Agresja na drodze.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Piratka
    Tak sobie czytam od pierwszego postu i co jedna osoba to lepsze lekarstwo...

Bo ilu z nas, jedzie lewym pasem np na A4 i zapomina o lusterkach?
    Ilu z nas jedzie lewym i przed światłami zjedzie przed 20 tonową ciężarówkę?!

wszystko ładnie pięknie bo niby czemu nie spotkać chamstwa na drodze?
    wydaje mi się że właśnie tego typu sytuacje jak hamowanie lub naciskanie hamulca powoduje takie zachowania,
    po co i na co to komu ? Ciężko jest zjechać z lewego na prawy ?
    Ktoś tu wcześniej napisał o sytuacjach kiedy to kierowca będąc np. w Katowicach wie że za 15km będzie zjeżdżał w lewo w Bytomiu i jak ten muł jedzie tym lewym...

PS. mało kto pamięta kodeks drogowy pozwolę sobie zacytować

Kodeks Drogowy

* Rzdział 3: Ruch pojazdów
    Oddział 1: Zasady ogólne
    * Art. 16.

* 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
    * 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
    * 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
    * 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

* Rozdział 3: Ruch pojazdów
    Oddział 3: Prędkość i hamowanie
    * Art. 19.

* 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
    * 1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;

I teraz szczerze Panowie i Panie ilu z was jadąc na tego typu drogach jedzie zawsze prawym pasem ?
    Ilu z was na A4 jedzie środkowym ? :roll:

Cały problem nie tkwi w kierowcach jadących za wami tylko w Was :roll:
    Macie CB, często słychać wśród kierowców tirów czemu w takich sytuacjach zachowują się jak się zachowują,
    ja od kiedy korzystam z CB i planuję wyprzedzać kierowcę TIRa to pytam czy zrobi mi margines, mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.

Pozdrawiam :P I miłej lektury :roll:

mały Edit
    link do wątku kodeks drogowy

to najlepiej wogóle nie ustawiać sie na lewym pasie tylko na samym koncu ogonka i najlepiej poprosić przez cb tirowca co by przyblokował lewy pas :evil:
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

, mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.
      no to gratulacje :evil:

skoro sztuką jest się dostosować do innych to może prościej jest się dostosować do tzw suwaczka ?

Komentarz

• Piratka
        L&K
        • 2009
        • 1016

Zamieszczone przez pascal
        , mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.
        no to gratulacje :evil:

skoro sztuką jest się dostosować do innych to może prościej jest się dostosować do tzw suwaczka ?
        Zgadzam się z tobą w 100%, tylko ilu kierowców stosuje się do metody suwaka ?
        W taki sposób funkcjonuje to w Krakowie, wiem bo często jestem w tamtych stronach, niestety większość kierowców, nie jest w stanie tego zrozumieć
        :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

I teraz szczerze Panowie i Panie ilu z was jadąc na tego typu drogach jedzie zawsze prawym pasem ?
          szczerze to ja
          ewentualnie jak są kratery to pozwalam sobie pociągnąć prawym.

zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca
          totalna bzdura :?

(macie już wreszcie osobne konta na Pirata i Piratkę, czy nadal nie wiadomo kto mówi :?: )
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Ja zaliczam sie do tych którzy ZAWSZE jadą prawym. Nie cierpię lewusów i sam tak nie jeżdżę. Szczerze mwóiąc nawet nie wiem czemu ma słuzyć jazda lewym pasem, bo poza łamaniem przepisów i blokowanem ruchu oraz wywoływaniem strasu u innych na drodze nic wiecej ona nie daje.
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

niestety większość kierowców, nie jest w stanie tego zrozumieć
              a to już jest ich problem, codziennie widzę zablokowane skrzyzowanie (popularna x jerozolimskie), bo debile ustawiają się w ogonku zamiast wykorzystać drugi pas
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.
                Ale tu sie z tobę nie zgodzę !! Powiem więcej, to co robisz (czyli blokowanie lewego) jest nieelegenckie !! Powinno sie stosować zasadę suwaka i w przypadku gdy np. lewy pas sie konczy jechać zarówno lewęm i prawym po czym wpuszczać po jednym aucie z lewego pasa na przemien z prawym. Po prostu w ten sposób zwiększa się przepustowość na wąskim gardle.
                Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Big
                  Szczerze mwóiąc nawet nie wiem czemu ma słuzyć jazda lewym pasem
                  chyba chodzi o dziury i jakoś to rozumiem jak naprawdę są leje po bombie, przez jakiś czas.

