Wybór TV

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amlas
    Ambiente
    • 2010
    • 130
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
    amlas, pierwszy z brzegu w miarę świeży Ojciec Mateusz z TVP HD i już widać róznicę :P
    ale jaką różnicę? że co: że to jest materiał FullHD (1080p)? różnica w stosunku do czego? do wcześniejszego Ojca MAteusza? Tak to zrozumiałem więc napisałem że był wcześniej w SD.

A to że telewizor rozpoznaje sygnał jako 1080p - to jest tylko skalowane, przez dekoder n-ki albo przez tv.
    Jeszcze raz Ci napiszę: nikt telewizji nie nadaje w fullHD a o tym dyskutujemy, więc nie ma różnicy czy masz tv HDready czy FullHD
    "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
    Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• avocado
      Ambiente
      • 2010
      • 182

dobra pany nie kłócić się to co wybrać w kategorii 50 cali do 2500zł?

Komentarz

• amlas
        Ambiente
        • 2010
        • 130
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

napisz najpierw do czego będzie Ci służył telewizor:
        - jako tv,
        - jako monitor do filmów z kompa/dvd/blu ray,
        - jako monitor do playstation np.

Jakie źródło sygnału tv: kablówka, naziemna, satelita?

to pozwoli coś dobrać.
        Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

Zamieszczone przez amlas
          apisz najpierw do czego będzie Ci służył telewizor:
          tylko TV.[quote="amlas"]akie źródło sygnału tv: kablówka, naziemna, satelita? [/quote
          satelita.
          I planuje Samsunga PS51E530.

[ Dodano: Wto 08 Sty, 13 18:20 ]
          Zamieszczone przez amlas
          napisz najpierw do czego będzie Ci służył telewizor
          tylko tv.
          Zamieszczone przez amlas
          akie źródło sygnału tv: kablówka, naziemna, satelita?
          satelita.
          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

Zamieszczone przez amlas
            Zamieszczone przez tomekjmopl
            amlas, pierwszy z brzegu w miarę świeży Ojciec Mateusz z TVP HD i już widać róznicę :P
            ale jaką różnicę? że co: że to jest materiał FullHD (1080p)? różnica w stosunku do czego? do wcześniejszego Ojca MAteusza? Tak to zrozumiałem więc napisałem że był wcześniej w SD.
            A to że telewizor rozpoznaje sygnał jako 1080p - to jest tylko skalowane, przez dekoder n-ki albo przez tv.
            Jeszcze raz Ci napiszę: nikt telewizji nie nadaje w fullHD a o tym dyskutujemy, więc nie ma różnicy czy masz tv HDready czy FullHD
            Kolego, jak już chcesz mędrkować to najpierw się doucz, posprawdzaj, etc... Prosz:

"Minimalne wymagania, jakie musi spełniać urządzenie, aby otrzymać logo HD ready:
            Rozdzielczość ekranu 720 linii
            Urządzenie musi posiadać:
            analogowe wejście YPbPr (komponentowe)
            cyfrowe wejście DVI lub HDMI obsługujące technologię HDCP
            wejścia muszą obsługiwać następujące formaty przy częstotliwościach 50 i 60 Hz:
            1280x720 ze skanowaniem progresywnym (720p)

Typowy telewizor bez Full HD, z HD Ready ma rozdzielczość 1366 x 768 pikseli. Telewizory o dokładnie 720 liniach nie są powszechnie dostępne".

Fakt, że telewizja nadaje "zubożony" sygnał HD (z przeplotem) to jedna sprawa, to, że da się go obejrzeć na TV "HD Ready" (które jest bardzo pojemnym jak widać powyżej i nieprecyzyjnym określeniem) po dalszym przetworzeniu i zubożeniu to druga sprawa, a to, że w pełnej jakości obejrzysz go na telewizorze Full HD to sprawa trzecia.

