Fajny test 1.2 tsi 85 Kucy O3 - w koncu ktos napisal prawde!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

A jak spalanie ma się w wersji 105KM, może ktoś napisać, bo nie wierzę, że nie śledza tego wątku użytkownicy wersji 105KM. Może TREI,

Wiem, że gdzieś to było, ale jakiś czas temu, teraz jest zrobione więcej km i bardziej znacie auta bo juz po wakacjach czyli przebiegi autostradowe macie za sobą. Ciekawi mnie zwłaszcza spalanie 140km/h.
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• Zamieszczone przez Dig Dug
      A czy wg. ciebie ma to wpływ na dynamikę auta, tj. przyśpieszenia ?? bo za stwierdzenia o wpływie wielkośći felg i szerokości opon zostałem wyśmiany parenaście postów wyżej.
      Ja tylko piszę, co stwierdziłem i tyle. A, że za tym idzie wyższe spalanie to się samo rozumie.
      Wyśmiany zostałeś za stwierdzenie, że na innych oponach Twoja Fabia w zakresie 80 - 120 km/h na 5 biegu jest o 7 sekund szybsza niż na szerszych :P Wiele razy to powtarzałem, ale widzę, że trzeba było jeszcze raz powtórzyć :P

Komentarz

• tomekb1
        Rider
        • 2013
        • 352

Zamieszczone przez Dig Dug
        A jak spalanie ma się w wersji 105KM, może ktoś napisać, bo nie wierzę, że nie śledza tego wątku użytkownicy wersji 105KM. Może TREI,
        Na trasie z tempomatem ustawionym na 105 wyszło mi tak:
        Jazda w lato nad morze , a więc jakby z górki + długi korek ok. 1, 5 godziny mozolnej jazdy - z dystrybutora 5, 5 z komputera 6, 0 (może przez te korki komputer zawyżył)
        Jazda z powrotem a więc jakby pod górkę zarówno z dystrybutora jak i kompa 5, 5 (bez korków)
        W te średnie weszło trochę jazdy manewrowej po kempingu i podczas pobytu.
        Jazda w 4 osoby, samochód zaladowany na maską + bagażnik dachowy
        Pozdrawiam
        Tomek

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

lu5asz, To samo co w BXE, po prostu jeżdżę
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

lu5asz, To jest O3 ktora wazy o 150kg mniej. Silniki TSI rowniez pala mniej. W O2 zejscie ponizej 5l jest realne, ale dla mnie to nie jest jazda tylko katowanie siebie i auta.

Gdybym jezdzil codziennie BB-KRK podmiejskimi drogami to tez byloby okolo 5l. Jest to wykonalne ale wymaga specyficznych tras.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Dig Dug
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1306
              • Seat

Kris86, Wyśmiany zostałem za stwierdzenie, że wielkość opon i felg wpływa na dynamikę, że im szersze i cięższe felgi tym więcej sekund 60-100 i 80-120. :evil:

Wpływ ten stwierdziłem na własnej skórze i dlatego odniosłem się do moich testów. A ten pomiar wskazujący 25 sekund 80-120 to przecież kpina. Ja odnosiłem się do tych 2 sekund 60-100 na 4b, a te 25 sekund to gościu chyba przysnął podczas testu. Jak tego nie widzicie, to szkoda słów.
              Nawet nie bierzecie pod uwagę tego, że od kilku miesięcy głosiłem wyniki testów własnych wersji 1.2 TSi 105KM i wyniki wersji 85KM obserwując filmiki na yout... i odchodząc od komentowania tych wartości, powiem tylko, że ostanio pojawiły się testy, które jak na złość :twisted: potwierdzają moje wyniki.
              Ciekawe, że nikt nie powie, że "moje wyniki nawet pokrywają się z internetowymi", czyli spór co do wartości moich testów i wyśmiewanie ich w obu wątkach były bezpodstawne, tylko dalej neguje się wyniki co do F2. Mi nie zależy na waszym poklasku, tylko świadczy o waszym rzeczowym podejściu do sprawy.

