Autor sam powiedzial szuka czegos co bedzie mial przy sobie na imprezie plazy i w samochodzie. Nie chce sie bawic w bb go itp chce wyjac aparat i pstrykac. Szczerze mowiac z wesela czy imprezy wyjda lepsze foty z kompakta niz z lustra. lustro jest dobre na sceny mniej zmienne. Ale nie powiem zawsze kilka da sie wybrac takich best a dotego photoshop i pikne
Jaki aparat to wszystko zalezy od uzytkownika. Autor chce kompakta to polecajmy typowe kompakty male poreczne malpki.
WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana WT 514** Srebrny VW Sharan
dlatego próbuję "uświadomić" kolegę że takiego SX1 czy TZ to ciężko go włożyć do kieszeni czyli jak dla mnie ten atrybut kompakta traci (dla mnie największy atrybut przypisywany kompaktowi) czyli wiąże się to z jakąś torbą a tu już całkowicie przegrywa z lustrem ja kupowałem 400 canona z szerokim obiektywem za 1800zł ale dolar był za 2.1
mówimy o kompaktach za 1500 więc dołożenie do lutra to od 0 do 300 zł - jeśli mówimy o obiektywach kit - to wiele się nie będą różnić od tych w kompakcie no może tym zoomem ale jakość zdjęć będzie o wiele lepsza
co do techniki - można używać lustra na ustawieniach powiedzmy tak jak w kompaktach - tematycznych - jeśli zaś spodoba się fotografowanie to użytkownik (nasz kolega) zacznie używać ręcznych ustawień (co tak naprawdę wiąże się z określeniem piorytetu czasu lub przysłony a jak będzie robił z lamą w domu do tędzie dopierał sobie czasy do lampy) - wielkich mycyjów nie ma
także jeśli masz wybrać w/w kompaktów ja osobiście namawiam Cię na lustro (a ludzie żałują że kupili kompakty a nie lustra - Ci żałują którym fotografia się spodobała i chcieli coś więcej - i teraz muszą wyłożyć kolejną kasę)
takiego SX1 czy TZ to ciężko go włożyć do kieszeni czyli jak dla mnie ten atrybut kompakta traci (dla mnie największy atrybut przypisywany kompaktowi) czyli wiąże się to z jakąś torbą
torba do TZ ??????????? kolego aparat wcale nie jest duży a co do noszenia aparatu w kieszeni to chyba traktujemy to jako przenośnia , bo jeżeli mówimy o kieszeni w kurtce , płaszczu ,marynarce to aparat wchodzi bez problemu a jeżeli mówimy o noszeniu na codzień aparatu w kieszeni w spodniach to jakoś tego nie widze i to z żadnym aparatem no chyba że ktoś ma zasade w jednej kieszeni aparat w drugiej komórka a z tył żółty grzebień
także jeśli masz wybrać w/w kompaktów ja osobiście namawiam Cię na lustro (a ludzie żałują że kupili kompakty a nie lustra - Ci żałują którym fotografia się spodobała i chcieli coś więcej - i teraz muszą wyłożyć kolejną kasę)
Nie chce mi sie smigac np na wakacjach z takim wielkim aparatem jakbym byl paparazzi
Canon SX10 - Wymiary 124.0 x 88.3 x 86.9mm Waga 560 g (bez baterii i karty pamięci)
Canon 450D - Wymiary 128.8 x 97.5 x 61.9 mm Waga 475g (bez akumulatora i karty SD)
Obiektyw się chowa w kompakcie więc w transporcie mniejszy ale tak wiele się nie różnią
są też inne firmy
Panasonic - Model Lumix DMC-TZ10 - Wymiary 103.3 x 59.6 x 32.6 mm Waga 196 g (bez akumulatora)
a czego się wstydzić że się ma lustro a nie kompakta - to tak jakbyś miał się wstydzić że jeździsz oktavią bo wszyscy na wiosce mają małe samochody tylko jakiś właściciel np składu węgla ma merola - społeczeństwo się bogaci - dwa to wszystko staje się coraz bardziej dostępne dla Kowalskiego
ogólnie idź sobie do MM lub jakiegoś takiego sklepu gdzie można macać towar - weź do łapki i sprawdź jak ci leży w ręce, jak daleko ma przyciski funkcyjne, czy jest dla Ciebie prosta obsługa i zamów na necie taki któy CI się najbardziej spodobał
Odgrzebię temat - od jakichś 5, 6 lat mam Nicona CoolpixaL 11. Nie jestem znawcą fotografii, po prostu cykam fotki. NIESTETY mój Coolpix się kończy - nie będe go naprawiać. na wakacje coś by trza kupić nowego. Co dzisiaj można nabyć za około 500 zł: cyfrówka, kompakt, automat. Nie lustrzanki i nie profesjonalne aparaty. Ma być mały, tani i do 500 zeta. Z tego co sie ostatnio doczytałem to Nikony coolpixy serii L i S są gorsze od np. Panasonic lub Canon. jaką firme i jaki model brac pod uwagę.