Oczywiście, nie wykorzystujesz 100% możliwości telewizora oglądając TV (DTV i SAT mają tak samo), ale wykorzystujesz 100% jakości dostępnej w sygnale TV dopiero na TV w standardzie HD.
            Tekst "po co przepłacać" wynika z niewiedzy i jest z d..py wzięty. Właśnie po to.

Bez urazy, masz prawo do swoich poglądów, ale nie ogłupiaj innych...

EDIT: Masz jeszcze, w celach edukacyjnych:
            ":1080i – oznaczenie jednej z rozdzielczości telewizji HDTV (ang. High-definition television), z przeplotem "i" (ang. interlaced).

Rozdzielczość każdej pełnej klatki obrazu wynosi 1920 × 1080, a sygnał nadawany jest w proporcji 16:9. Jedna klatka jest podzielona na dwa pola, Jedno z pól podaje parzyste linie, a drugie nieparzyste, czyli jedno pole ma rozdzielczość 1920 x 540. W sygnale TV dwa pola składające się na jedną klatkę obrazu są zarejestrowane w dwóch różnych momentach, czyli w rzeczywistości przedstawiają dwa różne obrazy. Jest to korzystne przy odwzorowywaniu scen o zwiększonej dynamice jak np. transmisje sportowe, gdyż dzięki temu zwiększa się płynność ruchów.

W systemie tym nadaje Telewizja Polska programy TVP1 HD i TVP2 HD w naziemnej telewizji cyfrowej."

Komentarz

• zajas
              Rider
              • 2009
              • 631

Zamieszczone przez avocado
              dobra pany nie kłócić się to co wybrać w kategorii 50 cali do 2500zł?
              ja wziołem przed świętami plazmę Panasonica tx-p50xt50e za 2299 udało się wyrwać, jestem baaardzo zadowolony

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Nie kłócę się, nie ma z kim, o co i po co
                Tyle z całego wywodu warto zapamiętać, że "HD Ready" może oznaczać różne gówno, a w 99,9% nie będzie to mogło wyświetlić obrazu 1080i. Czyli nie wyświetli prawdziwego "telewizyjnego HD". A każdy TV FullHD sobie z tym bezproblemowo poradzi - stąd różnice w jakości (i cenie).

Komentarz

• amlas
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 130
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dato, oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii, tak jak piszesz.

Prawdą jest, że żadna telewizja nie jest nadawana w HD (1080p) co najwyżej 1080i. Rozdzielczości są różnie nazywane przez różne firmy/instytucje etc, w każdym razie 1080i (interlaced) nie jest to FullHD. Telewizor musi przetworzyć sygnał i wyswietlić na ekranie.
                  Z moich doświadczeń wynika, że obraz na tv tzw. HDready i na tv tzw. fullHD niczym się nie różni - praktycznie nie zobaczysz różnicy. Sprawdzałem mając w domu obok siebie plazmę hdready i fullhd - ten sam sygnał z n-ki puszczony jednocześnie na obu telewizorach.

Oczywiście jeżeli włączymy na fullhd bluraya czy PS3 widać różnicę ale z odległości 1 metra. Jeżeli tv ma służyć do oglądania telewizji, którą ogląda się z 2,5-3,5m nie ma znaczenia czy to hdready czy fullhd. Dlatego moim zdaniem nie warto przepłacać bo nie zobaczysz żadnej różnicy na ekranie. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, może Ty widziałbyś/widzisz różnicę, bez sarkazmu.

paweł2 - mam plazme panasonica od 3lat, przetestowana na różne sposoby, obraz lepszy niż lcd, ale to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie. LCD nigdy nie da takich kolorów i głębi jak plazma, nie ma szans. Mecze na plazmie wyglądają o niebo lepiej niż na LCD, kumple jak czasami przyjezdzają na piwko na mecz żałują że pokupowali LCDeki. Ja nie żałuję zakupu. Myślę że ta plazma tx-p50xt50e, którą polecił zajas jest dobrym wyborem.
                  Proponuję Ci, żebyś poszedł do kogoś do domu i zobaczył obraz na plazmie i na LCD. Ale koniecznie w domu nie w sklepie, bo oświetlenie w sklepie ma sie nijak do tego domowego. Wtedy zobaczysz i wybierzesz.

