Jak czesto zmieniacie prace?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Jabar1975, uważam, że dla rodziny 2+2, która nie ma kredytów, mieszka w (spłaconym) własnym mieszkaniu, chce czasem wyjechać na wakacje i nie chce liczyć każdej złotówki przed jej wydaniem, dochód rzędu 7-8kzł to absolutne minimum. 10kzł pozwala na wyraźne oszczędności, 15kzł to już naprawdę zajebisty dochód.
    Reasumując: 8kzł to naprawdę dobry dochód... Choć przy jednej zarabiającej osobie wcale nie pozwalający na szaleństwa
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez "piramida
      Najciekawsze jest to że pracownik może wszystko a procodawca nic, np taki pracownik może jebnąć robotą z dnia na dzień i nikt i nic mu nie grozi za to, niech spróbuje wykonać taki manewr pracodawca :!:
      Pracodawca może tez bardzo dużo, a chyba nawet więcej niż pracownik.
      Krótko mówiąc płacisz i wymagasz, umowa o pracę wiąże obie strony w tej kwestii z taka sama mocą. Jak się pracownik opierd...- won, jak przyszedł wczorajszy- upomnienie i potrącenie premii, koleny wyskok - adieu, jak zepsuł robotę - potrącenie.
      Jest mnóstwo paragrafów które wiążą pracownika.
      Tylko że niektórzy pracodawcy nie korzystaja z tego bo:
      - z natury nie są zamordystami
      - nie lubią psuć atmosfery
      - nie są świadomi swoich praw
      - lub po prostu boja się zwolnić "pana Rysia" bo na nim cała firma się opiera lub pan Rysio wie o firmie takie rzeczy, że pracodawca drży przed wizją anonimów pisanycb przez pana Rysia do Sanepisy, PIPu, Skarbówki.

Komentarz

• ary
        Rider
        • 2011
        • 634

hmm...., a niektórzy na tym forum się dziwią, że nie mogą znaleźć do roboty ochotnika za 3kzł :szeroki_usmiech
        O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• adi747
          L&K
          • 2008
          • 1138

Zamieszczone przez piramida
          Zamieszczone przez kazik4x4
          Zamieszczone przez piotrek_os
          Zamieszczone przez adi747
          co można zrobić pracodawcy za nieterminowe wypłacanie wypłaty?? jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby wypłacił kase 10tego tak jak to jest w umowie :evil:
          mozesz się np zwolnić z Art 55 KP i ten pracodawca bedzie musiał wypłacic jeszcze za okres ew Twojego wypowiedzenia :diabelski_usmiech, a jaki to okres to juz zależy o Twojej umowy na jaki okres ją masz
          A potem szukać roboty kilka miechów
          Najciekawsze jest to że pracownik może wszystko a procodawca nic, np taki pracownik może jebnąć robotą z dnia na dzień i nikt i nic mu nie grozi za to, niech spróbuje wykonać taki manewr pracodawca :!:
          wszystko wszystkim ale jak cały miesiac zapierd...m jestem punktualnie na godzine i punktualnie wychodze wyrabiam godziny w czołówce to chyba należy mi sie wypłata w dzien wypłaty prawda?? bo jak bede chciał ją dostawać 15stego to poszukam kurwa umowy w której wypłata jest 15stego a skoro jest 10tego to wg mnie ma być :diabelski_usmiech
          jakbym nie przyszedł jeden dzien to telefony by sie urywały a jak kasa tydzien po to juz chuj :twisted: jeszcze goscie tu piszą ze za 3kzł nie ma kto robić ja bym chciał miec 3
          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
          była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
          2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
          JEST
          megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
          octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• ary
            Rider
            • 2011
            • 634

adi747, konkretnie tutaj żalił się forumowicz
            Te 3k, w zestawieniu z wyobrażeniem o dobrej pensji (>8k), brzmi trochę jak z innej planety
            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• adi747
              L&K
              • 2008
              • 1138

wiem że tam sie żalił ale zboczyło to z kursu
              JEST
              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez ary
                Te 3k, w zestawieniu z wyobrażeniem o dobrej pensji (>8k), brzmi trochę jak z innej planety
                A to już wyjaśniam:
                - jak masz komuś płacić 3k to jest to od cholery dużo
                - jak sam zarabiasz 8k to jest dosłownie na styk

Komentarz

• margaj1
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 100

Zamieszczone przez ary
                  hmm...., a niektórzy na tym forum się dziwią, że nie mogą znaleźć do roboty ochotnika za 3kzł :szeroki_usmiech
                  Trafna myśl .

