dzięki hsurim za rzeczowe wyjaśnienie
JA dodam jeszcze jeden argument - kiedyś była skażona woda w przy ujęciu już nie pamiętam jaka bakteria ale objawiało się to m.in piekielną biegunką, Sanepid zalecał gotować wodę kilka minut w czajniku.
U mnie w domu akurat był jeden taki niedowiarek więc wypiłem dwie szklanki osmozy i zero problemów
Prowadzi NaviExpert Lifetime
Ostrzega Yanosik
Nagrywa Vicovation TF-2 EZ
od kiedy stosuję RO, nie pojawia mi się w ogóle kamień nazębny.
:szeroki_usmiech :lol:
Dla przykładu ... woda kranowa (średnio 350 ppm),
Czego? I czym to mierzysz?
Nalej do dwóch identycznych - jak najbardziej przeźroczystych - szklanek wodę.
Do jednej z kranu a do drugiej z RO.
Gołym okiem zauważysz różnicę w klarowności wody.
Podobna różnica w klarowności, jest przy zaparzonej herbacie.
w tym teście mleko wypadnie najgorzej
Poważnie, kolego hsurim - albo sprzedajesz te filtry albo jestes podatny na wpływy marketingowe.
W ogóle zwróćcie uwagę że w temacie filtrowania wody działa wiele firm delikatnie mówiąc naciągających klienta.
Ano drogi kolego są na to sposoby, ale z Twojego komentarza widzę, że wiesz wszystko lepiej i nawet nie chcesz się tego dowiedzieć! Może szkoda!
Poważnie, kolego hsurim - albo sprzedajesz te filtry albo jestes podatny na wpływy marketingowe.
W ogóle zwróćcie uwagę że w temacie filtrowania wody działa wiele firm delikatnie mówiąc naciągających klienta.
pozdrawiam :szeroki_usmiech :lol:
No tak i dlatego lepiej nie wiedzieć jak to jest naprawdę.
A tak poważnie, to używam (a nie sprzedaję :!: :!: ) zestawu opartego na odrotnej osmozie (uzupełnionego tak jak pisze hsurim przez filtr węglowy i dwa dodatkowe bloki) od ponad 10 lat. Na technologii wody się nieźle znam, bo bez doskonale oczyszczonej wody nie mógłbym wykonywać swojej pracy. Tam (w pracy) uzywam wody dejonizowanej i to jeszcze dodatkowo doczyszczanej. Korzystając z wiedzy i możliwości - zestaw do domu dokładnie dobierałem i sprawdzałem (także pomiary porównawcze). Dobry zestaw BARDZO polecam. Trzeba pamiętać, że wkłady, szczególnie wstępny węglowy trzeba wymieniać. Ja wymieniam co 6 miesięcy. A pros pos - warto zobaczyć jak taki wkład po takim czasie wygląda i zastanowić się, czy chce się takie coś wlewać w siebie.
No ale jest wolność, każdy może pić co lubi :wink:
Metody pomiaru zanieczyzczenia wody są różne.
Wszystko zależy od poziomu zanieczyszczenia i tego, czy chcemy się dowiedzieć jaki jest dokładny skład, czy tylko ile jest wody w wodzie.
W przypadku wody już naprawdę czystej - zadowalamy się zwykle tą ogólniejszą informacją i wtedy wystarczy zmierzyć konduktywność wody (czyli odwrotność rezystywności). Pomiar jest elektryczny - specjalnie "skalibrowana" celka pomiarowa z dwoma elektrodami, podłączamy napięcie i mierzymy prąd - z czego można policzyć rezystancję, a dalej znając geometrię układu - rezystywność (lub konduktywność).
Pomiar jest bardzo szybki (w czasie rzeczywistym) i powszechnie stosowany do oceny czystości wody. Większość minerałów, soli, ... jednym słowem zanieczyszczeń zwiększa przepływ ładunku elektrycznego - rezystywność maleje wraz ze wzrostem koncentracji tych "dodatków".
Najczystrzej wody używa się do produkcji układów scalonych (nie mniej niż 18MOhmcm), ale tego nie da się wypić, jest okropnie niesmaczne.
(Dlatego nie bał bym się, że ktoś może taką wodę pić na codzień.)
Ale aby osiągnąć taką czystość trzeba wodę odpowiednio przygotować do odwrotnej osmozy i potem jeszcze wieloetapowo doczyszczać, łącznie z zastosowaniem promieniowania ultrafioletowego do zabicia wszelkich bakterii i potem filtru blokującego przepływ zabitych bakterii (przepuszcza jedynie pyły o rozmiarach mniejszych od 2 mikrometrów).
