400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• sew daj sobie spokoj z tymi utartymi opiniami. Wiecej zlych opini slyszy sie o uturbionych silniczkach VW, a co do reszty (zawiecha, elektronika itp) to juz nie to samo wloskie "gowno" co kiedys.
    Smieszny Power Boost?! Jakby to bylo w Skodzie to bys napisal ze super sprawa, poprostu zwieksza moment obrotowy i nie jest to zadna namiastka NOSa.

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

Golas27, skąd wiesz że bym napisał, gdyby było to w skodzie że super sprawa to jest ten power bosst?!
      Kolego, trochę za pewne opinie wypowiadasz.
      Miałem w swojej historii parę fiatów, moi znajomi też mają i nikt z nich jakoś tej "technologii" nie zachwala pod niebo, mam na myśli awaryjność tych pojazdów.
      Akurat według mnie power boost to jakaś dziwna idea, zapewniająca kierowcy poczucie, że jedzie jakimś bolidem z "dopalaniem" a nie zwykłym pojazdem. Może to niektórych podnieca, takie namiastki. Dlatego lepiej napisz na jakiej zasadzie to działa - bo tekst , że poprostu zwiększa moment obrotowy...to niewiele.

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

jakoś nie chce mi sie wierzyć w tego killa 140 dieslem, myslę ze kierowca fiata był jakiś nie teges :roll: a 50 metrów to jest zajebista przewaga na odcinku 400m :shock:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomekc
          Ambiente
          • 2009
          • 128

Zamieszczone przez sew1981
          na jakiej zasadzie to działa
          sterownik ma dwie mapy wtrysków i power boost powoduje zmianę na "mocniejszą"

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10918
            • Fiat

tomekc, dziękuje teraz wiem
            piramida, pewnie był nie teges, ale pamiętajcie, że grande pewnie to lekkich aut też nie należy swoją drogą.
            Wcale nie bronie skody, tylko nie uważam żeby w tej wersji grande było jakimś potworem szosowym.
            A poza tym nikt nie mówi tu o odcinku 400 m, tylko długim ściganiu.

Komentarz

• daj spokoj widze ze sie przeciez orientujesz wiec po co dalsza dyskusja. ja napiasalem ze jest takie cos i co robi, nie napisalem ze jestem wielbicielem ani znawca technologi Fiata. Fajne w tym wszystkim jest to ze wlasciciele Skod opisuja jak to Ci od Merca czy BMW czuja sie niczym chwytajac Boga za nogi, a skodziarze tacy biedni (przeciez sa takie tematy na forum) a tak samo odnosza sie np. do kierowcow Wloskich aut.
              Pewnie ze Fiaty sie psuly i psuja, ale o wlochach opinie sie poprawiaja bo jest z tym juz znacznie lepiej, a VW wypuszcza coraz bardziej awaryjne auta, wiec nie zachwycajmy sie na wyrost.
              Ty jezdziles fiatami i masz znajomych ja tez mialem z tym stycznosc a do tego mam wiarygodne opinie od znajomego pracujacego z serwisie Fiata (i napewno nie zachwala bo pracuje) i mam inna opinie.
              Wypowiadam za pewne opinie, przeciez tu czesto kazdy post jest taki, nie tylko moj, ale chocby Twoj z przed chwili i wiele innych wiec szkoda dalszej polemiki na ten temat.

[ Dodano: Nie 31 Lip, 11 18:58 ]
              sew nie napisalem ze to potwor szosowy, a przy ciezarze ponad 1200 kilo o czym juz wspomnialem nie jest to takie autko jak dawniej robili. ale nie wierze w takie roznice przy normalnym sciganiu.

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10918
                • Fiat

Golas27, trochę Twych zawiłości nie kumam już. Dla sprawdzenia trzeba byłoby potestować np. auto tej samej klasy, slinik zbliżony z fiata i vw, zrobić test awaryjności na jakimś przebiegu. Ja jestem zdania, że vw będzie i tak mniej awaryjne.
                Ale ok , dajmy spokój, bo to dyskusja bez sensu

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

tomekc, dziękuje teraz wiem
                  piramida, pewnie był nie teges, ale pamiętajcie, że grande pewnie to lekkich aut też nie należy swoją drogą.
                  Wcale nie bronie skody, tylko nie uważam żeby w tej wersji grande było jakimś potworem szosowym.
                  A poza tym nikt nie mówi tu o odcinku 400 m, tylko długim ściganiu.
                  waga punciaka to około 1260 gdzie okta waży 1400, katalogowo punciak ma 8.2 do setki czyli szybciej niż rs tdi (8.5) jakieś pytania? :wink:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Qulek
                    RS
                    • 2005
                    • 1630
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                    W piątek skopałem dupsko Grande Punto Abarth w tej słabszej wersji (155HP).

