1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mac_aaron
    Elegance
    • 2012
    • 984
    • Octavia III (5E3)
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez lukrys
    tzw DAWCY :szeroki_usmiech
    To zależy jaką masz drogę, ja akurat mam gdzie testować Vmax :twisted:

Komentarz

• krzy111
      Ambiente
      • 2013
      • 122

Zamieszczone przez mac_aaron
      To zależy jaką masz drogę, ja akurat mam gdzie testować Vmax :twisted:
      Ja raczej tempomacik 140 km/h. Jazda 230 na prostej mnie nie rajcuje, raz spróbowałem i wystarczy. Samochód zaczyna przypominać motorówkę (mam pakiet na bezdroża i opony 16'' 55 - może dlatego). Natomiast ten silnik ma co robić na innych drogach gdzie liczy się przyspieszenie.
      o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• lubek24
        Rider
        • 2013
        • 597
        • Octavia III (5E3)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

przejaw zazdrości ?
        O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• mufel
          Ambiente
          • 2014
          • 194

Zamieszczone przez lubek24
          przejaw zazdrości ?
          dla mnie dawcami to sa kierowcy ktorzy pod maska maja 80 koni a leca non stop na czołówkę. W Polsce to raczej norma. Niestety ciagle jest przekonanie ze mocny silnik jest dla wariatów. Wedlug mnie to oznaka bezpieczeństwa

Komentarz

• tom007
            Rider
            • 2011
            • 536
            • Octavia III (5E3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez mufel
            Zamieszczone przez lubek24
            przejaw zazdrości ?
            dla mnie dawcami to sa kierowcy ktorzy pod maska maja 80 koni a leca non stop na czołówkę. W Polsce to raczej norma. Niestety ciagle jest przekonanie ze mocny silnik jest dla wariatów. Wedlug mnie to oznaka bezpieczeństwa
            Nie ma co popadać ze skrajności w skrajność. Niezależnie jaki ma się silnik to trzeba myśleć i brać pod uwagę wiele innych rzeczy niż tylko moc jaką ma się pod nogą. Rozpędzić to się to prawie każdy potrafi, problem się zaczyna jak trzeba się zatrzymać, szczególnie na śliskiej nawierzchni. I tu bym bardziej widział zaletę mocniejszego silnika, bo zazwyczaj dostaję się również lepsze hamulce.
            Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
            Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• lukrys
              Rider
              • 2013
              • 435

jaka zazdrość haha;P też mam O3 :szeroki_usmiech

Komentarz

• JareK77
                Drive
                • 2014
                • 51

Wspomnianą wcześniej trasę Toruń-Pruszków pokonuję zazwyczaj 2h 45min do 3h - w zależności od ruchu we Włocławku i na A2. Ostatni pomiar, skąd spalanie wyszło 11,9 był, gdy zaspałem i musiałem pocisnąć - czas 1h 55min.
                --
                JareK

Komentarz

• lubek24
                  Rider
                  • 2013
                  • 597
                  • Octavia III (5E3)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

miałem na myśli silnik i jego możliwości a nie kolor nadwozia :P
                  O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Basik_
                    Rider
                    • 2013
                    • 667

Zamieszczone przez bluebox
                    Maxymalna prędkość jaką osiągnąłem tym modelem to 245 km, ale auto nie jest mega stabilne przy tej prędkości.
                    Jak rozumie piszesz o prędkości wskazywanej przez prędkościomierz :?:
                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• greg505
                      L&K
                      • 2013
                      • 1239

Zamieszczone przez mac_aaron
                      Zamieszczone przez wojcian
                      Panowie powyzej , przy prędkośćiach autostradowych 130/140 to ile wam połknie ten silniczek.
                      8-10 zależy czy pod górkę. Przy 160km/h pali 9-12. Przy 200km/h będzie ze 20l. Wczoraj wycisnąłem z niego 220km/h prędkości GPSowej, na liczniku było 230km/h.
                      Zresztą nie kupuje się 1.8TSI, żeby liczyć litry :diabelski_usmiech Parę razy depniesz i już masz z baka 10l/100km.
                      Zamieszczone przez JareK77
                      Niestety nie mam wyników z takich prędkości, ponieważ jadąc tak, jazda jest bardzo nudna i monotonna. Koleżanka, z którą wracałem wczoraj stwierdziła, że czuje się jakby swoim Lancerem jechała 80 km/h.
                      200km/h - dwie osoby śpiące z tyłu nawet się nie obudziły. Ja do kumpla "Czujesz 200?" kumpel "ILE???"
                      Przy 160 srednia z klikunastu km wyszla mi ponizej 9.
                      Przy 200 chwilowe sie wahalo od 11-13.
                      Przy 240 ok 15-16 (wszystkie pomiary na niemieckich autostradach )
                      Jak na takie predkosci to ten silniczek pali bardzo malo.
                      Black magic

