Awantura o krzyż

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rss
    L&K
    • 2009
    • 1098

Zamieszczone przez Bartolomeo
    Chodzi mi o to, że Komorowski mógł, uniknąć tej całej bitwy o krzyż, gdyby tylko uznał iż jakoś trzeba uczcić pamięć po ofiarach ze Smoleńska i zorganizowałby konkurs na jakiś pomnik poświęcony ofiarom katastrofy
    uniknalby sprawy gdyby nie gledzil tylko zadzialal.....
    pamiec bykla juz czczona kilka razy, PO CO rozmawiac wogole o pomniku, skoro nei ma na niego miejsca pod palacem, a Lech Kaczynki jest pochowany na Wawelu.
    jesli ktos ma ochote oddawac mu hold niech jedzie na Wawel.
    kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Chodzi mi o to, że Komorowski mógł, uniknąć tej całej bitwy o krzyż, gdyby tylko uznał iż jakoś trzeba uczcić pamięć po ofiarach ze Smoleńska
      no bo Komorowski krótko mówiąc dał dupy i tyle

ponieważ tam zginęła w końcu elita polityczna, tak samo jak w lesie katyńskim
      przede wszystkim w lesie katyńskim zginęła nie tyle elita polityczna co podówczas intelektualna, a druga rzecz, to uważam takie porównanie za MOCNO przestrzelone.

odniosłem wrażenie jakbyście mieli mi za złe, że przedstawiam inny światopogląd niż Wy
      nic bardziej błędnego, ja mam bardzo duży szacunek, graniczący z podziwem dla osób wierzących (wszystko jedno w co), przestrzegających zasad swojej wiary, żyjących w zgodzie z nią i nie wstydzących się tego.
      awantura o krzyż, nie ma z tym NIC wspólnego, NIC.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

jeśli dobrze rozumiem to krzyże sa 3 :szeroki_usmiech

była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wlasnie sie dowiedzialem ze postawili drugi krzyz.
          w przewodnikach turystycznych Warszawa nie bedzie ...
          Oczom ich ukazał się las... krzyży
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• domisnis
            Elegance
            • 2008
            • 884
            • Opel

Czyli, że my katolicy możemy modlić się, dawać świadectwo swojej wiary tylko w kościele i zamkniętych pomieszczeniach?
            człowieku opanuj się zdejmij beret i zacznij myśleć. Z tego co wiem to kościół jest odpowiednim miejscem na modły. A prawdziwy katolik nie koniecznie musi się tak "obnażać" ze swoją wiarą tylko "miłość do Boga" trzymać w sercu. Chyba tego uczyli na Religii w szkole?
            Krzyki, wyzwiska i tańce to chyba nie element czczenia Boga.
            "Żydzi, żydokomuna, itd itp" co to za swołocz, margines społeczny tkwiący w brodziku intelektualnym używa takich zwrotów wobec władzy?!

ciekawy cytat Prymasa "Jak to się ma do wartości chrześcijańskich?"
            MOJA (była) PEREŁKA
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=23957

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

ups, źle zrozumiałem, jednak tylko 2
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• filipT
                Rider
                • 2010
                • 554

mówienie o "elicie" ( 96 najwybitniejszych etc ) jest nadużyciem, tak samo jak porównywanie tego wypadku do zbrodni katyńskiej.
                Przesada w pomysłach na uświęcania pamięci jednych nakręca drugich do reakcji przeciwnych.
                Był pomysł uczczenia pamięci tego którego imienia nie można wymawiać przez nazwanie jego imieniem Muzeum Powstania Warszawskiego w budowę którego miał niezaprzeczalny wkład to nie, nie pasowało pislamistom, ma być pomnik. I tak będzie w koło, bedzie pomnik to będzie za mały, będzie ogromny to będzie miał być kopiec który też będzie za mały za początku i tak dalej i tak dalej.
                Mój Szkodnik

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

phrix, możesz mi powiedzieć, NA CH.. MI LAS :?: :!: :lol:
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Czy taki krzyz nie jest przypadkiem samowola budowlana? Chyba trzeba miec zezwolenie na budowanie domu, wiec i na postawienie budowli jaka jest krzyz chyba tez...
                    Skoro oni postawili sobie krzyz to ja chce zeby ktos postawil wielka betonowa sciane.
                    Zamieszczone przez domisnis
                    A prawdziwy katolik nie koniecznie musi się tak "obnażać" ze swoją wiarą tylko "miłość do Boga" trzymać w sercu. Chyba tego uczyli na Religii w szkole?
                    Krzyki, wyzwiska i tańce to chyba nie element czczenia Boga.
                    "Żydzi, żydokomuna, itd itp" co to za swołocz, margines społeczny tkwiący w brodziku intelektualnym używa takich zwrotów wobec władzy?!
                    To jest to milosierdzie do blizniego swego :wink:
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

bradley krzyż to element małej architektury i wymaga pozwolanie na postawienie. Więc IMHO jak wyrosną nowe krzyze to będa usuwane a ich własciciele będa karani mandatami.

a jak krzyż jest w miejscu publicznym to już źle.
                      Nie w miejscu publicznym a NA TERENIE URZĘDU PAŃSTWOWEGO. To jest już różnica.

