VW Turan / nowy czy używany /

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Powiedz mi proszę, jak to gabarytowo na tyle wygląda ?
    Niesyte benzyna nie diesiel
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9942
      • Ford

Porównaj auta w jakimś komisie i będziesz wiedział. Generalnie jeśli miałbym porównywać to z całą stanowczoscią Zafira A jest zdecydowanie wieksza od Xsary Picasso i nieco większa od Tourana. Z kolei nie znam wnętrza C-maxa, ale sądzę, że nie jest on większy niż Xsara Picasso, a z pewnością wydaje się on od niego niższy wewnątrz. Zaryzykowałbym więc stwierdzenie, że C-max jednak jest mniejszy niż Xsara Picasso, choć z pewnością od niej nowocześniejszy i lepiej prowadzący się...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Odnoszę podobne wrażenie, że z moimi możliwościami, NIE jestem w stanie zmienić na nic większego mojej kochanej oksy bo mam wrażenie że CMax będzie zbliżony do niej, a na pewno bagażnik będzie mniejszy.

Zapomniałem .... KIA to rocznik 2009 więc stałą w salonie dobry rok nie jeżdżona ..... czy to bardzo źle ?
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9942
          • Ford

Nie... każdy minivan będzie większy niż Octavia 1. Nawet Nissan Note jest wiekszy od O1, choć faktycznie jest od niej nieco węższy i ma mniejszy bagażnik... Tyle tylko, że przy dzieciach najważniejsze jest to, aby auto było większe "na długość" i "na wysokość" no i oczywiscie wskaazany jest jak największy kufer...
          Adam... Używam:

Komentarz

• macherstudio
            RS
            S_OCP Member
            • 2008
            • 2378
            • Mitshibishi
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Myślę, że w środę oddam się lekturze dokumentu gwarancyjnego, jaki stworzyli prawnicy KIA, pod kątem moich "zboczeń" zawodowych i podejmę decyzję w kwestii KIA, bo mnie męczy to auto, cały czas mam to uczucie przyjemności z wsiadania / wysiadania i siedzenia wnim.

CMAXa zobaczę i zbadam organoleptycznie i będę wiedział, czy mi podchodzi. Cmaxa za 65 da się wyciągnąć

Kolega mi X5tkę chce puścić z 2005 z 230 tys nalotem ) ale w bejcach nie gustuję )
            www.prostetorodo.pl

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

sory ale osobiście wolał bym OII w kombi niż C-Max. Po prostu większy bagażnik c-max ok tylko 460 litrów jak na rodzinny samochód to kpina już nie mówiąc o tym znając forda zawsze się coś musi wysrać. Octavia bardziej niezawodna jednak jest i części na-pewno tańsze.
              Mojego ojca brat 3 ford z rzędu i zawsze coś się dzieje, już stwierdził że faktycznie da se spokój narazie największe rekordy bije jego fokus dwa razy nieodpalił w zimie coś zamarzło potem dwu-masa się wysrała i pomyśleć że to prawie nowy samochód itd.

c-max porównaj z Golfem Plusem który ma bagażnik 505 litrów

[ Dodano: Wto 21 Gru, 10 09:14 ]
              Zamieszczone przez macherstudio
              KIA to rocznik 2009 więc stałą w salonie dobry rok nie jeżdżona ..... czy to bardzo źle ?
              to nie jest źle tylko zastanów się też nad tym jaki jest popyt na takie auto i czy w ogóle potem go sprzedasz czy się nie bedziesz sie bujał, jaki jest spadek wartości. itd.
              Np: Octavie sprzedasz zawsze i bez problemu.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

macherstudio, przy takim obrocie sprawy brałbym C-maxa ze względu na właściwości jezdne (takie same jak Focus II czyli super), dobrą dostępność części (mechanika i większość taka sama jak Focusie) i łatwiejszą odsprzedaż samochodu.
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9942
                  • Ford

A może rozważ to: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=645130#645130
                  Wielkoscią dorównuje z pewnością C-maxowi (a moze i jest większa) , ale z zewnątrz jest od niego ładniejsze. No i w dodatku to prawie nowe (bo raptem 3-letnie) auto za dość dobrą cenę...
                  Gdybym nie szukał nieco jednak wiekszego Vana (ja chcę Zośkę B, Tourana, Corollę Verso 5+2), to ta propozycja z pewnością by mnie zainteresowała - bo ma wszystko, co dla mnie ważne: kupiony w PL, I-szy właściciel, klima, prosty silnik.
                  Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Agamek12, co prawda to prawda altea jakoś wygląda bo c-max po prostu jest, a podana propozycja godna rozważenia :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9942
                      • Ford

Dlatego ja rozważam również zakup Altea XL, choć "długa" wersja wygląda już dużo gorzej, a w dodatku nie podoba mi się deska...
                      Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                        RS
                        • 2010
                        • 4795
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Agamek12, a może FRkę (chyba nie ma w wersji XL) ?

