Zamieszczone przez kylo125
Zobacz wpis
Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego
Zwiń
X
-
-
-
Dom wybudowany w 2016r(szkieletowy płyta fundamentowa dobrze wyizolowana),do ogrzania 100 metrów kwadratowych,kocioł dwu funkcyjny Die Dietrich na gaz,w okresie zimowym rachunki oscylują w granicach 250-320 złotych miesięcznie,ocieplenia na ścianach zewnątrz 10 cm,wewnątrz 15cm,wiatroizolacje,paraizolacje,temperatura ustawiona w dzień 20-21 stopni,noc 18 stopni,w tym sezonie rachunki niższe niż pierwszej zimy
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez damian1975 Zobacz wpis21 stopni uwierz że jest wystarczające
Komentarz
-
-
KOLEDZY PROSZĘ O POMOC!
Będę miał dofinansowanie do zakupu pieca gazowego w ramach projektu zmniejszenia emisji pyłów itp. Wiecie o co chodzi
Dom 168m użytkowych w tym 100m to część mieszkalna a reszta to piwnica. Budynek dwukondygnacyjny wybudowany w 2014r. Ocieplony 15cm styropianu. Aktualne działa w nim Defro na ekogroszek 15kw.
Instalacja przygotowana jest do wpiecia pieca gazowego, a woda będzie podgrzewana w dotychczasowym zasobniku działającym z piecem na groszek. Musze na szybko znaleść 3 piece gazowe który jeden z nich w formie przetargu z UM zostanie mi częściowo sfinansowany. Jako że nie mam wogóle doświadczenia w piecach gazowych kondensacyjnych jednofunkcyjnych nie wiem czego szukać. Założenie jest takie że piec ma być kondensacyjny, jednofunkcyjny z czujnikiem CWU - tyle powiedział mi hydraulik oraz najlepiej żeby to był jakiś zestaw z czujnikami, kontrolerami - jako zestaw - tyle podpowiedział mi pracownik UM. Piec jest kupowany jako zestaw więc dokupienie oddzielnie np sterownika czy czujników odpada,
Czy macie doświadczenie w tym temacie?? Jesli tak to byłbym wdzięczny za konkrety co warto kupić w ramach dofinansowania?
Moje dwa pierwsze typy, co sądzicie? :
Dziękuje!
Komentarz
-
-
Ja ogrzewam dom i warsztat gazem. Jedyne co muszę zmodyfikować to ilość grzejników w domu, bo mam odrobine za małą pojemność układu. W hali mam grzejniki i dmuchawy. Ostatni rachunek, bez oszczędzania itp. 2700brutto za dwa miesiące, więc jak dla mnie rewelacja. Węgiel byłby odrobine tańszy ale mniej wygodny.Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Ja mam gaz, a opalam kominkiem. Gaz tylko do ciepłej wody i ogrzewania łazienki. Reszta grzejników pozakręcana. Grzanie gazem kosztuje mnie od .... (nie będę się wyrażał). Gdybym drugi raz się budowął, tobym kupił piec na węgiel albo kominek w płaszczem wodnymIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
ja od pazdziernika na gazie, przeszedlem z ekogroszku. czekam na caly sezon ale najwiekszy rachunek mialem 650 zl a w domu 22 st prawie 180m2. piec kupilem viessmana vitodens 200 z pogodowka bez czujnika w domu. ogolnie to zmiana na duzy plus. czysto miejsca sporo, a rachunki wydaja sie mniejsze lub podobne
Komentarz
-
-
Ja mam dom pow. 250 m2 docieplony wraz z fundamentem , ogrzewanie gazowe nowoczesny piec kondensacyjny z zasobnikiem Dietrich + solar za 1 miesiąc w zimie płacę 500 zł a latem 50 zł .Nie widzę sensu palenia węglem : brud ,syf ,smog, koszt taki sam a i robota dodatkowa z popiołemOstatnio edytowany przez okioki; 16666.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szumek Zobacz wpisPanowie (Panie) a słyszał a jeszcze lepiej używa ktoś z Was ogrzewanie na podczerwień?? Podobno wydajność duża.. i mało kłopotów z instalacją.. do tego grzejnik może być dekoracją... Ktoś? Coś?
Bo dla mnie to nowość..
Koszt eksploatacji już taki fajny nie jest ale mam to od tego sezonu i ciągle się uczę jak to ustawić żeby było dobrze i tanio
Komentarz
-
Komentarz