Ja w sobote (4 rano) będe leciał z Łodzi do Zamościa to sprawdzę z jakimś mobilem ile ciągnie ml-a
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Budujemy Dom z OCP
Witam
kiedyś był chyba podobny wątek ale poleciał
pytanie do użytkowników, fachowców i wszystkich którzy już zęby na tym zjedli i doradzą :wink:
1) dział I Kominek
Na co zwracać uwagę przy kupnie kominka (wkładu) - są żeliwne, stalowe, z wkładem keramzytowym lub szamotowym, automatyczne zamykanie szybra przy otwieraniu drzwi, popielnik, klika porad odnośnie obudowy też mile widziane bo może tu też są jakieś haczyki itp. Ogólnie w temacie jestem zielony bo wcześniej nie miałem z tym styczności ops:
Dodam że ma być to tylko alternatywne źródło ciepła, sporadycznie wykorzystywane do ogrzania pomieszczenia ok 40m2 bez rozprowadzenia wiatrakiem, bez płaszcza wod.
Doprowadzenie powietrza zrobione. Czy zwracać uwagę na ożebrowanie kominka (radiatory) czy w tym przypadku - cel zwykłego paleniska - nie jest to na tyle istotne.
Budżet oczywiście ograniczony więc nie chodzi co jest naj naj lepsze ale też nie g... za kilka zł - umiarkowane, dobre ale bez wodotrysków :wink:
dzięx wszystkim za rady i c.d.n
-
-
kolego ja mam kominek makrotermu z płaszczem wodnym i ogrzewam nim wode uzytkową i grzejniki w domu 240m, zbiornik 400l wody uzytkowej plus 800l bufor, W zimie wyłączam całkowicie gaz i grzeje samym kominkiem. W kwestki kominków nie jestem fachowcem ale do takiego grzania jam mówisz to pewnie zwykły kominek bez problemu wystarczy, warto zakupić wraz z wkładem szamotowyn, dłuzej będzie trzymał ciepło.
Na jakim etapie jesteś z budową?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Ja moge Ci doradzic to, aby kominek mial kilka reguloanych wlotow powierzta. Bez tego w takim sprzecie ciezko sie rozpala i dosyc slabo sie reguluje proces spalania. Najtansze kominki maja tylko jeden taki hmm - dzyndzel Najlepeij jak by mial trzy.
No i kolejna wazna sparawa. doprowadzenie powietrza z zewnatrz, najczesciej pod kominkiem instaluje sie przewod ktory dostarcza powietrze z zewnatrz. Bez tego taki kominek wypala tlen z pomieszczenia i moze np bolec glowa itp.Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Techno200Bez tego w takim sprzecie ciezko sie rozpala
Zamieszczone przez Techno200No i kolejna wazna sparawa. doprowadzenie powietrza z zewnatrz, najczesciej pod kominkiem instaluje sie przewod ktory dostarcza powietrze z zewnatrz. Bez tego taki kominek wypala tlen z pomieszczenia i moze np bolec glowa itp.
ale jesli ja też moge doradzic jedną rzecz - nie rób kolego takiej rzeczy by kominek był podstawowy do grzania. lepiej niech bedzie dodatkowym
i sprawa moim zdaniem najważniejsza - jesli się ktoś stawia od podstaw i chce mieć w domu:
- kolektory,
- kominek z płaszczem wodnym,
- piec na groszek,
- i co tam jeszcze sobie wymyśli
NIECH NAJPIERW ROZMAWIA Z FACHOWCEM A NIE Z HANDLOWCEM!!!! BO HANDLOWIEC WSZYSTKO WCISNIE A POZNIEJ SA SAME PROBLEMY, a to się kocioł przegrzewa, a to termostat nie działa, i wiele wiele innych rzeczy. najlepiej powiedziec fachurza co chcemy a on niech zrobi schemat. i to jest bardzo ważna rzecz by później nie ponosić zbędnych kosztów, ze coś się kupiło a nie działa lub nie będzie działać.
pozdrawiam wszystkich nowo budujących się
Komentarz
-
-
No to jeszcze raz. Dom już ukończony, doprowadzenie powietrza z zew. od dołu zrobione.