W domu znacznie łatwiej można przeprowadzić inne doświadczenie.
Proponuję zrobić w szklance wody jej elektrolizę.
Weźcie wodę prosto z kranu, wodę gotowaną, wodę ze studni oligoceńskiej i np. wodę od sąsiada z dobrej instalacji filtrującej.
Wynik będzie naprawdę ciekawy.
Z góry uprzedzam, że najgorzej wypadnie - woda oligoceńska, która niestety jest bardzo mocno zanieczyszczona (choć smakowo będzie niewiele gorsza od tej z dobrego zestawu filtracyjnego).
Życzę niezłej zabawy, a potem wykorzystania w praktyce tej wiedzy, którą tym sposobem uda się zdobyć!
Oryginalny, amerykański system uzdatniania wody spożywczej. Handlowy kod produktu: Aquafilter RO7 (RO5MA). Kod producenta: RX5411411X. Kompletny filtr ze zbiornikiem na wodę, kranikiem, wkładami i akcesoriami montażowymi. Zapewnia miękką wodę.
Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
Jark7
było 119/296 jest 143/328 by Aligator
Ja dodam jeszcze jedno, od końca lat 80-tych miałem problemy z kamieniami na nerkach. Od połowy lat 90-tych już prawie rok rocznie miałem okresy ataku kolek nerkowych itp. 3 razy lądowałem w szpitalu, kto miewał takie kolki i rodził kamienie to wie o czym mówię :!: Od około 8-9 lat mam takie filtry i jakoś z nereczkami mam teraz spokój. Czy to wina/zasługa owych filtrów trudno powiedzieć, nie zamierzam testować i przestać z nich korzystać Do picia bezpośrednio jest drugi kranik z tzw "mineralizowaną"
W Raciborzu jest woda głębinowa, twarda , jak się zrobi z takiej wody herbatę to aż strach pić jak wystygnie bo taki kożuch na niej pływa :!: Widok filtrów podczas wymiany - bezcenny :diabelski_usmiech
A i jeszcze był okres że stosowałem taki czajnik z filtrami, coś w tym stylu http://www.saturn.pl/filtr-brita-ele...gyKRoCgpXw_wcB
Wymiana zalecana była raz na 4 tygodnie, u mnie po 2 było już do a cena wkładu nie mała
nie wiem jak w domowych warunkach można uzyskać czystą wodę...
Tak jak pisze Starik_53, oczyszczona woda dejonizowana do bezpośredniego spożycia się nie nadaje ze względu na smak i to, że spożyta mineralizuje się kosztem mikroelementów z organizmu, jednakże wymieszana z czymkolwiek mineralizuje się od razu...
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - konduktywność wody utrzymywana non-stop na poziomie 2 uS, przepływ w każdej części instalacji turbulentny, a co 3 tygodnie przychodził do mnie laborant i mówił, że system wody trzeba wysanityzować, gdyż poziom bakterii przekracza założony próg i wtedy wykonywało się czyszczenie termiczne, zarówno membran jak i modułów CEDI. Skoro takie zjawisko zachodzi w instalacji przemysłowej, monitorowanej 24h/dobę, gdzie woda ma temperaturę nie mniejszą jak 90 stopni C, to jakim cudem udaje się Wam uzyskać nominalną wydajność RO w domu, gdzie nie ma regeneracji membran, woda ma temperaturę zbliżoną do pokojowej, woda sobie stoi całymi godzinami w rurach, a jak już ruszy, to przepływ w rurociągu jest laminarny? Efekt placebo?
Bez urazy Panowie, ale nieznajomością tematu i niepotrzebną uszczypliwością wionie ...
Przede wszystkim, to podczas montażu/wymiany elementów RO, należy zachowywać dużą czystość.
Sama membrana przez cały czas jej pracy, jest spłukiwana wodą (i) osmotyczną, gdyż przepływ wody jest do niej równoległy.
Podczas użytkowania, należy regularnie przepłukiwać zbiornik - tzn. spuszczać zawartość zasobnika na wodę, co najmniej 1-2 razy w tygodniu.
Dodatkowo, co pół roku zaleca się robienie dezynfekcji całego układu.
Finito.
Kompletny zestaw do samodzielnego przeprowadzenia dezynfekcji filtra odwróconej osmozy. Zestaw firmy Aquafilter PDEZYN zawierający filtr osadnikowy, wężyki z przyłączami, preparat do dezynfekcji oraz instrukcję w języku polskim.
Mamy na szczęście wybór:
- woda kranowa,
- woda butelkowana
- i np. RO.
Każdy podejmuje decyzję samodzielnie.
Komentarz