Agresja na drodze.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • busmen_bvg
    Classic
    • 2008
    • 30

Co do innych zdarzeń na drodze:
    1. Jadę sobie za jakąś ciężarówką, której nie da się wyprzedzić, a jakiś idiota wyprzedza mnie koniecznie i wpakowuje się w mój bezpieczny odstęp od ciężarówki i zmusza do hamowania
    2. W korku zatrzymuję się przed skrzyżowaniem z drogą podporządkowaną aby ktoś mógł w nią wjechać, a ktoś wyjeżdża z niej i blokuje cały ruch (nie po to zostawiam lukę, aby kogokolwiek wpuścić z takiej drogi)
    3. Jazda przed zwężeniem tylko na prawym pasie i zostawianie lewego pasa wolnego lub nie dojeżdżanie nim do samego końca
    4. Jazda 50km/h lewym pasem wymuszająca wyprzedzanie prawym
    5. Ruszanie spod świateł i wyprzedzanie innych samochodów, mimo że do następnego i tak trzeba jechać wolno, aby złapać zieloną falę.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Skfarek
      hmm to ja jakiś innych spotykam pieszych, codziennie jak wracam z pracy co najmniej 5-7 baranów wyskakuje na czerwonym na pasy i lezie na przystanek.
      Chyba nie zrozumiaeś sensu mojej wypowiedzi. Chodzi mi o przypadek gdy zatrzymujesz sie przed przejsciem dla pieszych aby przepuścić oczekujących. Ten fakt jest tak egzotyczny w naszym kraju, że ludzie reagują na niego z niedowierzaniem że cos takiego mogło im się przytrafić.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Skfarek
        RS
        • 2010
        • 4795
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Big, oki, już czaję, podobnie niektórzy kierowcy na fakt, że ich wpuszczasz też czasami reagują niedowierzaniem i czekają "jak na zbawienie" :P
        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez busmen_bvg
          Co do innych zdarzeń na drodze:
          1. Jadę sobie za jakąś ciężarówką, której nie da się wyprzedzić, a jakiś idiota wyprzedza mnie koniecznie i wpakowuje się w mój bezpieczny odstęp od ciężarówki i zmusza do hamowania
          2. W korku zatrzymuję się przed skrzyżowaniem z drogą podporządkowaną aby ktoś mógł w nią wjechać, a ktoś wyjeżdża z niej i blokuje cały ruch (nie po to zostawiam lukę, aby kogokolwiek wpuścić z takiej drogi)
          3. Jazda przed zwężeniem tylko na prawym pasie i zostawianie lewego pasa wolnego lub nie dojeżdżanie nim do samego końca
          4. Jazda 50km/h lewym pasem wymuszająca wyprzedzanie prawym
          5. Ruszanie spod świateł i wyprzedzanie innych samochodów, mimo że do następnego i tak trzeba jechać wolno, aby złapać zieloną falę.
          Odniosę się, choć nieco z przymrużeniem oka :

Ad1. Może Ty nie dasz rady wyprzedzić, a taki wskakujący kolo uważa że da radę. Na podwójnej ciągłej i pod górę na przykład, bo już takie akcje widziałem.

Ad2. Skoro zostawiasz miejsce to znaczy, że chcesz kogoś wpuścić i nie ma znaczenia wjeżdżającego czy wyjeżdżającego. Nie chcesz wpuszczać z podporządkowanej, nie zostawiaj odstępu, proste. Ciekawe czy Ty będąc na tej przyporządkowanej nie skorzystałbyś z zostawionego miejsca?

Ad4. Jak to wymusza? A jaka tam jest dozwolona prędkość? Jeśli 50 km/h, to niekt niczego nie wymusza, tylko świadomie łamiesz przepis i to dubeltowo - prędkość i wyprzedzanie z prawej.

Ad5. Nie każdy tak dobrze zna ustawienie świateł jak Ty, więc ludziska startują standardowo (szybko), a że peleton się z tyłu wlecze (bo zna ustawienie świateł) to nie ich wina.