ale właśnie ja też raczej nie jestem hipokrytą i nie jadę po kimś sam robiąc to samo, widać doskonale w tym wątku, że nie wszyscy tak mają
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca,
                    nauczycielka się znalazła, jesteś hipokrytką robiąc w ten sposób, mam nadziej że kiedyś trafisz na nauczycieli "osiłków" którzy cię wywloką z auta a potem wyjmą kluczyki i wyrzucą daleko w "pole", byłem światkiem takiej akcji, jak poszła fama na CB to ci co blokowali lewy nagle zniknęli a cała jazda zaczęła się odbywać płynnie na zwężeniu.
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

na szczęście czasem policja ustawia się na poboczu i edukuje takich samozwańczych nauczycieli odpowiednim bonusem w postaci punktów i jakiejś tam kwoty :twisted:

edit : w sensie tych blokujących lewy pas bo tak napsiałem że :roll:

[ Dodano: Pon 28 Cze, 10 09:41 ]
                      http://video.interia.pl/obejrzyj,film,108840 polecam ten materiał

Komentarz

• wrobel
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 365

Zamieszczone przez pascal
                        http://video.interia.pl/obejrzyj,film,108840 polecam ten materiał
                        Ten materiał powinni puszczać na nauce jazdy oraz obowiązkowo wszystkim "nauczycielom i innym uzdrowicielom".

Jesteśmy użytkownikami drogi jednym z wielu a nie jedynymi i o tym należy przede wszystkim pamiętać.
                        Myślenie nie boli, chyba :diabelski_usmiech.

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jak na prawym pasie widze masakre po tirach to tez jade lewym, nie bede mordowal zawieszenia dla samej koncepcji "bo tak trzeba", trzeba tez robic tak zeby nie bylo dziur w drogach wtedy prosze bardzo....
                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• winni77
                            RS
                            • 2009
                            • 2183
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                            a zaliczam sie do tych którzy ZAWSZE jadą prawym. Nie cierpię lewusów i sam tak nie jeżdżę. Szczerze mwóiąc nawet nie wiem czemu ma słuzyć jazda lewym pasem, bo poza łamaniem przepisów i blokowanem ruchu oraz wywoływaniem strasu u innych na drodze nic wiecej ona nie daje.
                            Ja również jeżdżę jak Big, choć czasem jadę lewym pasem - przy wyprzedzaniu i jak są na prawym pasie okropne koleiny lub dziury. Więc okazuje się, że jest nas więcej :twisted:

[ Dodano: Pon 28 Cze, 10 12:17 ]
                            I to jest esencja całej dyskusji, z resztą ten film już w którejś dyskusji linkowałem i skutecznie ucięło to napięcie
                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez winni77
                              I to jest esencja całej dyskusji, z resztą ten film już w którejś dyskusji linkowałem i skutecznie ucięło to napięcie
                              potrzebna jeszcze zmiana przepisów dla tych ćwoków :?
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szkoda, przepisy już są, tylko kierowcy stosują je wybiórczo.

Art 19.
                                Punkt 2
                                Kierujący pojazdem jest obowiązany:
                                1) jechać z prędkością nie utrudniającą jazdy innym kierującym,
                                2) hamować w sposób nie powodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
                                3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

Takie blokowanie pasa właśnie jest podpinane pod wytłuszczony tekst i jeśli dobrze pamiętam 2 punkty karne + 200 zł.
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez winni77
                                  Takie blokowanie pasa właśnie jest podpinane pod wytłuszczony tekst i jeśli dobrze pamiętam 2 punkty karne + 200 zł.
                                  nie no, jak widzę tych blokujących to w ogóle czuję osłabienie
                                  co to w ogóle ma być :?: :!: :lol:
                                  chodzi mi o to, żeby na końcu się wpuszczać bez traktowania tego jako napaści na własną wolność :lol:
                                  i żeby te osiołki ustawiające się na końcu kolejki nie blokowały mi przejazdu "w poprzek" :lol:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Właściwie to chodziło mi o ten odcinek:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z1DsrJblNn8[/youtube]
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

winni77, bardzo dobry reportaż. Powinni go pokazywać na kursach na prawo jazdy
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

powiem tyle ze ja jezdze głównie lewym a dlatego ze jezdze szybko i bardzo szybko więc na prawym robiłbym niepotrzebne zawirowanie :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 28 Cze, 10 15:58 ]
                                        oczywiscie jak znajdzie sie szybszy zawodnik to ustepuje mu miejsca :P

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

!

