcale wrażenia szybszego.
                                                    Jadąc 1.4 odczuwałem braki w dynamice, dlatego zdecydowaliśmy się na 1.8. Pomyśleliśmy, że przy większym silniku, większej mocy o 40 KM będzie lepiej.
                                                    Mooooże jak by kręcić silnik na wysokich obrotach było by lepiej, ale jak bardzo go trzeba kręcić?
                                                    Moment obrotowy taki sam przy 1.4 i 1.8, w innym zakresie, ale 1.4 jest lżejszy.
                                                    To samo pisałem kilka miesięcy temu, ale ze zrozumieniem się w ogóle nie spotkałem. Delikatnie rzecz ujmując.

Komentarz

Pracuję...