Postaraj się zrozumieć innych, to może i Ciebie ktoś kiedyś zrozumie
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Morgoth
            Ad4. Jak to wymusza? A jaka tam jest dozwolona prędkość? Jeśli 50 km/h, to niekt niczego nie wymusza, tylko świadomie łamiesz przepis i to dubeltowo - prędkość i wyprzedzanie z prawej.
            Nie masz racji kolego, absolutnie nie masz racji !!!
            Jadac lewym pasem, nawet z max. dozwoloną predkościa popełniasz wykroczenie (lamiesz dyspozycje art 16 ust 2 p.o.r.d) zagrożone karą 200 zł i 2 pkt. karnych.
            Inaczej mówiąc, jadąc droga o co najmniej dwóch jezdniach w jednym kierunku (popularnie zwana dwupasmówką) jesteś zobowiązany do zajmowania skrajnej prawej jezdni ( no chyba ze akurat prawa jest zajęta a ty wyprzedzasz). W innym przypadku popełniasz wykroczenie i nie ma tu nic do rzeczy prędkośc z jaka się poruszasz
            P.S. Ludzie jak wy zdaliście egzamin teoretyczny??!!
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez tomek
              co do ludzi na przejściu, to na kursie dostałem jedną, dobrą radę:
              Ludzi na przejściu puszczamy, ale nie zapraszamy.
              ja taką radę dostałem na egzaminie, drugim :lol: :szeroki_usmiech :wink:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• adi747
                L&K
                • 2008
                • 1138

iina sprawa ze unas jak piesi zobaczą migające zielone to jest znak zeby zaczac biec a nie zatrzymać sie jakbym 2 min stania robiły róznice zanim schodza z drogi maja czerwone a ja zielone
                http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                JEST
                megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• arturv3
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 100

Zamieszczone przez Big
                  Jadac lewym pasem, nawet z max. dozwoloną predkościa popełniasz wykroczenie (lamiesz dyspozycje art 16 ust 2 p.o.r.d) zagrożone karą 200 zł i 2 pkt. karnych.
                  Inaczej mówiąc, jadąc droga o co najmniej dwóch jezdniach w jednym kierunku (popularnie zwana dwupasmówką) jesteś zobowiązany do zajmowania skrajnej prawej jezdni ( no chyba ze akurat prawa jest zajęta a ty wyprzedzasz). W innym przypadku popełniasz wykroczenie i nie ma tu nic do rzeczy prędkośc z jaka się poruszasz
                  Dokładnie tak jest.
                  Jeżdżąc po Austrii, Niemczech i Czechach nie spotkałem nikogo (poza Polakami :twisted: ) kto jechałby lewym pasem bez uzasadnienia. Generalnie tamtejsi kierowcy przestrzegają ograniczeń prędkości w 99%, jak jest autostrada gdzie jest ograniczenie do 130 km/h to wszyscy tyle jadą (+/- 10 km/h). Tam jest tyle fotoradarów, że mało komu opłaca się szaleć 8).
                  W Polsce duża część kierowców traktuje Kodeks Drogowy jako zbiór zaleceń lub listę pobożnych życzeń Policji.

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

arturv3, po dziurach też byś jechał 100km/h albo i szybciej? Ja z chęcią jadę prawym pasem ale jak widzę same dziury a na lewym nowy asfalt... :P
                    Takie nasze drogi, Niemiec może i jedzie przepisowo, ograniczeń mają mało, a tam gdzie nie ma to sobie goni i ciśnie 200 i szybciej, a w PL gdzie sobie tak polecisz? :lol:

Zamieszczone przez arturv3
                    jak jest autostrada gdzie jest ograniczenie do 130 km/h to wszyscy tyle jadą (+/- 10 km/h).
                    Szkoda że u nas nie ma takich ograniczeń

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Ad2. Skoro zostawiasz miejsce to znaczy, że chcesz kogoś wpuścić i nie ma znaczenia wjeżdżającego czy wyjeżdżającego. Nie chcesz wpuszczać z podporządkowanej, nie zostawiaj odstępu, proste. Ciekawe czy Ty będąc na tej przyporządkowanej nie skorzystałbyś z zostawionego miejsca?
                      Zostawiam miejsce, bo trzymam sie bezpiecznej reguly 2 sekund. Jak jakis baran mi sie w to miejsce pakuje, to zmusza mnie do zwiekszenia odleglosci miedzy mna, a nim zgodnie ze wspomniana regula 2 sekund.

