Czyli tam podpinasz kabel i przełączasz normalnie?
Tak, za to TV ma 2 opcje : Digital i Analog. Oglądają w Digitalu i wtedy jest lepszy odbiór ale wolne przełączanie między kanałami. Moim zdaniem dekoder "buduje" sobie cały obraz w kilka sekund i dopiero wyświetla (z opóźnieniem względem sygnału analogowego, zauważalne na innym telewizorze stojącym w innym pomieszczeniu.
Zamieszczone przez trucho
Z pałacu nadają podobno TVP1 HD, łapie Ci to?
Łapało w okolicach Bożego Narodzenia, chyba nadawali dla wszystkich. Od paru miesięcy nie łapie.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
LG też używa do produkcji LCD paneli Sharp-a, a teraz będzie dodatkowo korzystała z paneli Panasonica. Jeśli chodzi o Plazme to moduły są Koreańskie w 50% drugie 50% LG same produkuje. Jeśłi chodzi o wybór TV to każdy będzie ładnie odbierał tylko trzeba mieć dobry sygnał i to wszystko. Sami wiecie ile kosztuje abonament żeby mieć programy w Full HD. Jak pójdziecie do sklepu to TV mają obraz zazwyczaj w HD a jak podłączycie w domu to już nie jest taki ładny obraz. Następna rzecz w sklepie będą wam chwalić tą markę, która najwięcej płaci sprzedawcy prowizji. Ostatnio byłem w Media to koleś koniecznie chciał żebym kupił Sharpa ja mówię może LG nie, nie Sharp najlepszy prawie na uszach stał.
Następna rzecz w sklepie będą wam chwalić tą markę, która najwięcej płaci sprzedawcy prowizji.
Stąd wątek na tym forum i kilka profesjonalnych forów poświęconych temu tematowi (jeden z linków był wyżej)
Do Media Markt/Saturna/Euro chodzę tylko obejrzeć na żywo (patałachy nie mają nawet katalogów, bezczelnie odsyłają na strony producenta), a kupię przez internet.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Ostatnio byłem w Media to koleś koniecznie chciał żebym kupił Sharpa ja mówię może LG nie
Po pogmeraniu po necie opnie na temat koloru ma Sharp z czterokolorowymi diodami. Zużycie prądu jest na podobnym poziomie w wytypowanych telewizorach. LG ma zużycie katalogowe większe o około 30-40wattów przy większej o 1" przekątnej. LG ma 42",47" a Samsung,Sharp czy Sony mają 40" i 46". Mnie najbardziej odpowiada 42", 40" to takie minimum. Nastawiłem się na 46" ale wychodzi że jednak będą problemy z miejscem na TV. Muszę na żywo sprawdzić te TV.
Morgoth, na tunerze cyfrowym i analogowym miałeś inne czasy przełączania kanałów?
Si !!!
Na analogu chodzi tak jak w starym telewizorze CRT (kineskop), na cyfrowym przełącza po paru sekundach.
Ten LG to generalnie mały i tani złom do kuchni, więc jaki jest taki jest, ale w momencie przełączania między kanałami (ok. 5 s) nie można wciskać innych przycisków na pilocie, np. głośności, bo telewizor nie przełączy się na nowy kanał, tylko wróci do starego. Masakra!
Anyway, poczytałem sobie o nowych telewizorach i musiałem zweryfikować moje zdanie o plazmach. Teraz już nie chcę LCD, czy mojego wymarzonego LED LCD, tylko plazmę
Morgoth
G.B.Show
Na 3,5 metra to chyba jakiś 65" trzeba, ostatnio panuje inny przelicznik niż kiedyś, gdy panowały ekrany kinskopowe. Teraz odległośc = 3 x wysokość ekranu.
Morgoth
G.B.Show
Ja, po prostu, nie mam zamiaru robić sobie kina w domu.
Rozumiem, bo też nie chcę mieć kina, ale zgodnie z tym schematem do byle pokoju 50" to minimum (siedzi się 2 m od TV) Mam w tej chwili kilkunastoletni kineskopowy 21", bo TV prawie nie oglądam, ale mam rosnącą latorośl, która zaczyna nas terroryzować bajkami na DVD i kanałami typu Mini-mini, mnie z wiekiem wzrok raczej się pogarsza i podczas transmisji meczu nie widzę kto biegnie z piłką, więc myślę, że coś w okolicy 50" właśnie może być poręczne. W tym rozmiarze plazmy wychodzą na ogół taniej niż LCD, co mnie mocno zdziwiło.
Morgoth
G.B.Show
Miguel, a w jakich pieniądzach? bo modeli jest dużo. Minimum to są modele wymienione przeze mnie wcześniej. Z tym jak, że one mają podświetlenie LED krawędziowe a nie full Led. Wczoraj kupiłem jednak Samsunga UE-46C6500 i spełnia moje oczekiwania. Z tych które wymieniłem to tylko Sony nie jest 100Hz. Poza tym Samsung ma Wifi i TV internet (co by to nie znaczyło i jeszcze tego nie sprawdzałem jak działa). Sharp z serii 4kolorów pixeli ma chyba deczko lepsze kolory, albo raczej ładniejszy żółty (ale tej lepszości nie jestem wstanie ocenić). Model 810 nie obsługuje Wifi i TV internet, dopiero model 820 ma chyba tą opcję , ale też jest droższy o kilka stówek.
A tak dla ciekawostki to TY LED 46" wszedł mi na tylną kanapę na stojąco w mojej OII na styk wprawdzie i po zdemontowaniu poziomych części siedzeń.
Miguel, a w jakich pieniądzach? bo modeli jest dużo. Minimum to są modele wymienione przeze mnie wcześniej. Z tym jak, że one mają podświetlenie LED krawędziowe a nie full Led. Wczoraj kupiłem jednak Samsunga UE-46C6500 i spełnia moje oczekiwania. Z tych które wymieniłem to tylko Sony nie jest 100Hz. Poza tym Samsung ma Wifi i TV internet (co by to nie znaczyło i jeszcze tego nie sprawdzałem jak działa). Sharp z serii 4kolorów pixeli ma chyba deczko lepsze kolory, albo raczej ładniejszy żółty (ale tej lepszości nie jestem wstanie ocenić). Model 810 nie obsługuje Wifi i TV internet, dopiero model 820 ma chyba tą opcję , ale też jest droższy o kilka stówek.
A tak dla ciekawostki to TY LED 46" wszedł mi na tylną kanapę na stojąco w mojej OII na styk wprawdzie i po zdemontowaniu poziomych części siedzeń.
Interesuje mnie pełna lub prawie pełna opcja z podświetleniem LED, full HD etc.
Z tego co się rozeznałem na rynku to Sharp i Samsung najnowsze modele mają w rozmiarach 32, a następnie 40 cali.
W 32 calach zastanawiam się nad Sharpem LC-32-LE705EV oraz Samsungami: UE-32C6500, UE - 32C6600, UE-32B7000 lub UE-32B7020.
W 37 nad Samsungiem UE-37C6500.
ASZ 240+ supported by DGW.
Prowadzę - jestem trzeźwy!
Jest nas coraz więcej!
Komentarz