Skoda Octavia 3 2.0 TDi 150KM pomoc w wyborze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zawsze mozna zgrac przeglady auta z odwiedzinami rodziny w Polsce

Ceny sa wysokie, zarobki tez troche wyzsze niz u nas, wiec wychodzi na jedno.

Zostaw komentarz:

• astanko
    odpowiedział(a)
    Koledzy, zgadzam się DSG fajna sprawa (przetrawię jeszcze ten pomysł) natomiast dlaczego piszę o kosztach. Mieszkam w północnej Norwegii a tutaj ceny serwisu są ogromne. Serwis takiej skrzyni o której wspomniał kolega Maicroft u mnie jest kilka razy większy. Dla przykładu wymiana kompresora w Land Roverze Discovery 4 na nowy wraz z robocizną kosztowało 9000zł. Jeszcze źle zamontowali bo po trzech dniach przestał działać... Kolejny przykład Volvo V40 czy V60, nie pamiętam... ktoś zapomniał po wymianie oleju... zalać nowy. Klient po krótkim czasie nieświadomie zajechał nowy silnik... Mógłbym tak mnożyć przykładów co nie zmienia faktu. Umiesz liczyć, licz na siebie. Więc co będę umiał to sam naprawię, ale jeśli chodzi o automatyczne skrzynie to dla mnie to czarna magia.
    Co nie zmienia faktu rozważę jeszcze tę opcję.
    Te 10 lat które wspomniałem wcześniej to minimum

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Aktualny przebieg: 405.800 km
    ładny środek ,fotel

Zamieszczone przez Festexx
    2,0 TDI mięknie przy 1,4 TSI - jeździłem obydwoma i TSI zdecydowanie lepiej jeździ
    sądzę że są porównywalne

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Paddington
    Do ustalenia pozostaje wciąż bliżej nie określona (na forum) awaryjność silników 2.0 TDI. CR.
    Jest blizej nie znana, bo awarie silnikow CR montowanych w O2FL oraz S2 naleza do rzadkosci.

Kilka tygodni temu gdzies mignelo mi ogloszenia Superba CR z przebiegiem ~300kkm ??

http://otomoto.pl/show/preview/C35559366 -> Aktualny przebieg: 405.800 km , chociaz ta informacja sprytnie jest pominieta w ogloszeniu, bo i tak Polak jak slyszy 200 to ma skurcze, przy 300 dreszcze, a po 400 szybko naciska X :lol:

Zostaw komentarz:

• Paddington
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzyzakp
    W koncu ktos, kto rozumie..
    W tym wypadku "rozumie" to tak jak by było oczywiste lub wysoce prawdopodobne i oparte o zdrowy rozsądek, że DSG będzie usterkowe. Rozumiem, że inni użytkownicy DSG na to nie wpadli - nie zrozumieli.
    Przecież kolega "astanko" po prostu się obawia i to jest jego cecha osobnicza z którą się raczej nie dyskutuje.

Zamieszczone przez astanko
    Czytałem że 6 biegowe skrzynie DSG mają bardzo dobre opinie ale mimo wszytko jakoś nie mogę się przekonać do automatycznej skrzyni - przez pryzmat kosztów serwisowania.
    Faktycznie wymagania 2.0 TDI 4x4 plus DSG znacznie podniosłyby koszty zakupu. Ale budżet to już indywidualna sprawa.
    Do ustalenia pozostaje wciąż bliżej nie określona (na forum) awaryjność silników 2.0 TDI. CR.

[ Dodano: Sro 04 Mar, 15 09:04 ]
    Zamieszczone przez Wojti2
    A z ciekawości zapytam dlaczego kolega nie bierze pod uwagę 2.0 TDI z DSG ? Jakieś złe doświadczenia ?

Zrobiłem już tym silnikiem 77.000 km od czerwca 2014 bez żadnych problemów. W poprzedniej Octavii zrobiłem 200.000 km silnikiem 140 KM CR i przy 120.000 km padł wtryskiwacz na 1 cylindrze. Skoda wymieniła na gwarancji i poza tym nic się nie działo. Podkreśle że robię głównie trasy.
    Używałeś TDI z DSG czy coś się złego działo ?
    Octavką z DSG zrobiłem też 200.000 km (tyle robię w ciągu 2 lat i wymiana na nowe bo leasing nie godzi się na większe przebiegi) i dodatkowo pierwsza wymiana oleju w skrzyni nastąpiła przy 80.000 zamiast 60.000 km bo serwis zapomniał wymienić a mnie coś tchnęło żeby sprawdzić w książce serwisowej. Pomimo tak spóźnionej wymiany oleju w DSG służyła bez najmniejszej usterki. Obecnie prywatnie użytkuje Scirocco R z tą skrzynią i pomimo mocy 265 KM sprawuje się idealnie.
    Duże podziękowania za opinię.

