Jaki aparat kompaktowy kupic?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endryu
    RS
    • 2006
    • 3773
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez fan
    a ten ma niby nawet full HD.A moze cos takiego:Fujifilm FinePix HS10
    ciakawa propozycja dla fotoamatora ze względu na funkcjonalność aparatu.
    Tylko ta cena :!: :!: :!:
    Czekam aż stanieje do około 1500 pln.
    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
    =================================================

Komentarz

• Zuzus
      Ambiente
      • 2009
      • 136

Branżowy portal dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej. Nowości ze świata fotografii - recenzje, testy i wywiady. Wejdź i zapoznaj się!

Fajny test 4 niezlych kompakcikow, polecam, moze ktorys przypadnie autorowi watku
      Moja 4x4

Komentarz

• tomwawa
        Ambiente
        • 2010
        • 186

Autor sam powiedzial szuka czegos co bedzie mial przy sobie na imprezie plazy i w samochodzie. Nie chce sie bawic w bb go itp chce wyjac aparat i pstrykac. Szczerze mowiac z wesela czy imprezy wyjda lepsze foty z kompakta niz z lustra. lustro jest dobre na sceny mniej zmienne. Ale nie powiem zawsze kilka da sie wybrac takich best a dotego photoshop i pikne

Jaki aparat to wszystko zalezy od uzytkownika. Autor chce kompakta to polecajmy typowe kompakty male poreczne malpki.
        WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
        WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• Zuzus
          Ambiente
          • 2009
          • 136

Zamieszczone przez tomwawa
          Szczerze mowiac z wesela czy imprezy wyjda lepsze foty z kompakta niz z lustra. lustro jest dobre na sceny mniej zmienne. .
          No nie przesadzajmy.
          Lustro daje zdecydowanie wieksze mozliwosci, i pole do popisu, niz kompakt zwlaszcza w ciezych warunkach chocby oswietleniowych.

Ale skonczmy ten OT, i dyskuje nad wyzszoscia jednego nad drugim, bo nijak sie to ma do tematu gdzie autor szuka malego kompaktu.

Pozdrowienia dla wszystkich fotografujacych!
          Moja 4x4

Komentarz

• tomcy
            Drive
            • 2010
            • 73
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

dlatego próbuję "uświadomić" kolegę że takiego SX1 czy TZ to ciężko go włożyć do kieszeni czyli jak dla mnie ten atrybut kompakta traci (dla mnie największy atrybut przypisywany kompaktowi) czyli wiąże się to z jakąś torbą a tu już całkowicie przegrywa z lustrem ja kupowałem 400 canona z szerokim obiektywem za 1800zł ale dolar był za 2.1

mówimy o kompaktach za 1500 więc dołożenie do lutra to od 0 do 300 zł - jeśli mówimy o obiektywach kit - to wiele się nie będą różnić od tych w kompakcie no może tym zoomem ale jakość zdjęć będzie o wiele lepsza

co do techniki - można używać lustra na ustawieniach powiedzmy tak jak w kompaktach - tematycznych - jeśli zaś spodoba się fotografowanie to użytkownik (nasz kolega) zacznie używać ręcznych ustawień (co tak naprawdę wiąże się z określeniem piorytetu czasu lub przysłony a jak będzie robił z lamą w domu do tędzie dopierał sobie czasy do lampy) - wielkich mycyjów nie ma

także jeśli masz wybrać w/w kompaktów ja osobiście namawiam Cię na lustro (a ludzie żałują że kupili kompakty a nie lustra - Ci żałują którym fotografia się spodobała i chcieli coś więcej - i teraz muszą wyłożyć kolejną kasę)

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

Zamieszczone przez tomcy
              takiego SX1 czy TZ to ciężko go włożyć do kieszeni czyli jak dla mnie ten atrybut kompakta traci (dla mnie największy atrybut przypisywany kompaktowi) czyli wiąże się to z jakąś torbą
              torba do TZ ??????????? kolego aparat wcale nie jest duży a co do noszenia aparatu w kieszeni to chyba traktujemy to jako przenośnia , bo jeżeli mówimy o kieszeni w kurtce , płaszczu ,marynarce to aparat wchodzi bez problemu a jeżeli mówimy o noszeniu na codzień aparatu w kieszeni w spodniach to jakoś tego nie widze i to z żadnym aparatem no chyba że ktoś ma zasade w jednej kieszeni aparat w drugiej komórka a z tył żółty grzebień