Zamieszczone przez Techno200Ja moge Ci doradzic to, aby kominek mial kilka reguloanych wlotow powierzta.
Zamieszczone przez pic2ekjesli ja też moge doradzic jedną rzecz - nie rób kolego takiej rzeczy by kominek był podstawowy do grzania
Chodzi tylko o zrobienie zwykłego paleniska bez rozprowadzenia.
Z tego co wyczytałem to wkłądy stalowe szybciej się przepalają/wypalają, żeliwne raczej nie do zdarcia. Nie wiem czy to mit czy prawda i czy przypadkiem ten okres przepalenia wkładu stalowego to nie 200lat.
Zamieszczone przez pic2ekNIECH NAJPIERW ROZMAWIA Z FACHOWCEM A NIE Z HANDLOWCEM!!!! BO HANDLOWIEC WSZYSTKO WCISNIE A POZNIEJ SA SAME PROBLEMY
Komentarz
-
-
pic2ek,
z rura sie zgodze, nie musi byc, bo jak napisales nie kazy moze ja dac, ale teraz wszedzie nowe technologie, wszystko szczelne (okna pvc, sciany z belitu i styropianu przewaznie) ja mowie z wlasnego doswiadczenia, poprostu czuc.
ale z regulacja nie masz racji. mam przyjmnoesc rozpalac w 3 roznych kominkach i z doswiadczenia wiem ze ten z wieksza iloscia regulacji poprostu mi sie szybciej rozpala i pozniej go latwiej kontrolowac.
i kolejna sprawa. kominek brudzi i to ostro, dla mnie osobiscie bajera w salonie sluzaca od czasu do czasu do rozpalenia, wspolczuje ludziom co kupili takie cos z plaszczem itp. robi sie z salonu kotlownie...Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Komentarz
-
-
Może nie będzie całkiem offtopowo, ale jeśli ma ktoś pytania dot. papierologii związanej z budową domów (a także innych inwestycji budowlanych), to służę poradą. 14 lat pracy w administracji budowlanej, miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego, pozwolenia na budowę... trochę temat liznąłem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Techno200pic2ek,
z rura sie zgodze, nie musi byc, bo jak napisales nie kazy moze ja dac, ale teraz wszedzie nowe technologie, wszystko szczelne (okna pvc, sciany z belitu i styropianu przewaznie) ja mowie z wlasnego doswiadczenia, poprostu czuc.
ale z regulacja nie masz racji. mam przyjmnoesc rozpalac w 3 roznych kominkach i z doswiadczenia wiem ze ten z wieksza iloscia regulacji poprostu mi sie szybciej rozpala i pozniej go latwiej kontrolowac.
i kolejna sprawa. kominek brudzi i to ostro, dla mnie osobiscie bajera w salonie sluzaca od czasu do czasu do rozpalenia, wspolczuje ludziom co kupili takie cos z plaszczem itp. robi sie z salonu kotlownie...
Wiele negatywnych opini czyta sie na temat kominka z płaszczem wodnym ale niestyty te opinie pochodzą od osób które nie posiadaja takiego kominka.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaCzemu od razu kotłownia w salonie? Dla mnie osobiscie to nie jest problem zamieść to co sie wysypało podczas załadunku a odnosnie regulacji to podczas rozpalania wystarczy uchylic popielnik i ciąg jest wystarczajacy do szybkiego rozpalenia kominka.
Zamieszczone przez rrysioRozważając zamontowanie kominka z płaszczem wodnym weźcie pod uwagę fakt, że w razie braku prądu nie będzie możliwości korzystania z niego. Ewentualnie od razu trzeba pomyśleć o awaryjnym zasileniu pomp obiegowych (akumulatory albo generator).
