400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Przyspieszanie gdy jest się wyprzedzanym...Hmmm... Miło ze strony pana kierownika Calibry :evil:
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez looker
      Miło ze strony pana kierownika Calibry :evil:
      to nie wiesz jak jest z kierownikami calibry?
      zatrzymują calibrę powracającą z imprezy, w środku 8 osób, pijany tylko kierowca
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

looker - po wyglądzie auta z tyłu nie spodziewałem się że nie dam rady Dwóch kolegów miało Calibry, ale bez wieśniactwa (z racji przebiegów po 30-40k rocznie LPG był) te 16V (120 czy 140KM) i to chodziło że ho ho aż się łezka w oku kręci. Rekordzista z tej dwójki zrobił trasę Sandomierz Kraków (Real na Bora Bora) w 75 min. Wyjazd o 8 rano w środku tygodnia z Sandomierza. Kto tamtędy pomyka to wiek jak łatwo taki wynik zrobić (ja z 1h45min byłem zadowolony ).

Takie auto jak opisałem z wyglądu nie prezentuje żadnej wartości do jazdy

Edit. szkoda - właśnie jeden z tych moich znajomych pojechał jako kierowca na imprę "firmową" swoją Calibrą. Z racji obowiązków "przed" małżeńskich ja nie pojechałem
        Po 3 godz dostaję tel abym skołował kierowcę dla Calibry i przyjechał po całe towarzystwo. Zdążyli wypić od 0,7 do 1l na głowę 8)
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez soszek81
          Dwóch kolegów miało Calibry, ale bez wieśniactwa
          bo to fajne samochody, ale przez agro tuning niestety przylgnęła do nich taka gówniana opinia.
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

Nawet bardzo fajne. Tylko takie w ORI
            Widziałem na YT filmik z odbudowy prawie zezłomowanej Calibry Turbo (chyba 4x4) (jakiś wieśniak zatarł silnik i miała pójść na złom.
            Znalazł się zapaleniec co w zasadzie odrestaurował całość od zera, zbudował na nowo silnik, dał czarną perłę i tylko znaczek z tyłu - Calibra Turbo.
            Miodzio cichy zabójca
            Jakieś 200KM fabrycznie, a po takiej odbudowie to i może więcej :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

Bardziej to się nadaje do działu humor, ale co tam.
              Białystok, dziś 19.00 światła przed tunelem. Obok mnie stare bmw, agrotuning, łepek z koleżanką, gazuje jak porąbany, lekkimi zrywami rusza i zwalnia jeszcze na czerwonym. Żółte, bmw poszło. Zieeeew. Zielone, ruszam, jedynka, dwójka. Pozamiatane

Gierkówka, ładny wyremontowany kawałek bez żadnych zwężek. Z kreski ja i nowe volvo s40 bez oznaczeń. Równiutko do 1,80zł :szeroki_usmiech
              Octavia

Komentarz

• soszek81
                L&K
                • 2010
                • 1245

Dziś na światłach Subaru WRX na prawym.
                Ustawiam się na lewym.
                Zielone.
                1. Ogień. Od 2/3 obrotów maksymalnych zauważalny brak trakcji.
                Czerwone pole.
                2. 0,5 sek po zmianie biegu czuć brak trakcji ale delikatnie więc ciągnę na max. Czerwone pole.
                3. Jest czas sprawdzić gdzie Subaru. W lusterku już nie widać :szeroki_usmiech

PS. Jechałem tym:

Wiem wiem - to kopanie słabszego i więcej tak nie będę robił :diabelski_usmiech

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10918
                  • Fiat

soszek81, zależy..raz widziałem jak spokojnie taki motorek podobny skillował jakimś mega wypasionym x6 ze świateł.
                  a zresztą , auta też potrafią:

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

sew1981
                    Raz na światłach stanąłem obok nówki TTki. Ruszam sobie spokojnie (jak na moto) a obok słyszę pisk opon....
                    To odwinąłem do końca, dwójka i pozamiatane.
                    Stara ta moja babcia (1984r), ciężka (ponad 200kg) i słabowita (fabryka dawała 90KM te 30 lat temu) ale potrafi zrobić wiatrak

Innym razem ruszam sobie spokojnie (jak na moto) skrajnie lewym na Opolskiej przy Wyki w stronę Conrada (dalej sporo kolein i na moto się nieciekawie jedzie po prawej stronie jezdni), 7k rpm wrzucam dwa, podobnie 3 (czyli mam ok 80km/h na przepisowej tam 70tce w te jakieś 5-6 sek), a tu bokiem na pełnym ogniu poszło S8 ze skrajnie prawego.