Beeezeeedura. W Polsce mamy ruch prawostronny i kazdemu pimpusowi, ktory stwierdza, ze skreca za 5km w lewo i jedzie lewym ja radze na kazdych swiatlach wypierd...zielac na prawy pas. Lewy sluzy do tego, do czego go wymyslono - do wyprzedzania - a nie do wolnego wleczenia swojego odwloka w mysl ograniczen drogowych.

Ad5. Nie każdy tak dobrze zna ustawienie świateł jak Ty, więc ludziska startują standardowo (szybko), a że peleton się z tyłu wlecze (bo zna ustawienie świateł) to nie ich wina.
                      Wystarczy, ze beda patrzec pare aut przed siebie i naucza sie wreszcie gdzie znajduje sie jedynka - to zagwarantuje pozytywny i dynamiczny start.

Kiedys jezdzilem autkiem w postaci Renault Twingo 1.2 i ... dziwilo mnie to, ze ruszalem tym pokracznym autkiem w kolorach morsko zoltych szybciej, niz 90 % pojazdow w miescie - aha, nie bylo slychac ani pol pisku opon. Ot co, dynamiczny start bez zrywania.

Moze kiedys kierowcy sie tej trudnej sztuki naucza.

To co najbardziej mnie wk... to wbijanie sie na skrzyzowanie, jak nie ma miejsca. Ostatnio bardzo nagminne, we Wroclawiu ruszyla juz akcja - duze skrzyzowania majace ten problem znakowane sa czerwonymi szerokosci pasa zakami poziomymi. Jednak wiekszosc debi... dalej nie rozumie, po co one sa naprasowane :evil:
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• yoschua
                        Rider
                        • 2006
                        • 339

Zamieszczone przez abstinent
                        arturv3, po dziurach też byś jechał 100km/h albo i szybciej? Ja z chęcią jadę prawym pasem ale jak widzę same dziury a na lewym nowy asfalt...
                        Takie nasze drogi, Niemiec może i jedzie przepisowo, ograniczeń mają mało, a tam gdzie nie ma to sobie goni i ciśnie 200 i szybciej, a w PL gdzie sobie tak polecisz?
                        I w ten sposób muszę częsciej klocki hamulcowe zmieniać, bo zamiast płynnie jechać autostradą dojeżdzam to takiego samotnego jeźdźca (nieżadko jadącego 90km/h) i hamuje do jego prędkości. Zamin takowy osobnik zorientuje się, że coś mu sie pojawiło w środkowym lusterku mijają lata świetlne . . .
                        Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                        HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                          Kiedys jezdzilem autkiem w postaci Renault Twingo 1.2 i ... dziwilo mnie to, ze ruszalem tym pokracznym autkiem w kolorach morsko zoltych szybciej, niz 90 % pojazdow w miescie - aha, nie bylo slychac ani pol pisku opon. Ot co, dynamiczny start bez zrywania.
                          Jak jeździłem Tico miałem podobnie - TICO :!: :idea:
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez yoschua
                            I w ten sposób muszę częsciej klocki hamulcowe zmieniać, bo zamiast płynnie jechać autostradą dojeżdzam to takiego samotnego jeźdźca (nieżadko jadącego 90km/h) i hamuje do jego prędkości. Zamin takowy osobnik zorientuje się, że coś mu sie pojawiło w środkowym lusterku mijają lata świetlne . . .
                            a to już inna bajka, zresztą sam często togo doświadczam

Komentarz

• martinl
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 133
                              • Octavia III (5E3)
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Wyprzedzanie z prawej jest w wielu przypadkach dozwolone. Na drodze jednojezdniowej o minimum 2 w terenie zabudowanym bądź 3 w terenie niezabudowanym pasach ruchuw danym kierunku. Ale już na drodze dwujezdniowej (czyli wszystkie autostrady i duża część esek) wystarczą 2 pasy bez znaczenia czy jest to teren zabudowany czy nie (choć na A i S raczej znaków z terenem zabudowanym nie znajdziemy).
                              Duża część kierowców jest niewyedukowana i myli jezdnie z drogą - dlatego nie wiedzą, że na dwupasmowej autostradzie też można wyprzedzać z prawej. Sprawę bezpieczeństwa takiego wyprzedzania nie podnoszę.
                              1.9 TDI rulezzz...
                              Było 116.6HP 287,4Nm
                              Jest 139,6HP 325,5 Nm
                              Beżowa strzała kombi