czesc, ja nie napisze co kupic, bo nie wiem, ale napisze czego nie kupuj :-)
mianowicie nie popelnij mojego bledu i nie kup Samsunga.. ktory robi bardzo ladne zewnetrznie aparaty i to w dobrych cenach, ale niestety jakoscia zdjec ustepuja klasykom czyli Canonowi czy Nikonowi.
marlej108, Samsungom raczej nie ufam :wink: więc nie kupie. Cały czas myślałem o nowszym Niconie , ale tak jak pisze poczytałem testy Coolpixów L i S i wychodzi, że nie są lepsze od konkurencji. mam mętlik w głowie.
Ale tak jak napisałem, ja chce zwykły kompakt za nie więcej niż 500 zł. Wiem, że na tym poziomie nie ma cudów. chodzi mi tylko o porade, który model, lub która firma ma do zaoferowania mniejszy badziew. jak mam kupić coś słabego, to przynajmniej niech to będzie cos nie najgorsze.
w tym przedziale wielkich różnic jakościowych mial nie będziesz. wex jakiegoś canona, nicona . to wszystko bedzie robiło praktycznie identyczne zdjęcia
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie.http://www.mynavi-expert.pl -Nawigacja, Etka 8PL !!!, Elsa, filmy-online.
Ja polecam coś z tzw. panasonic-ów. Ostatnio kupywałem aparat kompaktowy (tzw małpke) do 1200zł i wybierałem pomiedzy panasonic a samsung. Samsung bardzo zbajerowany miał fifirifi itp. ale niestety zdjęcia lepsze robił planasonic z obiektywem Leica. Zrobiłem sobie kilka zdkjeć w MM na swoja karte pamięci, w róznych trybach i potem organoleptycznie porownywalem w domu na kompie. Wygrał Panasonic Samsung robił słabe zdjęcia w kiepskim oświetleniu.
Wiem że to nie twój przedział cenowy ale naprawdę moge polecić Lumixy, mają dobra optykę i dobrze sie sprawują w pomieszczeniach a jak wiadomo tam robimy takimi aparatami najwiecej zdjęć
Osobiście z tych małpek super zoomów to Olympus SP-720UZ, Dobra jakoś zdjęć do ceny już 660
Tak potwierdzam ten aparat też mam i jest super. Niestety jest ciężki i duży i czasem poprostu nie chce mi sie go taszczyć nawet na plażę czy na jakąś imprezę. Natomiast jeśli masz zacięcie fotograficzne to można porobic tym trochę ladnych fotek tak jak w lustrzance
[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 14:32 ]
Ostatnio dostałem w podziece za prace cos takiego jak na foto. Malutki aparacik i cena dobra. Ku mojemu zdziwieniu robi zadziwiająco poprawne zdjęcia Jak to mówią "szału nie ma, hu.. nie urywa" ale zdjęcia są zadowalajace jak na takie maleństwo. Spodobał się żonie i nie narzeka
lu5asz, zwykły pełny automat - byle robił fotki, no i byle można było na nich poznać co to było. blackrs, czyli na tym poziomie nie bedzie jakiegoś totalnego badziewia, dużo gorszego od innych firm?
Generalnie chodzi mi o to, czy brac pod uwage wszystkie znane marki (Panasonic, Nicon, Canon, Kodak, Olympus itp.) i kupić to co mi wpadnie w oko, czy wśród nich jest jakaś znacznie gorsza od pozostałych.
Teraz właśnie poczytałem o Olympusach - może faktycznie albo Canon albo Olympus? Chociaż koleżanka z pracy chwali kompakta Panasonica - wiedziałem, że się zakręcę
Komentarz