Cofka licznika - cudowne odmłodzenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lashlo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1455

Te przebiegi to jest jakis kosmos.Sam mam 3 letnia salonowa a ma juz 105 tys.
    Owszem,cuda sie zdarzaja,ale ja w nie nie wierze.

Komentarz

• zpluta
      L&K
      • 2008
      • 1194

Zamieszczone przez Lashlo
      Te przebiegi to jest jakis kosmos. Owszem,cuda sie zdarzaja,ale ja w nie nie wierze.
      Mam 102 tys. na Astrze z 1998 r. Auto od początku w rodzinie, przebieg pewny. Przed Octavią jeździłem nim na co dzień, teraz jeździ żona. Czyli jest możliwe

No dobra Przez pierwsze 5 lat zrobił ledwie 35 tys. W zimie niemal nie opuszczał garażu, a mój ojciec (który był wtedy właścicielem) nie kupił mu nawet zimówek Potem ja robiłem nim jakieś 10-12 tys. rocznie. Przez ostatni rok auto przejechało ledwie 5 tys., bo żona jeździ nim tylko do pracy - kilka razy dziennie ale raptem kilkanaście km na dobę i tylko w dni robocze.
      :

Komentarz

• sabur
        Drive
        • 2008
        • 46

Są czasami dostępne rodzynki

w domu mam samochód w spadku po dziadku, który ma obecnie 42k km a jest z XII 99r . Szczerze mówiąc wolałbym samochód który ma 100k km niż akurat ten egzemplarz, który mamy no ale :wink: zdecydowanie zbyt dużo jeździ się na odcinkach 2-5km. Baa, wiekszosc przebiegu jest na takich podjazdach.

Komentarz

• Lashlo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1455

zpluta, sabur, jasne,ze jest to mozliwe.Ale to 1%.A auta z niemiec to zawsze albo przebieg z kosmosu,albo dzwon. Inaczej nie oplacaloby sie takiego auta sciagac i jeszcze na nim zarobic.

Komentarz

• Skfarek
            RS
            • 2010
            • 4795
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez bardzozlymisio
            no fakt przez chwilę widać, ale jak auto stoi zaparkowane chwilę to znika i nie widać. Tak tylko pytałem dla podderzhenya rozgovora
            A nie mogło być wystawionej w aucie tabliczki/kartki że do sprzedania i na niej wpisany był przebieg :?: :wink:
            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• soszek81
              L&K
              • 2010
              • 1245

w O1 na zegarach na okrągło pokazuje się przebieg całkowity - czy 1 min czy 2 dni po jeździe.
              Tylko wyjęcie aku ratuje ciekawość innych
              Była O1 kombi ALH++ 150/340
              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• nemi
                Ambiente
                • 2008
                • 227

Zamieszczone przez soszek81
                w O1 na zegarach na okrągło pokazuje się przebieg całkowity - czy 1 min czy 2 dni po jeździe.
                Tylko wyjęcie aku ratuje ciekawość innych
                Dokładnie - w O1 widać zawsze :P.

Ja sprzedawałem 2,5 roku temu swoją 14-letnią Mazdę 626 z przebiegiem chyba 238.000 na liczniku. Byłem pewien na milion procent, że to auto jeszcze przed sprowadzeniem z zachodu miało skorygowany licznik, a potem na pewno ściągnął jeszcze trochę sprzedawca w Polsce (za szybką na zegarach leżał jakiś paproch w dodatku...). Auto miało w Holandii instalację gazową, więc pewnie jeździło i to sporo :P. Osobiście szacowałem przebieg na 400-500.000 km, ale auto było bardzo zadbane.
                Dwa tygodnie po sprzedaży skontaktował się ze mną kolejny nabywca i chciał się dowiedzieć co z rozrządem (handlarze wyrzucili segregator dokumentów, które dałem wraz z autem) i... spytał jaki jest przebieg, bo on kupił z przebiegiem 138.000, ale nie wierzy, żeby był tak niski :lol:.