Zostaw komentarz:

• Wojti2
    odpowiedział(a)
    A z ciekawości zapytam dlaczego kolega nie bierze pod uwagę 2.0 TDI z DSG ? Jakieś złe doświadczenia ?

Zrobiłem już tym silnikiem 77.000 km od czerwca 2014 bez żadnych problemów. W poprzedniej Octavii zrobiłem 200.000 km silnikiem 140 KM CR i przy 120.000 km padł wtryskiwacz na 1 cylindrze. Skoda wymieniła na gwarancji i poza tym nic się nie działo. Podkreśle że robię głównie trasy.
    Octavką z DSG zrobiłem też 200.000 km (tyle robię w ciągu 2 lat i wymiana na nowe bo leasing nie godzi się na większe przebiegi) i dodatkowo pierwsza wymiana oleju w skrzyni nastąpiła przy 80.000 zamiast 60.000 km bo serwis zapomniał wymienić a mnie coś tchnęło żeby sprawdzić w książce serwisowej. Pomimo tak spóźnionej wymiany oleju w DSG służyła bez najmniejszej usterki. Obecnie prywatnie użytkuje Scirocco R z tą skrzynią i pomimo mocy 265 KM sprawuje się idealnie.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    astanko, Robisz do 20kkm roczne. Wiec wychodzi ze maksymalnie zrobisz 200kkm.

To sa 3 serwisy skrzyni (wymiana oleju) oraz i tak jedna wymiana rozrzadu po okolo 5 latach.
    Tak wiec 6 biegowej skrzyni bym sie nie obawial.

Z drugiej strony mozliwe, ze opcja 4x4 w manualu bedzie w Twoim przypadku lepsza niz taka polaczona z DSG, bo nie masz potrzeby posiadania DSG, bedzie to jedynie jako mily dodatek do auta.

Koledzy namawiaja na TSI, zwlaszcza 1.4, ale zapomnieli wlasnie o tym wymogu 4x4, ktorego na cale szczescie nie ma z tym silnikiem i dziwi mnie bardzo, ze jest z 1.6TDI. Tak wiec pozostaje 1.8TSI 4x4 DSG i tu nie ma opcji na rezygnacje z DSG.

Zamieszczone przez krzyzakp
    a koszty serwisowania DSG moga byc kosmiczne,
    Co bedzie kosmiczne, wymiana oleju co 60kkm za 800zl ?? Te skrzynie 6 biegowe jezdza i malo ludzi narzeka na awaryjnosc. Naprawa mechatroniki poza ASO jest realna i nie kosztuje majatku. Sprzegla wytrzymaja przynajmniej tyle samo co w manualnej skrzyni.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    astanko, moj czlowiek normalnie w kwestii skrzyn W koncu ktos, kto rozumie.. Sam nie wachluje duzo, a koszty serwisowania DSG moga byc kosmiczne, porownuajac do manuala.. A jak by nie patrzec, zakladam ze przesmigam autem ponad 200tys km, wiec remont skrzyni prawdopodobny...

Zostaw komentarz:

• astanko
    odpowiedział(a)

Nie mam złych doświadczeń, wręcz przeciwnie. Natomiast mieszkam w takim mieście/miasteczku gdzie dużo się nie wachluje biegami. Koszt serwisowania i naprawy skrzyni DSG jest u mnie astronomiczny. Więc staram się jak najbardziej unikać mechanicznych napraw.
    Śmigałem trochę w Caddy 4x4 z DSG wszystko było okey, ale to było nowe auto służbowe. Czytałem że 6 biegowe skrzynie DSG mają bardzo dobre opinie ale mimo wszytko jakoś nie mogę się przekonać do automatycznej skrzyni - przez pryzmat kosztów serwisowania.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    TDI CR do miasta normalnie się nadaje - nic się z nim nie dzieje.
    Jak masz ochotę kupić diesla to kupuj.