, a na jego miejsce postawić jakiś pomnik, aby upamiętnić ofiary katastrofy.
                      Pomnik bedzie w odpowiednim miejscu gdzie spoczeła część ofiar. Ile może być tablic, pomników i krzyży? Bez przesady to byla tragedia i nikt temu nie przeczy. Sam straciłem w tej katastrofy duchowego mentora ks. Adama Plicha... i On napewno nie chciałby pomnika który były wynikiem sporów itp.
                      Zresztą człowiek wartościowy nie potrzebuje pomnika by ludzie o nim pamiętali. Bo jak zasłużył na to by zapisac się w kronikach historii to pamiec o nim ludze będa mieli w sercu.

Chodzi mi o to, że Komorowski mógł, uniknąć tej całej bitwy o krzyż, gdyby tylko uznał iż jakoś trzeba uczcić pamięć po ofiarach ze Smoleńska i zorganizowałby konkurs na jakiś pomnik poświęcony ofiarom katastrofy, ponieważ tam zginęła w końcu elita polityczna, tak samo jak w lesie katyńskim, a przecież ofiary Katynia też mają swoje pomniki.
                      Nie porównujmy Katynia do Smoleńska.

Druga sprawa i poraz kolejny POMNIK BEDZIE NA POWĄZKACH. Widziałeś gdzies pomnik ofiar katyńskich pod jakimś urzędem Państwowym?
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

• rss
                        L&K
                        • 2009
                        • 1098

Zamieszczone przez szkoda
                        phrix, możesz mi powiedzieć, NA CH.. MI LAS :?: :!: :lol:
                        a ten drugi ma byc NADMUCHIWANY, ze jak mu go panienka facetka rozsunie, to on mu wyskoczy do pionu.... :diabelski_usmiech

nawet sam prymas wspomian ze to zachowanie to MANIPULACJA ...

ale jak zawsze musza sie znalezc bardziej katoliccy od ksiezy, prymasa.....
                        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

1. Nie zginęła żadna elita, a na pewno nie wszyscy z nich byli elitą. Część z nich to byli ludzie będący akurat przy żłobie. Na pewno też ta elita nie została zamordowana, ani nie zginęła męczeńska śmiercią. To był wypadek.
                          2. Niedługo gdzie nie rzucisz kamieniem to trafisz w tablicę pamiątkową, albo pomnik ku czci ofiar.
                          3. Trudno stawiać pomniki komuś kto być może miał duży wpływ na to, że doszło do katastrofy.
                          4. Jak chcą stawiać gdzieś pomnik to niech postawią w Smoleńsku. Z tego co wiem to pod pałacem prezydenckim akurat nikt z nich nie zginął.
                          5. To nie byli żadni męczennicy ani hugo wie kto. Zginęli w jednym z wielu wypadków komunikacyjnych. To nie jest wystarczający powód, żeby im stawiać co kawałek tablice czy pomniki.
                          6. Krzyżowcy zaczynają sobie robić jaja ze wszystkich, a Jarek ich tylko podjudza. Najwyższy czas ich stamtąd usunąć raz na dobrze. Choćby im miały zostać ślady po pałach.
                          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Jahu55
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 107

A ja tak troszkę z innej beczki. Polskie społeczeństwo jest pojeb... . Wysuwam taki wniosek z oglądu ostatnich 30 - 40 lat. Kiedyś nie było religii w szkołach była w ogóle jako zło konieczne a nasze społeczeństwo dążyło do niej chciało ją czerpać jak czerpie się wodę ze studni. Wiadrami. Były takie przypadki i to nierzadko gdzie zatwardziali towarzysze partii brali ślub kościelny w innych parafiach, aby nie dowiedzieli się koledzy. A gdzie był ich światopogląd etc.? Nie wspomnę o zwykłych obywatelach co dążyli do tego co było zabronione. A teraz wszyscy patrzą na religię jako zło konieczne. Taki wniosek mi się nasuwa, że MY Polacy jesteśmy dziwni, to co jest dla nas niedostępne to jest pożądane przez nas. Jak jakieś sacrum.