A co do niskich przebiegów - wiadomo, zdarzają się. Rzadko, bo rzadko, ale jednak :P. Sam jestem obecnie przykładem - w czasach studiów jeździłem minimum 25.000 km rocznie, a teraz 10.000 to jest maksimum. Za kilka lat mój przebieg będzie dziwny, bo standardowo w przypadku Forda Mondeo można spodziewać się przebiegów 20-30.000 km rocznie. A ja używam auta raptem przez jeden weekend w miesiącu :lol: - wychodzi na to, że auta po prostu nie potrzebuję i taniej byłoby posiadać wizytówkę do taniego taksówkarza i zaprzyjaźnioną firmę wypożyczającą auta. Ale jako fan motoryzacji auto muszę mieć .
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Panowie, ileż można o tym samym ??!!! Przecież wszyscy doskonale wiedzą że nie kazdy w Polsce jeździ 30 tys km rocznie !! Sam jestem tego najlepszym przykładem - moja O II zakupiona jako nowa w lipcu 2007 r. obecnie ma przebieg ... 29 tys km. Szwagier kupił 3 tyg. temu Hondę Jazz z 2005 r. z przebioegiem ... 53 tys km (potwierdzone w ASO Hondy gdzie była zakupiona i serwisowana - takze jak jasne jak słonce że auta z mołymi przebiegami to nie żadne UFO tylko żeczywistość i fakt !!!
                  Clou programu jest natomiast wyłowienie takie auta z tłumu innych wystawionych do asprzedaży. Wiadomo że ktoś kto sprzedaje auto z małym przebiegiem nie bedzie chciał za nie małych pieniędzy !!! Mały przebieg to doskonała karta przetargowa przy sprzedazy i nikt z własnej woli nie zrezygnuje z jej atutów . Takze tanie auto z małym przebiegiem to pewność, że licznik był cofany i lepiej omijac je szerokim łukiem. Dodatkowo jesli sprzedawca nie potrafi udokumentować tego przebiegu, bo "książka pojazdu gdzieś mi się zapodziała", albo "wie pan bo ja przeglądy to robiłem u Pana Mietka za rogiem" ( a kto Panu Mietkowi bronił wbijać do książki serwisowej piecząki ui wpisywać przebieg przy jakim robił przegląd?? to też świadczy o prawdopodobnym kręceniu licznika itd.
                  Także nie nalezy z góry zakłądać, że 3 letnia O II z przebiegiem 29 tys km ma na 100% kręcony licznik. Po prostu nalezy przyjąc ze tak jest ale jednoczesnie zweryfikowac prawdziwośc takiego twierdzenia. Jeśli sprzedajacy potrafi udowodnić przebieg to w czym problem??
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Lashlo
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1455

Big, Zgadza sie.Nie kazde auto robi 30 tys rocznie i nie kazde jest bite,ale niestety (powtorze,bo to juz mowilem) nie wierze,ze takie idealne auto stoi w komisie-ono idzie od reki,czesto po rodzinie czy znajomych.A auta w niemczech sa drozsze i zeby sie oplacalo trzeba kupic po dzwonie,badz z kosmicznym przebiegiem,tu podpicowac i szukac jelenia.
                    Choc nie kazde auto z przebiegiem 200-300tys to zlom.Jesli jest normalnie eksploatowane,serwisowane,to dla diesla to maly pikus.

Komentarz

• nemi
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 227

Zamieszczone przez Lashlo
                      Choc nie kazde auto z przebiegiem 200-300tys to zlom.Jesli jest normalnie eksploatowane,serwisowane,to dla diesla to maly pikus.
                      A dla benzyny nie?

Komentarz

• Lashlo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1455

No nie wiem,mysle,ze jednak diesel jako wolnoobrotowy silnik wytrzyma dluzej. Szczegolnie od wyzylowanych TSI

Komentarz

• nemi
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 227

A mi się wydaje, że wyżyłowane do granic możliwości turbodiesle będą gorsze od starych, sprawdzonych wolnossacych benzyniaków... :]

Komentarz

• TREI
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 176
                            • Alfa Romeo
                            • BUD 1.4 MPI 80 KM
                            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

koledzy troszkę przesadzacie z tymi przebiegami, moja skoda ma po prawie roku jakieś 4 tys km i nie jestem wyjątkiem, mam kolege który ma fita crome 3 letniego i jakieś 15 tys przebiegu, a powód jest prosty obecnie na wakacje nie opołaci się jechac samochodem, lepiej polecic samolotem, taniej i szybciej :wink: a do pracy przy ładnej pogodzie tramwajem ominiecie korki, pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez TREI
                              koledzy troszkę przesadzacie z tymi przebiegami, moja skoda ma po prawie roku jakieś 4 tys km i nie jestem wyjątkiem, mam kolege który ma fita crome 3 letniego i jakieś 15 tys przebiegu, a powód jest prosty obecnie na wakacje nie opołaci się jechac samochodem, lepiej polecic samolotem, taniej i szybciej :wink: a do pracy przy ładnej pogodzie tramwajem ominiecie korki, pozdrawiam
                              w ogóle nie ma sensu jeżdżenie samochodem

[ Dodano: Pią 25 Cze, 10 21:25 ]
                              Zamieszczone przez nemi
                              A mi się wydaje, że wyżyłowane do granic możliwości turbodiesle będą gorsze od starych, sprawdzonych wolnossacych benzyniaków... :]
                              te niewyżyłowane też
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• DOBI
                                Drive
                                • 2008
                                • 95

JA prawie w 5letniej octavi mam 98tys wiec można .......

Jezeli chodzi o krecenie przebiegów to z moim poprzednim autem miałem tak że jak je zobaczyłem to szczena opada ;
                                - pięć przeglądów z aso wbitych w książkę (miałem tylko jeden )
                                -przebieg cofniety ,.
                                Poprostu masakra
                                narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• TREI
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 176
                                  • Alfa Romeo
                                  • BUD 1.4 MPI 80 KM
                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

[quote="szkoda"]
                                  Zamieszczone przez TREI
                                  w ogóle nie ma sensu jeżdżenie samochodem

W mieście, przy obecnych korkach większego sensu nie widze zwłaszcza jak ktoś ma dogodny dojazd do pracy metrem lub tramwajem

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez TREI
                                    W mieście, przy obecnych korkach większego sensu nie widze zwłaszcza jak ktoś ma dogodny dojazd do pracy metrem lub tramwajem
                                    zwłaszcza na metro spora grupa ma szansę
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Thundi
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1157

TREI, Tylko chyba jednej rzeczy nie widzisz ty masz chyba auto z silnikiem benzynowym a takimi zawsze trochę mniej się jeździ niż dieslem.