Zamieszczone przez piramida
                                          powiem tyle ze ja jezdze głównie lewym a dlatego ze jezdze szybko i bardzo szybko więc na prawym robiłbym niepotrzebne zawirowanie :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 28 Cze, 10 15:58 ]
                                          oczywiscie jak znajdzie sie szybszy zawodnik to ustepuje mu miejsca :P
                                          a to miało być smieszne ??!! Jeśli tak, to ci nie wyszło.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

A co w tym smiesznego? Wiadomo ze jak sie jezdzi szybciej niz większosc uzytkowników dróg to do tego celu wybiera sie lewy pas a nie prawy no chyba ze wolisz by wyprzedzac cię prawym.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

A co w tym smiesznego?
                                              ano faktycznie nic. Bardziej to smutne niz smieszne Smutne dlatego że po pierwsze nie znasz przepisów ruchu drogowego które mówią że niezaleznie od rowijanej predkosci obowiązuje cię jazda PRAWYM pasem, a takze dlatego że jesli ktos jedzie szybciej niz ty to za nic nie ma pojęcia co ty zrobisz gdy on sie do ciebie zbliży (zjedziesz, a może nie zjedziesz, a może ze strachu zaczniesz hamować).
                                              Wiadomo ze jak sie jezdzi szybciej niz większosc uzytkowników dróg to do tego celu wybiera sie lewy pas a nie prawy
                                              no niestety tu masz rację -większośc naszych kierowców nie ma pojecia o przepisach i tak własnie postępuje. Niestety, bo zgodnie z wszelkimi przepisami jeśli prawy pas jest wolny to nim własnie nalezy sie poruszać, bez wzgledu na prędkość.
                                              P.S. Co to znaczy jechac szybciej?? 100 km/h a moze 120 km/h a moze 180 km/h, a moze jednak 220 km/h?? To co dla jednego jest superszybką jazda dla innego jest jazda normalną. Dlatego własnie jeśli prawy pas jest wolny to swoja "superszybką jazdę" wykonuj własnie na nim.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• tryton
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 935

A co w tym smiesznego? Wiadomo ze jak sie jezdzi szybciej niz większosc uzytkowników dróg to do tego celu wybiera sie lewy
                                                Mieszkasz w Krakowie i masz taką teorię :diabelski_usmiech Niestety w Krakowie najszybszy pas to PRAWY . Nie wiem jak to jest ale u nas większość kierujących ma za punkt honoru jeżdzić lewym niekoniecznie najszybciej

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                                  A co w tym smiesznego?
                                                  ano faktycznie nic. Bardziej to smutne niz smieszne Smutne dlatego że po pierwsze nie znasz przepisów ruchu drogowego które mówią że niezaleznie od rowijanej predkosci obowiązuje cię jazda PRAWYM pasem, a takze dlatego że jesli ktos jedzie szybciej niz ty to za nic nie ma pojęcia co ty zrobisz gdy on sie do ciebie zbliży (zjedziesz, a może nie zjedziesz, a może ze strachu zaczniesz hamować).
                                                  Wiadomo ze jak sie jezdzi szybciej niz większosc uzytkowników dróg to do tego celu wybiera sie lewy pas a nie prawy
                                                  no niestety tu masz rację -większośc naszych kierowców nie ma pojecia o przepisach i tak własnie postępuje. Niestety, bo zgodnie z wszelkimi przepisami jeśli prawy pas jest wolny to nim własnie nalezy sie poruszać, bez wzgledu na prędkość.
                                                  P.S. Co to znaczy jechac szybciej?? 100 km/h a moze 120 km/h a moze 180 km/h, a moze jednak 220 km/h?? To co dla jednego jest superszybką jazda dla innego jest jazda normalną. Dlatego własnie jeśli prawy pas jest wolny to swoja "superszybką jazdę" wykonuj własnie na nim.
                                                  No przeciez napisałem ze na prawym robiłbym niepotrzebnie zawirowanie ponieważ on zazwyczaj jest zajęty dlatego smigam lewym, w czym masz problem?
                                                  A może chcesz mnie porównac do tych co jezdzą lewym i nic nie wiedzą co sie za nimi dzieje?
                                                  A po za tym dziękuje za rade, jak tylko prawy pas będzie wolny to za kazdym razerm bede pamiętał o twojej uwadze i swoją "super szybką jazde" będe własnie na niej kontynuował :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Panowie, spokojnie
                                                    raczej piramida, nie należy do tych łosi blokujących lewy, jeśli już to tu jest inny problem
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...