Zaczęło się na Marsa (stary wiadukt prowadzący w str. ronda). Jechałem ok. 70 km/h i nagle w tylnym lusterku ujrzałem Abartha :roll: , który zmieniał pasy jak wariat. Po kilku szybkich manewrach siedział mi już na ogonie. Widząc, że kierowcy gdzieś się spieszy, zjechałem na prawy pas i go przepuściłem :P . Kierowałem się w str. ronda do Ostrobramskiej, ale szybko zmieniłem zdanie. Nie mogłem odpuścić sobie tej przyjemności jaką jest StreetRacing :lol: . Więc wcisnąłem pedał do oporu i pojechałem za Abarthem wiaduktem, który prowadzi do Trasy Siekierkowskiej. Po chwili znalazłem się na równi z kierowcą tego Włoskiego gówna, przy 120km/h. Zbliżaliśmy się do łuku wiaduktu, miałem na szafie 140km/h i przewagę pół dług. auta. Przede mną ukazał się słynny prosty odcinek trasy, pedał wciśnięty do oporu, kierowca Abartha mógł tylko patrzeć jak seryjny BKD w pakiecie vRS szybko się oddala. Nie wiem, czy kierowca zrezygnował, czy po prostu jego Fiacina słabo leci od 140km/h. Pojedynek zakończył się na wys. zjazdu na Gocław przy prędkości ok. 190-195 km/h. Abart widoczny w lusterku w odległości ok. 50m.

Biorę się nie długo za regeneracje turbo i jadę do Rogala na program!. Teraz mam niezły apetyt
                    kierowca Fiata wiedział że się ściga ??
                    BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Octavia2Limited
                      Rider
                      • 2009
                      • 322

Fiaty są dla emerytów. Gdybym musiał jeździć Fiatem to spaliłbym się chyba ze wstydu. Ta marka powoduje u mnie śmiech i pogardę. Sorry, ale takie jest moje zdanie i nie zamierzam na ten temat dyskutować.

sew1981 ma rację, wszystko się sypie. Wiem to od znajomego, którego bliski znajomy od wielu lat prowadzi salon i aso Fiata w Warszawie. Dodatkowo wystarczy spojrzeć na raporty awaryjności np. TUV. Fiaty wypadają najgorzej i to nie podlega dyskusji.

Golas27,
                      206 Nm przy 3000 tys
                      Poprawię cię. To są dane ze strony Fiata: 206 Nm osiąga przy 5.000 tys. (230 Nm przy 3000 tys. w trybie “sport”). 8.2 sek do 100 km/h .

Trzeba wsiąść pod uwagę to, żę O2 jest cięższa o 150-200 kg od Abartha, dodatkowo na pokładzie był pasażer. BKD w serii ma: 150 parę koni, dużo więcej Nm przy niższym zakresie obrotów / 1750-2500 tys i większą prędkość max. Także od 100 km/h auta mogą być porównywalne.

Pozdrawiam
                      * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
                      * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

Octavia2Limited, http://www.racingforum.pl/PUNTO-GT-C...Nm-t80923.html
                        Powodzenia na spotkaniu z tym "emerytem" :szeroki_usmiech

Komentarz

• Qulek
                          RS
                          • 2005
                          • 1630
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Fiaty są dla emerytów. Gdybym musiał jeździć Fiatem to spaliłbym się chyba ze wstydu. Ta marka powoduje u mnie śmiech i pogardę. Sorry, ale takie jest moje zdanie i nie zamierzam na ten temat dyskutować.
                          a Skoda to niby dla młodych gniewnych ?? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :haha: :haha: :haha: :haha: ad:
                          BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Kolejny stereotyp. Fiat zaczął dużo później się zmieniać niż Skoda i może dlatego masz takie doświadczenia. Moim zdaniem obecne Fiaty są bardzo ładne. Szczególnie nowe Brawo i Abarth 500 z pakietem Essesse.