Komentarz

• emes
                        Drive
                        • 2014
                        • 80

Zamieszczone przez greg505
                        Przy 200 chwilowe sie wahalo od 11-13
                        Zmierzyłeś średnie na dłuższym odcinku?
                        Chwilowe jest mało miarodajne, mogło być np. lekko z górki a to może mieć wpływ na wskazania.

Zamieszczone przez greg505
                        Przy 240 ok 15-16
                        Chwilowe czy średnie?

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Chyba jasno napisalem ze to chwilowe,
                          na dluzszym odcinku mam tylko wynik spalania gdzie srednia predkosc wyniosla 160km/h
                          Black magic

Komentarz

• bolo81
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 249
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Oglądając ostatnio wyścig F1 zdziwiłem się jak mówili o wprowadzonym limicie na maksymalne chwilowe spalanie bolidu na poziomie 100kg na 1h. Myślę sobie że to wartość olbrzymia, po czym udałem się na przejażdżkę szkodnikiem, gaz do dechy i na kompie chwilowe spalanie 32 litry
                            O3 RS TSI DSG

Komentarz

• emes
                              Drive
                              • 2014
                              • 80

Napisałeś jasno - tego nie podważam!
                              Wszystko jasne
                              A ja pytałem tylko o to, czy zmierzyłeś również (w domyśle nie chwilowe) na dłuższym odcinku przy wyższych prędkościach Czy np. rozpędziłeś się tylko na chwilę, zobaczyłeś na chwilowe i zwolniłeś
                              W myśl - chwilowe spalanie w zasadzie o niczym ciekawym nie mówi jeżeli chodzi o zapotrzebowanie silnika na paliwo przy eksploatacji w trasie

Komentarz

• martini73
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 167

Zamieszczone przez bolo81
                                Oglądając ostatnio wyścig F1 zdziwiłem się jak mówili o wprowadzonym limicie na maksymalne chwilowe spalanie bolidu na poziomie 100kg na 1h. Myślę sobie że to wartość olbrzymia, po czym udałem się na przejażdżkę szkodnikiem, gaz do dechy i na kompie chwilowe spalanie 32 litry
                                100kg limitu na jeden wyścig. Dlatego podczas wspomnianego "wyścigu" muszą oszczędzać paliwo.

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Zamieszczone przez emes
                                  Napisałeś jasno - tego nie podważam!
                                  Wszystko jasne
                                  A ja pytałem tylko o to, czy zmierzyłeś również (w domyśle nie chwilowe) na dłuższym odcinku przy wyższych prędkościach Czy np. rozpędziłeś się tylko na chwilę, zobaczyłeś na chwilowe i zwolniłeś
                                  W myśl - chwilowe spalanie w zasadzie o niczym ciekawym nie mówi jeżeli chodzi o zapotrzebowanie silnika na paliwo przy eksploatacji w trasie
                                  240 jechalem tylko chwile, po ustabilizowaniu predkosci spalanie wahalo sie w tym przedziale co napisalem.
                                  200 lecialem kilka kilometrow i rowniez spalanie miescilo sie w tym przedziale.
                                  Nie ma opcji zeby utrzymac taka srednia na dlugim odcinku.
                                  Trasa jaka dzis pokonalem to ok 150km autostrad i 80 drogami szybkiego ruchu, na autostradzie wiekszosc czasu utrzymywalem 180km/h, srednie spalanie wyszlo jak zwykle ciutke ponizej 9l (z czego prawie godzine ciagnalem sie w korku, czasem zapinajac dwojke :/ ), w 4 osoby i pelny bagaznik

Tutaj mysle ze wiarygodny wynik ze stala predkoscia przez kilkanascie kilometrow:
                                  Black magic

Komentarz

• JareK77
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 51

Zamieszczone przez wojcian
                                    Panowie powyzej , przy prędkośćiach autostradowych 130/140 to ile wam połknie ten silniczek.
                                    ta sama trasa co poprzednio, 4 osoby, na tempomacie 130 lub 140 km/h, spalanie wg komputera 7,6, a według dystrybutora 8,0
                                    --
                                    JareK

Komentarz

• wojcian
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 149

Ładne spalanie.

