Wg. mnie 1.8 TSI to bardzo dobra konstrukcja. Dlatego uważam za nieuzasadnione porównywanie tego modelu do starszych silników montowanych w poprzedniej generacji aut.
Jak zrobisz 100000 km to będziesz mógł coś napisać i porównać, bo obecnie masz za mały przebieg.
Będzie płacz i zgrzytanie zębów jak te silniki będą się sypać po gwarancji, mpi, wałki wyrównawcze w bloku itd. cienko to widzę, chociaż obawiam się też o swój 1.4 tsi ea211
Zamieszczone przez lukrys
Mój znajomy mechanik po oględzinach autka powiedział tylko jak skonczy Ci sie gwarancja od razu sprzedawaj bo różnie może być z tym silnikiem
A na jesien vw uraczy nas kolejnymi wersjami silników z seri tsi w nowym passacie i audi a4 chyba na wiosne. Moim zdaniem to powinni dopracować jedną wersją silnika tsi o paru wariatach mocy ,a nie wypuszczać na rynek kolejną puszkę pandory.Teraz to się odbywa chyba metodą prób i błędów kosztem klientów.Sam myslalem o silniku tsi , gdyż na jazdach testowych faktycznie można mieć frajde z jazdy,ale chyba zostanę przy klekocie 2,0tdi cr, przynajmniej wiem co mnie czeka.
Mój znajomy mechanik po oględzinach autka powiedział tylko jak skonczy Ci sie gwarancja od razu sprzedawaj bo różnie może być z tym silnikiem
Mój znajomy, jak zobaczył elektryczny młynek do kawy to rzekł: "wyrzuć to pieroństwo w cholerę, przeca to się może wybuchnąć, poranić, prądem porazić... ja mam ręczny zmielacz i nic mi nie grozi."
To zapewne jeden z tych mechaników, co całe życie naprawia stare benzyniaki i klekoty z W123, a wszystko, co nowe to dla niego konstrukcje kosmiczne.
Robię juz tak drugi raz i uwazam ten schemat za idealny. Kupuje nowe auto z przedłużona gwarancja na 4 lata a po tym czasie wymiana. Dla nie ktorych wydawac sie to moze wyrzucaniem kasy w bloto ale za komfort takze psychiczny sie placi. Przy jakości wykonania urządzeń w dzisiejszych czasach jesli mam tylko okazje to przedluzam gwarancje na max termin. To sie sprawdza przynajmniej u mnie.
Panie bob best chlupotanie mi nie przeszkadza (nie pisze że nie słysze) ale jak widać dużo osób na to sie skarży więc chyba Ty jesteś głuchy i nic nie zauważasz xD
mufel, To ma sens, jak robisz dużo km. Do tych 120 tysięcy w 4 lata, a auto na ciebie zarabia. Jak nie, to odsprzedając go po 4 latach jesteś tak w plecy, że stać cię na swap silnika w razie biedy, albo na kilka poważniejszych napraw. :| Schemat trochę na siłę.
A ja zapytam tak . Jako że nie jestem posiadaczem 1,8 tsi to powiedzcie ,czy problemy które sie ciagna za tym silnikiem dają jakiś wczesniejszy sygnał. BO w moim aktualnym silniku 2,0tdi cr 2008, wiedzialem np, ze jak sie uwali zabierak w pompie olejowej to stanie sie to nagle bez żadnych objawów wszesniej , to też zareagowalem i po problemie. A jak jest z tymi przypadlosciami w tsi .
wojcian, problematyczne byly silniki poprzedniej generacji, o nowych 1.8TSI jest duzo za wczesnie zeby cos zlego powiedziec.
Ja w swoim mam ledwo 7tys przekroczone, wiec to jest nic, ale moge stwierdzic ze do tej pory nie ubylo oleju, az sie zdziwilem, bo bardzo czesto do 5-6tys go krece.
