Renaul Laguna - Choroba kuzyna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nhfs
    Classic
    • 2011
    • 15

Zamieszczone przez jurek19
    Trzeba odkręcić silnik elektryczny zamka, żeby był luźny (potrzeba trochę miejsca w drzwiach)

O jaki silnik elektryczny chodzi ??

Czy to chodzi o silnik podnoszenia szyby ??
  • arturo_o
    Ambiente
    • 2010
    • 170

Witam, ma ktos z waszych bliskich, znajomych to autko kuzyn zachorowal na ta fure i nic tylko Laguna II i Laguna zadne inne auto nie wchodzi w gre bo uparl sie na Lagunke II rocznik 2002-2005 jak te auta wogole sie sprawuja bo opinie sa masakryczne posiadaczy tych autek. Ja go probuje namowic na octavke albo na cos innego a ten twardo Laguna.

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak ma duże szczęście to będzie jeździł i się cieszył, a jak nie to...
      mój wujek od początku jeździ renault i sobie chwali(trafic dci, clio II bezn clio III dci, master dci, grand scenic III dci)jedynie turbo wymieniał w traficu i wtryski(złe paliwo,cpn fundował :szeroki_usmiech )

Komentarz

• bradley
        L&K
        • 2008
        • 1465

Lagunke II
        Powodzenia w jezdzie poduszkowcem (czujniki cisnienia), w odpaleniu samochodu (nie dzialajaca karta), mulowatym silnikiem (1.9dci).
        Ladne auto ale pierwsze roczniki produkcji omijac szerokim lukiem.
        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Skfarek
          RS
          • 2010
          • 4795
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Opinie są masakryczne, zresztą nie wiem czy wiesz ale ta Laguna zyskała przydomek "królowa lawet" :wink:

Znam jeden przykład takiej Laguny - kumpel kupił zadbaną rocznik 2002 z pewnego źródła, model wypas czyli chyba Priviledge czy podobny. Pojeździł chyba z pół roku i pchnął. Bo:

1. Miał permanentne jajka z kompem pokładowym, co chwile wyświetlał jakieś dziwne komunikaty o awariach chociaż przy sprawdzeniu usterek nie było.
          2. Karta kodowa ( ta zamiast kluczyków) nie zawsze chciała działać i otwierać auto.
          3. Czujniki ciśnienia w kołach wariowały.
          4. Czarę goryczy przelał wahacz, który w jakiś cudowny sposób odkręcił się podczas dojazdu do skrzyżowania.

Dodam że samochód był sprawdzony, nie bity z pełną historią serwisową.
          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• suchy
            Rider
            • 2009
            • 682

Wujek kupił sobie LII ze trzy lata temu (uzywka od znajomego) i szczęście w nieszczęściu że została skasowana ponieważ tyle razy ile była wzywana właśnie lawet do niej to przekraczało ludzkie pojęcie, co się mogło popsuć to się oczywiście psuło..wcześniej wujek posiadał AR 159 i był on (mimo również wielu negatywnych opinii) o wiele mniej awaryjny od Laguny. Teraz wujek przesiadł się na A4 Avant i stwierdził, że tak troche dziwnie się czuje ponieważ przyzwyczaił się do bardzo częstych wizyt w warsztacie :lol:

Zakładam, że i tak kolega zdania już nie zmieni ale jestem pewien (czego oczywiście mu nie życzę), że po zakupie jego "chorobą" zarazi się samochód :wink:
            Było, minęło:
            RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

U mnie w firmie jeden z pracowników ma taką lagune.
              Laguna II rocznik 2003 , 2.0 16v 99 kw

Jeździłem tym autem jakieś dwa tygodnie i powiem tak :
              Auto zamulone ale wygodne i dość przyjemnie się prowadzi.

Poza tym wszystko zepsute :lol:
              Szyby elektryczne lewy , prawy przód nie działają , z tyłu się zacinają ,
              Kilka dni temu umarł zamek i nie chce się zamykać ,
              Wycieraczka z tyłu nie działa ,
              Tłumik poprawiany 2 razy w tygodniu (spada z zaczepów niewiadomo dlaczego)
              Wiecznie palący się ABS oraz "check engine" (wymieniona sonda lambda na nową a komputer i tak wywala błąd , że jest do kitu)

