Wybór TV

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mam porównanie ogladania lcd lg i sharp powiem wam że sharp w hd ma piekny obraz
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• trucho
      Ambiente
      • 2010
      • 178

I tak własnie powinno dokonać się wyboru. Idziemy do sklepu i oglądamy. Musimy wybrać obraz, który nam pasuje.

Komentarz

• Guguś
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1212

A co powiecie na temat LCD Philips ??

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez lonerr
          daneczek76, ja uważam dalej tak jak napisałem wybrałem plazme Viera s 20 i jestem zadowolony, każdy chwali co ma jak jest dobre ( taka siła rzeczy ), co to TV to padło kilka propozycji i sądzę, że autor ma z czego wybierać różne technologi, ale i tak najlepiej jest to wizualnie samemu sprawdzić USB, karta SD i do sklepu ! . Trzeba pamiętać jeszcze o tym, że w sklepach na TV puszczane są promocyjne obrazy, które są w odpowiedni sposób dobierane pod TV, oraz naświetlenie w sklepie jest dużo większe niż w domu.
          ja miałem do wybrania ale z wiedzy jaką posiadam i szkoleń na jakich byłem wybieram to co wybrałem, ale oczywiście nie przeczę że jeśli Plazma to Panasonic czy Pioneer choć z tego co wiem Pioneer skończył produkcji.

Zamieszczone przez djczas
          daneczek76, czyli do płynnego oglądania wystarczy 100hz w sharpie czy szukać 200hz
          wystarczy osobiście uważam że więcej to już marketing i wyścig zbrojeń bo ja już różnicy nie widze ale jak ktoś chce i widzi różnice to proszę bardzo.

to śą matryce dokładnie LG/Philips są produkowane razem w kooperacji czy jak to tam zwą osobiście już wolał bym matryce samsunga , z tego co słyszałem i masz tu dowód na forum często zdarzaja się wymiany gwaracyjne tych matryc w TV LG czy Philipsa.

I tak własnie powinno dokonać się wyboru. Idziemy do sklepu i oglądamy. Musimy wybrać obraz, który nam pasuje.
          Tak naprawdę powinieneś w domu oglądnąć obydwa tV i zobaczyć jakoś w miejscu gdzie bedzie używany a nie w sklepie, bo masz inne światło inny sygnał itd.
          Zreszta w sklepie puszcze ci tak sygnał że najgorsze tv będzie świecić lepiej niż te lepsze, i kupisz co wtedy. Choć wiadomo że puszcza się dwa takie same sygnały, ale nie każdy wie, a i sa filmy zrobione pod TV aby pokazać jego zalety.

Zamieszczone przez genesis
          Ja właśnie słyszałem, że sony nie robi telewizorów na matrycach samsunga, inaczej niż philips, lg i parę innych marek. Matryce samsunga sony stosuje w notebookach.
          ja przytoczyłem ci dowód w postaci artykułu ,a fakt jest faktem i co lepszy sprzedawca powie ci co ja że Sony to taki Samsung z lepszą elektroniką.
          Choć jak pisałem wcześniej od 2010 roku są też wykorzystane matryce Sharp

Musimy również pamiętać że TV czy monitor to też Elektronika i tak np: Firma NEC też robi niektóre Monitory na matrycach Samsunga ale przy porównaniu Monitora wielkoformatowego np:Samsunga i NEC widać różnice na korzyść NECa a dzięki elektronice NEC zyskuje dodatkowo normę medyczną DICOM gdzie wyrazistość obrazu przy na-przykład RTG czy rezonansie musi być cacy oczywiście karta graficzna zalecana do pełnego zadowolenia to ATI.

Ja osobiście kupując TV wybieram Sharpa ze względu na rewelacyjna elektronikę i matryce a co za tym idzie dużą niezawodność.

Jeśli chodzi o monitory wybieram NEC lub Samsung niestety małych monitorów Sharpa na Polskim rynku nie-widziałem no chyba że duże Monitory do zastosowań reklamowych itd i tu najmniejszy to 32"
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Zamieszczone przez Guguś
            Ale po co proch wymyslac? Tylko Sharp lub Samsung.
            Dodatkowo jak jestes z Wawy to moge pomoc z lepsza cena. Info na PW.
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

A ja mam LG na LED-ach 40 cali i jestem bardzo zadowolony :szeroki_usmiech
              Z tym, że ja mało TV oglądam. Najbardziej wkurza mnie jednak słabej jakości sygnał cyfrowy HD z Canal Plus.