Inna sprawa że ja odwijam tylko na pierwszych 3 biegach - później jadę spokojnie
                    PS - moja babcia ma 100km/h przy ok 9500rpm na 2 biegu :P Więc to jakiś demon prędkości nie jest

Inna sprawa - jeździć szybko na 4 oo jest łatwiej niż na 2. Jak już myślałem że umiem jako tako jeździć na 2oo, to znajomy mi pokazał ile mi brakuje. Ja CBX a on CM 400T (taki super moto "ledwie" 50 KM przy 120kg). Łomot dostałem straszny. Fakt, że na zakrętach, ale każdy głupi potrafi zapitalać po prostym, sztuką jest umieć zakręcać

Dlatego mam dużo pokory do jazdy na 2oo i bardzo odpowiada mi moja Hondzia - nie jeździ "sama" - prawie do wszystkiego trzeba ją zmuszać (kwa - nawet zmieniać biegi nie jest w niej tak łatwo jak w nowych sprzętach) - połowa adrenaliny to zmuszenie jej do jazdy :diabelski_usmiech

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10918
                      • Fiat

soszek81, moto klasyki mają też duszę, jak auta klasyki.Trzeba do nich podchodzić z miłością :wink:
                      ale o tym pewnie sam najlepiej wiesz :P

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

dzisiejsze popołudnie, jadę sobie dynamicznie ale nie pełnym ogniem :zlosnik: w pewnym momencie widzę w lusterku że goni mnie A6, które przed chwila wyminąłem, to docisnąłem na 3ce i przestał mnie gonić :szeroki_usmiech niestety :lol: na następnym skrzyżowaniu czerwone, zgodny ogień na żółtym, 1ka, ślizgam się, równo, 2ka, ślizgam się, równo, 3ka złapałem trakcję a odległość zwiększyła się jakby kierownik Audi pedały pomylił :szeroki_usmiech wrzuciłem 4kę, oceniłem odległość w lusterku na wiatrak i shamowałem do prędkości cruisingowej. Audi przeleciało obok i pan dalej zapierdalał ale tak prawdę mówiąc to nie wiem co próbował udowodnić. :roll: Poprzednie A6 dwie rury w dół.
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

MisiekWAW, może po prostu mu się śpieszyło :?: :idea:

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

taaaaa :lol: lubie takich co im się zaczyna śpieszyć jak ich minie jakieś auto a później jada na żyletki :roll:
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a no to inna sprawa (może pilny tel dostał :lol: )
                              z postu wynika że "goni A6"

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

ok, "especially for Y.o.u" uzupełniłem
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  dzisiejsze popołudnie, jadę sobie dynamicznie ale nie pełnym ogniem :zlosnik: w pewnym momencie widzę w lusterku że goni mnie A6, które przed chwila wyminąłem, to docisnąłem na 3ce i przestał mnie gonić :szeroki_usmiech niestety :lol: na następnym skrzyżowaniu czerwone, zgodny ogień na żółtym, 1ka, ślizgam się, równo, 2ka, ślizgam się, równo, 3ka złapałem trakcję a odległość zwiększyła się jakby kierownik Audi pedały pomylił :szeroki_usmiech wrzuciłem 4kę, oceniłem odległość w lusterku na wiatrak i shamowałem do prędkości cruisingowej. Audi przeleciało obok i pan dalej zapierdalał ale tak prawdę mówiąc to nie wiem co próbował udowodnić. :roll: Poprzednie A6 dwie rury w dół.
                                  to pewnie 3.0 tdi 240PS...
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

MisiekWAW, a może myślał że to sen lub jawa..że jakaś mazdziocha go odstawia...no przecież on ma audiczka...i dlatego zwalniając przerwałeś mu ten "koszmar" i wrócił do realnego poczucia króla szosy :P