Komentarz
-
-
pic2ek,
a jak taki kominek czyscisz? nie kurzy ci sie? mam budynek ktory ogrzewa sie wylacznie kominkiem. pozamiatac po drewnie - no problemo, ale sproboj opanowac kurzo-popiol. powodzeniaOld Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Komentarz
-
-
Są drobne nieudogodnienia podczas palenia kominkiem: trzeba przyniesc drewno, rozpalić ogień, co jakiś czas dołożyć, oczyścić popielnik i wokół kominka, podczas otwierania drzwiczek potrafi mały batory wyskoczyć ale to wszystko jest do przezycia, kwestia przyzwyczajenia.
W wieczorne chłodne dni nic nie zastąpi dobrego grzańca i miłej atmosfery przy kominku
P.S. po za tym ogrzewanie kominkiem jest w miarę tanim rozwiązaniem....superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
co do czyszczenia
ja mam taki TINE KJK
bardzo sobie chwalę, co prawda nie ma popielnika, ale wystarczy przy dobrym spalaniu
czyścić 2x w tygodniu - dobre spalanie=doprowadzenie powietrza z zewnątrz+suche drewno
do tego mam rozprowadzenie ciepłego powietrza na piętro i jest cacy
duży plus kominka to, że jak się rozgrzeje to można zimą otworzyć okno w salonie
i jest i ciepło i świeże powietrze->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzjakim drewnem najlepiej palić, żeby nie smolić szyby, komina ?
kup sobie czujnik wilgotności do drewna do 100zł i sprawdzaj cwaniaczków-dostawców
ja sezonuję 2 lata drewno, chyba, że wiem z pewnego źródła, że było sezonowane,
ale to nawet wtedy roczek leży
dąb, buk, brzoza wysoko-energetyczna - to są najlepsze drewna
unikaj palenia papierami, kartonami, deskami, drewnem iglastym
bo to nie tylko szyba się brudzi, ale komin się zasadza :wink:
poza tym i tak szyba się brudzi i tak, układy przewiewu powietrza na szybę,
"odsuwające" dym i takie inne reklamowane rozwiązania są przesadzone
wystarczy, że Ci kawałek się obsunie blisko szyby, nie będzie się palił, tylko dymił
15 minut i masz po czystej szybie (fragmencie szyby)
do czyszczenia używam ognia :shock: - rozpalam tak, aby bardzo syche drewno było przy szybie
i waliło płomieniem - ogień super wypala sadzę z szyby
jak trzeba to się męczem jakimiś gównami do czyszczenia - nienawidzę tego
po 3 sezonach z kominkiem, muszę przyznać, że w tym roku nie wyczyściłem szyby
po sezonie zimowym i teraz będę rozpalał, a szyba brudna ops:
ale kominek w środku czarny i szyba czarna - to nie widać
:diabelski_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
witam po dłuższej przerwie
odgrzewam temat - dziś zgłosiłem w urzędzie "chęć" rozpoczęcia prac na budowie mojego domu
w związku z tym:
- będę potrzebował wsparcia i wielu dobrych rad
- bedę zadawał masę pytań licząc na odpowiedzi doświadczonych forumowiczów którzy już mieszkają lub budują "własnymi ręcami" - na technologie kosmiczne niestety mnie nie stać
pozdrawiam
b.5,5l/100
Komentarz
-
-
pierwsza to taka żebyś sobe kupił meliske na uspokojenie jak zaczniesz chodzic i załatwiać
bobasek, pytaj pytaj->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
ja mam kocioł Ulrich Wanadich+ z pogodówką
a w domu termostat Honeywell
w ciągu kilku lat używania praktycznie bez awarii
razsię presostat zepsuł - ale sam naprawiłem (praktycznie jak naprawa mikrostyku w zamku drzwi )->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
Komentarz