Co bys zmienil w egzaminowaniu kierowcow?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • merec
    Classic
    • 2010
    • 18

r2r, w Lanosie miałem fajną opcję ustawienia nawiewu - to co w Octavii + ustawienie łączone - na szybę i na nogi.

No i jeszcze jeden tydzień mrozów przed nami.
    merec
  • bradley
    L&K
    • 2008
    • 1465

Pomozecie? Pomozemy

Potrzebuje poznac wasze opinie na temat: co bys zmienil w egzaminowaniu kierowcow aby poprawic BRD (bezpieczenstwo w ruchu drogowym) ?
    Wszelkie opinie, propozycje mile widziane :P
    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Skfarek
      RS
      • 2010
      • 4795
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wprowadziłbym jak w Finlandii obowiązkowo płytę poślizgową, awaryjne hamowanie, omijanie przeszkód itp.
      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Zwrócenie szczególnej uwagi egzaminatora na jazdę odpowiednim pasem ruchu.
        Patrząc na L-ki snujące się po mieście można zauważyć,że instruktor nie zwraca uwagi na to,iż kursant jedzie pasem przy osi jezdni i potem mu tak zostaje.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• suchy
          Rider
          • 2009
          • 682

Dobrze by było jakby zaprzestali uczyć parkowania na zasadzie: jeśli zobaczysz w tylnym prawym oknie naszego punto/corsy/czy na czym sie tam teraz jeździ zobaczysz tylni lewy zderzak samochodu zaparkowanego obok to zacznij kręcić kierownića w tą czy w tamtą stronę.. . zawsze mnie to irytowało jak uczyłem się jeździć samochodem :evil: A potem taka pani/paniuś rysuje ci cały bok samochodu na parkingu mega wypasionym merolem no bo tak na kursie przeciez uczyli...
          Było, minęło:
          RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• dragster
            Elegance
            • 2009
            • 895
            • Honda

Do tego co koledzy napisali wyżej dodam, że IMHO warto powrócić do uczenia placu manewrowego przy szkołach jazdy, a nie jak to jest obecnie w terenie czyli na osiedlowych parkingach i gdzie tylko się da.

Chodzi o odrapane auta na parkingach i niechęć innych kierowców do tego. A na placyku pomiędzy pachołkami też można się w większym spokoju nauczyć. I tak początkujący kierowcy unikają jak ognia parkowania w trudnych miejscach i dopiero jak serio "czują auto" parkują tyłem lub w zatokę. Można by na placach manewrowych używać jako makiet starych aut, jednak byłby dodatkowy koszt dla szkół jazdy, więc pozostają pachołki.
            Silnik R18A2.
            http://www.dadrl.org.uk
            http://www.lightmare.org

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Wszystko !!! Wprowadziłbym egzamin na torze gdzie byłaby profesjonalna płyta poślizgowa na którj można byłoby trenowac i egezaminowac z umijętnosci panowiania nad autem w poslizgu. Awaryjne hamowanie i ominieciem nagle pojawiajacej się przeszkody. Nauka i egzamin z szybkiej jazdy po łuku drogi.
              Pozostawiłbym jazdę po miescie ale podczas tej jazdy egzaminator miałby zwracac uwagę na jazdę parym pasem lub przy prawej krawedzi jezdni, odpowiednio wszesne syganlizowanie zamiaru zmiany pasa i kierunku ruchu, przepuszczanie piszych pojazwiajacych sie przy przejściu czy umiejetnośc kulturalnego zachowania sie podczas jazdy np. wpuszczanie w korku samochodów z ulic podporządkowanych. Częśc egzaminu powinna odbywać się także poza terenem zabudowanym gdzie oceniana byłoby:
              - płynnośc jazdy,
              - wykoanywanie manewru wyprzedzania,
              - współpraca z innymi kierowami na drodze.
              Dopiero po odbyciu takiego egzaminu powinno dostawac się prawo jazdy.
              Ale to tylko marzenia które nigdy się nie spełnią
              Czarny Elegance

