Zamieszczone przez ootomaszoo
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Witam, jestem aktualnie w Piwnicznej , ale około 15 Lipca wybieram sie do Chorwacji, czy mogł by ktos napisac, na co zwrócic uwage:
- omijac jakiejs trasy?
-jak płacic ? gdzie najlepiej i na co wymieniac
-ile srednio może kosztowac kwatera (nie dom ani nie apartament)?
-jak z jedzeniem?
i ogolnie na co nie dac sie nabrac, i czy sa jakies drogi na które uważac??
Bede jechac przez Wegry (wzdłuż Balatonu)
Wiem że w Chorwacji sa bramki na autostradach , wiec płatnosc z góry. Ogolnie co byscie polecali. Nie jade z małym dzieckiem a z dwójka znajomych. Pozdrawiam.
-
-
Rekin Chlebojad, jak byś jechał przez Austrię i Słowenię to bym Ci powiedział co i jak ominąć.
Zamieszczone przez Rekin Chlebojad-jak płacic ? gdzie najlepiej i na co wymieniac
Zamieszczone przez Rekin Chlebojad-ile srednio może kosztowac kwatera (nie dom ani nie apartament)?
Zamieszczone przez Rekin Chlebojad-jak z jedzeniem?
-pizza od 35 do 45 kun (zależy od składu).
-piwo lane 0.5L -15 kun
-cola itp za 0.25l - 12kun
-danie mix gril z frytkami dla 1 osoby - 75 kun.
Ceny z miejscowości Bibinje koło Zadaru z przed tygodnia.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
cro.pl
Skarbnica wiedzy, uniwersalnych prawd nie ma, ale:
- jedziesz autostradą i zjeżdżasz, gdzie Ci wygodnie
- bez dzieci możesz śmiało szukać kwater w ciemno (warto być w godzinach przedpołudniowych)
- w kurortach duuuużo ludzi i wolne kwatery daleko od morza (ale trzeba szukać)
- kwatery w sezonie mniej więcej od 35 do 80 Euro
- najlepiej płacić kartą lub wypłacać pieniądze z bankomatu na miejscu (warto mieć kuny na autostradę albo wymieniasz na granicy albo kupujesz w kraju - około 220 kun w jedną stronę winno wystarczyć - zależy gdzie jedziesz)
- jedzenie to temat rzeka (masz kasę chodzisz po konobach, chcesz oszczędzić to swoje)
Jak na pierwszy raz to polecam rivierę makarską, ale jakąś małą miejscowość.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadWiem że w Chorwacji sa bramki na autostradach , wiec płatnosc z góry. Ogolnie co byscie polecali. Nie jade z małym dzieckiem a z dwójka znajomych.
Osobiście polecam Ci okolice od Splitu w kierunku Dubrownika. Ewentualnie Od Zadaru w kierunki Splitu. Jak chcesz zwiedzać to zakwateruj się w okolicy np. Omisu lub Makarskiej i będziesz miał wypadową bazę do Splitu, Trogiru, i zostaje 2 do 2,5 godzin drogi do Dubrownika, Stonu (wycieczka na jeden dzień, przerobiłem to). Możesz też śmignąć do Mostaru (też jeden dzień wycieczki). Odradzam szukanie kwatery na Ciovo od strony Trogiru ze względu na port jachtowy i brudną wodę.
Również odradzam wyspę Rab, a szczególnie Lopar i jego plaże piaszczyste. Ogólnie syf, klejący się piach i kanał ściekowy/deszczowy wpadający po środku plaży, pełno stoisk w drodze na plażę i ruch jak w sezonie nad bałtykiem na promenadach. Poza tym na wyspie w zasadzie nie ma co zwiedzać, chyba że knajpy.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
- omijac jakiejs trasy?
-jak płacic ? gdzie najlepiej i na co wymieniac
-jak z jedzeniem?
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadbramki na autostradach , wiec płatnosc z góry
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadOgolnie co byscie polecali
Na północy - Plitvice, PN Krka, Trogir.
Przyjemności, ja wyjeżdżam za dwa tygodnie, czwarty raz :hura
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z Bagienwarto mieć kuny na autostradę albo wymieniasz na granicy albo kupujesz w kraju - około 220 kun w jedną stronę winno wystarczyć - zależy gdzie jedziesz)Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
A ja odnośnie kasy to powiem tak. Boiorę euro i to tyle na ile się umówiłem za apartament. Do portfela nasze złotówki (w zeszłym roku w ich kantorach miałem lepszy przelicznik ze zł na kuny niż kuny w pl czy euro w pl i zamiana na kuny w CRO).
Podstawa to karty - płacę nimi wszędfzie gdzie się da. Autostrady też opłacasz kartami :!: masz nawet specjalne bramki bezobsługowe dla płacących kartami Nie ma problemu że ktoś Ci źle wyda lub będziesz miał jakiś zły przelicznik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WaltO dziwo - wbrew pozorom - bardziej opłacało mi się wypłacać z bankomatu w CRO niż kupować u nas Euro i tam wymieniać
[ Dodano: Pią 08 Lip, 11 10:39 ]
Zamieszczone przez WaltAutostradę w Słowenii - jedziesz przez Mureck (A), Lenart (SLO) i Ptuj (SLO)Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Również się wybieram w te strony. CRO.pl czytam już od 3 miesięcy regularnie :-) Mnóstwo wiedzy !