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ze względu na warunki w których będzie oglądany TV zamierzam kupić 46" (i taki właśnie będzie).Problem mam z wyborem TV LED pomiędzy Samsung UE46C6500 a Sharp LC-46LE810E i tym Sony KDL-46EX700. Sharp LC-46LE810E nie posiada możliwości podłączenia z siecią bezprzewodową i tu mam pytanie czy do kolegów siedzących w temacie i którzy przetestowali tą funkcję czy ta opcja sprawdza się np. przy połączeniu TV z Laptopem w celu oglądania zdjęć, filmów, i czy tą drogą można oglądać filmy HD (czy HD tylko kablem?). Samsung i Sharp są 100Hz, a Sony 50Hz z "Motionflow 100Hz" i tu też nasuwa się pytanie jaki efekt daje "Motionflow 100Hz" w stosunku do standardowego 100Hz?. Telewizor będzie odbierał kanały głównie za pomocą Cyfrowego Polsatu, nie będzie podłączony do TV naziemnej, będzie podłączany do Laptopa (Full HD i Blue-ray). Proszę o opinie odnośnie tych TV od osób użytkujących je.
                No i najważniejsze, czy można je przewozić na płasko.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• trucho
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 178

Co do motionflow -> to nie jest typowe 100 Hz tylko coś pośredniego. Lepiej kupić 100 Hz tv.
                  Kiedyś czytałem o problemach gdy chce się obejrzeć film z kompa wykorzystując technologię motionflow.

Co do wifi widziałem kiedyś urządzenie do którego się podłączało TV a ono przez wifi łączyło się kompem, filmy działały elegancko.

Komentarz

• keneida
                    Rider
                    • 2010
                    • 316

kupiliśmy sobie w lipcu Sony KDL 40nx700 czyli takie same co ty tylko trochę mniejsze. Bardzo ładnie działa, ma parę pierdółek. Tzw widgety np pogoda, youtube.
                    Teraz jest niby promocja, że jak oddasz stary to masz zniżkę 25%.
                    Przy podłączaniu do siecie nie udało mi się go podpiąć gdy sieć miała WPA/WPA2. Dopiero zmiana na WEP pomogła
                    Kupiliśmy w salonie Sony, wyszło nam 300 więcej niż w internecie ale dali 5 letnią gwarancję. W saturnie akurat kosztowało tyle samo co w internecie ale chcieli 500 złotych za 5letnią gwarancję
                    Kup biały zarąbiście wygląda. Jakość obrazu bardzo dobra. HDMI jeszcze nic nie podłączałem bo nie mam. Używam analogowej cyfry+ i jest ładnie.

Spojrzałem na pozostałych konkurentów z twojej listy i Sony najładniejsze
                    Nie wiem jak u reszty ale KDL-ka ma ładną podstawę w której bez żadnej siły możesz TV obracać lewo prawo jak potrzeba. Możesz też regulować odchylenie od pionu
                    Wrocławskie spoty

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez keneida
                      biały zarąbiście wygląda
                      Odpada :szeroki_usmiech

Komentarz

• keneida
                        Rider
                        • 2010
                        • 316

W sony taką kolejną praktyczną rzeczą jest, że z przodu masz jedną gładką szybę z ramką metalową. Żaden kurz nie siada na płaszczyznach pod ekranem jak w innych tv
                        Wrocławskie spoty

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

keneida, kusi mnie Sharp , tylko że w tym modelu nie ma możliwości podłączenia z siecią domową bezprzewodową. Niestety nie używałem tej funkcji i nie wiem co ona jest warta. Jeżeli filmy HD muszę z laptopa puszczać przez HD bo przez Wifi nie pójdzie to zrezygnuję z Wifi.

Komentarz

• tomekjmopl
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1187
                            • Opel
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

analogowej cyfry
                            - keneida, zdecyduj się chłopie :wink:

Komentarz

• keneida
                              Rider
                              • 2010
                              • 316

Zamieszczone przez AdamB
                              keneida, kusi mnie Sharp , tylko że w tym modelu nie ma możliwości podłączenia z siecią domową bezprzewodową. Niestety nie używałem tej funkcji i nie wiem co ona jest warta. Jeżeli filmy HD muszę z laptopa puszczać przez HD bo przez Wifi nie pójdzie to zrezygnuję z Wifi.
                              W Sony jest DLNA, nie korzystałem z tego jeszcze. Generalnie poza TV masz drugie urządzenie obsługujace ten standard i ono jest źródłem sygnału. Można np zainstalować serwer mediów na zwykłym komputerze, który będzie widoczny przez tą sieć WiFi i będzie można oglądać filmy (Nie wiem tylko czy to obsługuje HD), zdjęcia, słuchać mp3 itd. Sony można też podpiąć do domowej sieci kablem.

Jak narazie to z WiFi korzystam do tych widgetów pogodowych (możesz sobie ustawić na ekranie kilka "prostokątów" co będą pokazywały pogodę z kilku miast) i czasem Youtuba.
                              Jak będziesz w salonie niech Ci pokażą, mogę też zdjęcie wysłać wieczorem jak chcesz.