Niewiele osób kupuje auto droższe (bo zazwyczaj diesel jest droższy od benzyniaka) po to aby w niedziele do kościoła przegonić, tak samo nikt nie wkłada instalacji gazowej jeśli robi też od czasu do czasu przejażdżki :!:

Auta z silnikami benzynowymi a i owszem mogą mieć przebieg mniejszy niż 10tkm rocznie ale jeśli diesel ma mniej niż 20tkm to wybaczcie ale dla mnie właściciel takiego auta nie umie liczyć bo zakup mu się zwróci po bardzo długim okresie (a mało znam którzy wydają kasę na lewo i prawo a jeśli już to w garażach nie stoją auta z silnikami poniżej 2l (czyli takie jakie głównie w swojej ofercie ma Skoda ))

Co do silników prawda taka że i stare benzyniaki robiły duże przebiegi bez remontu małe spokojnie dojeżdżały do 250-300tkm duże 500-600tkm ówczesne diesle 1mkm.
                                      Jak jest z dzisiejszymi - nie wiem. Choć znam np: A6 (C6) 3.0TDI po taksówce w Niemczech w Polsce jeździ przebieg prawdziwy >500tyś na blacie jakieś 200tyś miała rok temu.

ps: sam miałem Poloneza z 180tysiącami przebiegu bez remontu silnik trzymał wszelkie normy (oprócz czystości spalin bo katalizator powinien być wymieniony) a i na własne oczy widziałem Fiata 125p (taksówka w rodzinie ) który remont silnika miał przy 280tyś i to raczej z powodu tego że mechanik kasy szukał niż potrzeby (bo w ojca Fiacie też silnik niby do remontu a samochód stanął a i owszem ale z powodu pękniętej linki sprzęgła (która notabene jeździła w bagażniku bo my właśnie ją obstawialiśmy ) a na dodatek po paru latach jak auto poszło do sprzedaży silnik był ok (choć przebiegu nie pamiętam ))
                                      O ortografie dba FF.
                                      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Zoltar
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 722

Kia, po roku 6 kkm !!
                                        Po 2 latach 45

Wszystko się może zdarzać, znam 3 letnie z przebiegiem 350 kkm, i 6 latki z przebiegiem 50-100
                                        www.soft-car.pl
                                        www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                        - Wyłączanie DPF
                                        - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

No mój BXE ma 1,5 roku i 26 tys. I myślę że te trend się utrzyma
                                          Tak, że nie każdy taki przebieg to kicha. A czemu diesel? Bo akurat była okazja

Komentarz

• marc!n
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 275

ja kupiłem skode w lipcu zeszłego roku z przebiegiem 117 000 a dziś ma juz 151000
                                            przebieg napewno autentyczny bo pracuje w aso i wyszukałem sobie rodzynka pod względem technicznym
                                            robie sporo kilometrów i powiem tak - nigdy wiecej auta na gaz (poprzednio opel corsa B)

ale zeby było smiesznie - mam tez drugi samochód Fiat Punto II FL z 2003 roku i ma zaledwie 108000 - przyszła zona jeździ nim do pracy - przez 2,5 roku zrobiła 10 tys
                                            Ja w 11 miesiecy zrobiłem 34 000 a jeszcze miesiac by zamknąć rok napewno bedzie powyzej 35 tysiecy rocznie

ostatnio tez zmieniałem zegary na maxi-dota i w czasie aukcji poprosiłem sprzedawce żeby ustawił mi licznik na taki jaki mam faktycznie z 62tys na zegarach przestawił mi na ówczesny mój przebieg 140000

mam czyste sumienie, że jak kiedys bede sprzedawał auto to przebieg bedzie OK
                                            moja czarna SKODA OCTAVIA II 1.9 TDI
                                            sprzedaje na allegro - zapraszam ops:

Komentarz

• Bartolomeo
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 267

A tutaj jest autko z "chyba" :twisted: prawdziwym niemieckim przebiegiem

Usługi tokarskie, frezarskie
                                              Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Bartolomeo
                                                http://moto.allegro.pl/item1095403636_passat_comfortline_navi_dvd_clima_p dc_17_ideal.html
                                                hmm, jakie to dziwne :lol:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Bartolomeo
                                                  http://moto.allegro.pl/item1095403636_passat_comfortline_navi_dvd_clima_p dc_17_ideal.html
                                                  Za kilka lat i po kilku właścicielach będzie miało taki sam przebieg :szeroki_usmiech

lekki hardcore: ok 400km/24h
                                                  http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=br34bnhdheej
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

Pracuję...