ku przestrodze dla wszystkich easy riderów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8030
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

westwi78, powinien to przewidzieć. Jeżeli zachował by odległość powiedzmy 1m to nie doszło by do tego zderzenia, a gość na motorze ewidentnie lubił "zaglądać" do wnętrza aut wyprzedzanych.
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

westwi78, powinien to przewidzieć.
      że gość mu zajedzie drogę? w jaki sposób- skod włączyła kierunkowskaz, zaczęła zjeżdżać w prawo, motocyklista rozpoczął manewr wyprzedzania, po czym skoda zjechała nagle w lewo.
      To jak to miał przewidzieć?

Obok pierwszego auta przejechał spokojnie, bo nie robiło takich manewrów.

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

westwi78, tylko że on wylądował w szpitalu a nie kierowca Skody.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

ale dysputa że huhu się zrobiła....
          pierwszy winny to motocyklista, ale na całą sytuacje ewidentnie miało wpływ niepewne zachowanie skodziarza (jakie mogły być przypuszczalne przyczyny wyżej pisaliśmy), i jego zmiana decyzji nagła. Gdyby przepisy były normalne - to oboje powinni zostać ukarani - motocyklista za niezachowanie odpowiedniej odległości i zbyt szybkie dokonanie manewru wyprzedzania, kiedy jeszcze poprzedzający pojazd znajdował się na pasie. A kierownik skody za zajechanie drogi (możliwe, że nie gapił się w lustro w ogóle). No ale przepisy drogowe mamy w niektórych kwestiach nienormalne i było by inaczej pewnie z winą. :wink:
          np. nowe przepisy dla rowerzystów to jakiś absurd według mnie......

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

sew1981, na jakim pasie... motor sie miescił obok skody gdyby nie zrobila manewru, wiec tam były dwa pasy - nie patrzcie na linie, tylko na definicje prasa ruchu z PROD!!

Zamieszczone przez sew1981
            No ale przepisy drogowe mamy w niektórych kwestiach nienormalne i było by inaczej pewnie z winą.
            własnie sa normalne, tylko ze nie wszyscy je znają albo stosują.

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

westwi78, to tak oczywiście masz racje...tylko nie wiem jaki to kraj i nie wiem czy wszędzie jest tak samo z tymi przepisami.
              taki mały OT - A uważasz że nowe przepisy z maja br. odnośnie rowerzystów są normalne we wszystkich kwestiach? Bo ja je czytałem i ręcę opadają co zza biurka potrafią wymyślić urzędasy

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

sew1981, co wymyśliły biurwy?
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Miałem już referat na pół strony, ale widzę, że powyższe posty opisują mniej więcej to co myślę.

Ogólnie jak zapie...lam 50 km/h szybciej niż cała reszta ( która i tak jedzie 15-20 km/h powyżej dopuszczalnej) , to muszę się liczyć się z tym, że ktoś może mnie nie zauważyć, bo po prostu poruszam się "nienormalnie" w stosunku do reszty i tyle. To ja muszę przewidzieć wszystkie możliwe ruchy innych pojazdów, które poruszają się "normalnie" i wziąć na nie poprawkę . A jak to wygląda w przypadku motocyklistów to chyba każdy doskonale wie; mocny silnik + mała masa + młody gniewny i pojazd potrafi pojawić się znikąd i w dowolnym miejscu, pomiędzy jednym a drugim zerknięciem w lusterko...

A co do rowerzystów to już całkowita porażka...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

kowal 2002, masz racje, ale to nie zmienia faktu kto jest czemu winien...

skoda zajechała gościowi drogę i tyle...

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez westwi78
                      skoda zajechała gościowi drogę i tyle...
                      nic mu nie zajechała, wróciła na pas na którym jechała, tak ja to widzę, jak by zjechał więcej niż połową auta na pas obok i potem wracał to owszem ale zapewne nawet nie przejechał prawymi kołami linii rozdzielającej oba pasy wiec jak dla mnie to nic nie zajechał.
                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• obrus
                        Elegance
                        • 2011
                        • 783
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Obejrzyjcie filmik uważnie. Skoda sygnalizuje manewr zmiany pasa ruchu "zawczasu", co się pewnie niektórym z Was (mnie czasami też) nie zdarza, tym bardziej wykorzystując "komfortowe kierunkowskazy". Po 4 mignięciach kierunkowskazu skody motocykl w nią uderza. Auto nie zaczęło jeszcze zmieniać pasa na prawy natomiast faktycznie minimalnie odbiło w lewo. Może coś leżało na jezdni, bo jakiś debil wyrzucił kubeczek po kawie, bo była kałuża itp. i dlatego nastąpił mały slalom. Moim zdaniem 100% winy motocyklisty, gdyż nie zachował bezpiecznego odstępu od pojazdu wyprzedzanego.
                        Obserwujcie ponadto linię ciągłą z punktu widzenia motocyklisty. To on przytulił się do skody, gdyż zauważył auto z przeciwka i się wystraszył.