Komentarz

• Octan
                Rider
                • 2006
                • 653

Ja bym zmienił metodę nauki jazdy na system australijski. Tam adept na kierowce zdaje egzamin teoretyczny, kupuje oznaczenia "L" na samochód i może rozpoczynać naukę prowadzenia samochodu.Instruktorem może być każdy kto ma prawo jazdy od kilku lat, nie był sprawcą wypadku i nie figuruje w statystykach policji jako ktoś, kto często łamie przepisy. Na egzamin może się zgłosić po minimum 6 miesiącach, a więc zapewne każdy z nich ma wyjeżdzone kilkakrotnie więcej godzin niż kursant w Polsce. Jeśli zda egzamin to dostaje prawo jazdy tymczasowe na okres 1 roku. Przez ten czas musi jeżdzić ze swego rodzaju zielonym liściem, którym w Australii jest literka P. Taki kierowca ma tez mniejszy limit punktów karnych oraz niższe limity prędkości.Dopiero po tym okresie otrzymuje "prawdziwe" prawko.

Komentarz

• dwaoka
                  Elegance
                  • 2010
                  • 927

Octan, dodam, ze np. w Irlandii kierowca takiego pojazdu nie moze rowniez korzystac z autostrad.
                  bkc+dsg

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Skfarek
                    Wszystko !!!
                    Dokładnie. A najbardziej wyedukował instruktorów, bo jak widzę jak oni uczą to ręce opadają. A tak to płyty poślizgowe i ogólnie jakieś kursy doszkalające w przeciągu pierwszego roku obowiązkowe.
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• vince123
                      Elegance
                      • 2009
                      • 923

ja bym wprowadzil system odnawiania prawa jazdy tj : np co 5 lat kazdy musial by zdac egzamin teoretyczny...
                      napewno zmniejszyla by sie liczba starszych kierowcow ktorzy nie znaja podstawowych przepisow ...
                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                      nadkole nowe LP
                      kontakt PW

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez vince123
                        ja bym wprowadzil system odnawiania prawa jazdy tj : np co 5 lat kazdy musial by zdac egzamin teoretyczny...
                        Z zaznaczeniem, że dotyczy to kierowców, którzy ukończyli 60 rok życia.
                        I z automatu odbieranie prawa jazdy kierowcom, którzy kierują samochodem o masie <3,5 T w kapeluszach :diabelski_usmiech
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• czaja
                          Drive
                          • 2011
                          • 55
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Odwieczna dyskusja co by zmienić w szkoleniu kierowców. Tak jak napisał Big do zmiany jest wszystko, począwszy od wywalenia darmozjadów egzaminujących przyszłych kierowców. Oni gorzej jak ślepe konie sie zachowują. Klapki na oczy i rubryczki. Dużo można by pisać co i jak. Ale jakbysmy wprowadzili wszystkie nasze pomysły w życie to kurs by kosztował 2-3 tysiące albo i więcej.
                          Ale pomysł z systemem australijskim jest dobry.
                          Zamieszczone przez Eidos71
                          którzy ukończyli 60 rok życia
                          Dla tych to co roczne badania lekarskie, że może jeszcze prowadzić pojazd mechaniczny. I to takie szczegółowe badania, za które lekarz zatwierdzający wynik, mógłby ponieść odpowiedzialność w razie "W"

Komentarz

• FanRSMP
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 151

wydawanie prawka dopiero po 21roku zycia,obowiazkowo jakas godz teoretyczna ze straza,ktora puszczalaby im drastyczne filmiki z wypadkow. :szeroki_usmiech ...psychotesty obowiazkowo,(moze juz sa dla kat B .:twisted: ). tak jak to ma miejsce przy kat C...