Jesteśmy dziwnym narodem. Dodam, że nie jestem jakimś gorliwym katolikiem (niestety lub stety ukończyłem filozofię i mam trochę inne spojrzenie na świat religii niż ogół, np 5 dowodów na istnienie Boga mnie nie przekonuje). Jestem za tym, że skoro mamy państwo demokratyczne to w szkole powinien wisieć krzyż, być posążek buddy i jeszcze inne rzeczy związane z religią, która jest wyznawana przez jakiegoś ucznia, jeśli to nie może być spełnione to szkoła powinna być neutralnym środowiskiem. Przecież jest wolność słowa i wyznania.

No i na koniec śmieszą mnie słowa gdzie ktoś twierdzi, że Polska jest krajem wyznaniowym. Ludzie wiecie co to jest kraj wyznaniowy? Jedźcie chodź by do Arabii Saudyjskiej, zobaczcie jak ten kraj funkcjonuje, gdzie religia wyznacza prawo. Tam za to, że ktoś nosi krzyżyk na szyi lub ma pismo św. a nie koran możesz iść do więzienia. To jest państwo wyznaniowe. A u nas nikt nikogo nie zmusza aby wierzył w Boga, w Jahwe etc. Mnie bynajmniej nikt, nigdy nie zmuszał

Komentarz

• phrix
                              L&K
                              • 2007
                              • 1000
                              • Audi
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No i na koniec śmieszą mnie słowa gdzie ktoś twierdzi, że Polska jest krajem wyznaniowym.
                              Mnie bynajmniej nikt, nigdy nie zmuszał
                              Jahu55 no i tu się kolego nie zgodzę. Jeżeli nie jest to dlaczego z budżetu państwa wyprowadzane sa środki na budowę świątyń i utrzymanie kapłanów, kapelanów itp. itd. Sory ale z twoich podatków (czy np. ateisty) też idą na to pieniądze, a do płacenia podatków jesteś "zobowiązany". Pragnę nadmienić, że do instytucji kościoła nic nie mam a wręcz uważam ją za pożyteczną . Sorx za OT
                              Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez Jahu55
                                No i na koniec śmieszą mnie słowa gdzie ktoś twierdzi, że Polska jest krajem wyznaniowym.
                                generalnie chodzi o to, żeby NIE była

[ Dodano: Nie 15 Sie, 10 19:12 ]
                                5 dowodów na istnienie Boga mnie nie przekonuje
                                IMO wiara opiera się na dogmatach, więc ja z kolei nie do końca pojmuję takie rozumowe podchodzenie do tego, nie jest to zresztą uwaga do Ciebie, ale mam paru takich rozumowców w swoim otoczeniu i zawsze zastanawiam się co ich to w ogóle obchodzi, skoro są na zewnątrz tego wszystkiego, deklarują się jako niewierzący itd. po cholerę to w ogóle roztrząsać w takim przypadku, przecież właśnie:

u nas nikt nikogo nie zmusza aby wierzył w Bog
                                chociaż, to nie do końca jest prawda...
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jahu55
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 107

Phrix zgodzę się z tobą ale czy świątynie prawosławne czy też ewangelickie nie są budowane z budżetu naszego kraju? Są tylko tam jest cicho bo są mądrzejsi ludzie, którzy potrafią to załatwić w bardziej cywilizowany sposób, bez rozgłosu. No i jak państwo utrzymuje kapłanów? Bo nie rozumiem, mówisz o pensji w szkołach? To jesteś w błędzie bo w większości przypadków jest max. 2 księży na szkołę a reszta to katecheci, którzy mają rodziny i chcą je utrzymać. Zresztą o ile dobrze się orientuje księża w szkołach pracowali za darmo od 1991 do 1996/7 roku bo tam jakiś konkordat nasze państwo musiało załatwić. A tak z innej beczki a chcesz aby z naszych podatków borowik ochraniał jakiegoś byłego pseudopremiera? Bo ja nie a i tak nie możemy nic z tym zrobić. Ostatnio gdzieś widziałem borowika jak z Jarkiem chodził no głupota. Na temat naszego systemu podatkowego mógłbym książkę napisać a drugą książkę jak ja sobie to wyobrażam. No ale cóż szkoda słów i nerwów.

Druga rzecz mówisz o kapelanach a czy są tylko kapelani katoliccy? Przecież są prawosławni i ewangeliccy i pewnie jeszcze inni. No halosza bądźmy obiektywni. Nie mówię tego aby bronić osoby, które wykonują zawód księży (pisze to z premedytacją) ale po to aby nie było takiego nie doinformowania. Reasumując świątynie powinny być budowane z ofiar osób wierzących ewentualnie każde wyznanie powinno mieć tam coś zapewnione ale po równo.

Szkoda ale czy jest? Przecież w każdej szkole jest krzyż katolicki, krzyż prawosławny, posążek buddy, etc.. No normalnie raj. A ty się boisz, że będziemy państwem wyznaniowym.

