W jaki sposób ogrzewacie swoje domy?? Zastanawiam się czy pellet to dobre rozwiązanie czy lepiej poszukać innych rozwiązań.
Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego
Zwiń
X
-
Wszystko tylko nie opalanie przy pomocy węgla lub innego paliwa stałego które to jest odpowiedzialne za złą jakość powietrza w wielu miastach. Moim zdaniem jak już montować to instalację gazową do ogrzewania domu,ewentualnie olej opałowy. Fakt, są to trochę droższe technologie, ale o ile czystsze od węgla.
Na http://elektrotrendy.pl/piecyki-gazo...nich-wiedziec/ fajnie zostało opisane to wszystko co należy wiedzieć o ogrzewaniu gazowym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mzajc Zobacz wpisWszystko tylko nie opalanie przy pomocy węgla lub innego paliwa stałego które to jest odpowiedzialne za złą jakość powietrza w wielu miastach.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisWystarczy nie palić smiećmiOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpis
To też, ale najwięcej zanieczyszczenia powstaje podczas rozruchu pieca na węgiel i co gorsza na miał oraz podczas nie ustalonych trybów pracy. Przy piecu na ekogroszek masz ustalony tryb pracy / ciągły i zanieczyszczenie jest na stosunkowo niskim poziomie.
Komentarz
-
-
Ja mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 zł (całkowite zużycie prady w domu gdzie wszystko jest na prąd).Ostatnio edytowany przez lukaszz; 6683.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpisJa mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 złOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
To może i ja się dołącze Od października grzeje pelletem (nowa chata). Jeśli chodzi o same paliwo to pellet to najczystrze paliwo stałe. Z mojego komina nic się nie wydobywa i tak ma być. Jeśli chodzi o samą obsługę...uczę się choć przyznam się również bez bicia, że nie przeanalizowałem nawet dokładnie instrukcji. Ustawiłem parametry przez telefon i tyle. mój piec niby bezobsługowy ale to nie prawda bo trzeba czyścić i to nie tylko rurę z podajnika gdzie idzie płomień wraz z miejscem na popiół. Trzeba co jakiś czas przeczyścić cały piec wsztskie komory bo można mieć niespodziankę (taką jak ja miałem wczoraj) w postaci braku cugu i nie działającego pieca.
W moim przypadku jest to nowy dom, ściana jednowarstwowa ytong 36,5, parterówka 90m plus strych taka sama powierzchnia. Strych będę ocieplał w tym roku wełną w krokwiach. Strop teliva 10komorowa, + wylewka + styropian 5cm + beton 6cm. Dach ceramika, papa deskowanie. Ogrzewanie podłogowe 50m w pokojach grzejniki. Spala mi nie całą tonę na miesiąc. Mam nadzieję, że jak chata się wygrzeje i jak ocieplę dach oraz jeśli będzie fajne ciepłe lato to w przyszłym sezonie będzie mniejsze spalanie.
ps. ogólnie jestem zadowolony tylko fakt, że się nie znam i uczę się obsługi pieca, instalacji itd. ma pewnie wpływ na moje zadowolenie, które mogło by być większe :P Mam ht dass pell 12KW jeszcze w 4klasie. Różni się od 5 energo tym , że jako awaryjny ruszt mam możliwość palenia brykietem oraz drewnem opałowym. Tak piec bardzo bezpieczny tzn pełna automatyka jeśli coś się zjebie np. w układzie (coś się zapowietrzy) i np. pompy przestaną działać to piec zacznie piszczeć i sam się wyłączy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpisJa mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 zł (całkowite zużycie prady w domu gdzie wszystko jest na prąd).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpisW moim przypadku jest to nowy dom, ściana jednowarstwowa ytong 36,5, parterówka 90m plus strych taka sama powierzchnia. Strych będę ocieplał w tym roku wełną w krokwiach. Strop teliva 10komorowa, + wylewka + styropian 5cm + beton 6cm. Dach ceramika, papa deskowanie. Ogrzewanie podłogowe 50m w pokojach grzejniki. Spala mi nie całą tonę na miesiąc. Mam nadzieję, że jak chata się wygrzeje i jak ocieplę dach oraz jeśli będzie fajne ciepłe lato to w przyszłym sezonie będzie mniejsze spalanie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpisNie wiem który sezon masz dom czy wygrzany, ale koszty masz ewidentnie mniejsze od moich.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Nieocieplone poddasze też ogrzewasz ???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpisNie nie ogrzewam, ale ciepło pewnie w jakiś sposób ucieka hmmm?
U siebie mam 200m2 do opalania i zużywam około 3 ton ekogroszku od powiedzmy 1 października do końca marca tej zimy. Układ pół na pół poddasze i piętro. Są jeszcze "suteryny" nieogrzewane. Mam trzy grzejniki bez zaworów termostatycznych, ale to się zmieni i powinno spalanie zmaleć. Poddasze mam izolowane 15 lat temu i zbyt cienką warstwą, w tym roku planuje zamienić ja na piankę na skosach. To powinno poprawić izolację bo jest ona trochę za cienka. Piec mam 17kW i mógłby być spokojnie mniejszy 15kW było by OK.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Masz pompę obiegową tego typu zamontowaną https://www.naj-sklep.pl/grundfos-al...yABEgLHq_D_BwE ?
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Jakiś styropian tam masz, ale nie o to mi chodziło. Jak ocieplisz i wykończysz poddasze to zużycie jeszcze podskoczy sporo.
U siebie mam 200m2 do opalania i zużywam około 3 ton ekogroszku od powiedzmy 1 października do końca marca tej zimy. Układ pół na pół poddasze i piętro. Są jeszcze "suteryny" nieogrzewane. Mam trzy grzejniki bez zaworów termostatycznych, ale to się zmieni i powinno spalanie zmaleć. Poddasze mam izolowane 15 lat temu i zbyt cienką warstwą, w tym roku planuje zamienić ja na piankę na skosach. To powinno poprawić izolację bo jest ona trochę za cienka. Piec mam 17kW i mógłby być spokojnie mniejszy 15kW było by OK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpisPoddasze nieużytkowe coć duże i na normalnym stropie.
Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpisTo co twierdzisz że jak dodatkowo ocieple strych/włożę w krokwie wełnę przykryję folią termo to co niby zwiększy mnie się zużycie?
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpisKolega nie napisał jakiej powierzchni ma dom, jaką temperaturę w domu utrzymuje. (19 i 20 i 21 już czuć w rachunkach).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpismieszkam w części Szwecji gdzie zima trwa od grudnia do końca marca. Ostatnio temperatua utrzymuje sie -7 w ciagu dnia w nocy spada do -15. Koszt 1 kw brutto to okolo 14 groszy.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpisMiałem na myśli, że jeśli będzie zamieszkałe to dojdą dodatkowe metry do ogrzewania. Nic poza tym.
Komentarz
-
Komentarz