400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez rkb
    Te wszystkie male pudelka sa dobre na prostej, w zakrety przy wiekszej predkosci wchodzi sie na własne ryzyko
    Nie wiem o jakie predkosci i o ktore konkretnie pudelka chodzi. Ale wczoraj w nocy mialem okazje przejechac sie fordem fiesta 1,4tdci 68KM 900km po niemczech i polsce.
    To stwierdzam ze po przebiego 105kkm te male pudelko prowadzi sie lepiej niz moja o1 :shock: Szczegolnie w ciasnych zakretach juz na terenie PL.
    A 150km/h bez problemu mozna byla smigac cala drogie. Na autostradzie 170km/h i po wszystkich lukach sie prowadzila jak przyklejona.
    BTW. te male pudelko bujalo sie do 180km/h, a zgorki pokazalo 200km/h i sie jeszcze rozpedzalo, ale juz odpuscilem, bo mnie to zaszokowalo.
    Jak by to przyspieszalo jak moja octa, to bym sie chyba zamienil :wink:
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to coś dziwne co piszesz.. miałem puga 206 z tym silnikiem i 170 km/h to tam nawet w katalogu nie podają :szeroki_usmiech

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Zamieszczone przez pascal
        to coś dziwne co piszesz.. miałem puga 206 z tym silnikiem i 170 km/h to tam nawet w katalogu nie podają
        Ford też podaje tylko 163km/h więc faktycznie ciekawe w jaki sposób:
        Zamieszczone przez Samiec
        a zgorki pokazalo 200km/h i sie jeszcze rozpedzalo
        Edit: aha i jeszcze jedno przyśpieszenie do 100 to 15.5s
        Więc Octavia z ASV jest zaledwie o 33% szybsza (bo ma 10.1s )
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Thundi
          Więc Octavia z ASV jest zaledwie o 33% szybsza (bo ma 10.1s )
          Chyba po programie, bo seria ma około 11,8 do setki.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

... Ale wczoraj w nocy mialem okazje przejechac sie fordem fiesta 1,4tdci 68KM 900km po niemczech i polsce.
            To stwierdzam ze po przebiego 105kkm te male pudelko prowadzi sie lepiej niz moja o1 :shock: Szczegolnie w ciasnych zakretach juz na terenie PL.
            A 150km/h bez problemu mozna byla smigac cala drogie. Na autostradzie 170km/h i po wszystkich lukach sie prowadzila jak przyklejona.
            BTW. te male pudelko bujalo sie do 180km/h, a zgorki pokazalo 200km/h i sie jeszcze rozpedzalo, ale juz odpuscilem, bo mnie to zaszokowalo.
            Też mi się to wydaje trochę dziwne, bo miałem w firmie Fusiony z tym silnikiem i była to kompletna padaka. Nie dawały rady mojej poprzedniej "furce" ( Cordobą 1,6 75KM ) a co dopiero 1,9 BXE. Jak się przesiadałem z 1,9 do tego Fusiona to wogóle nie było czuć, żeby tam była turbina; normalnie zero jakiegokolwiek ciągu; co nieco było czuć dopiero pod czerwoną kreską, ale wtedy to "żłopał" tyle, że starczyło by dla 2,0 BKD... Prędkość max też była w okolicach 165 km/h ( sprawdzone wielokrotnie na Katowickiej przez mojego firmowego "STIG"-a :diabelski_usmiech )...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez kowal 2002
              ... Ale wczoraj w nocy mialem okazje przejechac sie fordem fiesta 1,4tdci 68KM 900km po niemczech i polsce.
              Też mi się to wydaje trochę dziwne, bo miałem w firmie Fusiony z tym silnikiem i była to kompletna padaka. Nie dawały rady mojej poprzedniej "furce" ( Cordobą 1,6 75KM ) a co dopiero 1,9 BXE. Jak się przesiadałem z 1,9 do tego Fusiona to wogóle nie było czuć, żeby tam była turbina; normalnie zero jakiegokolwiek ciągu; co nieco było czuć dopiero pod czerwoną kreską, ale wtedy to "żłopał" tyle, że starczyło by dla 2,0 BKD... Prędkość max też była w okolicach 165 km/h ( sprawdzone wielokrotnie na Katowickiej przez mojego firmowego "STIG"-a :diabelski_usmiech )...
              dokładnie te same wrażenia z fusiona, może Samcowi się silniki pomyliły aboco
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• tomil
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1179

Fabia 1,4 tdi tak nie chce współpracować.
                It doesn't matter what we're losing
                It only matters what we're going to find!