Obstawiam, że takie A500 też by z Ciebie wiatrak zrobiło.
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• KiLeRrosS
                              Drive
                              • 2008
                              • 60

Octavia2Limited, no to żeś poszalał. A Skoda to co niby? Lambo? Właśnie Skoda jest postrzegana jako auto kapelusznika, wielokrotnie musiałem udowadniać na drodze że wcale tak nie jest :diabelski_usmiech
                              kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Qulek
                                W piątek skopałem dupsko Grande Punto Abarth w tej słabszej wersji (155HP).

Zaczęło się na Marsa (stary wiadukt prowadzący w str. ronda). Jechałem ok. 70 km/h i nagle w tylnym lusterku ujrzałem Abartha :roll: , który zmieniał pasy jak wariat. Po kilku szybkich manewrach siedział mi już na ogonie. Widząc, że kierowcy gdzieś się spieszy, zjechałem na prawy pas i go przepuściłem :P . Kierowałem się w str. ronda do Ostrobramskiej, ale szybko zmieniłem zdanie. Nie mogłem odpuścić sobie tej przyjemności jaką jest StreetRacing :lol: . Więc wcisnąłem pedał do oporu i pojechałem za Abarthem wiaduktem, który prowadzi do Trasy Siekierkowskiej. Po chwili znalazłem się na równi z kierowcą tego Włoskiego gówna, przy 120km/h. Zbliżaliśmy się do łuku wiaduktu, miałem na szafie 140km/h i przewagę pół dług. auta. Przede mną ukazał się słynny prosty odcinek trasy, pedał wciśnięty do oporu, kierowca Abartha mógł tylko patrzeć jak seryjny BKD w pakiecie vRS szybko się oddala. Nie wiem, czy kierowca zrezygnował, czy po prostu jego Fiacina słabo leci od 140km/h. Pojedynek zakończył się na wys. zjazdu na Gocław przy prędkości ok. 190-195 km/h. Abart widoczny w lusterku w odległości ok. 50m.

Biorę się nie długo za regeneracje turbo i jadę do Rogala na program!. Teraz mam niezły apetyt
                                kierowca Fiata wiedział że się ściga ??
                                Kill pierwsza klasa. Jechał sobie pewnie na luziku, nie myśląc o ściganiu i za chwilę będzie się chwalił na forum, jak to nie dał się podpuścić jakiejś tam skodzinie i jak się jej kierownik podjarał gdy go wyprzedzał Wg mnie powinien Skodziankę pozamiatać.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Biorę się nie długo za regeneracje turbo i jadę do Rogala na program!.
                                  O razu poproś Witka żeby Cię umówił z Bravo które ostatnio wystroił na 230KM i 450 Nm. Będziesz miał obiektywne porównanie, bo waga zbliżona do Octavii i klasa auta - kompakt - identyczna.

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

przestańcie pier......... i wklejać wykresy jakiś bolidów po chipach, bo można skody z mocą 400 koni też u nas na forum znaleźć. Ta dysputa jest jałowa.Większość zależy od kierownika, naprawdę. A poza tym nie byłbym taki pewny wygranej abartha o mocy 155 koni w benzynie, powyżej 100 km/h. Podajecie suche dane, a w warunkach drogowych na pewno nie byłoby tak, że kierownik "nie wiedziałby" że się ściga. Proponuje porównać organoleptycznie a nie wertować katalogi. Też jestem zdania, że fiat to szmelc i koniec kropka. Abarth napewno jedzie, ale nie róbcie z tego ferrari.
                                    Pozdro fanom fiatów :P
                                    proponuje zakupić sztukę od razu , jak taki ideał

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

A poza tym nie byłbym taki pewny wygranej abartha o mocy 155 koni w benzynie, powyżej 100 km/h.
                                      proszę Cię, nie osmieszaj się
                                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                      http://www.disi-tune.pl
                                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• kabanos
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 4544
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Też jestem zdania, że fiat to szmelc i koniec kropka
                                        I fszystko co na F. :wink: Fiat to mimo wszystko kawał motoryzacyjnej historii i mówienie, że to gówno i szmelc to troszkę przesada.

