1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lubek24
    Rider
    • 2013
    • 597
    • Octavia III (5E3)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Tippo

To tylko 180KM
    Olbrzymi to moze nie jest, ale seria dobrze dotarta wychodzi pod 200km
    Skąd takie info ?

Jak dotrę swój to pod nosem mam hamowanie, wydam parę zeta by to sprawdzić o ile masz jakieś wiarygodne info.

:shock:
    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• wojcian
      Ambiente
      • 2013
      • 149

,,diesel CR wydaje sie teraz prosty jak konstrukcja cepa,, , dokładnie to samo zaczynam myśleć.

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6763
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bluebox
        Wg. mnie 1.8 TSI to bardzo dobra konstrukcja. Dlatego uważam za nieuzasadnione porównywanie tego modelu do starszych silników montowanych w poprzedniej generacji aut.
        Jak zrobisz 100000 km to będziesz mógł coś napisać i porównać, bo obecnie masz za mały przebieg.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Trancer
          Będzie płacz i zgrzytanie zębów jak te silniki będą się sypać po gwarancji, mpi, wałki wyrównawcze w bloku itd. cienko to widzę, chociaż obawiam się też o swój 1.4 tsi ea211
          Zamieszczone przez lukrys
          Mój znajomy mechanik po oględzinach autka powiedział tylko jak skonczy Ci sie gwarancja od razu sprzedawaj bo różnie może być z tym silnikiem
          No to ziarno zostało zasiane :lol:
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• wojcian
            Ambiente
            • 2013
            • 149

A na jesien vw uraczy nas kolejnymi wersjami silników z seri tsi w nowym passacie i audi a4 chyba na wiosne. Moim zdaniem to powinni dopracować jedną wersją silnika tsi o paru wariatach mocy ,a nie wypuszczać na rynek kolejną puszkę pandory.Teraz to się odbywa chyba metodą prób i błędów kosztem klientów.Sam myslalem o silniku tsi , gdyż na jazdach testowych faktycznie można mieć frajde z jazdy,ale chyba zostanę przy klekocie 2,0tdi cr, przynajmniej wiem co mnie czeka.

Komentarz

• Chris11
              RS
              • 2011
              • 1587

Mój znajomy mechanik po oględzinach autka powiedział tylko jak skonczy Ci sie gwarancja od razu sprzedawaj bo różnie może być z tym silnikiem
              Mój znajomy, jak zobaczył elektryczny młynek do kawy to rzekł: "wyrzuć to pieroństwo w cholerę, przeca to się może wybuchnąć, poranić, prądem porazić... ja mam ręczny zmielacz i nic mi nie grozi."

To zapewne jeden z tych mechaników, co całe życie naprawia stare benzyniaki i klekoty z W123, a wszystko, co nowe to dla niego konstrukcje kosmiczne.

Trzeba zmienić znajomego - nie silnik.

Komentarz

• mufel
                Ambiente
                • 2014
                • 194

Robię juz tak drugi raz i uwazam ten schemat za idealny. Kupuje nowe auto z przedłużona gwarancja na 4 lata a po tym czasie wymiana. Dla nie ktorych wydawac sie to moze wyrzucaniem kasy w bloto ale za komfort takze psychiczny sie placi. Przy jakości wykonania urządzeń w dzisiejszych czasach jesli mam tylko okazje to przedluzam gwarancje na max termin. To sie sprawdza przynajmniej u mnie.

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

Zamieszczone przez lubek24
                  Zamieszczone przez Tippo

To tylko 180KM
                  Olbrzymi to moze nie jest, ale seria dobrze dotarta wychodzi pod 200km
                  Skąd takie info ?

Jak dotrę swój to pod nosem mam hamowanie, wydam parę zeta by to sprawdzić o ile masz jakieś wiarygodne info.