No faktycznie nie sprecyzowalem, chodzi o silniki aktualnie montowane w octavi 1,8tsi 180km oraz w audi a4 od czasu liftu chyba w 2012 roku i w a5 1,8 tfsi 170km , bo chyba róznia sie tylko softem. Natomiast o aktualnie montowane w superbie nie pytam bo to chyba jest troszke inna konstrukcja, której i tak nie kupie.
Panie bob best chlupotanie mi nie przeszkadza (nie pisze że nie słysze) ale jak widać dużo osób na to sie skarży więc chyba Ty jesteś głuchy i nic nie zauważasz xD
bez wycieczek osobistych proszę. Ja wiem o co chodzi z tym dudnieniem (szczególnie w aucie MY2013 bo wyłapałem to na jazdach próbnych), paliwo - no cóż (2x udało mi się to wyłapać przez cały okres eksploatacji bo teraz szukam tego, ale przy normalnej jeździe nigdy).
mufel, To ma sens, jak robisz dużo km. Do tych 120 tysięcy w 4 lata, a auto na ciebie zarabia. Jak nie, to odsprzedając go po 4 latach jesteś tak w plecy, że stać cię na swap silniktakiego ie biedy, albo na kilka poważniejszych napraw. :| Schemat trochę na siłę.
dla mnie tylko to ma sens jesli chodzi o zakup nowego auta. Oczywiście każdy ma inne priorytety ale jak dla mnie auto to narzędzie pracy które ma sie nie psuc i wiem dokładnie ile mnie to kosztuje 4 lata takiego użytkowania
Tak czytam ten wątek i się zastanawiam, w co ja się wpakowałem kupując 1.8 TSI :diabelski_usmiech
A tak już na poważnie to z drugiej strony miałem od nowości 1.4 TSI, chuchane i dmuchane, serwisowane jak fabryka przykazała, a i tak szlag trafił rozrząd bardzo szybko.
Teraz mam egzemplarz, który w pewnym sensie może być jak papierek lakmusowy - auto, którym przez pierwszy rok jeździł jakiś przedstawiciel czy inny pracownik (24kkm), na dodatek z bardzo ciężką nogą patrząc po stanie pary opon z przodu. Więc w przeciwieństwie do nas wszystkich jakoś szczególnie nie chuchał na to auto. Z dostępnej historii wiem, że był uzupełniany olej 0,5L.
Ja mam jeszcze rok gwarancji i zobaczymy co się wydarzy. Przydałaby się przedłużona, no ale cóż. Zmieniłem olej, przeszedłem na stałe wymiany i cieszę się jazdą
Po poprzednim aucie to mam wrażenie, ale to tylko moja opinia, że albo ma się pecha i trafi się na trefny egzemplarz TSI, którego szlag trafi tak czy inaczej, albo jest tak dotarty że nic go nie ruszy :twisted:
Mam nadzieję, że nic nie wykraczę :diabelski_usmiech
greg505, tak całościowo to ciężko wyczuć jak będzie na dłuższą metę, bo O2 robiłem 80kkm a o3 dopiero jakieś 3,5kkm. Poza tym w O2 miałem Webasto grzejące w zimie.
Ale w trasie bez dwóch zdań 1.8 spala mi mniej niż 1.4, a wolno nie jeżdżę.
Na początku podjarany napisałem w wątku o spalaniu, bo myślałem że to przypadek, ale kolejne razy na tej samej trasie to mniej więcej potwierdziły (było góra 0,5l więcej w zależności od warunków i pogody). Wg kompa w mieście pali mi mniej więcej tyle samo, ale w trasie mam 1-1,5l/100km mniej niż w 1.4
Największa różnica jest na autostradzie - 1.4 robiło mi wir w baku :diabelski_usmiech
toman, wg homologacji moja O2 ważyła 1365kg, a O3 waży 1320kg. Czy to duża różnica? Chyba nie na tyle, by widać to było w spalaniu.
Taka ciekawostka jak przeglądam te papiery - w homologacji producentem silnika 1.4 był VW, a 1.8 jest Audi :roll:
Komentarz