Komentarz

• arturo_freestyl
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 704

przestańcie pier......... i wklejać wykresy jakiś bolidów po chipach, bo można skody z mocą 400 koni też u nas na forum znaleźć. Ta dysputa jest jałowa.Większość zależy od kierownika, naprawdę. A poza tym nie byłbym taki pewny wygranej abartha o mocy 155 koni w benzynie, powyżej 100 km/h. Podajecie suche dane, a w warunkach drogowych na pewno nie byłoby tak, że kierownik "nie wiedziałby" że się ściga. Proponuje porównać organoleptycznie a nie wertować katalogi. Też jestem zdania, że fiat to szmelc i koniec kropka. Abarth napewno jedzie, ale nie róbcie z tego ferrari.
                                          Pozdro fanom fiatów :P
                                          proponuje zakupić sztukę od razu , jak taki ideał
                                          akurat 1.4 T w abarcie to bardzo dobry silniczek, powyzej 100 tez idzie jak pocisk

ja miałem 1.4 wolnossaka w seicento tylko 118km/142nm i robilo 100 w 6s a cwiare w 14,6 czyli porównywalnie z terazniejsza octa 230km/320nm waga robi swoje

[ Dodano: Nie 31 Lip, 11 22:55 ]
                                          Zamieszczone przez kabanos
                                          Też jestem zdania, że fiat to szmelc i koniec kropka
                                          I fszystko co na F. :wink: Fiat to mimo wszystko kawał motoryzacyjnej historii i mówienie, że to gówno i szmelc to troszkę przesada.
                                          fiat to złom i nie jedzie, a pan w porsche siem nie mogł skoncentrowac dobrze bo hałas jego mysli zakłocał

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XY1pW2jpmZk[/youtube]
                                          Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
                                          ET 14,607 - Bemowo 2011
                                          ET 13,482 - Ryki 2012
                                          ET 13,014 - Ełk 2013
                                          ET 12,939 - Ryki 2015
                                          0-200km/h - 13,2s
                                          2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

MisiekWAW, nie ośmieszam się , tylko śmieszne były te wszystkie wcześniejsze wstawki, poczytaj je dokładnie. Nie twierdzę ,że 155 km w punto abarcie nie jedzie, ale nie uważam że to pocisk i tyle, kończę te pitolenie o niczym Panowie.
                                            Uważam, że trzeba by sprawdzić to na żywo i tyle. Grande Abarth ani OII to nie Ferrari i oba tak klasyfikuje. A to że Fiat się psuje to akurat oczywistość, ale to inny temat, nie związany z osiągami.

[ Dodano: Nie 31 Lip, 11 23:00 ]
                                            arturo_freestyl, wstawiasz leciutkie seicento, odchudzone jeszcze do wyścigów.....fajne porównanie do ori abartha grande punto, nie ma co
                                            ten filmik mi uświadomił , że na moim rowerze na początku 500 konne autobusy i tiry też potrafię wyprzedzić....dzięki :P tylko co potem.....

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

Jak byłem młody miałem Temprę 1.6. Auto dostałem "w spadku" z przebiegiem 80kkm, zrobiłem nim 140kkm w 3 lata, poza wymianą płynów i części eksploatacyjnych oraz elementów zawieszenia nie było poważnych usterek. Kolejny właściciel zrobił ponad 200kkm w 7 lat, auto poszło w ubiegłym roku na złom dopiero. EOT.
                                              Dziś już nie ma aut które się nie psują -----> dział "Problemy, usterki" :szeroki_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

sew porównaj wagę O2 i Punto, a później moc... i nie pogrążaj się już
                                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                http://www.disi-tune.pl
                                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                                  sew porównaj wagę O2 i Punto, a później moc... i nie pogrążaj się już
                                                  Amen

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2009
                                                    • 10918
                                                    • Fiat

hotrain, wszystko rozumiem...dobre egzemplarze się trafiają , ale procentowo chyba wiadomo że fiat bardziej "leci" niż vag...to chyba jest potwierdzone...nie ma co udowadniać akurat.
                                                    Moja propozycja:
                                                    Kończmy tę dysputę o niczym i czekajmy na nowe ciekawe doniesienia z ulic Panowie :twisted:
                                                    p.s. Misiek pewnie masz racje z tą wagą..ale jeszcze pozostaje czynnik kierownictwa..nie do porównania, bo tego na papierze się nie porówna.

Komentarz

Pracuję...