Zamieszczone przez Piratka
Tak sobie czytam od pierwszego postu i co jedna osoba to lepsze lekarstwo...
Bo ilu z nas, jedzie lewym pasem np na A4 i zapomina o lusterkach?
Ilu z nas jedzie lewym i przed światłami zjedzie przed 20 tonową ciężarówkę?!
wszystko ładnie pięknie bo niby czemu nie spotkać chamstwa na drodze?
wydaje mi się że właśnie tego typu sytuacje jak hamowanie lub naciskanie hamulca powoduje takie zachowania,
po co i na co to komu ? Ciężko jest zjechać z lewego na prawy ?
Ktoś tu wcześniej napisał o sytuacjach kiedy to kierowca będąc np. w Katowicach wie że za 15km będzie zjeżdżał w lewo w Bytomiu i jak ten muł jedzie tym lewym...
PS. mało kto pamięta kodeks drogowy pozwolę sobie zacytować
I teraz szczerze Panowie i Panie ilu z was jadąc na tego typu drogach jedzie zawsze prawym pasem ?
Ilu z was na A4 jedzie środkowym ? :roll:
Cały problem nie tkwi w kierowcach jadących za wami tylko w Was :roll:
Macie CB, często słychać wśród kierowców tirów czemu w takich sytuacjach zachowują się jak się zachowują,
ja od kiedy korzystam z CB i planuję wyprzedzać kierowcę TIRa to pytam czy zrobi mi margines, mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.
Pozdrawiam :P I miłej lektury :roll:
mały Edit
link do wątku kodeks drogowy
Bo ilu z nas, jedzie lewym pasem np na A4 i zapomina o lusterkach?
Ilu z nas jedzie lewym i przed światłami zjedzie przed 20 tonową ciężarówkę?!
wszystko ładnie pięknie bo niby czemu nie spotkać chamstwa na drodze?
wydaje mi się że właśnie tego typu sytuacje jak hamowanie lub naciskanie hamulca powoduje takie zachowania,
po co i na co to komu ? Ciężko jest zjechać z lewego na prawy ?
Ktoś tu wcześniej napisał o sytuacjach kiedy to kierowca będąc np. w Katowicach wie że za 15km będzie zjeżdżał w lewo w Bytomiu i jak ten muł jedzie tym lewym...
PS. mało kto pamięta kodeks drogowy pozwolę sobie zacytować
Kodeks Drogowy
* Rzdział 3: Ruch pojazdów
Oddział 1: Zasady ogólne
* Art. 16.
* 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
* 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
* 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
* 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
* Rozdział 3: Ruch pojazdów
Oddział 3: Prędkość i hamowanie
* Art. 19.
* 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
* 1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
* Rzdział 3: Ruch pojazdów
Oddział 1: Zasady ogólne
* Art. 16.
* 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
* 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
* 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
* 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
* Rozdział 3: Ruch pojazdów
Oddział 3: Prędkość i hamowanie
* Art. 19.
* 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
* 1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
I teraz szczerze Panowie i Panie ilu z was jadąc na tego typu drogach jedzie zawsze prawym pasem ?
Ilu z was na A4 jedzie środkowym ? :roll:
Cały problem nie tkwi w kierowcach jadących za wami tylko w Was :roll:
Macie CB, często słychać wśród kierowców tirów czemu w takich sytuacjach zachowują się jak się zachowują,
ja od kiedy korzystam z CB i planuję wyprzedzać kierowcę TIRa to pytam czy zrobi mi margines, mało tego zaliczam się do tych osób które blokują w korku tych którzy ciągną do końca, bo sztuką jest dostosować się do reszty kierowców a nie sztuką jest mieć SWOJE JA.
Pozdrawiam :P I miłej lektury :roll:
mały Edit
link do wątku kodeks drogowy
to najlepiej wogóle nie ustawiać sie na lewym pasie tylko na samym koncu ogonka i najlepiej poprosić przez cb tirowca co by przyblokował lewy pas :evil:
Komentarz