Komentarz

• lukasz3112
                              RS
                              • 2008
                              • 3607

wydawanie prawka dopiero po 21roku zycia
                              to idąc tą drogą mozna by zabierac prawka wszystkim 60cio latkom bo przeciez tez duze zagrozenie przez nich czasami jest.
                              Nie chodzi tyle o wiek co o uświadamianie kierowców. No i takie płyty itp to zdecydowanie dobra sprawa by była..
                              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• ooooo5o
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 163

Zamieszczone przez Eidos71
                                Z zaznaczeniem, że dotyczy to kierowców, którzy ukończyli 60 rok życia.
                                I z automatu odbieranie prawa jazdy kierowcom, którzy kierują samochodem o masie <3,5 T w kapeluszach :diabelski_usmiech
                                WORD zapewne nie zdecydował by się przeprowadzenie takich egzaminów za darmo. Trzeba było by płacić, wtedy zaczął by się płacz i lament niezależnie od tego jakie były by te koszta !
                                Szkoda
                                SPRZEDAM KIESZEŃ POD RADIO NP. MELODY, BLUES DO 02

Komentarz

• FanRSMP
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 151

plac manewrowy zastapilbym np www.sbj-czopik.pl.jest sporo roznych akademi i raczej przyszlym kierowcom na dobre by to wyszlo

Komentarz

• 4x4BKF
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1279

Co bym zmienił w egzaminowaniu??

Chyba nic. Jedno wiem: moje dzieciaki od najmłodszych lat będa oswajane z ruchem drogowym, samochodem, motocyklem.
                                    Kiedy mialem 11 lat ojciec kupił mi skuter którym łapalem podstawy ruchu drogowego.
                                    Nie było wtedy obowiązku jazdy w kasku - ale ojciec kazał....
                                    Ja i moje siostry już w wieku 13-14 lat byliśmy wsadzani za kierownice przez ojca który pozwalał nam jeździć.
                                    Efektem tego jest to, że kazde z nas zdało egzamin za pierwszym razem, siostry maja także prawo jazdy na motocykl. Ja mam ABCDE
                                    W wieku 14 lat będac w 7 klasie stary zaufał na tyle w mój warsztat kierowcy, że wziął mnie ze sobą kiedy odbierał z salonu z Wawy wóz, żebym ja wrócił starym autem...Dacie wiarę???

Nie mówię że jestem najlepszym kierowca na swiecie, ale uważam że w ruchu drogowym jestem myślącym uczestnikiem ruchu. Jeżdżę od 16 lat, przejechałem niemal dwa miliony kilometrów. Wypadek mialem jeden jako 18 letni lepek.

Ale wracając do tematu - uczeń to 1/10 sukcesu. 90% to własciwy nauczyciel.
                                    4x4

Komentarz

• Mihau
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7460
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                      Ale wracając do tematu - uczeń to 1/10 sukcesu. 90% to własciwy nauczyciel.
                                      +1
                                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• vince123
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 923

skoro stac kazdego na utrzymanie auta to zaplacenie 50zl raz na 5lat za egzamin teoretyczny nie powinno stanowic problemu ....no chyba ze zamierza taki delikwent kilka razy zdawac
                                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                        nadkole nowe LP
                                        kontakt PW

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Zamieszczone przez FanRSMP
                                          wydawanie prawka dopiero po 21roku zycia,obowiazkowo jakas godz teoretyczna ze straza,ktora puszczalaby im drastyczne filmiki z wypadkow. :szeroki_usmiech ...psychotesty obowiazkowo,(moze juz sa dla kat B .:twisted: ). tak jak to ma miejsce przy kat C...
                                          Taaa, może po 40-tym...
                                          Edukować od małego, dawać jak najwięcej kontaktu z ruchem drogowym.
                                          Godzina ze strażą?? Chyba na lanie wody.
                                          Psycho testy jak na kat. C?? To powiedz mi jakim cudem Ci kierowcy przechodza te psychotesty skoro kazdy o kierowcach ciężarówek ma zdanie że potrafią się podpisać, ale tylko krzyżykami.
                                          4x4

Komentarz

• ooooo5o
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 163

vince123, Może i masz racje, tylko czy to ma sens ? "dzisiejsza" teoria polega na wyuczeniu się kilkuset pytań na pamięć. Przynajmniej większość tak robi.

