Labrador

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quebec
    Classic
    • 2010
    • 34

Labrador

no to już nie będzie strumienicy , będzie sama rura
  • Busku
    Rider
    • 2009
    • 655

Labrador

Witam serdecznie Przymierzam sie do kupna labradora i chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o tych psach... Przeczytałem sporo informacji na necie ale mam nadzieje że dowiem się jeszcze czegoś ciekawego od osób które posiadają te psy lub miały z nimi styczność :wink: Interesuje mnie dosłownie wszystko, także zachowanie małego szczeniaka, czy wyrządza duże szkody w domu itd Bardzo prosze o wszelkie informacje a także o linki bo być może jest jeszcze coś czego nie czytałem :wink: Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
    Pozdrawiam
    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
    Mercedes W210 290 Turbodiesel
    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• Sebastian_S
      Ambiente
      • 2009
      • 172

Każdy szczeniak - jak człowiek jest inny. Nasza goldenka, jak była szczenięciem praktycznie nic nie poniszczyła, tylko ręce lubiła gryź. Natomiast labradorka znajomych za szczeniaka rozwalała i gryzła co mogła, do tego stopnia, że przez pewien czas jak wychodzili z domu musieli zamykać ją w klatce. Poźniej jej przeszło i teraz jest strasznie leniwa :szeroki_usmiech. Inny labrador (samiec) , kolejnych sąsiadow nie niszczyl w domu rzeczy. Najlepiej zarejestruj się na forum labradorow, my jestes częstymi gośćmi na forum goldenow.

Komentarz

• megon
        Rider
        • 2009
        • 303

Mój Golden nie niszczył nic jak był małym szczeniakiem - teraz ma 1 roczek
        Jak jest sama w domu to śpi.
        A jak jesteśmy w domu - to przynosi różne ciekawe rzeczy i nie chce oddać - ostatnio przyniosła bombkę z choinki

Komentarz

• arturas03
          L&K
          • 2009
          • 1298
          • Toyota
          • AGN 1.8 20V 125 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez megon
          A jak jesteśmy w domu - to przynosi różne ciekawe rzeczy i nie chce oddać - ostatnio przyniosła bombkę z choinki
          Lepiej wyślij ją od razu po całą choinkę... Po co będzie kilka razy chodzić? :lol:
          Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
          Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• andriu21tg
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1499

Obojetnie czy bedzie czy niebedize niszczyl trzeba morde kochac

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Goldeny są zdecydowanie spokojniejsze...
              megon mój tez przynosi jak znajdzie coś a ziemi długopisy, kartki ipt... oddac oddaje ale potem chce nagrode:P

Co do Labradora. Polecam film Mój przyjaciel marley który IDEALNIE pokazuje główną bolączke labradora [ale ksiazka jest lepsza]

Labradory przedewszystkim czesto są nad pobudliwe... taki psiak z ADHD. Nie potrafi usiedziec na miejscu itp. Wśród rodziny mamy dwa takie psy. Kolejny Labrador to sąsiada z góry któremu dopiero kastracja pomogła.

Jeżeli szukasz łagodneg, spokojnego i inteligętnego psa to polecam Golden Retrivera
              Jak trzeba to chetny do zabaw. Jak niema chętnych to gdzieś sie położy i pójdzie spać.
              Nie jest agresywny ale nie da sobie w kasze dmuchac więc w stosunku do obcych jest ostrozny a zaatakowany raczej potrafi sie bronić. Max dał rade nawet Amstafowi :diabelski_usmiech

Jedynym problemem może byc to ze z niektórych dywanó ciezko się usuwa sierść:P
              No i trzeba pamiętać by dbać o jego stawy. Ale odentycznie jak u Labka czy Owczarka.
              pzdr

Wsumie to Goldenów ostatnio jest przyrost na podórkach jaka Skód na drogach
              Adam

Komentarz

• Sebastian_S
                Ambiente
                • 2009
                • 172

Tutaj masz, krótką historię naszej Lunki - goldenki:

PS. Na stronie 5 i 8 brakuje zdjęć (muszę je wrzucić na serwa z powrotem), na pozostałych są. Może zmienisz zdanie i kupicie sobie Goldena Fajniejsze od labka, bardziej przyjaźnie wyglądają i mają słodziutki, wesoły pyszczek - szczególnie sunie :P

Co ważne bardzo dobrze znosi podróże samochodem - często jeździmy z Poznania w strony rodzinne około 450km w jedną stronę... :szeroki_usmiech Jak jest korek, to lubi sobie powyglądać z autka

Za małego szczeniaczka

Za większego szczeniaczka

jak troszkę... podrosła

a tu zeszłej zimy

Jak jeszcze bardziej podrosła

Aha - no i oczywiście, jak to golden - uwielbia pływać i aportować ...

Komentarz

• Paweł-SK
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 125

Busku Posiadam Goldena, czyli Praktycznie labradora w wersji LongHair Przyznam że są to najwierniejsze psy Nasz, jak był mały, musze przyznać że lubił sobie skrobnąć jakiś kant szafki, bądź listwy, pewnie dlatego że zęby mu rosły W życiu nikogo nie ugryzł, no i największa przytulanka dla dzieci :P aktualnie ma 7lat i jest spokojny, nikogo nie zaczepia, jedynie do głaskania , Jedynie co, to uwielbia zawijać Skarpety z ziemi Co do jedzenia, aktualnie na miesiąc zjada dużą 25kg chyba torbe suchej karmy, no i czasem jakieś naturalne rarytasy Tylko pamiętaj, że te psy uwielbiają dużo ruchu, biegania, spacerów etc.

