Czy ktoś z Was wie jak wymienić lub wymieniał filtr powietrza w Octavii III 1.4 TSI?
Próbowałem zrobić to samodzielnie, ale po ,odczepieniu' wszystkich zaczepów obudowa filtra nadal się trzyma i w żaden sposób nie można jej podnieść. Zmieniałem filtr powietrza samodzielnie w wielu samochodach i nigdy nie miałem z tym problemu. A tu proszę...
ja ostatnio wymieniałem 3 min.. choć w porównaniu z O2 no to już utrudnili życie typowemu Kowalskiemu
Dokładnie, mnie najbardziej zatanawiało rozwiązanie z nietypowymi opaskami zaciskowymi, czy aby to nie są 1-razówki, druga rzecz to nie wiedziałem jak siedzi obudowa filtra by dostać się do 2 śrób od spodu. Tak więc dałem 15pln przy przeglądzie w ASO na 30kkm.
15 zl to rzeczywiscie nie duzo - ale pytanie czy tyle bedzie to kosztowalo jak podjedziesz z wlasnym filtrem a juz pewnie cala usluga z filtrem podejrzewam ze ze 100 wezma jak nic
No miałem dokładnie ten sam problem. Parę filtrów już zmieniałem, a tu nie było tak łatwo. Wyposażyłem się w bity i bez żadnego przygotowania poszedłem zmienić filtr. No i musiałem wrócić i mam nadzieje, że po lekturze instrukcji zmienię to bez problemu. Dzięki
Ja właśnie zmieniłem ten filtr w 10 min. (mann C27 009). Mega niewygodnie, chyba, że ktoś poodłącza te rury i ten gumowy wężyk (to już dość trudne zadanie) Ogólnie zadanie dla amatora, ale człowiek, który nigdy nie miał w ręku śrubokręta tego nie wymieni. Dobrze wyposażyć się w króciutki parocentymetrowy śrubokręt i lusterko. Wtedy dobrze widać, i łatwiej trafić w te śruby. Ogólnie też się zastanawiam, dlaczego nie można było przykręcić tego od góry.
Komentarz