:shock:
                  Jest gdzies na forum wykres z audi a3 z tym samym silnikiem, no i moc wyszla ponad 200KM, a moment ok 300niutkow.
                  Tez palnuje swojego shamowac
                  Black magic

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

Panie bob best chlupotanie mi nie przeszkadza (nie pisze że nie słysze) ale jak widać dużo osób na to sie skarży więc chyba Ty jesteś głuchy i nic nie zauważasz xD

Komentarz

• Tippo
                      L&K
                      • 2009
                      • 1349
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Skąd takie info ?
                      Ktos juz wrzucal wykres.

Komentarz

• Chris11
                        RS
                        • 2011
                        • 1587

Zamieszczone przez mufel
                        Robię juz tak drugi raz i uwazam ten schemat za idealny. Kupuje nowe auto z przedłużona gwarancja na 4 lata a po tym czasie wymiana..
                        Bardzo dobre podejście. Problem w tym, że mało którego obywatela naszej zielonej wyspy stać na taki zabieg.

Komentarz

• lubek24
                          Rider
                          • 2013
                          • 597
                          • Octavia III (5E3)
                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Tippo
                          Skąd takie info ?
                          Ktos juz wrzucal wykres.
                          czyli powtarzasz plotkę - jak baba : 8)

ale po świętach się umówię i zhamuję auto mimo wszystko.
                          O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

mufel, To ma sens, jak robisz dużo km. Do tych 120 tysięcy w 4 lata, a auto na ciebie zarabia. Jak nie, to odsprzedając go po 4 latach jesteś tak w plecy, że stać cię na swap silnika w razie biedy, albo na kilka poważniejszych napraw. :| Schemat trochę na siłę.
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• wojcian
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 149

A ja zapytam tak . Jako że nie jestem posiadaczem 1,8 tsi to powiedzcie ,czy problemy które sie ciagna za tym silnikiem dają jakiś wczesniejszy sygnał. BO w moim aktualnym silniku 2,0tdi cr 2008, wiedzialem np, ze jak sie uwali zabierak w pompie olejowej to stanie sie to nagle bez żadnych objawów wszesniej , to też zareagowalem i po problemie. A jak jest z tymi przypadlosciami w tsi .

Komentarz

• emes
                                Drive
                                • 2014
                                • 80

wojcian, a "tymi", to którymi?

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

wojcian, problematyczne byly silniki poprzedniej generacji, o nowych 1.8TSI jest duzo za wczesnie zeby cos zlego powiedziec.
                                  Ja w swoim mam ledwo 7tys przekroczone, wiec to jest nic, ale moge stwierdzic ze do tej pory nie ubylo oleju, az sie zdziwilem, bo bardzo czesto do 5-6tys go krece.
                                  Black magic

Komentarz

• wojcian
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 149

No faktycznie nie sprecyzowalem, chodzi o silniki aktualnie montowane w octavi 1,8tsi 180km oraz w audi a4 od czasu liftu chyba w 2012 roku i w a5 1,8 tfsi 170km , bo chyba róznia sie tylko softem. Natomiast o aktualnie montowane w superbie nie pytam bo to chyba jest troszke inna konstrukcja, której i tak nie kupie.

Komentarz

• bob_best
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 744
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panie bob best chlupotanie mi nie przeszkadza (nie pisze że nie słysze) ale jak widać dużo osób na to sie skarży więc chyba Ty jesteś głuchy i nic nie zauważasz xD
                                      bez wycieczek osobistych proszę. Ja wiem o co chodzi z tym dudnieniem (szczególnie w aucie MY2013 bo wyłapałem to na jazdach próbnych), paliwo - no cóż (2x udało mi się to wyłapać przez cały okres eksploatacji bo teraz szukam tego, ale przy normalnej jeździe nigdy).
                                      Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• Tippo
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1349
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

czyli powtarzasz plotkę - jak baba :
                                        Nie plotke, bo wykres widzialem, szukaj jak cie to interesuje.