Lepszą metodą byłby egzamin praktyczny. Gdyby był płatny poprawkowiczom za którymś razem by się odechciało...
                                            Szkoda
                                            SPRZEDAM KIESZEŃ POD RADIO NP. MELODY, BLUES DO 02

Komentarz

• 4x4BKF
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1279

napewno zmniejszyla by sie liczba starszych kierowcow ktorzy nie znaja podstawowych przepisow ...
                                              Poczekamy 40 lat to Ci się kolego poglądy zmienią Wiecznie młody nie będziesz
                                              4x4

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

4x4BKF, ale Vince123 ma rację !! starsi ludzie którzy robili prawko 30-40 lat temu nie mają pojęcia o tym ze np. jazda lewym pasem jest to wykroczenie, przed strzałką należy się zatrzymać, a na pasie rozbiegowym należy samochód rozpędzić i płynnie włączyć się do ruchu. Taka prawda.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• 4x4BKF
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1279

Jak tak czytam to wszyscy by się szkolili na plytach poslizgowych, na placach manewrowych, torach, cudach i innych wiankach.

A ja bym zaczął od wyrabiania nawyków:

- czy kiedy jedziecie drogą poza miastem i wymijacie autobus stojący na poboczu czy zatrabicie krótko dla ostrzezenia i czy w tym czasie patrzycie w "prześwit" pod przodem autobusu??

- czy jadąc po gorkę dojeżdżajac do szczytu macie odruch trzymania się prawej strony gdyby zza wzniesienia wujechał ktos "na trzeciego" i czy macie podobny odruch kiedy już wjedziecie na szczyt żeby odbic nieco do osi jezdni żeby nie nadziać się na coś co może stac na poboczu za wzniesiemiem??

- czy hamując mocniej niż zwykle macie odruch spoglądania w lusterko wsteczne żeby ocenic czy jadacy za Wami zdoła wyhamować? Czy tym samym macie instynkt uciekania na prawo obol samochodu który stoi na pasie przed Wami aby zrobić więcej miejsca jadącemu z tyłu?

- czy jadąc samotnie pasem i widząc z naprzeciwka nadjeżdżająca kolumnę pojazdów z ciężarówką na czele zjeżdżacie na prawo robiąc miejsce aby inni jadący z przeciwka mieli mozliwośc wyprzedzenia tej jadacej wolniej przed nimi cięzarówki??

- czy parkując samochód na wznoszacej się lub opadającej ulicy parkujecia auto z kolami skręconymi tak, aby w razie awarii hamulca ręcznego i wyskoczenia biegu auto staczając się zatrzymało na krawęzniku a nie na innym pojeździe lub w rowie?

-czy widząc jadacy za wami samochód który chce was wyprzedzić a nie ma pewności czy moze to zrobic "pomagacier mu" puszczajac na 2-3 mignięcia prawy migacz??

- czy wykonujac skręt najezdzacie jak najbliżej osi jezdni czy może jak większośc "L" od prawego kraweznika??

- czy zatrabicie krótko zbliżajac sie do pieszego/rowerzysty na poboczu??

To tylko kilka wybranych przkładów zachowania na drodze które nieco usprawnia ruch i czyni go bardziej bezpiecznym...
                                                  Zacznijmy od siebie a dopiero potem wymagajmy od innych.

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 22:01 ]
                                                  Zamieszczone przez Big
                                                  4x4BKF, ale Vince123 ma rację !! starsi ludzie którzy robili prawko 30-40 lat temu nie mają pojęcia o tym ze np. jazda lewym pasem jest to wykroczenie, przed strzałką należy się zatrzymać, a na pasie rozbiegowym należy samochód rozpędzić i płynnie włączyć się do ruchu. Taka prawda.

Ja bym nie zganiał na wiek, tylko na nieswiadomosć.

A edukowac mozna i niekoniecznie na kursie. Ja czasami otworzę okno i powiem kilka słów przeplatając je "kurwami" niestety... Słowa niecenzuralne niestety sa najbardziej przemawiające do ludu...
                                                  4x4

Komentarz

Pracuję...