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

Zamieszczone przez amlas
                    dato, oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii, tak jak piszesz.

Prawdą jest, że żadna telewizja nie jest nadawana w HD (1080p) co najwyżej 1080i. Rozdzielczości są różnie nazywane przez różne firmy/instytucje etc, w każdym razie 1080i (interlaced) nie jest to FullHD. Telewizor musi przetworzyć sygnał i wyswietlić na ekranie.
                    Z moich doświadczeń wynika, że obraz na tv tzw. HDready i na tv tzw. fullHD niczym się nie różni - praktycznie nie zobaczysz różnicy. Sprawdzałem mając w domu obok siebie plazmę hdready i fullhd - ten sam sygnał z n-ki puszczony jednocześnie na obu telewizorach.

Oczywiście jeżeli włączymy na fullhd bluraya czy PS3 widać różnicę ale z odległości 1 metra. Jeżeli tv ma służyć do oglądania telewizji, którą ogląda się z 2,5-3,5m nie ma znaczenia czy to hdready czy fullhd. Dlatego moim zdaniem nie warto przepłacać bo nie zobaczysz żadnej różnicy na ekranie. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, może Ty widziałbyś/widzisz różnicę, bez sarkazmu.
                    Amlas, tyż na spokojnie i w celach poznawczych nie złośliwych.
                    Najważniejsze jest to, że do logo "HD Ready" uprawnione są matryce o rozdzielczościach o niebo gorszych niż te 1080. "p" czy "i" to kwestia przeplotu (w celu poprawy dynamiki i zaoszczędzenia pasma transmisji), a nie rozdzielczości obrazu.
                    Oczywiście wśród tych "ready" z pewnością będą lepsze i gorsze konstrukcje i będą się diametralnie różnić jakością, mając tą samą naklejkę. MOŻE w tych najlepszych obraz będzie naprawdę w porządku - tego nie wiem. Ale wiem, że zakup Full HD uwalnia od tych dylematów i pozostaje "tylko" ocena nasycenia, dynamiki, smużenia, designu i kilkunastu innych rzeczy (co i jak odtwarza z pena, czy ma sieć i jakie usługi, dźwięk, etc, etc...).

Rozdzielczość 1920x1080 wyświetlają telewizory HD. Koniec. Nie wyświetlają jej "HD Ready", bo gdyby umiały, byłyby... HD
                    1080i nadaje nasza telewizja. "i" = "interlaced" = z przeplotem. Przeplot = "Jedna klatka jest podzielona na dwa pola, Jedno z pól podaje parzyste linie, a drugie nieparzyste, czyli jedno pole ma rozdzielczość 1920 x 540." Żeby wyświetlić taką klatkę poprawnie TV musi obsługiwać rozdzielczość 1080. Koniec.

Zobaczysz wyraźnie różnicę w jakości obrazu oglądając księdza Mateusza, czy co tam było w przykładzie. Jeśli podasz cyfrowo sygnał HD ofc.
                    Masz całkowitą rację, że obraz z plazmy może być lepszy niż z LCD i LED - nasycenie kolorów, dynamika, etc. Wadą jest waga, upierdliwy transport w pionie no i prądu żre więcej niż LED. Jakość obrazu może być lepsza (szczególnie w "kinowych" odmianach Panasonic).

Powiem inaczej i obrazoburczo - film FullHD z BR (1080 z "p") vs Filmy z Cyfry w HD (1080 z "i") na telewizorze LED FullHD - tu nie odczujesz dużej (albo żadnej !) różnicy. Prędzej zauważysz ją w innych parametrach obrazu na dobrej plazmie właśnie.