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

obrus, pewnie że to wina motocyklisty a co by było gdyby nagle skodziarz zahamował a motocyklista wjebał sie w dupe skody? Też by była wina skodziarza jak sugeruje kolega westwi? :roll:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

piramida, ano byłaby wina skodziarza
                            np.: typowe wymuszanie kasy
                            Nie ma nagrania i jest kupa

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pNCOswyVyl8&feature=related[/youtube]
                            [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1fNBI7Dw6Gw&feature=related[/youtube]
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

bzyq_74, kiedyś gość skodą chciał tak wqrwić tirowca, efekt taki że tir zapakował gościowi w dupę, przyjechała policja i skodziarza dojechali :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez loru
                                nic mu nie zajechała, wróciła na pas na którym jechała
                                wlasnie!!! czyli zmieniała pas ruchu = powinna ustąpić pierwszeństwa.

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez westwi78
                                  wlasnie!!! czyli zmieniała pas ruchu = powinna ustąpić pierwszeństwa.
                                  ok źle to ująłem, bujną się miedzy liniami pasa którym jechał, zwróć uwagę, że koleś nawet nie przekroczył linii oddzielającej pas po którym jechał a ten na który chciał zjechać, on dalej był na tym pasie !!!!
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• obrus
                                    Elegance
                                    • 2011
                                    • 783
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nad czym wy debatujecie jeszcze. Biedaka ze skody dalej obwiniacie?

Komentarz

• idas
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 828

Zamieszczone przez piramida
                                      bzyq_74, kiedyś gość skodą chciał tak wqrwić tirowca, efekt taki że tir zapakował gościowi w dupę, przyjechała policja i skodziarza dojechali :szeroki_usmiech
                                      Jest gdzies jakis filmik? :-)
                                      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez idas
                                        Jest gdzies jakis filmik? :-)
                                        był na ocp chyba w dziale "kierowca mnie dziś osłabił"

Komentarz

• dudek_t
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1421

Ci co uważają że jest to wina kierowcy skody nie powinni wsiadać za kółko a tym bardziej na motocykl :|

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2009
                                            • 10917
                                            • Fiat

Agamek12, poczytaj..ja ogłądałem biuletyn z obrazkami..większość to czysta paranoja:

obowiązują od maja br.

Komentarz

• spc
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 825
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dla mnie, sytuacja zderzenia motocykla ze Skodą jest co najmniej dwuznaczna, (ale ze wskazaniem raczej na winę motocyklisty), bo:
                                              - motocyklista cisnął mocno mimo, że nie miał wolnego przeciwnego pasa;
                                              - Skoda była na swoim pasie, ale bujała się po nim między liniami które ten pas wyznaczają;
                                              - w ostatnich chwilach przed zderzeniem obraz nie jest na tyle wyraźny, żeby stwierdzić czy rzeczywiście Skoda przemieściła się o te kilkanaście centymetrów w lewo i zajechała drogę motocykliście;

Swoją drogą, nie spodziewałem się, że ten filmik wywoła tyle komentarzy :8

Widziałem ten filmik, proszę bardzo:
                                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c4qqz_IRLRI[/youtube]

Mam też coś lepszego. Uważajcie, bo was też kiedyś na środku drogi może zaatakować garaż albo dom
                                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e36GIPrrmFw&feature=player_embedded#![/youtube]
                                              Piter
                                              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2009
                                                • 10917
                                                • Fiat

spc, dziwne że ten skodziarz tak daleko się oddala lewym pasem , zanim wjeżdza przed tira i hamuje, mam pewne wątpliwości czy on specjalnie zahamował przed tym tirem.
                                                ten drugi filmik...masakra...autko zrobiło w domku garaż gratis :wink:

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Co do wypadku motocykla i Skody.
                                                  Też zdarza mi się wcześniej włączać kierunkowskaz niż się teoretycznie powinno (wracając z pracy mam jedno takie miejsce gdzie niemal nagminnie wyprzedzam auto po czym włączam prawy kierunkowskaz i pas zmieniam po 80-100metrach po prostu w tym miejscu jest przejście dla pieszych a na nich nie wolno zmieniać pasa ale z włączonym kierunkowskazem (informującym że jak tylko będzie to możliwe zmienię pas na prawy) jechać wolno.
                                                  Mogło coś leżeć na ulicy być dziura w jezdni i kierowca postanowił że te parę metrów później zmieni pas więc winny jest tu niestety kierowca motocykla.
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...