Komentarz

• ary
                    Rider
                    • 2011
                    • 634

No tak to już jest, że grabie grabią tylko w jedną stronę
                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piramida
                      Zamieszczone przez kazik4x4
                      Zamieszczone przez piotrek_os
                      co można zrobić pracodawcy za nieterminowe wypłacanie wypłaty?? jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby wypłacił kase 10tego tak jak to jest w umowie :evil:
                      mozesz się np zwolnić z Art 55 KP i ten pracodawca bedzie musiał wypłacic jeszcze za okres ew Twojego wypowiedzenia :diabelski_usmiech, a jaki to okres to juz zależy o Twojej umowy na jaki okres ją masz
                      A potem szukać roboty kilka miechów
                      wszystko wszystkim ale jak cały miesiac zapierd...m jestem punktualnie na godzine i punktualnie wychodze wyrabiam godziny w czołówce to chyba należy mi sie wypłata w dzien wypłaty prawda?? bo jak bede chciał ją dostawać 15stego to poszukam kurwa umowy w której wypłata jest 15stego a skoro jest 10tego to wg mnie ma być :diabelski_usmiech
                      jakbym nie przyszedł jeden dzien to telefony by sie urywały a jak kasa tydzien po to juz chuj :twisted: jeszcze goscie tu piszą ze za 3kzł nie ma kto robić ja bym chciał miec 3
                      Napisze krótko, staram sie wypałcać w terminie kasę dla chłopaków, czasami mam poślizg 1-3dni ale zawsze daje wcześniej zaliczki nawet do 50% wypałaty.
                      Teraz czasy będą coraz gorsze, jak nie zwalaniania pracowników to cięcia wypłat w dodatku opoźnienia w szelakich płatnościach w tym wypłat więc nie ma się co napinać bo przez najbliższe lata będzie tylko gorzej, pracownik jak nie może zaakceptować tego że może się zdażyć opóźnienie w wypłacie to nich zmieni robotę na taka w której będzie mu lepiej i kasę będzie zawsze dostawał co do dnia.
                      Teraz to nawet w budżetówce sa opóźnienia w wypłatach a co dopiero w sektorze prywatnym :!:

Reasumując, obserwując rynek da sie zauważyć że płatności od kontrahentów wpływające w terminie to fikcja, w budownictwie w ogóle dostać kasę to już nie lada wyczyn więc nie ma co płakać tylko zaciskać zęby bo za chwile okazać sie może że firmy będa padać jak muchy, nikt i nic tego niestety nie zmieni.
                      Nie płaci większość firm w terminie, klienci indywidualni też zaczynają nie płacić w terminach, generalnie widać zapaść i brak pieniędzy na każdym kroku :!:
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

Co do terminów płatności w budowictwie: jak ja negocjuję z firmami i mówię, że zapłacimy im w 30 dni, to mi nie wierzą... :shock:
                        Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Agamek12
                          Co do terminów płatności w budowictwie: jak ja negocjuję z firmami i mówię, że zapłacimy im w 30 dni, to mi nie wierzą... :shock:
                          bo 30 dni w budownictwie jest prawie jak placąc gotówką :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

piramida, wiem, bo "standard" to jakieś 60 dni :shock:
                            Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

piramida, wiem, bo "standard" to jakieś 60 dni :shock:
                              termin zapłaty terminem a życie życiem :evil:

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

piramida, gorzej, że te 60 dni to czasem nie jest realny termin zapłaty, ale termin, w którym firma winna to zrobić, ale nie robi i przesuwa go o kilkanaście dni...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

piramida, gorzej, że te 60 dni to czasem nie jest realny termin zapłaty, ale termin, w którym firma winna to zrobić, ale nie robi i przesuwa go o kilkanaście dni...
                                  taaaaa, a skarbówka upomina się o nie zapłacony VAT już po 7 dniach, po kolejnych kilkunastu dniach pan puka do drzwi i wyciąga łape po swoje :!:

Komentarz

• ahmed799
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6871
                                    • Ford

Swoją przygodę z pracą rozpocząłem zaraz po zakończeniu technikum w 2001 r. Dwa lata pracy i powołanie do służby wojskowej. Tak już zostałem tylko zmieniłem jednostkę na inną w innym mieście. Od samego początku ta sama profesja tyko pieniądze większe i nie mam zamiaru tego zmieniać do emerytury czyli jeszcze min jakieś 20 lat :P