Pozdrawiam.

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Zamieszczone przez zajas
                      a wziołem przed świętami plazmę Panasonica tx-p50xt50e
                      ale to jest 3D?

Komentarz

• zajas
                        Rider
                        • 2009
                        • 631

Zamieszczone przez paweł2
                        ale to jest 3D?
                        nie

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Zamieszczone przez zajas
                          a wziołem przed świętami plazmę Panasonica tx-p50xt50e
                          ale to jest 3D?
                          Zamieszczone przez zajas
                          nie
                          Jak nie jak tak ?

Bardzo fajny TV tak na marginesie...

Komentarz

• obrus
                            Elegance
                            • 2011
                            • 783
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Średni pobór prądu mojej plazmy ST50 42' to 200W (od 80 do ponad 300W), czyli przy moim oglądaniu ok. 20 zł na miesiąc. W stanie czuwania niecałe 0,2W - TV mam podłączony pod watomierz. Parametry obrazu były w nieco obniżone w okresie "wypalania", zatem zużycie nieco jeszcze wzrośnie. Podoba mi się w nim internet, a szczególnie genialne zarządzanie youtube przez komórkę, bez żadnych dodatkowych aplikacji. Internet podłączyłem kablem (48Mbit/s) i nawet materiały HD nie zacinają się. W sieci lokalnej można poudostępniać sobie filmiki czy też muzykę i na telewizorku oglądać. Do niedawna działała ponoć nieźle klawiatura bezprzewodowa, lecz po aktualizacji oprogramowania chodzą jedynie kursory i enter. Nie podoba mi się, że nie nagram sobie nic na pierwszy lepszy dysk czy pendrive, gdyż wyskakuje mi "urządzenie nieobsługiwane", ale tu się nie zagłębiałem, gdyż pozostał mi dekoder wiwa HD50 a on nagrywa na wszystko.

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Zamieszczone przez obrus
                              Średni pobór prądu mojej plazmy ST50 42' to 200W (od 80 do ponad 300W), czyli przy moim oglądaniu ok. 20 zł na miesiąc.
                              A to ok - w skali miesiąca pomijalne. Gratuluję zacięcia do sprawdzania
                              Mnie się zrąbał LG więc nie sprawdzę czy ma, albo czy wieża / BR ma taką funkcjonalność - widziałem u brata Żony YT obsługiwane z taba i jest to genialne. Z pilota się tego nie da używać.

Komentarz

• avocado
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 182

Zamieszczone przez amlas
                                - jako tv,

to pozwoli coś dobrać.
                                do tv, kablówka, normalne uzytkowanie domowe, meczyki, filmy itp..
                                Na placu boju pozostali: Panasonic TX-P50XT50E i Samsung PS51E530.

Komentarz

• amlas
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 130
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dato
                                  Masz całkowitą rację, że obraz z plazmy może być lepszy niż z LCD i LED - nasycenie kolorów, dynamika, etc. Wadą jest waga, upierdliwy transport w pionie no i prądu żre więcej niż LED. Jakość obrazu może być lepsza (szczególnie w "kinowych" odmianach Panasonic).

Powiem inaczej i obrazoburczo - film FullHD z BR (1080 z "p") vs Filmy z Cyfry w HD (1080 z "i") na telewizorze LED FullHD - tu nie odczujesz dużej (albo żadnej !) różnicy. Prędzej zauważysz ją w innych parametrach obrazu na dobrej plazmie właśnie.
                                  dato, co do tego żarcia więcej prądu to nie przesadzajmy, moja 50ka panasa to pobór ok.180W, usrednione oczywiście, jak to dla plazm: im ciemniej tym lepiej
                                  Jeżeli ogląda się tv normalnie, 3-4h dziennie to dużej różnicy w rachunkach w stosunku do LCD nie odczuje się. A jaka przyjemność z oglądania , szczególnie mecze i filmy!
                                  Transport - ok, tylko w pionie, ale ile razy transportujesz tv? tylko przy przeprowadzce chyba, no i po zakupie. Waga - prawda, ale to zasługa/wina szyby "pancernej", praktycznie nie do zbicia, w odróżnieniu do LCD, gdzie dzieciaki mogą dość łatwo uszkodzić. A widziałem i dwa uszkodzone przez koty.