Komentarz

• Busku
                    Rider
                    • 2009
                    • 655

Jeśli chodzi o labradora to wolałbym go z jednego względu... długość sierści Słyszałem wiele opinii dotyczących goldenów i nie spotkałem sie ze złymi tak więc napewno jest to świetny psiak :wink: Wole dokładnie przemyśleć temat, pies musiałby zostawać na 8h sam w domu, potem zapewniłbym bym mu naprawde dużo ruchu i długie spacery... Moim marzeniem jest bullterier ale to raczej w przyszłości Dlatego zainteresowałem sie labradorami bo są dość spokojne a tak jak pisałem musiałby zostawać sam w domu...

[ Dodano: Sro 16 Gru, 09 21:02 ]
                    Sebastian_S, zapomniałem napisać- piękna goldenka Dziekuje za wszystkie odpowiedzi ale to nie koniec bo zapewne bede mieć jeszcze sporo pytań
                    Pozdrawiam
                    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                    Mercedes W210 290 Turbodiesel
                    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• megon
                      Rider
                      • 2009
                      • 303

Tutaj moja: http://www.goldenretriver.fora.pl/ga...elly,3164.html

Komentarz

• Paweł-SK
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 125

Busku przyznaje racje u mnie cały dom musiałem wyposażyć w panele, bo ciężko te włosy odkurzyć z wykładziny - masakra :roll:

Komentarz

• Sebastian_S
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 172

Zamieszczone przez Busku
                          Wole dokładnie przemyśleć temat, pies musiałby zostawać na 8h sam w domu,
                          Hmm, ja bym nie kupował psa, jakby później miał siedzieć sam w domu po 8 godzin. No może jakiegoś stróżującego - po ogrodzie by latał. Ale rodzinnego, który lubi towarzystwo nie - a już na pewno nie ma co myśleć o szczeniaku i zostawianiu go na 8 godzin...

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Zamieszczone przez Busku
                            Jeśli chodzi o labradora to wolałbym go z jednego względu... długość sierści
                            Nie jest długa ale nie jest kłopotliwa w utrzymaniu:P Może sprzątania jest troche więcej ale wystarczy psa czesac co dwa trzy dni i problem ma sie prawie z głowy. A po labradorze tez będzie trzeba odkurzać

Zamieszczone przez Busku
                            Wole dokładnie przemyśleć temat, pies musiałby zostawać na 8h sam w domu, potem zapewniłbym bym mu naprawde dużo ruchu i długie spacery...
                            Z Labradorem może byc problem... z tego co widze po rodzinie i sąsiedzie to albo zostawiac psa na podwórku albo w klatce:roll: Ten nademną trzy pietra wyżej był zamykany w klatce bo roznosił mieszkanie... a sam tak wył że ja go bez problemu słyszałem. Teraz jest jakby spokojniej ale wiem że był kastrowany :/

Jak chcesz zostawiac psa na 8 godzin to lepiej chyba Goldena bo są spokojnijesz i z nudów pójdzie po prostu spać. Nasz bez problemu wytrzymywał tyle jak była potrzeba.

Zgadzam się też z Sebastianem że jak pies będzi emłody to raczej nie zostawialbym go samego na zbyt długo... W pierwszych tygodniach należy poświęcac mu jak najwięcej czasu, szkolic i przyzwczajac do otoczenia.... bowiem później się to zwróci w postawci dobrze wychowanego psiaka. Nasz wsumie od momentu przybycia był uczony siusiaa na dworze więc gazety okazały się zbędne a Max już drugiego dnia potrafił zaszczekac jak miał ochote na spacer.
                            W przypadku Labka i Goldena trzeba tez skupić się na stłumianiu ich głodu bo mogły by jeśc i jeść. Dlatego trzeba psa oduczyć jedzenia tego co "upoluje" na dworzu.

Niewiem jak Goldeny innych al mój ubi Kuchnie francuską:P Gustuje w slimakach i rzabich udkach jak nieam co jeść o_O.

Kolejna sprawa to warto psa przyzwyczajać do jazdy samochodem i w młodym wieku jak najczęściej choć czasami to zbyt mało:/
                            Adam

Komentarz

• Jeżyk
                              Rider
                              • 2009
                              • 691

Witam
                              Zamieszczone przez Paweł-SK
                              ciężko te włosy odkurzyć z wykładziny
                              Polecam turbo-szczotkę do odkurzacza, daje sobie radę z każdym włosem. Labradory mają tendencję do tycia ponad miarę jeżeli nie będą parę godzin dziennie w ruchu. Uwielbiają wodę nawet w postaci kałuży. Zostawienie takiego psa na 8h samego może skutkować małym remontem w domu :wink: Labradorki są urocze, jest taki u moich sąsiadów i ZAWSZE wita się ze mną na korytarzu czy ulicy a potem mam spodnie a czasem i kurtkę do prania ale nie ma możliwości się na takiego zwierzaka pogniewać. Bardzo rzadko słyszę szczekanie u sąsiadów czego nie mogę powiedzieć o innych, którzy mają jakiegoś małego kanalarza i ten to dopiero daje koncerty! Jeżeli chodzi o legendarną opiekuńczość tych psów w stosunku do dzieci to ja bym na to uważał bo jest to jednak spore zwierzę ustawiające się w hierarchii.
                              Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

Pracuję...