Ogolnie nie kupiłbym tego auta dla siebie , jako firmowe może być.
              Francuskie to jest dobre wino i s.x :lol:
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mój ojciec miał przez rok Lagune Combi 1.9 dci Privilage z 2004r. Jeździłem z nim nie raz i była zajebiście wygodna, silnik tez spoko jeździł, zrobiliśmy nią trasę do Chorwacji (z wycieczką do Włoch) i po drodze padła klima, komputer (ten od pokazywania spalania :twisted: , nie pokazywało poziomu paliwa i pewnie coś jeszcze ale nie pamiętam, ogólnie paliła, światła działały więc można było jechać dalej) po włączeniu tylnych świateł przeciwmgielnych i tak machneliśmy 5k km bez klimy ale ogólnie gdyby nie ta klima to podróż by była kozacka, bo jedynym minusem był właśnie upał. Zależy jak trafisz, bo słyszałem o przypadku, że 2 kolesi dostało z firmy takie same Lagi i jedna jeździła, a druga stała w warsztacie prawie cały czas. Ogólnie niech się nie patrzy na 2.2 dci, bo to jeszcze gorszy wynalazek niż 2.5 TDI V6.
                Ale IMO namawiaj go na Octavie
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piernik
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 975
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

2 lata temu siostra miała LII 1.9 dCI z 2004 roku. Przed kupnem odradzałem im jej zakup ale najwidoczniej stwierdzili że "ja się nie znam". Na początku była z mężem zachwycona jakie to super auto, komfortowe, ładne, z fajnymi bajerami (karta). Z czasem zaczęły się problemy z elektroniką, po 10 miesiącach zaczęła sprawiać problemy pompa wtryskowa. Po wizycie w ASO dowiedzieli się że muszą wyłożyć 16k na doprowadzenie auta do dobrego stanu :wink: .
                  Niech się cieszą że udało im się opchnąć to auto po niecałym roku użytkowania. Jakoś nie chcą rozmawiać o tym aucie :lol:.

Osobiście zrobiłem sporo kilometrów LII 1.6 benzyna+gaz z 2003 roku i na plus mogę przyznać komfort podróżowania. Na temat silnika nie ma co opowiadać bo przy tej masie nie było przyjemności jazdy. W tym egzemplarzu dużo problemów stwarzały czujniki ciśnienia (2krotnie unieruchomiły auto, musiałem wracać na lawecie). Przez ten feler często stała w warsztacie. Poza tym ciągła choinka na tablicy, ale na to jest wyjście - zakleić taśmą klejącą :diabelski_usmiech .
                  Także jak ktoś lubi ryzyko to czemu nie...

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Ja przez jakiś czas byłem mocno zainteresowany Laguną II, kilka ładnych sztuk obejrzałem (i to kupione w PL, od 1-go właściciela). Nie powiem, wygodne, fajne auta, tak naprawdę nic w nich złego nie widziałem. Ale... za każdym razem kiedy mówiłem sobie, że chcę TĄ kupić zaraz w głowie odzywał się "racjonalista" mówiący: NIE. Ale do rzeczy. Analizując wpisy na forum Laguny można dojść do wniosków takich, że w miarę bezawaryjne będą samochody:
                    1. niewyposażone w dCi, IDE, LPG
                    2. bezwypadkowe (czuła elektronika)
                    3. w możliwie prostej wersji wyposażenia
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

arturo_o, jesli kuzyn chce kupic Lagunę to tylko wersja I ph II czyli auto wyprodukowane pomiedzy 1998 a 2001 r. To najlepsza launa jaka byla produkowana i nie sprawia żadnych problemów.
                      Broń Boże pchać sie w Lagunę II !!! Auto jest co prawda ladne i faktycznie baaardzo wygodne oraz dobrze wyposazone ale to wszystkie jego zalety :cry: Na porządku dziennym występuja awarie elektroniki (czujki ciśnienia, karty-klucze, kom. pokładowy, bez powodu zapalajace się kontrolki) oraz awarie diesli montowanych pod maską (turbiny, wtryskiwacze, EGR a dodatkowo w 2.2 DCI dolot) czyli standatd w nowoczesnych dieslach niezaleznie od marki
                      Dodatkowo w Lagunach II ph I bardzo tandatnie wykoana jest tapicerka półskórzana przednich fateli. Po ok. 100-120 tys km przebiegu fotele wygladają jak gdyby przejechały 200-250 tys km. To samo dotyczy przycisków podnoszeia/opuszczania szyb które często ulegają awariom i łamią się ich mocowania oraz się rozprogramowują.
                      Ogólnie odradzam Lagune II. Sam jeżdziłem Laguną I ph II i zastanawiałem się nad kupnem Laguny II ph II (była w podobnej cenie do O II) ale dalem sobie spokój z tym autem jak pooglądałem auta znajomych i poczytałem oraz posłuchałem od mechaników z ... ASO Renault o ich awariach.