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Fabia 1.4 TDI naprawdę uczy pokory :lol:
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to coś dziwne co piszesz.. miałem puga 206 z tym silnikiem i 170 km/h to tam nawet w katalogu nie podają
                    Czasem można - swoim Tico kiedyś leciałem po prostej autostradzie licznikowe 160km/h (czyli koło 140km/h wg gps), a mój rekord to licznikowe 170km/h. Producent podaje max 143km/h
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• tomil
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1179

Zamieszczone przez MisiekWAW
                      Fabia 1.4 TDI naprawdę uczy pokory
                      Oj tak. Kiedyś miałem problem żeby wyprzedzić Lublina 3 Intrall. W pewnym momencie na drodze (wąskiej) obok siebie jechały 3 samochody. Od tego czasu nauczyłem się mocno planować ten manewr. I wiem jedno- jeśli tylko będzie mnie stać- nigdy słabych silników.

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Jak to jak ???

W taki sam sposób w jaki te wasze octavki killują X6, Subaru, AUDI A6 i inne fury z silnikami 3 L

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez tomil
                          Zamieszczone przez _tm_
                          A Octavia jest mistrzem krętych tras ?
                          No oczywiście- przy 20 km/h
                          to nie prawda! skladajcie sie w zakretach na boki jak na scigaczach i dacie rade
                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• tomil
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1179

Ej no loyd, marudzisz. X6 w 3.0 d ma "tylko" 235 KM i 8 s do stówki. Z A6 z 3.0 d już tak łatwo nie będzie- 6.6 do setki.

Komentarz

• misiekwaw
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7715
                              • Ford

Zamieszczone przez loyd
                              Jak to jak ???

W taki sam sposób w jaki te wasze octavki killują X6, Subaru, AUDI A6 i inne fury z silnikami 3 L
                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                              http://www.disi-tune.pl
                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                              Był WRX
                              Była Octa

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Odnosnie wyprzedania - jechalem w trase eskorcina 1.4 - 75 konny potwor z 3ma osobami na pokladzie i pelnym bagaznikiem. wyprzedzam tira (masakra) a tu konczy sie asfalt na pasie, jakies auto juz dlugimi miga z naprzeciwka a ja musialem wskoczyc na kilku cm prog zeby wrocic na swoj pas, dobrze ze wskoczyl gladko bo by byla niezla sieczka. przy takim mule nie da sie nic zaplanowac, bo widzisz ze czysto ale sam manewr trwa na tyle dlugo ze moze sie w miedzyczasie sporo wydarzyc... 75 koni z kompetem ludu na pokladzie powyzej 90 kmh (predkosc ktora jada tiry) przyspiesza cala dekade :P
                                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  :lol :
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Zamieszczone przez winni77
                                    swoim Tico kiedyś leciałem po prostej autostradzie licznikowe 160km/h (czyli koło 140km/h wg gps)
                                    Wiesz przekłamanie licznika o 20km/h przy takich prędkościach to ja spokojnie uwierzę ale w Fieście musiał by przekłamywać coś około 40km/h i stwierdzenie że jeszcze mógł się rozpędzać (czyli zwiększać przekłamanie) brzmi co najmniej dziwnie.
                                    Zamieszczone przez _tm_
                                    Chyba po programie, bo seria ma około 11,8 do setki.
                                    No tak z rozpędu wpisałem 0 zamiast 1 przyśpieszenie serii to 11.1s za pomyłkę sory
                                    (taką wartość podaje Skoda - nawet w instrukcji jak i broszurze )
                                    loyd, Subaru to fakt może i ciężko (choć są Imprezy z 1.6 pod maską) ale z X6 to nawet nie żartuj bo to ciężka krowa jest i choć 1.9 raczej nie ma czego szukać to koledzy z 2.0 170km podejmować rękawice mogą (i pewnie wygrają pojedynek) A6 2.7TDI dla nich też raczej nie powinno być kłopotem (2.7TDI ma 180km i auto do 100 przyśpiesza w 8,9s ) z 3.0TDI sprawa wygląda trochę gorzej (a z diesli można w tym aucie znaleźć 2.0TDI które 100 robi w ... 10.3s )
                                    A6 C5 z 2.5TDI w najmocniejszej wersji setkę robi w 8.8s