Komentarz

• macherstudio
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 2378
                          • Mitshibishi
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

C-MAX wrażenia ze środka, jako kierowca super, jako pasażer, nie widzę zmian od mojej OI, z punktu widzenia ojca i męża, który ma spakować czajniki, rowerki, torby, pakunki, czyli wszystko to co zmieści się na przedpokoju przed wczasami, powinni do C-Maxa dorzucać hak i przyczepkę gratis .... niestety REZYGNACJA

SEAT jeżdżę w pracy Toledo, to chyba nawet większa bestia, i co ... nie zmieściłem do bagażnika mojego wózka, który w OI wchodzi "z palcem"

5008 podoba mi się, ale nie mam przekonania, po prostu nie mam.

KIA
                          faktycznie ogołocona całkowicie z systemów bezpieczeństwa np. ESP, fakt ma EBD ale argument o późniejszej odsprzedaży przemawia za tym, iż byłoby to moje auto "do zajechania"

i co .... miałem tego nie pisać .... znowu jestem na początku TURAN może 1,2 TSI ? ten jeszcze z bólem w krzyżu udźwignę cenowo, jutro jadę "posiedzieć" w nim.

p.s.
                          Dziękuję za Wasze bezinteresowne uwagi są mi cenne.
                          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

właśnie chciałem ci napisać że C-Max i miejsce przy twoim wzroście to porażka.
                            To taki napuchnięty Focus czy golf wersji Plus.
                            Ja osobiście do Turana nic nie mam po za tym że faktycznie w teście kiedyś tam nie wypadł najlepiej choć mój szwagier juz zajeżdża takiego z silnikiem 1.9 i złego słowa powiedzieć niemożne.

Co do Toledo nie wiem czego nie chcesz Octavi II Kombi - lepsza niż te Toledo a na pewno bardziej pakowna i niezawodna. Zamiast C-Max wolał bym osobiście Romstera który kiedy usiadłem z przodu miął nawet zadziwiająco dużo miejsca z tyłu no i pojemność bagażnika 477 litra tylne siedzenia są suwane co też zmniejsza lub zwiększa przestrzeń bagażową.

Co do Francuskich śmigałem w pracy Cytrynami i Peugeotami i wyznaje zasadę że Francuskie to może być Wino i miłość.

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 12:48 ]
                            Zamieszczone przez macherstudio
                            i co .... miałem tego nie pisać .... znowu jestem na początku TURAN może 1,2 TSI ? ten jeszcze z bólem w krzyżu udźwignę cenowo, jutro jadę "posiedzieć" w nim.
                            odpowiednikiem jest Seat Altea XL tańsza od Turana i startuje z 1.4 TSI + 2 tysie jak dożuci się jest 1.9 TDI
                            Turan 1.2 TSI - 69.tys.
                            Altea XL 1.4 TSI - 67 tys.
                            Altea XL 1.9 TDi - 69 tys.
                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• macherstudio
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 2378
                              • Mitshibishi
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Teraz alternatywa się pojawiła zupełnie niespodzewana DODGE Grand Caravan albo 2007 albo 2008 import z USA niestety opcja na gaz będzie koniecznością 3,8 motor osoba która przywozi jest sprawdzona, więc te elementy zakupu auta używanego jako obawy odpadają.
                              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

Nooo, to już prawdziwy autobus.
                                Pamiętej tylko, że Dodge to "tani" Van i w porównaniu z Chryslerem wykończony jest tanio. Ja jakiś czas temu oglądałem Dodge i zupełnie mi nie pasowało biedne wnętrze, w którym między innymi boczki drzwiowe były plastikowe, środkowe siedzenia w postaci kanapy (a nie fotele kapitańskie), plastikowa kierownica, felgi stalowe, itp. Tyle tylko, że ja oglądałem chyba 2005 rok.
                                Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 4795
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A koszty przeróbki oświetlenia na dostosowane do polskich przepisów jak wyglądają?

Komentarz

• macherstudio
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 2378
                                    • Mitshibishi
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kupuje auto już gotowe do jazdy znajomy już kupił u niego 6 autem dla rodziny i zadowolony jest z usług tym bardziej iż odrazu robi serwis

[ Dodano: Pon 14 Lut, 11 11:21 ]
                                    "Męczarni nadszedł kres"

OII FL Combi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=45133

Dziękuję za pomoc i doradztwo.
                                    www.prostetorodo.pl

Komentarz

Pracuję...