Komentarz

• kropeck
                                RS
                                • 2009
                                • 2319
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Po przeczytaniu ostatnich dwóch stron, pozwoliłem sobie na przygotowanie obrazka z wyjaśnieniem co jest co :-) Bez pasa zieleni droga ta staje się drogą jednojezdniową.
                                Załączone pliki
                                Pozdrawiam,
                                Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bzyq_74
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3467
                                  • Volkswagen
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                  arturv3, po dziurach też byś jechał 100km/h albo i szybciej? Ja z chęcią jadę prawym pasem ale jak widzę same dziury a na lewym nowy asfalt... :P
                                  Zwłaszcza dużo takich odcinków na gierkówce ( dziury, koleiny, tarka itp.) :evil:
                                  Jak ktoś się zbliża to na prawy i zaraz powrót na lewy. :twisted:
                                  Za to wkurv.. :klnie: mnie miszcze środkowego pasa na drogach 3 -pasmowych ( A4 i DTŚ-ka) oraz gadający komórkowcy, którzy często zwalniają bez przyczyny - Stówy żal na BT

[ Dodano: Sro 23 Cze, 10 06:46 ]
                                  Zamieszczone przez yoschua
                                  bo zamiast płynnie jechać autostradą dojeżdzam to takiego samotnego jeźdźca (nieżadko jadącego 90km/h) i hamuje do jego prędkości. Zamin takowy osobnik zorientuje się, że coś mu sie pojawiło w środkowym lusterku mijają lata świetlne . . .
                                  Mojemu dojazdowi towarzyszą światła i kalkson. Na brak reakcji rura prawym. Wjazd na lewy i zwolnienia do 70-80-ciu (gdy brak innych uczestników ruchu).

PS. Taka moja natura że na chamstwo odpowiadam chamstwem :diabelski_usmiech
                                  MARCIN
                                  Mój szkodnik

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez martinl
                                    Wyprzedzanie z prawej jest w wielu przypadkach dozwolone
                                    Co nie zmienia faktu, że istnieje obowiązek jazdy skrajnnym prawym pasem i za złamanie tego obowiązku grozi mandat karny w wys. 200 zł i 2 pkt karnych. Pomijam już totalny bark kultury u ludzi którzy blokują lewy pas.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

sorry, za OT
                                      co to jest:
                                      Zamieszczone przez bzyq_74
                                      żal na BT
                                      ?
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• JanuszSz
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 2835
                                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez szkoda
                                        sorry, za OT
                                        co to jest:
                                        Zamieszczone przez bzyq_74
                                        żal na BT
                                        ?
                                        bluetooth
                                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• soszek81
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1245

Stówy żal na BT

szkoda - to jest całe zdanie
                                          w tłumaczeniu

100 PLN żal takiemu na zestaw BlueTooth głośnomówiący
                                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

:lol: :lol: :lol:
                                            myslałem, że to jakieś młodzieżowe coś :lol: ops:
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

szkoda, starzejesz sie :diabelski_usmiech
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

co robić... :szeroki_usmiech
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jark7
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 777

szkoda, chciałbym być 35
                                                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                                  Jark7
                                                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nie mam pytań. Jadę sobie (znaczy killuje Passata B6 2.0 TDI) Czerniakowską, a tu na skrzyżowaniu z Św. Bonifacego :klnie: idiota w autokarze XXL (tym wielkim) sobie zawraca przez 3 pasy :shock: . I pach po heblach, że ledwo mu się w luku bagażowym nie zatrzymałem. Już sobie myślę, że go zaraz :klnie: wysadzę z tej puszki blachy. A potem 2 skrzyżowania dalej poprawiła mi jakaś :klnie: kobita z Avensisa, która naglę wpadła na pomysł, że nie będzie skręcać w lewo i bach na mój pas przed maskę :evil: I potem całą drogę do domu wku%$%$% 100% :evil:
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...