Zostaw komentarz:

• Paddington
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• astanko
    odpowiedział(a)
    Re: Skoda Octavia 3 2.0 TDi 150KM pomoc w wyborze

Zamieszczone przez bob_best
    Witajcie
    Chciałbym kupić nową Skodę Octavię 3 kombi. Obecnie jeżdżę Peugotem 307 SW 2.0 HDi magiczne 90KM 2004 rok. Wymagania dobrze wyposażona wersja i napęd 4x4 bez automatu. Mocno zastanawiam się nad silnikiem 2.0 TDi 150KM wersja L&K kombi. Dwa razy w roku pokonuję po 5000 km na wakacje z pełnym bagażnikiem. Reszta to w większości miasto w tygodniu a na weekend wyjazdy za miasto 2-3 w miesiącu jakieś średnio 75 km. Kolejne założenie – samochód ma zostać z nami minimum 10 lat. Pytanie do Was czy ten silnik sprawdzi się w tych warunkach. Jak wygląda bezawaryjność tego silnika – AŚ ocenia ten silnik z CR na piątkę.
    jakie masz przebiegi roczne? Na pierwszy rzut oka należy przemyśleć czy diesel ma sens (dopłata za niego i DPF), szczególnie jeszcze przy tym mieście.
    Rocznie około 15000 - 20000 kilometrów

Zostaw komentarz:

• Paddington
    odpowiedział(a)
    Mam podobny dylemat w innym wątku. Tak naprawdę do tej pory nikt na forum nie opisywał osobistych przypadków związanych z usterką 2.0 TDI CR. Powszechne opinie są takie, że TDI (również inny nowoczesny Diesel) staje się potencjalnie bardziej awaryjny w mieście. Tutaj najczęściej są wymieniane możliwe awarie koła dwumasowego i problemy z DPF - szczególnie przy miejskiej eksploatacji. Jeżdżę od nowości tj. od 2010 r. Dci z DPF w Wa-wie (60 % przebiegu w mieście łącznie przebieg 94 tys. km) i dotychczas nie miałem tego rodzaju tzw. typowych usterek. Myślę - po moich doświadczeniach, że z DPF można nauczyć się jeździć.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Festexx
    2,0 TDI mięknie przy 1,4 TSI - jeździłem obydwoma i TSI zdecydowanie lepiej jeździ, więc ja bym myślał o 1,4 TSI albo 1,8 TSI.
    Przy L&K wyboru raczej dużego nie ma kolega. 4x4 bez DSG to tylko 2.0TDI

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    2,0 TDI mięknie przy 1,4 TSI - jeździłem obydwoma i TSI zdecydowanie lepiej jeździ, więc ja bym myślał o 1,4 TSI albo 1,8 TSI.

Zostaw komentarz:

• bob_best
    odpowiedział(a)
    Re: Skoda Octavia 3 2.0 TDi 150KM pomoc w wyborze

Witajcie
    Chciałbym kupić nową Skodę Octavię 3 kombi. Obecnie jeżdżę Peugotem 307 SW 2.0 HDi magiczne 90KM 2004 rok. Wymagania dobrze wyposażona wersja i napęd 4x4 bez automatu. Mocno zastanawiam się nad silnikiem 2.0 TDi 150KM wersja L&K kombi. Dwa razy w roku pokonuję po 5000 km na wakacje z pełnym bagażnikiem. Reszta to w większości miasto w tygodniu a na weekend wyjazdy za miasto 2-3 w miesiącu jakieś średnio 75 km. Kolejne założenie – samochód ma zostać z nami minimum 10 lat. Pytanie do Was czy ten silnik sprawdzi się w tych warunkach. Jak wygląda bezawaryjność tego silnika – AŚ ocenia ten silnik z CR na piątkę.
    jakie masz przebiegi roczne? Na pierwszy rzut oka należy przemyśleć czy diesel ma sens (dopłata za niego i DPF), szczególnie jeszcze przy tym mieście.

Zostaw komentarz:

• Wojti2
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• astanko
    odpowiedział(a)

Witajcie

Zostaw komentarz:

• astanko
    rozpoczął temat Skoda Octavia 3 2.0 TDi 150KM pomoc w wyborze

SS, w piątek mnie nie będzie 8)
Pracuję...