A jak piszę, że kolejne moje wyniki dla mojej F2 są lepsze niż te w necie, to są one ignorowane, bo te w internecie są święte. Nie możesz dopuścić do siebie mysli, że wyniki testów są takie same dla F2 i O3 85KM ?? Wyniki są jakie są i jak tobie wystarczają takie osiągi to twoja sprawa, ale nie neguj bezpodstawnie wyników wyśmiewając jeszcze moje zapewnienia, że 25 sek na 5b w F2 to fikcja.

Ja już powstrzymuje się od komentowania wyników, bo kto będzie zainteresowany to je przeczyta i sam zdecyduje co na ten temat myśleć. Dobrze, że padły i że znaleźliście testy w necie, bo jeśli moje informacje ciągle dyskredytowane mogą do kogoś nie przemawiać, to przynajmniej te z neta może nie pozostaną niezauważone. 8)

[ Dodano: Nie 28 Gru, 14 18:23 ]
              tomekb1, Dobre wyniki, ale czekam na wyniki 140 km/h, bo tego mi brakuje teraz. Nie opłaca mi się pchać na autostradę, jak i tak jechałbym moim F2 115 km/h stąd jak wrócę do większego auta, to z takimi prędkościami będę podróżował
              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Zamieszczone przez Dig Dug
                Kris86, Wyśmiany zostałem za stwierdzenie, że wielkość opon i felg wpływa na dynamikę, że im szersze i cięższe felgi tym więcej sekund 60-100 i 80-120. :evil:

Wpływ ten stwierdziłem na własnej skórze i dlatego odniosłem się do moich testów. A ten pomiar wskazujący 25 sekund 80-120 to przecież kpina. Ja odnosiłem się do tych 2 sekund 60-100 na 4b, a te 25 sekund to gościu chyba przysnął podczas testu. Jak tego nie widzicie, to szkoda słów.
                Nawet nie bierzecie pod uwagę tego, że od kilku miesięcy głosiłem wyniki testów własnych wersji 1.2 TSi 105KM i wyniki wersji 85KM obserwując filmiki na yout... i odchodząc od komentowania tych wartości, powiem tylko, że ostanio pojawiły się testy, które jak na złość :twisted: potwierdzają moje wyniki.
                Ciekawe, że nikt nie powie, że "moje wyniki nawet pokrywają się z internetowymi", czyli spór co do wartości moich testów i wyśmiewanie ich w obu wątkach były bezpodstawne, tylko dalej neguje się wyniki co do F2. Mi nie zależy na waszym poklasku, tylko świadczy o waszym rzeczowym podejściu do sprawy.

A jak piszę, że kolejne moje wyniki dla mojej F2 są lepsze niż te w necie, to są one ignorowane, bo te w internecie są święte. Nie możesz dopuścić do siebie mysli, że wyniki testów są takie same dla F2 i O3 85KM ?? Wyniki są jakie są i jak tobie wystarczają takie osiągi to twoja sprawa, ale nie neguj bezpodstawnie wyników wyśmiewając jeszcze moje zapewnienia, że 25 sek na 5b w F2 to fikcja.

Ja już powstrzymuje się od komentowania wyników, bo kto będzie zainteresowany to je przeczyta i sam zdecyduje co na ten temat myśleć. Dobrze, że padły i że znaleźliście testy w necie, bo jeśli moje informacje ciągle dyskredytowane mogą do kogoś nie przemawiać, to przynajmniej te z neta może nie pozostaną niezauważone. 8)
                Po pierwsze przyznałem rację, że różnica w zależności od szerokości opony jest, ale minimalna a nie rzędu 2 - 3 sekund czy olaboga 7 sekund. Po drugie tak jak Ciebie nie interesowały nasze obliczenia i odczucia tak mnie teraz nie interesują Twoje i zrozum to wreszcie, że tak jak Ty kiedyś, tak teraz ja oczekuje niezbitych dowodów z postaci profesjonalnych testów, a tych od dłuższego czasu nie jesteś w stanie przedstawić tylko ciągle to samo, tzn. ja liczę, ja stwierdzam, ja doświadczam. Powtarzam czekam na niezależne testy i tyle w temacie. Ja pokazałem testy, gdzie Fabia jeździ dużo gorzej niż najsłabsza Octavia a Ty dalej swoje, więc już chyba szkoda mojego czasu na polemikę z Twoimi doświadczenia, wyliczeniami i stwierdzeniami niepopartymi żadnymi obiektywnymi testami, bo Ty i tak będziesz wiedział lepiej

Komentarz

• Dig Dug
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1306
                  • Seat

Kris86, Testy przecież macie. Profesjonalne jak mniemam. I pokazuja to co mówiłem i tyle. Jak widać, nie jest tak źle z moim doswiadczeniem czy stwierdzeniami.