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 18:03 ]
                      Zamieszczone przez arturo_o
                      Lagunke II rocznik 2002-2005
                      Najgorsze co moze być !!!
                      Jesli już koniecznie Laguna II to przynajmniej po lifcie, czyli od 2005 r. w górę. Ta jest przynajmniej trochę lepsza od wczesniejszych wersji.

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 18:14 ]
                      Ja go probuje namowic na octavke albo na cos innego a ten twardo Laguna.
                      Jeśli już francuz to propouję Peugeota 406.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• b707
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1272

Znajomy zrobił laguną II z silnikiem dCi przeszło 500tys i w nosie miałe studzenie turbiny i inne taego typu zasady:P

Fakt że pod koniec żywotu w aucie padało co tylko mogło i na konsoli środkowej było jak na choince w boze narodzenia... Ale jeździła!:P
                        Adam

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez b707
                          Znajomy zrobił laguną II z silnikiem dCi przeszło 500tys i w nosie miałe studzenie turbiny i inne taego typu zasady:P
                          Powiem ci że ja osobiście znam człowieka(sasiad) i jego auto i to nie byle jakie bo ... FSO 125p które zrobiło 100 tys km bez JAKIEJKOLWIEK awarii. Ten Kredens miał 10 lat i nie było na nim kropki rdzy :shock: a sąsiad nie miał z nim jakichkolwiek problemów :shock: Niestety jego żywot zakończyła cięzarówka która wjechała mu w tyłek.
                          Ale czy z tego wynika ze FSO 125p byly bezawaryjnymi autami których rdza sienie imała ?? Niestety nie, jaka była jakośc tych aut wszyscy dobrze wiemy, a to że były pojedyncze egzemplaże które były bezproblemowe to tylko wyjatek potwierdzajacy regułę.
                          To tak apropos tej laguny II która przejechała 500 tys km bez wiekszych awarii
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Rybeusz
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 62

Ojciek kumpla z roboty zamarzył miec takie auto 2 lata temu. Nic, tylko Laguna II - piękna, wygodna, oszczędna. Kupił, ohom ahom nie było końca. Pomiał rok i sprzedał w końcowej fazie ostrej depresji. Jak przyjechał klient oglądać auto przy sprzedaży zastrajkowała karta dostępu... musiał więc opuścić cenę. Ja miałem już dość słuchania co tym razem się tam spie***ło w aucie. Jak lubisz człowieka - odradź mu, bo ryzyko wpadki jest przy tym modelu dosyć wysokie :|
                            Szer.koszenia-53 cm,Silnik-5,0 b/s,System rozruchu - ręczny,Kosz na trawę-75 l,płócienny z twardą pokrywą,Funkcja mieląca-standard,Deflektor-standard,Koła-8",Wysokość koszenia-35-95 mm,Waga-42 kg..a statkiem z USA płyną już nowe chromy

Komentarz

• guajava
                              Rider
                              • 2010
                              • 343

ja mam jedną laguny II ph I w bliższej rodzinie - 3.0 v6.

ogólnie jezdzi jakieś 2,5roku i do dziś - nic (!) a nic się nie działo. Oczywiście nie mówię tutaj o płynach,olejach i filtrach-bo to chyba jasna rzecz. Fajna furka,zadbana , kopa ma i frajda na drodze jest xd

Pozdrawiam
                              "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Re: Renaul Laguna - Choroba kuzyna

Witam, ma ktos z waszych bliskich, znajomych to autko kuzyn zachorowal na ta fure i nic tylko Laguna II i Laguna zadne inne auto nie wchodzi w gre bo uparl sie na Lagunke II rocznik 2002-2005 jak te auta wogole sie sprawuja bo opinie sa masakryczne posiadaczy tych autek. Ja go probuje namowic na octavke albo na cos innego a ten twardo Laguna.
                                pierwsze i bardzo istotne pytanie- czy dobrze życzysz swemu kuzynowi? :lol:

wymieniony przez Ciebie model z tego zakresu rocznikowego z dużym prawdopodobieństwem gwarantuje niezły survival :lol: One juz jako nowe miały problemy z wariująca elektroniką - zwłaszcza nie działające karty dostępu i czujniki ciśnienia w oponach. Pamiętam jak znajomy dostał nówkę jako służbowy, podjar na maxa, cudny design, bajer wyposażenie (wtedy) :diabelski_usmiech . Po 3 miesiącach jak się zgadaliśmy to mówił, że p.... takie auto służbowe dzięki któremu się musiał przeprosić z komunikacją publiczną :lol: non stop komputer wyrzucał jakieś błędy, krzyczał po francusku ostrzeżenia ;-) Złośliwie mu doradzaliśmy kupno biletu miesięcznego :lol:
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