Powiem tak: najważniejsze w tv jest to, żeby obraz sprawiał przyjemność podczas oglądania i żeby nie żałować wydanej kasy.

Pozdrawiam również

[ Dodano: Sro 09 Sty, 13 08:34 ]
                                  Zamieszczone przez amlas
                                  - jako tv,

to pozwoli coś dobrać.
                                  do tv, kablówka, normalne uzytkowanie domowe, meczyki, filmy itp..
                                  Na placu boju pozostali: Panasonic TX-P50XT50E i Samsung PS51E530.
                                  Oba to dobry wybór imho.
                                  Ja bym postawił na panasa - sam mam 50-kę z serii X, ale 3-letnią i jestem b.zadowolony. Poza tym mam gwarancję 5-letnią, panas czasem robi takie myki, sprawdź na stronie.
                                  Co do Samsunga, też ok (moja siostra ma, chyba 55'')- ale spotykałem się z opinią, że potrafią upierdliwie cicho buczeć, pewnie zależy jak się trafi i czy Twoje ucho to wyczuje.
                                  Kupuj i ciesz się kinem w domu

Komentarz

• tomekjmopl
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1187
                                    • Opel
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Oczywiście, nie wykorzystujesz 100% możliwości telewizora oglądając TV (DTV i SAT mają tak samo), ale wykorzystujesz 100% jakości dostępnej w sygnale TV dopiero na TV w standardzie HD.
                                    Tekst "po co przepłacać" wynika z niewiedzy i jest z d..py wzięty. Właśnie po to
                                    dato, dzięki za to wyjaśnienie - o to mi dokładnie chodziło

I powtórzę jeszcze raz - wg mnie widać różnicę - ale wiadomo, że jest to moja subiektywna opinia, kolega amlas może to postrzegać inaczej

Komentarz

• avocado
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 182

amlas, ok dzięki pozostaje czekać na jakąś dobrą promocję i zakupić tv moze ceny ciut spadną jeszcze...
                                      Panas ma 3D i Wifi

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

Dzisiaj wyslalem zone do Media zeby obczaila ceny i wziela karteczke z parametrami tego ww panasa i samsa i pan zobaczyl kartke i powiedzial o najlepsze telewizory.

Komentarz

• avocado
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 182

Dzisiaj wyslalem zone do Media zeby obczaila ceny i wziela karteczke z parametrami tego ww panasa i samsa i pan zobaczyl kartke i powiedzial o najlepsze telewizory.
                                          paweł2 czekamy na promocje i cos kupujemy hehe. Pisz mi PW jak cos znajdziesz...

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

paweł2 czekamy na promocje i cos kupujemy hehe
                                            Narazie ok 2500 trzeba dac moze sie gdzies uda taniej? Mam czas do kwietnia,

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

Wrzucajcie regularnie w ceneo, swój trafiłem w zestawie z dodatkowym "magicznym" pilotem z OleOle ponad 1000 taniej niż promocja w media.

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Panowie czym sie rozni polecany tu panas TX P50XT50E od TX P50XT50 i jeszcze TX P50X50E

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

paweł2, tutaj porównasz wszystkie produkty: http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/3...sCategory.html

Komentarz

• avocado
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 182

czyzby promocja? to jest ten polacany tv panasonic?
                                                    Neonet to sieć sklepów AGD RTV GSM IT w Polsce. Najlepsza jakość obsługi, najniższe ceny, raty 0% (RRSO 0%), promocje cenowe, rabaty, transport do klienta. Porozmawiajmy o dobrych ofertach.

Komentarz

Pracuję...