Po drugie tak jak Ciebie nie interesowały nasze obliczenia i odczucia tak mnie teraz nie interesują Twoje
                  Ja was prosiłem o zrobienie testów, a nie tylko wrażenia i odczucia. Ale nikt nie kwapił się ich zrobić, a wystarczyło zmierzyć i podać na forum. Ale teraz to nie ma znaczenia, bo w necie są. :P

Odnośnie wielkości kół, a przyśpieszenia znalazłem takie coś:
                  Sklep motoryzacyjny AWparts.pl ➤ Części samochodowe ✅ Akcesoria do auta ✅ Chemia i sprzęt warsztatowy ✅ Darmowa wysyłka powyżej 50zł ✅ Sprawdź!

Widać, że w 0-100 różnice są faktycznie małe, ale to jest butowanie na 1 i 2 biegu, bo sprawa dotyczy Golfa GTI, ale już 0-180 są różnice, ale tu wchodzi do akcji 3 i 4 bieg. Różnice koła 195/15 względem 225/17 to 3,3 sekundy.
                  Nie wiem na ile można gościowi wierzyć, ale dyskusja wygląda na poważną i koleś powołuje się na wykonane testy na 5 różnych rozmiarach, jeszcze w innych miejscach znalazłem dyskusje na ten temat i zdania są zbieżne.
                  Cytaty z innych forów:

"Zwiekszenie rozmiaru kol zmniejsza przyspieszenie wydluzajac biegi i na odwrot. Dlatego nie radze zbytnio szalec, bo potem bedziecie sie dziwic ze paska zamulilo"

"U mnie po wsadzeniu 195/65/15 autko właśnie straciło przyspieszenie, ale ja głównie podróżuje po Polsce, więc OK. Według mnie autko lepiej wyglada na większych kołach, niż oryginalne 14."

Zresztą nie ważne. :|

Kto będzie chciał to może sobie sprawdzić w kwietniu jak będzie zmieniał opony z felgami na letnie, o ile ma różne rozmiary. :P

PS. Za pół roku sprawdzimy. Jak przyjadę nad morze do Gdańska, to potestujemy. :P
                  Była O1 jest F2.

Komentarz

• lockin
                    Rider
                    • 2013
                    • 706
                    • Superb II (3T4)

Jako że temat jest pokrewny chciałem zapytać posiadaczy O3 1.2 TSI 105KM czy ktoś z Was jeżdził wersją ze skrzynią 5tką i 6tką i jeśli tak to jakie są różnice?
                    Pytam gdyż dostałem ciekawą ofertę na 6-miesięczną O3 ale ze skrzynią 5tką >>> TUTAJ <<<
                    JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                    BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                    BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                    BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• KASA
                      Drive
                      • 2014
                      • 87

Zamieszczone przez lockin
                      dostałem ciekawą ofertę na 6-miesięczną O3 ale ze skrzynią 5tką >>> TUTAJ <<<
                      Czy mi się wydaje, że pomiędzy maską a grillem jest zbyt duża przerwa?

Komentarz

• Dig Dug
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1306
                        • Seat

lockin, Ciężko będzie. Bo by się pewnie ktoś odezwał. Może ktoś nie wiem w ETCE, albo gdzieś na forach poda przełożenia między wersją 85, a 105KM w wersji 5b, ale prawdopodobnie będą takie jak w wersji 85KM. Stąd te prędkości obrotowe co masz w swojej, będziesz miał i tu.