Mam jeszcze jedno małe pytanie: czy to prawda, że warto EUR kupować na samej granicy POL-GER (bo jadę przez Niemcy) ? Nie chciałbym być pod ścianą jeśli np. kantor zamkną czy inny problem będzie.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Ok, a jechał ktoś przez Wegry (Budapeszt) ?? Mam zamiar zatrzymac sie w Heviz (nad Balatonem) na jedna noc i własnie dalej jechac do Chorwacji, i raczej napewno nie zadna wyspa, ale nad Morze (pewnie okolice Splitu), ja mam Euro ale znajomy "PLN-y" , czyli Euro wymienic juz w Chorwacji, a jak zrobic żeby najmniej stracic jak ktos ma PLN-y??
I czy AUTOSTRADY sa na czas czy na ilośc km?? (<-- głupie pytanie ale warto)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadOk, a jechał ktoś przez Wegry (Budapeszt) ?? Mam zamiar zatrzymac sie w Heviz (nad Balatonem) na jedna noc i własnie dalej jechac do Chorwacji
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadi raczej napewno nie zadna wyspa, ale nad Morze (pewnie okolice Splitu), ja mam Euro ale znajomy "PLN-y" , czyli Euro wymienic juz w Chorwacji, a jak zrobic żeby najmniej stracic jak ktos ma PLN-y??
I czy AUTOSTRADY sa na czas czy na ilośc km?? (<-- głupie pytanie ale warto)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Rekin Chlebojad, może to sprawa oczywista, ale cokolwiek byś nie wynajmował, to najpierw sprawdź czy jest klima i to sprawna
Po drugie - to osobiście na dłuższy pobyt odradzam Istrię (kombajn turystyczny) chociaż Pula wartwa jest zwiedzenia
Jak koledzy wcześniej pisali najlepiej od Zadaru w dół
W drodze powrotnej polecam zafundować sobie zwiedzanie jaskini Postojna w Słowenii.
Nie jest tania ale warto
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jark7Po drugie - to osobiście na dłuższy pobyt odradzam Istrię (kombajn turystyczny) chociaż Pula wartwa jest zwiedzeniaTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Panowie, ale po co komplikować sobie życie, jest kilka prostych zasad wyjazdu do Chorwacji.
1. Kun nie kupujemy, tylko wybieramy z bankomatu w najbliższym możliwym miejscu za granicą.
2. EUR bierzemy tyle żeby wystarczyło na noclegi + kraje ościenne przez które podróżujemy np. Austrie.
3. Tam gdzie tylko się da (paliwo, autostrada itp) płacimy kartą.
4. Cieszymy się urlopem, pięknym słońcem i wspaniałym morzem, a nie zajmujemy się pierdołami typu po ile kurs i gdzie wymieniać. . .
4. Makarska to raczej nie jest dobre miejsce na wypoczynek, mnóstwo ludzi, leżą prawie na trotuarze, ale ryby mają the best (mamy jedną knajpę do której specjalnie co roku wracamy na rybkę).
Enjoy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaPanowie, ale po co komplikować sobie życie, jest kilka prostych zasad wyjazdu do Chorwacji.
1. Kun nie kupujemy, tylko wybieramy z bankomatu w najbliższym możliwym miejscu za granicą.
w tym roku praktycznie nie ma różnicy między kursem kantorowym w Wawie a przeliczeniami mBanku i ING :shock: :cry: a kiedyś było to jak prawda objawiona :cry:
Zamieszczone przez Dzida2. EUR bierzemy tyle żeby wystarczyło na noclegi + kraje ościenne przez które podróżujemy np. Austrie.
Zamieszczone przez Dzida3. Tam gdzie tylko się da (paliwo, autostrada itp) płacimy kartą.
Zamieszczone przez Dzida4. Cieszymy się urlopem, pięknym słońcem i wspaniałym morzem, a nie zajmujemy się pierdołami typu po ile kurs i gdzie wymieniać. . .
Enjoy.Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jark7Rekin Chlebojad, może to sprawa oczywista, ale cokolwiek byś nie wynajmował, to najpierw sprawdź czy jest klima i to sprawna
Po drugie - to osobiście na dłuższy pobyt odradzam Istrię (kombajn turystyczny) chociaż Pula wartwa jest zwiedzenia
Jak koledzy wcześniej pisali najlepiej od Zadaru w dół
W drodze powrotnej polecam zafundować sobie zwiedzanie jaskini Postojna w Słowenii.
Nie jest tania ale warto
Pozdro
Istria to kombajn - sorry ale nie odniosłem takiego wrażenia. Może dla kogoś kto na mapach widzi tylko większe miasta typu Vrsar, Rovnij, Pula.
Rovnij - miasteczko rewelacja.
Co do wspomnianej Puli - sorry ale nie wiem co kolega w niej widzi. Jeśli koloseum to może kolega napisze że koloseum warte zwiedzenia bo sama Pula to bród, smród i żebracy na ulicach wymieszani z nastoletnimi pedałami polującymi na starych Niemców. Knajpy w Puli - kelnerzy naganiacze w okolicach rynku naganiający do pustych knajp.
Jaskinia Postrojna - tu się zgadzam.
A Dzida dobrze prawi, brać kartę i nie bawić się w wymiany i kombinowanie na grosze.4x4
Komentarz
-
Komentarz