Komentarz

• JareK77
                                        Drive
                                        • 2014
                                        • 51

a wczoraj poprawiłem ten wynik, czas przejazdu podobny, trasa ta sama, tyle że dwie osoby mniej, spalanie z komputera i z dystrybutora 7.1 l
                                        --
                                        JareK

Komentarz

• tadfi
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 501
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Patrzyłem przy prędkości ustawionej na tempomacie 160 km/h spalanie wahało się w przedziale 9-11 litrów, czyli średnio 10. Nie ma szans, żeby wyszło poniżej 9 jak napisał greg505. Z całego przejazdu Wrocław - Opole wyszło 8,5 przy średniej z całości 79 km/h.
                                          Smok wawelski
                                          Nie wiem, czy wpływu na wynik nie mają opony 225. Na zimówkach średnia z trasy z Austrii wyszła podobnie (ok. 80 km/h) a spalanie 7.5 literka (z boxem na dachu).
                                          TadFi
                                          Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• mufel
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 194

Jakis czas temu dosc duzo bylo postów dotyczących porownania 1.8 i 1.4. Wiele osób próbowało udowadniać ze praktycznie nie ma roznicy ze moment ten sam itp. Wczoraj przegladaj forum czytałem o nowym leonie i byl wstawiony link do artykułu dot. Porownania tych silnikow. Fajnie napisany i do tego raczej rozwiewa wątpliwości czy zasadne jest doplacenie do tej opcji jesli komuś zależy na osiągach. Ponizej link

Komentarz

• Qgar
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 246
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wg mnie artykuł w kwestii porównania dwóch wersji aut ok, ale w kwestii porównania silników słaby, bo dowiedzieć się można jedynie, że 1.8 vs 1.4 to:
                                              w sprincie 0-100km/h: 7,5s vs 8,9s
                                              w elastyczności 60-100km/h: 4,6s vs 6,6s
                                              przy czym strasznie lipne porównanie przy różnych skrzyniach - DSG vs manual
                                              średnie spalanie: 7,8 vs 7,1 [l/100km]
                                              A dopłata wg artykułu jest warta nie tyle ze względu na silnik, co kombinację silnik + zawieszenie.
                                              Chyba cenne jest tylko zdanie:
                                              "Wersja 1.4 TSI zapewnia dobre osiągi, ale najlepiej czuje się na niskich i średnich obrotach - przyciskany do muru silnik sprawia wrażenie bardziej obciążonego od 1.8 TSI.
                                              "
                                              Czyli artykuł to nic nowego, bo na tej podstawie i tak dalej wyznawcy 1.8 bedą chwalić 1.8 a wyznawcy 1.4 będą chwalić 1.4.
                                              Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                                              Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Dig Dug
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1306
                                                • Seat

Qgar, Każda sroczka swój ogonek chwali, tylko że potencjalnie kupujący widzi jak jest i co może się spodziewać decydując na ten, a nie inny silnik.

Dla mnie testy są dobre, bo coś tam mówią. Ciekawe jest to jak odbiera jazdę kierowca (subiektywnie), a jak wychodzi to na stoperze. Wg. opinii nie ma różnicy pomiędzy 1.4, a 1.8 a wyniki mówią co innego. Ale i tak 1.4 wg. mnie prezentuje dobry poziom.
                                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• voctawias
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 191
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja byłem na weekendzie majowym w Gorzowie Wielkopolskim i jechałem część autostradą (130-140km/h) do Kątów Wrocławskich i później na Lubin, do Zielonej Góry (znowu kawałek autostrady S3) no i Gorzów średnia z dystrybutora 5,9. Jeżeli 1.8TSI spaliłby tyle samo to jestem wstanie dopłacić dziś to 8tysi.
                                                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• greg505
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1239

Szkoda ze nie mieli 1.8 w manualu.

Zamieszczone przez Dig Dug
                                                    Ciekawe jest to jak odbiera jazdę kierowca (subiektywnie), a jak wychodzi to na stoperze. Wg. opinii nie ma różnicy pomiędzy 1.4, a 1.8 a wyniki mówią co innego.
                                                    Przy obu silnikach kierowcy wydaje sie ze te auta slabo jada, przez to ze moment jest wyplaszczony.
                                                    Mi brakuje tego kopniecia jak w starych doladowanych benzynach :twisted:

Ktos juz zamontowal box'a do 1.8?
                                                    Black magic

Komentarz

Pracuję...