Ale wracając do ogłoszenia. Sprzedający nie wspomina, że auto jest bezwypadkowe. Dziwne, bo to jest pierwsza opcja jaką ludzie zaznaczają. Dwa, wspomina o niezależnym ogrzewaniu, a nie wspomina o podgrzewanych siedzeniach, które wg. konfiguratora trzeba dodać, trzy, to zaznacza wycieraczkę tylną AREO, a jej nie ma na zdjęciach. I na koniec auto wg. konfiguratora uwzględniając wszystko wychodzi po upuście standardowym jakieś 79 tys zł. Koleś spuszcza 58/79 tj 26,5%.
                        Gdyby był bezwypadkowy i miał taki przebieg, a do tego to webasto, to oferta więcej niż spoko. Nawet mnie by skusiła :P gdybym miał brać 1.2 TSI. Jakoś bym przebolał te skrzynie 6b

[ Dodano: Pon 29 Gru, 14 21:53 ]
                        KASA, Może, to trzeba na miejscu zobaczyć. :|

[ Dodano: Pon 29 Gru, 14 22:10 ]
                        Tak się przygladałem i hmm nie wydaje wam się małe spalanie jak na auto od nowości, a średnia prędkość za duża jak na miejskie użytkowanie i przez kobietę ?? :roll:
                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• lockin
                          Rider
                          • 2013
                          • 706
                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez KASA
                          dostałem ciekawą ofertę na 6-miesięczną O3 ale ze skrzynią 5tką >>> TUTAJ <<<
                          Czy mi się wydaje, że pomiędzy maską a grillem jest zbyt duża przerwa?
                          Nie jest ok, >>> TUTAJ <<< masz inną O3 nad którą myślałem (także srebrną) i maska wygląda tak samo

Zamieszczone przez Dig Dug
                          Ale wracając do ogłoszenia. Sprzedający nie wspomina, że auto jest bezwypadkowe. Dziwne, bo to jest pierwsza opcja jaką ludzie zaznaczają. Dwa, wspomina o niezależnym ogrzewaniu, a nie wspomina o podgrzewanych siedzeniach, które wg. konfiguratora trzeba dodać, trzy, to zaznacza wycieraczkę tylną AREO, a jej nie ma na zdjęciach. I na koniec auto wg. konfiguratora uwzględniając wszystko wychodzi po upuście standardowym jakieś 79 tys zł. Koleś spuszcza 58/79 tj 26,5%.
                          Dug czy aby na pewno patrzymy na te same oferty ??
                          Bezwypadkowy fakt przeoczyłem, spytam jutro. Wycieraczke AERO wspomina o przednich. A o ogrzewaniu nic nie znalazłem w ofercie. Wklejam jeszcze raz:
                          JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                          BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                          BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                          BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• KASA
                            Drive
                            • 2014
                            • 87

Nie jest ok, >>> TUTAJ <<< masz inną O3 nad którą myślałem (także srebrną) i maska wygląda tak samo
                            W tym ogłoszeniu szczelina jest mniejsza, natomiast w pierwszym, które podałeś jest dosyć duża, przynajmniej mi się rzuciła w oczy ale należałoby to zweryfikować na żywo.

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

lockin, kolega KASA, ma rację z spasowaniem maski i grilla ze zderzakiem. Jest różnica. Sprawdzałem u mnie i też jest mniejsza i lepiej spasowane
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• polrob
                                Rider
                                • 2013
                                • 535
                                • Superb III (3V3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

lockin,
                                Ta druga wstępnie wydaje mi się że jest lepszą opcją bo silnik mocniejszy i wersja elegance, chociaż pierwsza jest z roku 2014 to zawsze dłuższa gwarancja.
                                jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Dig Dug
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1306
                                  • Seat

lockin, Wypiska z oferty.

Komfort:
                                  klimatyzacja, kierownica wielofunkcyjna, centralny zamek, komputer, el. lusterka, el. szyby, niezależne ogrzewanie, czujnik parkowania, wspomaganie kierownicy, radio / cd, czujnik deszczu, tempomat
                                  to chyba webasto ??

Z AERO mój błąd. :P
                                  Była O1 jest F2.