Komentarz

• mufel
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 194

Zamieszczone przez Dig Dug
                                          mufel, To ma sens, jak robisz dużo km. Do tych 120 tysięcy w 4 lata, a auto na ciebie zarabia. Jak nie, to odsprzedając go po 4 latach jesteś tak w plecy, że stać cię na swap silniktakiego ie biedy, albo na kilka poważniejszych napraw. :| Schemat trochę na siłę.
                                          dla mnie tylko to ma sens jesli chodzi o zakup nowego auta. Oczywiście każdy ma inne priorytety ale jak dla mnie auto to narzędzie pracy które ma sie nie psuc i wiem dokładnie ile mnie to kosztuje 4 lata takiego użytkowania

Komentarz

• michalek1912
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 113

Zamieszczone przez Tippo
                                            czyli powtarzasz plotkę - jak baba :
                                            Nie plotke, bo wykres widzialem, szukaj jak cie to interesuje.

Wykres jest w tym temacie na 2. stronie
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• Leniwiec
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 624
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Tak czytam ten wątek i się zastanawiam, w co ja się wpakowałem kupując 1.8 TSI :diabelski_usmiech

A tak już na poważnie to z drugiej strony miałem od nowości 1.4 TSI, chuchane i dmuchane, serwisowane jak fabryka przykazała, a i tak szlag trafił rozrząd bardzo szybko.

Teraz mam egzemplarz, który w pewnym sensie może być jak papierek lakmusowy - auto, którym przez pierwszy rok jeździł jakiś przedstawiciel czy inny pracownik (24kkm), na dodatek z bardzo ciężką nogą patrząc po stanie pary opon z przodu. Więc w przeciwieństwie do nas wszystkich jakoś szczególnie nie chuchał na to auto. Z dostępnej historii wiem, że był uzupełniany olej 0,5L.
                                              Ja mam jeszcze rok gwarancji i zobaczymy co się wydarzy. Przydałaby się przedłużona, no ale cóż. Zmieniłem olej, przeszedłem na stałe wymiany i cieszę się jazdą

Po poprzednim aucie to mam wrażenie, ale to tylko moja opinia, że albo ma się pecha i trafi się na trefny egzemplarz TSI, którego szlag trafi tak czy inaczej, albo jest tak dotarty że nic go nie ruszy :twisted:

Mam nadzieję, że nic nie wykraczę :diabelski_usmiech
                                              Pozdro

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

Leniwiec, rzeczwiscie w 1.8 masz nizsze spalanie niz w 1.4? :roll:
                                                Podobne warunki?
                                                Black magic

Komentarz

• toman
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 18

hmm chyba całkiem możliwe, Octavia 3 w manualu jest zdaje się dużo lżejsza od O2 z DSG ?
                                                  Octavia 3 1.8 TSI - Candy Elegance

Komentarz

• Leniwiec
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 624
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

greg505, tak całościowo to ciężko wyczuć jak będzie na dłuższą metę, bo O2 robiłem 80kkm a o3 dopiero jakieś 3,5kkm. Poza tym w O2 miałem Webasto grzejące w zimie.
                                                    Ale w trasie bez dwóch zdań 1.8 spala mi mniej niż 1.4, a wolno nie jeżdżę.
                                                    Na początku podjarany napisałem w wątku o spalaniu, bo myślałem że to przypadek, ale kolejne razy na tej samej trasie to mniej więcej potwierdziły (było góra 0,5l więcej w zależności od warunków i pogody). Wg kompa w mieście pali mi mniej więcej tyle samo, ale w trasie mam 1-1,5l/100km mniej niż w 1.4
                                                    Największa różnica jest na autostradzie - 1.4 robiło mi wir w baku :diabelski_usmiech

toman, wg homologacji moja O2 ważyła 1365kg, a O3 waży 1320kg. Czy to duża różnica? Chyba nie na tyle, by widać to było w spalaniu.
                                                    Taka ciekawostka jak przeglądam te papiery - w homologacji producentem silnika 1.4 był VW, a 1.8 jest Audi :roll:
                                                    Pozdro

Komentarz

Pracuję...