Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Mundurowi na Naszym forum
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOo nie ma kompletnie nic wspólnego z tym co się dzieje na Ukrainie. Plan powołania żołnierzy rezerwy na dany rok jest sporządzany z rocznym wyprzedzeniem,i na zadne szkolenie nie jada póki co.
wspolnego ma i to bardzo wiele. w sumie to dobrze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78to ciekawe, że to są goście kótrzy byli w woju 15 i 20 lat temu i nagle sobie o nich przypomniano
Żołnierzem rezerwy jest osoba, która złożyła przysięgę wojskową i została przeniesiona do rezerwy po zwolnieniu z czynnej służby wojskowej, w tym z zawodowej służby wojskowej lub ze służby kandydackiej, jeżeli w dalszym ciągu podlega obowiązkowi służby wojskowej. Żołnierze rezerwy, którym nadano przydziały kryzysowe, tworzą Narodowe Siły Rezerwowe.
Problematykę służby wojskowej żołnierzy rezerwy regulują następujące akty prawne
Ustawa z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2012r. poz. 461 z późn. zm.)
Obowiązkowi służby wojskowej w zakresie określonym w niniejszej ustawie podlegają:
Obywatele polscy począwszy od dnia, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt lat życia, a posiadający stopień podoficerski, lub oficerski - sześćdziesiąt lat życia"
Zamieszczone przez westwi78I powiedziano konkretnie co się stanie jeśli w jednostce x zginie oficer y - to ty jesteś za niego
Zamieszczone przez westwi78... i na żadne szkolenie nie jada póki co.
Jest tak jak napisałem powyżej...a uwierz mi wiem co piszę ... :PPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOnie pojadą na żadne szkolenie-poligon póki nie zostaną im na nową spasowane sorty mundurowe oraz pozostałe ukompletowanie i wyposażenieOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBPrzedtem stawało się w kolejce do magazynu i wydawali mniej więcej i człowiek przymierzał.
W PPW "masz" przecież skompletowane wyposażenie i umundurowanie z wywieszką imienna dla kogo dana "półka/komplet" jest przydzielona/y...po tylu latach kiedy rezerwa nie była powoływana trzeba najpierw przypisać ludzi do stanowisk w jednostce (bo etaty JW przecież też się zmieniły), podać im funkcję, ew. zastępstwo, spasować im na nowo sorty mundurowe (bo są przecież nowe mundury teraz) i spasować im wyposażenie - choćby maski przeciw gazowe, które teraz są nowe MP5 a nie stare MP4 itd...
ps. nie mylmy mobilizacji i trybu powoływania rezerwy w przypadku wojny z cyklem szkolenia rezerw osobowych.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Na ch...uj to wszytsko .... Rasssija jest prze giga, mega, chiper, sriper potęgą. US jakby chcieli to obrócą w pył w 1 minutę - Barack tylko dlatego rządzi bo mu Putin jeszcze pozwala :wink: Oni nawet imperium (mam na myśli to imperium: http://pl.wikipedia.org/wiki/Imperium_Galaktyczne ) roz.....lą w max 2 dni ....
W ogóle ich wojska są niepokonane i niedoścignione przez nikogo we wszechświecie tym i każdym innym a ich pałer rozp...la na atomy nawet całe galaktyki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydRasssija jest prze giga, mega, chiper, sriper potęgą.Zamieszczone przez loydW ogóle ich wojska są niepokonane i niedoścignione przez nikogo we wszechświecie tym i każdym innym a ich pałer rozp...la na atomy nawet całe galaktykiWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
1939 rok. Wojna radziecko - fińska. Duży oddział radzieckich
żołnierzy podróżuje drogą w okolicach granicy. Nagle zza niewielkiego wzgórza dobiega ich głos:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż dziesięciu Ruskich!
Radziecki dowódca szybko wybiera dziesięciu najlepszych wojaków i
wysyła ich za wzgórze. Po chwili rozlegają się odgłosy strzałów, po czym zapada cisza. Głos odzywa się znowu:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż stu Ruskich!
Wściekły dowódca radziecki skrzykuje naprędce setkę najlepszych z
pozostałych wojaków i wysyła ich za wzgórze. Rozlegają się strzały,
a po 10 minutach zapada cisza. Spokojny fiński głos rozlega się ponownie:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż tysiąc Ruskich!
Niemożebnie wkurzony dowódca wysyła 1000 wojaków za wzgórze.
Karabiny strzelają, granaty wybuchają i znów cisza.
W końcu jednemu ciężko rannemu Rosjaninowi udaje się doczołgać z
powrotem do dowódcy. Umierając, wydaje z siebie ostatnie słowa:
- Nie posyłajcie więcej naszych... To pułapka... Jest ich DWÓCHWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Pewnie koledzy nie wiedzą ... bo Biszczu "zapomniał" się pochwalić :wink: ale ... nasz kolega to filokartysta - ma wielki zbiór oryginalnych kart pocztowych a jego kolekcja liczy ponad 4500 pocztówek z lat 1871-1945 !
W dniu wczorajszym byłem na otwarciu jego autorskiej wystawy Biszczu w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. C. Norwida w Zielonej Górze, zatytułowanej "Pierwsza wojna światowa na starych pocztówkach..."
"Na ok. 400 kartach pocztowych pokazano dramatyczne wydarzenia na froncie, wojnę na morzach i oceanach, także życie codzienne poza frontem."
Jeżeli ktoś będzie przebywał w Zielonej Górze to naprawdę gorąco polecam obejrzeć (wstęp wolny) bo WARTO !PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOPewnie koledzy nie wiedzą ... bo Biszczu "zapomniał" się pochwalić :wink: ale ... nasz kolega to filokartysta - ma wielki zbiór oryginalnych kart pocztowych a jego kolekcja liczy ponad 4500 pocztówek z lat 1871-1945 !się nie pochwalił :szeroki_usmiech
Gratulacje za taki zbiór :!: Skoro się wydało to może chociaż kilka fotopstryków z wystawy :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz