Na tapete trafia roboczo s-max cenowo korzystniej wizualnie da mnie koszmar teraz pozostaje porównywać, zbieram info do niwegu turanka ibycmoze starego jako nowy zobaczymy co chłopaki powiedzą
VW Turan / nowy czy używany /
Zwiń
X
-
S-Max generalnie w każdym aspekcie bije Tourana na głowę... Prowadzenie, bezawaryjność, ilość miejsca, wykonanie, wygląd, koszty eksploatacji.
Polecam silnik 2.0TDCI 140KM - bardzo dobra jednostka(w przeciwieństwie do 2.0TDCI 130KM z Mondeo mkIII z lat 2000-2007 - tamten nie ma najlepszych opinii, ale to 2 zupełnie różne silniki).
Komentarz
-
-
Popieram to co napisali przedmówcy, po pierwsze S-max jest ładniejszy, po drugie większy i po trzecie najważniejsze rewelacyjnie się prowadzi
Jaki silnik planujesz? 2.0 TDCi 140 km?
Abstrahując od kosztów utrzymania S-max z 2,5 Duratec 220 kucy (ten sam co w Focusie ST) to jest super zabawka :PMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
macherstudio, :twisted: :twisted: :twisted: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15 tutaj tez masz troszkę o S-MaxiePozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Oj coś mi się cyferki poprzestawiamy bo w cenie wchodzi 1 z przodu .... w Smaxie czyli co najwyżej byłbym w stanie osiągnąc Cmaxa.
Focusem hulałem i powiem tak niczego sobie choć, choć jak na te 5 lat wstecz był za futurystyczny, jak dla mnie, prowadzenie nie leżało mi ale to focus , bujał się w zakrętach, uprzednio jeździłem vectrą starą i jak żaba siedziała na drodze więc może inne miałem przyzwyczajenia.
Czyli TURAN CMAX i uwaga KIA CARENS (cena 54 t)
Komentarz
-
-
To dziwne, ALE ... kiedy przeleciałem na szybko po salonie KIA, SPORTAGE nie podszedł, SORENTO nie było do obejrzenia i wsiadłem do tego CARENSA i co ..... siedziałem już w różnych autach ale w nim coś mnie zaciekawiło, mam 188 cm wzrostu, co prawda na maluchu robiłem prawko ale w CARENS poczułem się bardzo dobre (jedyny mankament to dziwna zabudowa bagażnika, w jakieś śmieszne schowki)
ALE .... kompletnie nie znam tego modelu i tej marki, co prawda 7 lat gwarancji, ale nie wgryzając się w jej warunki, pewnie obwarowane są wszystkimi możliwymi wyłączeniami.
Problem też taki, że to był motor 1,6 DOHC 126 KM
Wracając do moich założeń 10 lat 150 tys. jak sądzicie czy to możliwe ?
Komentarz
-
-
na przełomie kwietnia /maja robiłem przymiarki do "turka". dylemat miałem ten sam. w jeden dzień po obejrzeniu wszystkich dostępnych w okolicy używek dylemat się rozwiązał. Brać nówkę. Ani jeden z oglądanych używanych turków nie wzbudził zaufania. to gdzieś coś puknięte, to stuknięte, to cudne przebiegi...., a środek zajechany jak po poligonie. zdecydowałem się na conceptline z pakietem zimowym i AC, i oczywiście 1,9TDI 90KM - ten jeden był dostępny bez DPF. Fakt - demonem szybkości toto nie jest. Do teraz nalatałem ok 13 tys. - średnio spalanie ok 5,7 l/100. wygoda w porównaniu z O1- nie ma porównania. pakowność bagażnika - kwestia umowna- w O1 dłuższy i płytszy, w turku głębszy, ale krótszy- porównywalnie.
Natomiast co ciekawe- znajomy kupił kilka dni przede mną używanego turka - oczywiście sprowadzony 2,0TDi. Do teraz już zdążył wymieniać m.in. kompresor klimy i ... no oczywiście : głowicęZenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
huwe no tak to są te dylematy, ja teraz jak Baca wahom się CARENS 1,6 dohc spalanie kosmos ok 9 ale za 54 tys. albo turek nowy ale tu uwaga 87 tys. wiec sam rozumiesz .... szukam opinii o carens z 1,6 co prawda może zgrzeszę, ale OBA mi się podobają, choć wychowany jestem na stajni VW polo, golf, vento, skoda
Komentarz
-
-
ooo tak. cenę nowego turka to zaporową zrobili...., tylko: octaśkę jak kupowałem to bardziej sercem jak rozumem, a turka.... rozumek to wtedy juz całkiem na wagary poszedł. po prostu miał być turek, nowy i z określonym wypasem. w końcu kurna chata nie kupuje się bułki, o której jutro zapomnisz, że ją jadłeś, ale coś , na co chcesz patrzeć przez kilka lat....
tak ze zdjęć to turek ładniejszy, ale jak już ta kijanka, to raczej 2,0 crdi, nie?Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Nie wiem czy to Ci pomoże czy też nie, ale jeden z moich podwykonawców od jakiegoś czasu (chyba 2 lub 3 lata) jeździ obecną wersją Carnivala (a przypominam, że pierwsza wersja tego modelu była cholernie awaryjnym wozem) "w dizlu". I chwali sobie ten wóz niesamowicie, a jeździ nim bardzo duzo, bo budowy ma poobstawiane w całej Polsce. Jeśli Carens jest równie dobry to chyba nie ma się co zastanawiać.
A że benzynka dużo pali...? Diesel spali może ze 20% mniej, a nie będziesz się musiał martwć o wtryski, pompę, turbine i dwumas (choć to ostatnie czasem mają i benzyniaki). Jeśli fajna wesja Carensa warta jest 54kzł, to jest to bardzo atrakcyjna oferta - z pewnością warta bliskiego poznania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12S-max to jeden z bardziej rasowo wyglądajacych i ładnych Vanów
[ Dodano: Pon 20 Gru, 10 11:14 ]
Zamieszczone przez macherstudiomam 188 cm wzrostu, co prawda na maluchu robiłem prawko ale w CARENS poczułem się bardzo dobre (jedyny mankament to dziwna zabudowa bagażnika, w jakieś śmieszne schowki)
Co do nowej Kia jeśli będzie bardziej niezawodna niż Carnivala to można się zastanowić ale najlepiej zasięgnąć opinii ludzi którzy czymś takim śmigają , zaczepić gdzieś na parkingu może i pogadać. Choc to dość nowy samochód i opinie mogą być nie tak wyrbione jak o autach już paro letnich.
CO do Turana dużo więcej aż tak nie zyskasz w porównaniu do np; OII jeśli chodzi o miejsce z tyłu osobiście się przymierzałem i było jak dla mnie go mało przy siedzeniu kierowcy na max do tyłu.
bagażnik w turanie 667 - Octavia Combi 580 litrów.
No jedynie że można 7 osób przewieść to na + ale kosztem bagażnika.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Ja osobiście też miałem podobny dylemat i wachałem się między:
Mazda 5 - jednak za mała choć rocznikowo można naprawdę ładna wyrwać.
Turan - Fajny podobno jednak jest lepiej w życiu niż w teście gazety.
Grandis - Prez długi czas na pierwszym miejscu - ale jak zobaczyłem cene części i brak zamienników przysiadłem coprawda silnik disela od VW ale skrzynia nie i tu dwu masa wraz ze sprzęgłem 6 tysięcy gdzie vw Wiemy ile kosztuje mniej niż płowe, inne części na zamówienie z Holandi i czas oczekiwania od 1 do 2 tygodni.
coś takiego: http://otomoto.pl/mitsubishi-grandis...C15224660.html
Sharan - pali niecały 1 litr wiecej niz turan przy silniku 1.9 TDI a jest większy przestronniejszy. Osobiście zrobiłem prawie 25 tysięcy bez awarii a miał przebieg jak kupiłem 155 teraz 178 i za-chwile rozrząd. Jedyne c wymieniłem rolke Alternatra ale to już serwis w Niemczech podpowiadał abym to zrobił i po przyjeździe wymieniłem. Wady tego samochodu kłopoty z ogrzewaniem dodatkowym to norma w tych samochodach. A tak to wół do roboty.
Ja ma cos takiego: http://moto.allegro.pl/perfekcyjna-b...365335015.html[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Niewygodnie mi się siedziało w Xsarze Picasso - tylne fotele są wąziutkie (3 pojedyńcze) a do tego nie można włożyć stóp pod przednie siedzenia (brak miejsca). No i generalnie z tyłu w tym aucie było jakoś mało (jak na Vana) miejsca.
Z drugiej strony konstrukcja produkowana ponad dekadę daje nadzieję na dopracowanie i w miarę bezawaryjną eksploatację.
Komentarz
-
Komentarz