3 sztuki z rocznika 2002 mieliśmy przyjemność użytkować. Wersja z silnikiem diesla 120KM, wersja wyposażenia Privilage. Komfort super ale... w ciągu 3 lat na naprawy po gwarancji wydaliśmy w firmie ponad 30 tysięcy złotych. W jednej wymieniany silnik na koszt Renault Polska już po gwarancji po tym jak zajął się sprawą nasz prawnik.
                                  Dwie Meganki 2003 Luxe Dynamic w 120 konnym dieslu też zostawiły w serwisie ponad 15 tysięcy złotych. Wniosek jest oczywisty jak dla mnie.

Komentarz

• bobasek
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 326

kuzyn zachorowal na ta fure i nic tylko Laguna II
                                    tą chorobę musi przejść - jeśli infekcja jest zaawansowana to nic mu już nie pomoże, niech płaci i płacze i jeździ autobusem (ew zakupi lawetę i auto z hakiem)
                                    jeśli to początkowe stadium to możesz go jeszcze uratować...

nie pozwól mu kupić LagunyII przed liftem - benzyna z słabym wypasem to jeszcze jeszcze ale diesel z fullem to jest totalna masakra technologiczna
                                    5,5l/100

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Takie jeszcze małe OT: Primera z tego okresu dzieli sporo podzespołów z Laguną II - dlatego także nie jest wzorem bezawaryjności...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez bobasek
                                        tą chorobę musi przejść - jeśli infekcja jest zaawansowana to nic mu już nie pomoże, niech płaci i płacze i jeździ autobusem (ew zakupi lawetę i auto z hakiem)
                                        to prawda, nie ma co się wcinać, bo potem tylko pretensje, podoba mu się laguna to niech kupuje.
                                        one są nierówne, znam takie co śmigają i nic się nie dzieje i takie co raz w tygodniu śmigają ale na lawecie.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• suchy
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 682

Zamieszczone przez szkoda
                                          takie co raz w tygodniu śmigają ale na lawecie.
                                          Przynajmniej przy odsprzedaży mają mały oryginalny przebieg :lol:
                                          Było, minęło:
                                          RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

Zamieszczone przez bobasek
                                            to prawda, nie ma co się wcinać, bo potem tylko pretensje, podoba mu się laguna to niech kupuje.
                                            Pewnie ze tak. Jak sie będzie psuła, to zawsze można ją sprzedać i pozbyć się kłopotu... Mnie takim gadaniem małżonka co jakiś czas próbuje namówić na zakup Grand Voyagera...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez suchy
                                              takie co raz w tygodniu śmigają ale na lawecie.
                                              Przynajmniej przy odsprzedaży mają mały oryginalny przebieg :lol:
                                              może to kwestia przyzwyczajenia, bo znajomek od tej lawetowej w sumie nie narzeka
                                              lubi ten samochód, przyzwyczaił się do dyskoteki na desce i nie zwraca na nią uwagi, wkurza się tylko jak elektronika nie pozwala mu jechać, bo z autem jest wszystko w porządku a tylko wariują wszystkie możliwe czujniki, jakby je wypieprzyć to pewnie byłoby OK.
                                              z tym raz w tygodniu to przesadziłem, to jest raz na 2-3 tygodnie.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Skfarek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4795
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

może to kwestia przyzwyczajenia, bo znajomek od tej lawetowej w sumie nie narzeka
                                                A może po prostu polubił wizyty w serwisie, może mają tam dobrą kawę, pogadać można itd. :wink:
                                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Skfarek
                                                  A może po prostu polubił wizyty w serwisie, może mają tam dobrą kawę, pogadać można itd. :wink:
                                                  być może, nawet swego czasu się chwalił. że Reno ma serwis 24h na Bema zdaję się czy coś
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...