Komentarz

• fan
                Elegance
                • 2009
                • 760

Zamieszczone przez tomcy
                także jeśli masz wybrać w/w kompaktów ja osobiście namawiam Cię na lustro (a ludzie żałują że kupili kompakty a nie lustra - Ci żałują którym fotografia się spodobała i chcieli coś więcej - i teraz muszą wyłożyć kolejną kasę)
                Nie chce mi sie smigac np na wakacjach z takim wielkim aparatem jakbym byl paparazzi
                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• tomcy
                  Drive
                  • 2010
                  • 73
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Canon SX10 - Wymiary 124.0 x 88.3 x 86.9mm Waga 560 g (bez baterii i karty pamięci)
                  Canon 450D - Wymiary 128.8 x 97.5 x 61.9 mm Waga 475g (bez akumulatora i karty SD)
                  Obiektyw się chowa w kompakcie więc w transporcie mniejszy ale tak wiele się nie różnią
                  są też inne firmy
                  Panasonic - Model Lumix DMC-TZ10 - Wymiary 103.3 x 59.6 x 32.6 mm Waga 196 g (bez akumulatora)

a czego się wstydzić że się ma lustro a nie kompakta - to tak jakbyś miał się wstydzić że jeździsz oktavią bo wszyscy na wiosce mają małe samochody tylko jakiś właściciel np składu węgla ma merola - społeczeństwo się bogaci - dwa to wszystko staje się coraz bardziej dostępne dla Kowalskiego

ogólnie idź sobie do MM lub jakiegoś takiego sklepu gdzie można macać towar - weź do łapki i sprawdź jak ci leży w ręce, jak daleko ma przyciski funkcyjne, czy jest dla Ciebie prosta obsługa i zamów na necie taki któy CI się najbardziej spodobał

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Odgrzebię temat - od jakichś 5, 6 lat mam Nicona CoolpixaL 11. Nie jestem znawcą fotografii, po prostu cykam fotki. NIESTETY mój Coolpix się kończy - nie będe go naprawiać. na wakacje coś by trza kupić nowego. Co dzisiaj można nabyć za około 500 zł: cyfrówka, kompakt, automat. Nie lustrzanki i nie profesjonalne aparaty. Ma być mały, tani i do 500 zeta. Z tego co sie ostatnio doczytałem to Nikony coolpixy serii L i S są gorsze od np. Panasonic lub Canon. jaką firme i jaki model brac pod uwagę.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc, ja nie napisze co kupic, bo nie wiem, ale napisze czego nie kupuj :-)

mianowicie nie popelnij mojego bledu i nie kup Samsunga.. ktory robi bardzo ladne zewnetrznie aparaty i to w dobrych cenach, ale niestety jakoscia zdjec ustepuja klasykom czyli Canonowi czy Nikonowi.
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

marlej108, Samsungom raczej nie ufam :wink: więc nie kupie. Cały czas myślałem o nowszym Niconie , ale tak jak pisze poczytałem testy Coolpixów L i S i wychodzi, że nie są lepsze od konkurencji. mam mętlik w głowie.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• slawoj78
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 102
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja kupiłem ostatnio Panasonic DMC FZ-150. Jeden z najlepszych megazoomów. Wg. tego rankingu 5 miejsce: LINK

Początkowo kosztował 1850 zł , teraz przeciętnie 1500 zł , mi udało się złowić za 1206 zł w Media Expert.
                          Był: Nissan Almera, 2001 rok
                          VW Passat, 1999 rok
                          BMW 318 iT, 2000 rok
                          Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• lu5asz
                            RS
                            • 2011
                            • 2006
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez marlej108
                            mianowicie nie popelnij mojego bledu i nie kup Samsunga..
                            Chyba sobie zartujesz Uzytkuje od kilku lat Samsungi,EX1 ,teraz EX2 i jak na kompakt i w tej cenie nie ma nic lepszego.
                            Kondziu

OCP

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez lu5asz
                              Zamieszczone przez marlej108
                              mianowicie nie popelnij mojego bledu i nie kup Samsunga..
                              Chyba sobie zartujesz Uzytkuje od kilku lat Samsungi,EX1 ,teraz EX2 i jak na kompakt i w tej cenie nie ma nic lepszego.
                              to sie ciesze, ze dobrze trafiles i jestes zadowolony.

ja trafilem zle - mam jakiegos dziada - kompakt, nawet nie wiem jak toto sie nazywa... a moglem te 150 zl wiecej dolozyc do kompaktowego cannona...

ps. o aparaty cyfrowe sie juz na pewno nie bede klocil :-)
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Ale tak jak napisałem, ja chce zwykły kompakt za nie więcej niż 500 zł. Wiem, że na tym poziomie nie ma cudów. chodzi mi tylko o porade, który model, lub która firma ma do zaoferowania mniejszy badziew. jak mam kupić coś słabego, to przynajmniej niech to będzie cos nie najgorsze.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ruwado , ale to ma byc taki uniwersalny aparat czy cos musi miec,,lepszego,,?
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• blackrs
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4826
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

w tym przedziale wielkich różnic jakościowych mial nie będziesz. wex jakiegoś canona, nicona . to wszystko bedzie robiło praktycznie identyczne zdjęcia
                                    BYŁA o1 rs
                                    BYŁA o2 1.6
                                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• gmpl
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 52
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM

Polecam Samsunga WB100 kupiłem go, w zeszłym roku i jestem bardzo zadowolony, wcześniej przymierzałem się do Panasonica FZ-150, ale ten świetnie daje radę. http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfro...0-czarny.bhtml
                                      Moja OCT

Autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie.http://www.mynavi-expert.pl -Nawigacja, Etka 8PL !!!, Elsa, filmy-online.

Komentarz

• yakuzaman
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 146

Lepiej odlozyc pieniazki i nawet uzywke sony nex kupic.Mistrzostwo swiata.

Komentarz

• blackrs
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4826
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez yakuzaman
                                          Lepiej odlozyc pieniazki i nawet uzywke sony nex kupic.Mistrzostwo swiata.
                                          ja go brałem pod uwagę przy kupnie ale wygrał samsung nx i jestem bardzo zadowolony a raczej żona bo to dla niej bardziej jest ten aparat
                                          BYŁA o1 rs
                                          BYŁA o2 1.6
                                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• maxpaynemm
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1764
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja polecam coś z tzw. panasonic-ów. Ostatnio kupywałem aparat kompaktowy (tzw małpke) do 1200zł i wybierałem pomiedzy panasonic a samsung. Samsung bardzo zbajerowany miał fifirifi itp. ale niestety zdjęcia lepsze robił planasonic z obiektywem Leica. Zrobiłem sobie kilka zdkjeć w MM na swoja karte pamięci, w róznych trybach i potem organoleptycznie porownywalem w domu na kompie. Wygrał Panasonic Samsung robił słabe zdjęcia w kiepskim oświetleniu.

Wiem że to nie twój przedział cenowy ale naprawdę moge polecić Lumixy, mają dobra optykę i dobrze sie sprawują w pomieszczeniach a jak wiadomo tam robimy takimi aparatami najwiecej zdjęć
                                            Załączone pliki
                                            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Osobiście z tych małpek super zoomów to Olympus seria SP i tu na przykład SP-720UZ, Dobra jakoś zdjęć do ceny już 660
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• maxpaynemm
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1764
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                                                Osobiście z tych małpek super zoomów to Olympus SP-720UZ, Dobra jakoś zdjęć do ceny już 660
                                                Tak potwierdzam ten aparat też mam i jest super. Niestety jest ciężki i duży i czasem poprostu nie chce mi sie go taszczyć nawet na plażę czy na jakąś imprezę. Natomiast jeśli masz zacięcie fotograficzne to można porobic tym trochę ladnych fotek tak jak w lustrzance

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 14:32 ]
                                                Ostatnio dostałem w podziece za prace cos takiego jak na foto. Malutki aparacik i cena dobra. Ku mojemu zdziwieniu robi zadziwiająco poprawne zdjęcia Jak to mówią "szału nie ma, hu.. nie urywa" ale zdjęcia są zadowalajace jak na takie maleństwo. Spodobał się żonie i nie narzeka
                                                Załączone pliki
                                                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

a może lustrzankę?
                                                  ostatnio jest tego sporo na ulicach "do wzięcia" , jak będziesz miał szczęście to na Nikona D300s trafisz
                                                  tutaj więcej http://www.sadistic.pl/cala-prawda-o...h-vt177772.htm
                                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14885
                                                    • Octavia IV (NX3)

lu5asz, zwykły pełny automat - byle robił fotki, no i byle można było na nich poznać co to było.
                                                    blackrs, czyli na tym poziomie nie bedzie jakiegoś totalnego badziewia, dużo gorszego od innych firm?
                                                    Generalnie chodzi mi o to, czy brac pod uwage wszystkie znane marki (Panasonic, Nicon, Canon, Kodak, Olympus itp.) i kupić to co mi wpadnie w oko, czy wśród nich jest jakaś znacznie gorsza od pozostałych.

Teraz właśnie poczytałem o Olympusach - może faktycznie albo Canon albo Olympus? Chociaż koleżanka z pracy chwali kompakta Panasonica - wiedziałem, że się zakręcę
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...