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

taka mała uwaga...o tym spalaniu to piszą niektórzy jakby tylko nad morze lub w góry jeździli tą swoją OIII i nad tym się "spuszczają", a raptem takie wyjazdy bywają dwa/trzy razy w roku....a głównie jeżdzą po zakorkowanych miastach do roboty i sklepu, a auta i tak chleją te 7-8 :P
                                    mi moje padło w miejskich korkach też walnie 9-10 lpg normalnie używając gazu i nie ma bata.... :P

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

sew1981, Trudno sie z tobą nie zgodzić, zwłaszcza jak oglada sie testy Zachara, który pokazuje średnią w mieście po 1, 5 i 10 km od startu zimnym silnikiem. Czasem wyniki są zaskakujące.

Jak patrzę po sobie, to jadąc od zimnego te ok 8-9 km do miasta i mam w tym 5,5 km jazdy właśnie tą drogą, o której pisałem wcześniej, po której turlam sie 60-80 km/h na 5b to spalanie pod koniec wychodzi mi 6 litrów/100 km, ale wystarczy pokrecić się po mieście i spalanie wzrasta mi do 7-7,5 jak nic. :? Stąd wychodzi, że jak ktoś tylko się do miasta doturla to ma niskie spalanie, a jak jazda po mieście to inna brożka.

Z tego co widzę, to 1.2 TSI pala miasto, trasa tak [Pi razy Oko] jak mój, więc jest spoko. A na autostradzie już lepiej, bo przy 140 km/h maja ciut wiecej niż ja przy 115-120km/h. Wiec jest git Pod tym kątem 1.2 TSi mi pasi, 1.4 TSi zresztą też jest OK.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• greg505
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1239

Ile takie 1.2 pali na autostradzie przy normalnej, przepisowej jezdzie, czyli tempomat na 140km/h?
                                        Black magic

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Zamieszczone przez greg505
                                          Ile takie 1.2 pali na autostradzie przy normalnej, przepisowej jezdzie, czyli tempomat na 140km/h?
                                          6-6.5l
                                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• greg505
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1239

Zamieszczone przez paweł2
                                            6-6.5l
                                            Masz o3 z 1.2 pod maska?
                                            Tyle to pali moje przy 130
                                            Black magic

Komentarz

• prez7
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 111
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Kurcze widzę że nie którzy koledzy nie czytają dokładnie wątku przecież było już pisane że ok 6,5l/100km

Ja też pisałem parę postów wstecz:

trasa Warszawa - Tczew - Warszawa (A2 i A1), ok 700km
                                              6,3l/100km z komputera,
                                              tempomat ustawiony na 140km,
                                              klima włączona w 3/4 trasy,
                                              samochód zapakowany wakacyjnie ja żona i córka.

Zapomniałem napisać że samochód miał wtedy miesiąc i ok 2kkm przebiegu, teraz mam prawie 9kkm, wymieniłem olej i jak będę jechał w styczniu na ferie zimowe, to też sprawdzę.
                                              Wcześniej: F1 1.2 12V 64KM.
                                              Teraz: OIII 1.2TSI 85KM Szary metal, Ambition, Amazing.

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Masz o3 z 1.2 pod maska?
                                                Tyle to pali moje przy 130
                                                No to super.
                                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• greg505
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1239

100KM mniej i spalanie na podobnym poziomie,
                                                  hmm czy ja wiem czy to 1.2 jest takie ekonomiczne ops:
                                                  Black magic

Komentarz

• Dig Dug
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 1306
                                                    • Seat

Trasa, czy autostrada nie jest czymś dołującym, dyskredytującym silniki o wiekszej pojemności czy mocy. +/- 0,5 litra/ 100 km.

Wszystko rozbija się patrząc na ekonomię w mieście. Tu różnice są większe, chociaż i tu sie powtórzę, jak ktoś jeździł dawniej Polonezem, czy Fiatem 125p, albo starymi benzynami 2.0 i więcej to nie ma się czemu dziwić i w sumie, to będzie miło zaskoczony dzisiejszymi silnikami pod kątem relacji moc/spalanie.

Zależy co komu leży (osiągi), a spalanie nikogo nie skończy w żadnej z wersji silnikowej. Na trasy 1.8TSI to ideał, do miasta 1.2TSi, a złoty srodek to wiadomo :wink: Tylko ta cena :cry: co krok to 5 tys zł :? Co bysmy nie brali to byle spełniało nasze oczekiwania bo jak za mało to niedosyt, a co za dużo to nie zdrowo (na kieszeń). :szeroki_usmiech
                                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...