Zamieszczone przez tomekjmopl
                              analogowej cyfry
                              - keneida, zdecyduj się chłopie :wink:
                              Krakowski centusiu oszczędzasz komputer i nie dodałeś + po cyfry
                              Wrocławskie spoty

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Czy szanowni użytkownicy nowych telewizorów, powiedzmy kupionych w ciągu ostatniego półrocza, mogą powiedzieć jak szybko trwa przełączanie pomiędzy kanałami?
                                Chodzi mi o dekoder cyfrowy, nie analogowy.
                                Wciskam guzik na pilocie i ... ile czekam?
                                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                G.B.Show

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

Zamieszczone przez Morgoth
                                  Czy szanowni użytkownicy nowych telewizorów
                                  No ale to bardziej zależy chyba od dekodera, a nie od TV.
                                  Ja mam na N podłączona do baniakowatego samsunga i tam się błyskawicznie przełącza, a na plazmie z IPBOX`em cyfra trochę dłużej.

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Zamieszczone przez AdamB
                                    Jeżeli filmy HD muszę z laptopa puszczać przez HD bo przez Wifi nie pójdzie to zrezygnuję z Wifi.
                                    Na G zapomnij o plynnym ogladaniu full hd. Na N nie jest wcale lepiej.
                                    IMO warto dokupic media player do ogladania filmow z plikow. Np. WD ma jeden z lepszych na rynku.
                                    WiFi w tv to imo zbedny bajer, ale zawsze mozesz wziac 820E.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Purchawa, G,N ? co masz na myśli?

Każdy z tych telewizorów ma media player, i domu też mam jakiś kombajn do odtwarzania.

Raczej pozostanę najprawdopodobniej przy 810E. WiFi odpuszczam.

Dzięki za info.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Standard sieci Wi-Fi B, G, N.

Tez uwazam ze to zbedny bajer i lepiej polaczyc kompa kablem HDMI albo DVI ->HDMI a nie jakies cuda.

Ja mam Sharpa tyle ze nizszy model.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez AdamB
                                          Purchawa, G,N ? co masz na myśli?
                                          Zamieszczone przez Maicroft
                                          Standard sieci Wi-Fi B, G, N.
                                          Dokladnie o to mi chodzilo.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jestem laikiem w tych sprawach dlatego pytam ops: Dzięki

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

Zamieszczone przez westwi78
                                              No ale to bardziej zależy chyba od dekodera, a nie od TV.
                                              Ja mam na N podłączona do baniakowatego samsunga i tam się błyskawicznie przełącza, a na plazmie z IPBOX`em cyfra trochę dłużej.
                                              Mamy w rodzinie 3 LCD podłączone tylko do anten na dachu (w sumie 7 programów naziemnych), ale TV łapią sygnał przez dekoder cyfrowy. Dwa Soniaki zmieniają kanały w jakieś 3 sekundy, a LG aż w 5s. Trochę porażka, a też planuję zakup i śledzę ten wątek, stąd lamerskie pytanie.
                                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                              G.B.Show

Komentarz

• trucho
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 178

Zamieszczone przez Purchawa
                                                Na G zapomnij o plynnym ogladaniu full hd. Na N nie jest wcale lepiej.
                                                IMO warto dokupic media player do ogladania filmow z plikow. Np. WD ma jeden z lepszych na rynku.
                                                Ja N oglądałem normalnego dvdripa to śmigał aż miło. ;] A co do full hd to się nie wypowiem.
                                                Zamieszczone przez "Morgoth'
                                                Mamy w rodzinie 3 LCD podłączone tylko do anten na dachu (w sumie 7 programów naziemnych), ale TV łapią sygnał przez dekoder cyfrowy. Dwa Soniaki zmieniają kanały w jakieś 3 sekundy, a LG aż w 5s. Trochę porażka, a też planuję zakup i śledzę ten wątek, stąd lamerskie pytanie.
                                                Generalnie to przecież TV wrzucasz w AV i używasz tylko pilota dekodera, zamień dekodery to wtedy ten nieszczęsny LG będzie śmigał w 3 sek ;P A jak jakąś masz analogową telewizję to wtedy liczy się prędkość TV. Niektóre przełączają długo, inne dłużej ;]

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Zamieszczone przez trucho
                                                  przecież TV wrzucasz w AV i używasz tylko pilota dekodera, zamień dekodery to wtedy ten nieszczęsny LG będzie śmigał w 3 sek ;
                                                  Dekodery są wbudowane w TV, a TV podłączone kablem prosto od anten na dachach.
                                                  Ale spoko, dzięki.
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• trucho
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 178

Okej nie zrozumiałem Cię, nigdy nie korzystałem z takiego. Czyli tam podpinasz kabel i przełączasz normalnie? Z pałacu nadają podobno TVP1 HD, łapie Ci to?

Komentarz

Pracuję...