Dodam jeszcze że w Audi sporą różnice robi skrzynia bo jeśli trafi się na automat i ktoś nie przestawi z "D" na "S" to nawet 3.0TDI okazuje się niezbyt żwawy przy 2.0TDI 170km (myślę że spokojnie można dodać przy takim ustawieniu z 2s do wyniku ).
                                    O ortografie dba FF.
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Samiec
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4287
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

to coś dziwne co piszesz.. miałem puga 206 z tym silnikiem i 170 km/h to tam nawet w katalogu nie podają :szeroki_usmiech
                                      Pewnie celowo chcialem napisac nie prawde i chcialem wszystkich oszukac :wink:
                                      Opisalem tylko wrazenia z jazdy tym autem. Bylo to wczoraj od 19 i trawalo do dzisiaj do 5 rano.
                                      Przy licznikowych 170km/h na gps bylo 160km/h.
                                      Na paliwie niemieckim, nie wiem czy jest lepsze czy tylko kazdy tak gada. Rozpedzalem sie na plaskim do 180km/h. Z gorki poszedl tyle ile napisalem.
                                      Po przekroczeniu granicy bylo pusto w baku, wiec na pierwszym shelu sie zalalem. I na naszej A2 maks na plaskim to bylo 175km/h licznikowe.
                                      Kolega jechal audi a4 160km/h licznikowe i kolo niego tylko smignalem. Tez zrobil wielkie :shock:
                                      Pomijam fakt ze osaigniecie tych 170km/h malo nie trwalo, ale takie predkosci po dlugim czasie osiagnal. Turbina w tym silniku to wyglada jak mala trabka :wink:
                                      Nie neguje ze inne egzemplarze tak nie lataly. Moze ten byl dobra seria?

[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 00:04 ]
                                      Twoje/moje ASV ma v-max 193km/h, a w serii moja szla licznikowe 205km/h, wedlug gps wlasnie 193km/h.

[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 00:06 ]
                                      To ze twoj pug tyle nie poszedl to nie znaczy, ze ten egzemplaz forda tez nie poszedl.
                                      Wersja 3drzwi, masa 1165kg i inna bryla niz puga.

[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 00:10 ]
                                      Zamieszczone przez kowal 2002
                                      Co ma czas przyspiesznia do v-maxa? Nie napisalem przeciez, ze sie rozpedza jak przecinak, tylko jakie predkosci pokazaly sie na budziku. :roll:

[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 00:11 ]
                                      Zamieszczone przez szkoda
                                      dokładnie te same wrażenia z fusiona, może Samcowi się silniki pomyliły aboco
                                      Nic sie nie pomylilo. Napisalem tak jak bylo.

[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 00:15 ]
                                      Zamieszczone przez tomil
                                      W pewnym momencie na drodze (wąskiej) obok siebie jechały 3 samochody. Od tego czasu nauczyłem się mocno planować ten manewr.
                                      Na waskiej drodze to obok siebie napewno nie jechaly 3 auta :P co najwyzej jechala kolumna 3ch samochodow jeden zz drugim :wink:

Komentarz

• QBA
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2646

Samiec, moze dorwales wersje 90KM :szeroki_usmiech

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez QBA
                                          Samiec, moze dorwales wersje 90KM :szeroki_usmiech
                                          W 2003 roku to takich nie bylo. Zachipowana raczej nie byla, bo sie nie zbierala jak by miala wiecej koni.
                                          Widze, ze nie tylko ja tyle jechalem :

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

no dobra dobra
                                            to coś dla tych artystów z 1,4TSI :wink:
                                            audi A6 3.0TDI, DGW zrobił z niego wiatrak, bo już odpalił furę
                                            a ja równo :!:
                                            ale ewidentnie gość się nie ścigał :lol:
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bradley
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1465

Czy czipowane BXE jest szybsze od seryjnego BKD?
                                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

bradley, IMO tak, ale pewnie zależy od konkretnego przypadku, w tych z którymi ja się zetknąłem było szybsze mimo, że miałem lajt.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Twoje/moje ASV ma v-max 193km/h, a w serii moja szla licznikowe 205km/h, wedlug gps wlasnie 193km/h.
                                                  Jak już pisałem licznik trochę przekłamuje więc tak jest że choć ASV ma max 193 to jednak te budzikowe 205 poleci.
                                                  Ta Fiesta 170 czy nawet 175 licznikowe też poleci (no nawet 180 z górki) ale 200 to trochę za dużo
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

winni77 napisał/a:
                                                    swoim Tico kiedyś leciałem po prostej autostradzie licznikowe 160km/h (czyli koło 140km/h wg gps)

Wiesz przekłamanie licznika o 20km/h przy takich prędkościach to ja spokojnie uwierzę ale w Fieście musiał by przekłamywać coś około 40km/h i stwierdzenie że jeszcze mógł się rozpędzać (czyli zwiększać przekłamanie) brzmi co najmniej dziwnie.
                                                    Zupełnie nie o to mi chodziło, tylko o to, że producent (chyba) zawsze podaje mniej niż auto jest się w stanie rozpędzić. Nawet w takiej puszce jak Tico.
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...