филип
                                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Ja po skończeniu technikum podjąłem pierwszą pracę u prywatnego przedsiębiorcy. Od razu po technikum poszedłem na studia. Po 2 latach zmiana pracy ( budżetówka ) w której pracuję do dziś czyli lekko ponad 5 lat. Obecnie jestem na etapie zmiany i być może uda się w tym roku jeszcze załapać. Jak tak to zostaje tam aż do emerytury
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Może nie o sobie, ale... Mój ojciec zaczął pracę zaraz po podstawówce i w jednym miejscu przepracował około 10 lat. Potem pracował w jednej firmie przez prawie 30 lat. A od około 10 lat pracuje w trzecim miejscu... Ech, całe zawodowe życie w tylko 3 miejscach...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• ahmed799
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6871
                                          • Ford

Agamek12, i tak powinno być jeżeli chcesz pracować w jednej firmie powinni dawać Nam takie możliwości. Mój ojciec przez tą samą bramę chodzi do pracy już 41 lat i powiem szczerze też bym chciał uzyskać taki wynik.

филип
                                          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Udesky
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1692
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                            8k? 12k? 20k? 40k?
                                            Biorąc pod uwagę, że średnia pensja w skali kraju to jakieś 3600brutto, mediana 2650brutto dla Wawy średnia 4600brutto, to to co jest wyżej to jakiś nieosiągalny kosmos dla większości ludzi w PL. Nawet przy dwóch zarabiających osobach.
                                            Zamieszczone przez ary
                                            niektórzy na tym forum się dziwią, że nie mogą znaleźć do roboty ochotnika za 3kzł
                                            A w czym to praca?
                                            3000 brutto czy nietto?
                                            W Polsce nie ma kryzysu.
                                            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• adi747
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1138

szkoda tylko że nie można powiedzieć że nie będzie pracowników jak będą opóżnienia bo znam takich co mogą za tysiac robić z miesiacem opóżnienia :evil: i pracodawca zawsze jest w dobrej sytuacji bo powie jak ci sie nie podoba to wypad co mnie strasznie wkurwia bo traktują ludzi jak szmaty i czują sie jak bogowie świata :evil: nie wszyscy ale spora wiekszość a takiemu co jebie cały miesiąc na wypłate pozostaje czekać aż jaśnie pan wypłaci pieniądze bo jak faktycznie nie ma to niech sobie też zaciśnie pasa a nie ludziom ujebać a samemu kurwa x6 jezdzić i zmieniac jak rękawiczki a nie pierdzielić ze kryzys ale obciąć trzeba wam robolom bo przeciez sobie z gara nie wyciągne
                                              JEST
                                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

Zamieszczone przez Udesky

Biorąc pod uwagę, że średnia pensja w skali kraju to jakieś 3600brutto, mediana 2650brutto dla Wawy średnia 4600brutto, to to co jest wyżej to jakiś nieosiągalny kosmos dla większości ludzi w PL
                                                ten kosmos mam na codzien wokol siebie.
                                                Buduje dom - szukam kolesia do pogrzebania w ziemi - rozgarniecie wokol domu, wyrownanie zasianie trawy (narzedzia i materialy moje) - zaden tam heroiczny wyczyn - po prostu 6-10 dni pracy dla bardziej lub mniej pracowitej persony - najtańsza oferta?

5000pln;

do skoszenia trawa (1000m2) - najtańszy osobnik wycenił na 130zl - ale bez wynoszenia trawy z działki - wkurzyłem się i kupilem za 200pln najtansza kosiarke w Liroju i w 2,5h bylo po sprawie - do tej pory skosilem nia juz 10 razy...

Hydraulik - miejscowy - podlaczenie iboxa w lazience + 3 zlaczki jego - wycena? 600zl - doslownie godzina roboty - bez dojazdu bo mieszka dwie ulice dalej.

kolo po studiach przychodzi na rozmowe o prace - doswiadczenie - zero, jezyki - angielski jako tako, polski - tak jak angielski - Żądania finansowe? 12tys...

czasami sie zastanawiam czy ta średnia to nie jest naciągana ale w dół - albo dla niektórych to u nas jest Norwegia...
                                                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Udesky
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1692
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

kolo po studiach przychodzi na rozmowe o prace - doswiadczenie - zero, jezyki - angielski jako tako, polski - tak jak angielski - Żądania finansowe? 12tys...
                                                  Się chłopka ceni. W jakiej to branży tyle się wola na dzień dobry. Może się przekwalifikuję.
                                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Walt
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1065
                                                    • Seat

jezyki - angielski jako tako, polski - tak jak angielski
                                                    dobre :lol:
                                                    SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

Pracuję...