Zamieszczone przez loyd
VIATOLL czyli uwaga niezorientowani;)
Zwiń
X
-
VIATOLL czyli uwaga niezorientowani;)
Tagi: Brak
-
-
VIATOLL czyli uwaga niezorientowani
Dwa tygodnie temu mój kolega postanowił przytargać z okolic Jastrzębiej Góry przyczepę która stała tam od maja.
Odpalił navarę (2700 dmc) i pojechał. Generalnie stwierdził że jak pojedzie nocą z CB na dachu i ITD nie zatrzymają go to mu się uda.
I przyszło mu niedawno wezwanie z ITD do wskazania kierującego navarą oraz przyczepą których sumaryczna DMC wyniosła 3650kg.
Minimum 3000koła dostanie niestety.
O ile policja przy kontroli drogowej przymykała oko na takie kombinacje pojazdów i można było nawet na B jechać z przyczepą o DMC ponad 750kg i całkowitej zespołu pojazdów >3500 to tu ITD już tak pobłażliwa nie jest. Wniosek automatycznie się sam generuje i tyle.
Biurokratyczna machina ruszyła.4x4
-
-
Nie przejechał sobie, przeleciał nocą E7.
System działa tak, że na bramkach skanuje nr rej pojazdów, łączy się z CEPIK i pobiera informację o ich DMC. Jeśli ich suma jest większa niż 3500 - kapota.
Nic nie trzeba ważyć.
Na wagi przejazdowe i u nas przyjdzie czas. W Germanii to niemal codzienność.4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Nie przejechał sobie przez jakąś wage automatyczną?Zamieszczone przez 4x4BKFGeneralnie stwierdził że jak pojedzie nocą z CB na dachu i ITD nie zatrzymają go to mu się uda.Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sesikPo co na wagę skoro doskonale wiedział, że nie może prowadzić takiego zestawu :szeroki_usmiech
System działa tak, że na bramkach skanuje nr rej pojazdów, łączy się z CEPIK i pobiera informację o ich DMC. Jeśli ich suma jest większa niż 3500 - kapota.
Na wagi przejazdowe i u nas przyjdzie czas. W Germanii to niemal codzienność.
Komentarz
-
-
tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC np 2000 mniejsze niż mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę 1500 kg gdzie auto ma lżejsze.
Niestety w innych krajach podobno nie ma takiego problemu byle przyczepa nie była cięższa niż auto. Moze ktoś z was wie jak to jest przy okazji.
Co do opłat zgodzę się mam ponad 3.5 tony płace ale bez przesady z tą wielkością przyczepy.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC mniejsze niz mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFdaneczek76 napisał/a:
tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC mniejsze niz mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę
Daneczek, żeby ciągnąc przyczepę o masie większej niż 750kg trzeba mieć prawo jazdy kategorii E nawet jeśli Łączna DMC pojazdów nie przekracza 3500kg.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Z aktualnego Kodeksu drogowego:
Art. 88.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1. kategorii A - motocyklem;
2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3. kategorii B:
a. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
Nic tu się nie mówi o 750kgO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryNic tu się nie mówi o 750kg
mówi się o;
a)do pojazdów samochodowych kategorii B, wymienionych w załącznikach 6
i 7 do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa;
a wg tej konwencji taka przyczepa to:
"s)określenie "przyczepa lekka" oznacza każdą przyczepę, której
największy dopuszczalny ciężar nie przekracza 750 kg (1650 funtów)"
więc stoję na stanowisku, iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg
To jest wersja KGP i jej bym się trzymał...
PRoD jeszcze w paru miejscach jest z tą konwencją niezgodne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78więc stoję na stanowisku iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg
3. Prawo jazdy:
1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
Więc jest tak jak mówisz, z lekką zespół pojazdów do 4250kg, ale jak już lekka nie jest to na kat. B zespół pojazdów do 3500kgO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryWięc jest tak jak mówisz, z lekką zespół pojazdów do 4250kg, ale jak już lekka nie jest to na kat. B zespół pojazdów do 3500kg
Z tym że trzeba pamiętać o tym że DMC zespołu>3500 kg, to wtedy Viatoll
Chyba że jedziesz drogami które nie są tym objęte.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez aryNic tu się nie mówi o 750kg
mówi się o;
a)do pojazdów samochodowych kategorii B, wymienionych w załącznikach 6
i 7 do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa;
a wg tej konwencji taka przyczepa to:
"s)określenie "przyczepa lekka" oznacza każdą przyczepę, której
największy dopuszczalny ciężar nie przekracza 750 kg (1650 funtów)"
więc stoję na stanowisku, iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg
To jest wersja KGP i jej bym się trzymał...
PRoD jeszcze w paru miejscach jest z tą konwencją niezgodne
Te 750kg miałem i mam nadal w głowie. Nie wiem skąd, ale mam zakodowane że 750kg to była wartość graniczna masy przyczepy z którą można jeździć bez okładek "E".
Od kiedy mam ABCE to nie za bardzo się orientuję na temat zmian w przepisach. Bardziej mnie interesują zmiany w przepisach TIR.4x4
Komentarz
-
-
westwi78, nie czegoś tu nie rozumiem jak ostatni pan policmajster mnie kontrolował moje auto DMC 2510 + przyczepa DMC 920 z hamulcem najazdowym i nie było najmniejszego problemu jeszcze sam się śmiał że mam 70kg zapasu.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFZamieszczone przez shok4x4BKF, .Jak wskaże kierującego to przyjdzie na niego mandat.Bo znając życie nie miał urządzenia które pobiera opłatę. A za brak opłaty płaci kierowca 8) Przepis ten wprowadzono właśnie dlatego ,żeby było kogo karać jak nie posiada się firmy :roll:
Komentarz
-
Komentarz