Jahu55 napisał/a:
                                  u nas nikt nikogo nie zmusza aby wierzył w Bog

chociaż, to nie do końca jest prawda...
                                  Mnie nikt nie zmuszał może miałem szczęście. Dlatego to co napisałem jest tylko i wyłącznie moją subiektywną opinią do której mam prawo w świetle litery prawa jako osoba wolna, a przy tym nikogo nie obrażam ani nie naruszam jego przekonań i wiary :twisted:

Wybaczcie śmieszy mnie to ale mam takie luźne podejście do tego.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Szkoda ale czy jest?
                                    a gdzie ja mówię, że jest, ja mówię, że nie chcę, żeby była
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jahu55
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 107

Nie twierdzę, że mówisz, iż jest. Pytam się tylko czy jest wg. Ciebie? A może ku temu zmierza wielkimi, gigantycznymi krokami?

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Nie twierdzę, że mówisz, iż jest. Pytam się tylko czy jest wg. Ciebie? A może ku temu zmierza wielkimi, gigantycznymi krokami?
                                        nie jest i IMO kwestia kilku (nastu) lat, żebyśmy dotarli do tego co na "zachodzie", czyli do tego, żeby Kościół musiał się natrudzić, żeby kogokolwiek zagonić na mszę, chociaż cholera wie, zawsze mi się wydawało, że rydzykofani to starsze osoby, a tu się okazuje, że wcale niekoniecznie.
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Panowie, przecież to jest wszystko mydlenie nam oczu. Odwracanie uwagi od zwiększania podatków (VAT), próby zajeb..ania naszej kasy na emke (przeniesienie kasy z OFE do ZUS), robienia własnych interesów (miro, zbycho etc, raport z komosji śledczej), czy dziadostwa państwa w sprawach ważnych i trudnych (smoleńsk). Od tego jest Palikot, Niesiołowski, afera z "krzyżowa" etc. Ale dajemy się w to wciągać, a cała rzeka gówna się niepostrzeżenie rozlewa między nogami.

Jak śpiewał FISH, w tym kawałku:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-Zu0bvLU2BI[/youtube]

"...You sit and think that everything is coming up roses
                                          but you can't see the weeds that entangle your feet. "

Dajmy już spokój, i skupmy się na sprawach istotnych.

Komentarz

• Jahu55
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 107

Powiem Ci lepszą rzecz czasami jak wracam w nocy do domu to włączę radio M i pieje jak kogut z tego co Ci ludzie mówią. Naprawdę lepsze to jest niż jakikolwiek polski kabaret. Chociaż przyznam się odkryłem program na TV Trwam w piątki o północy Jazda Próbna czy coś takiego. Normalnie nawet nawet. A na poważnie oglądam bo są moi rdzenni dealerzy i pokazują auta Sorry za off.

Komentarz

• Marcello01
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 491
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGP 1.9 SDI 68 KM

demokracja to większość a w Polsce większość to KATOLICY i to ta religia ma najwięcej wyznawców więc jakim prawem dzieci przesiedleńców oraz pro rosyjscy obywatele mają w Polsce opluwać takie symbole jak Krzyż ??fakt faktem większość ludzi woli słodkie kłamstwa od szczerej prawdy i tak się kończą takie operacje na naszym niedoinformowanym społeczeństwie to przykre ale powoli tracimy własną tożsamość narodową o w walce o którą ginęli nasi przodkowie .......
                                              https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• loyd
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2342

Zamieszczone przez Marcello01
                                                demokracja to większość a w Polsce większość to KATOLICY i to ta religia ma najwięcej wyznawców więc jakim prawem dzieci przesiedleńców oraz pro rosyjscy obywatele mają w Polsce opluwać takie symbole jak Krzyż ??fakt faktem większość ludzi woli słodkie kłamstwa od szczerej prawdy i tak się kończą takie operacje na naszym niedoinformowanym społeczeństwie to przykre ale powoli tracimy własną tożsamość narodową o w walce o którą ginęli nasi przodkowie .......

:Bojesie:

Komentarz

• Jahu55
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 107

Westwi78 to co piszesz to jest logiczne więc chyba nie trzeba o tym mówić. Przecież każdy z nas o tym wie, że oni załatwiają teraz najistotniejsze sprawy w tym czasie (bynajmniej każdy powinien o tym wiedzieć). Kurcze a może nie wiedzą tak czytając wypowiedź kolegi powyżej znaczy przedostatnią. No jeszcze jestem idealista :lol:

Komentarz

• westwi78
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2940

Jahu55, no niby wszyscy wiedzą, a tu już 7 storna pierdzielenia na ten temat

Komentarz

Pracuję...