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez piramida
                                      Ja dzisiaj na takiego trafilem. Co prawda nie dane nam bylo wystartowac razem ze swiatel, wiec tylko siedzialem mu na zderzaku i jak robilo sie troche wolnej przestrzeni to probowal mi odejsc, ale zupelnie nie dawal rady. Musialem wrecz odpuszczac gaz, zeby mu nie wladowac sie w bagaznik. Widzialem znaczek 3.0TDI, ale patrzac na to jak to jezdzi myslalem, ze ma to maksymalnie dwiescie pare koni. Jak juz mielismy sie rozjechac (Audi skrecalo, a ja jechalem prosto) to koles otworzyl szybe zeby pogadac. Pyta sie co u mnie siedzi, bo ladnie mi sie samochod zbiera, wiec mowie ze niecale 240KM. Okazalo sie, ze jego auto w serii mialo 240KM, a teraz po programie ma 280KM :shock:. Teoretycznie powinien zrobic ze mnie wiatrak, wiec albo te 280KM jest tylko na papierze albo A6 tyle wazy, ze te konie nie jada. Mozliwe tez, ze gdybysmy sie scigali z miejsca to wynik bylby inny.
                                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                      -------------------------------------------------------------------------
                                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                                        Zamieszczone przez piramida
                                        Ja dzisiaj na takiego trafilem. Co prawda nie dane nam bylo wystartowac razem ze swiatel, wiec tylko siedzialem mu na zderzaku i jak robilo sie troche wolnej przestrzeni to probowal mi odejsc, ale zupelnie nie dawal rady. Musialem wrecz odpuszczac gaz, zeby mu nie wladowac sie w bagaznik. Widzialem znaczek 3.0TDI, ale patrzac na to jak to jezdzi myslalem, ze ma to maksymalnie dwiescie pare koni. Jak juz mielismy sie rozjechac (Audi skrecalo, a ja jechalem prosto) to koles otworzyl szybe zeby pogadac. Pyta sie co u mnie siedzi, bo ladnie mi sie samochod zbiera, wiec mowie ze niecale 240KM. Okazalo sie, ze jego auto w serii mialo 240KM, a teraz po programie ma 280KM :shock:. Teoretycznie powinien zrobic ze mnie wiatrak, wiec albo te 280KM jest tylko na papierze albo A6 tyle wazy, ze te konie nie jada. Mozliwe tez, ze gdybysmy sie scigali z miejsca to wynik bylby inny.
                                        z miejsca to wynik raczej przesądzony ale z rolki to gość sie musiał zdziwić ze nie może octavii odjechać a 40 koni to nie tak dużo przy znacznej róznicy na masie więc jest szansa ze nawet byś go objechał :!:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

Zamieszczone przez _tm_
                                          Okazalo sie, ze jego auto w serii mialo 240KM, a teraz po programie ma 280KM :shock:. Teoretycznie powinien zrobic ze mnie wiatrak, wiec albo te 280KM jest tylko na papierze albo A6 tyle wazy, ze te konie nie jada.
                                          już kto jak kto, ale Ty to nie powinienneś takich rzeczy pisać :roll: 1720kg aktualny model, co przy tendencji do odchudzania pozwala przypuszczać że poprzedni nie był wiele lżejszy
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• _tm_
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2333
                                            • Superb III (3V3)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

1720kg aktualny model
                                            400kg różnicy w stosunku do Octavii :shock: Znalazłem tylko różne dane katalogowe dotyczące przyspieszenia 0-100km/h - od 6,6 do 7,3 s. Te 6,6 to chyba zbyt optymistyczne jak na taką krowę ?

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

bo ja wiem :roll: 4 łapy, dobry automat i może się udać, a jaka powtarzalność :szeroki_usmiech
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                                                1720kg aktualny model
                                                400kg różnicy w stosunku do Octavii :shock: Znalazłem tylko różne dane katalogowe dotyczące przyspieszenia 0-100km/h - od 6,6 do 7,3 s. Te 6,6 to chyba zbyt optymistyczne jak na taką krowę ?
                                                Twoja octa też bedzie miała około 6.5 do sety więc nie bedzie wiatraku z octy

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

z DSG może mieć mniej :twisted:
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

• _tm_
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 2333
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

z DSG może mieć mniej :twisted:
                                                    Chętnie bym to jakoś sprawdził, ale w wyniki z GTecha nie wierzę, bo są zbyt optymistyczne, a niestety do lepszego sprzętu nie mam dostępu. Może jak się zrobi sucho to nagram filmik i będę liczył klatki .

Komentarz

Pracuję...