VIATOLL czyli uwaga niezorientowani;)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axidus821
    Drive
    • 2012
    • 58

VIATOLL czyli uwaga niezorientowani;)

Zamieszczone przez loyd
    Co się stało z Twoim rozrządem ???
    Konkretnie - w okolicy 1. listopada po kilku dniach postoju 2x zadudnił podczas rozruchu. Potem był względny spokój, ale przy ujemnych temperaturach zacząłem słyszeć na 99% łańcuch (metaliczny, delikatny pogłos kilkanaście sekund po odpaleniu), wczoraj przy 6 stopniach zadudniło, a potem szeleścił łańcuch nie fatygowałem się do aso, ale już nastawiłem się psychicznie na odpłatną ingerencję w warsztacie. Tylko tyle i aż tyle.
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

VIATOLL czyli uwaga niezorientowani

Dwa tygodnie temu mój kolega postanowił przytargać z okolic Jastrzębiej Góry przyczepę która stała tam od maja.
    Odpalił navarę (2700 dmc) i pojechał. Generalnie stwierdził że jak pojedzie nocą z CB na dachu i ITD nie zatrzymają go to mu się uda.

I przyszło mu niedawno wezwanie z ITD do wskazania kierującego navarą oraz przyczepą których sumaryczna DMC wyniosła 3650kg.

Minimum 3000koła dostanie niestety.

O ile policja przy kontroli drogowej przymykała oko na takie kombinacje pojazdów i można było nawet na B jechać z przyczepą o DMC ponad 750kg i całkowitej zespołu pojazdów >3500 to tu ITD już tak pobłażliwa nie jest. Wniosek automatycznie się sam generuje i tyle.

Biurokratyczna machina ruszyła.
    4x4

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

No bo teraz jak masz pojazd, który w sumie waży więcej niż 3,5 (np własnie z przyczepą) to trza mieć to ustrojstwo...

Nie przejechał sobie przez jakąś wage automatyczną?

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

Nie przejechał sobie, przeleciał nocą E7.

System działa tak, że na bramkach skanuje nr rej pojazdów, łączy się z CEPIK i pobiera informację o ich DMC. Jeśli ich suma jest większa niż 3500 - kapota.
        Nic nie trzeba ważyć.

Na wagi przejazdowe i u nas przyjdzie czas. W Germanii to niemal codzienność.
        4x4

Komentarz

• sesik
          RS
          • 2006
          • 2165

Zamieszczone przez westwi78
          Nie przejechał sobie przez jakąś wage automatyczną?
          Zamieszczone przez 4x4BKF
          Generalnie stwierdził że jak pojedzie nocą z CB na dachu i ITD nie zatrzymają go to mu się uda.
          Po co na wagę skoro doskonale wiedział, że nie może prowadzić takiego zestawu :szeroki_usmiech
          Best ET = 13.666
          Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
          PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
          http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez sesik
            Po co na wagę skoro doskonale wiedział, że nie może prowadzić takiego zestawu :szeroki_usmiech
            ale ITD nie chodzi o działę za brak kategorii, tylko o kase z Viatoll

System działa tak, że na bramkach skanuje nr rej pojazdów, łączy się z CEPIK i pobiera informację o ich DMC. Jeśli ich suma jest większa niż 3500 - kapota.
            a to nie wiedziałem... faktycznie :jak działa Viatoll

Na wagi przejazdowe i u nas przyjdzie czas. W Germanii to niemal codzienność.
            Wrocław już takie chyba ma z każdej strony.

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC np 2000 mniejsze niż mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę 1500 kg gdzie auto ma lżejsze.
              Niestety w innych krajach podobno nie ma takiego problemu byle przyczepa nie była cięższa niż auto. Moze ktoś z was wie jak to jest przy okazji.
              Co do opłat zgodzę się mam ponad 3.5 tony płace ale bez przesady z tą wielkością przyczepy.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

Zamieszczone przez daneczek76
                tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC mniejsze niz mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę
                Daneczek, żeby ciągnąc przyczepę o masie większej niż 750kg trzeba mieć prawo jazdy kategorii E nawet jeśli Łączna DMC pojazdów nie przekracza 3500kg.
                4x4

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

daneczek76 napisał/a:
                  tez mam ten problem umnie DMC 2510 a więc przyczepa nie większa niz 990 kg masakra te przepisy i pomyśleć że gości głupim autem osobowym które będzie miało DMC mniejsze niz mój może na Kat. B ciągnąc większa przyczepę

Daneczek, żeby ciągnąc przyczepę o masie większej niż 750kg trzeba mieć prawo jazdy kategorii E nawet jeśli Łączna DMC pojazdów nie przekracza 3500kg.
                  a jesteś tego pewien bo ja rozmawiałem z panem Policjantem władzą i powiedział co innego.

Komentarz

• ary
                    Rider
                    • 2011
                    • 634

Z aktualnego Kodeksu drogowego:

Art. 88.
                    1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
                    2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
                    1. kategorii A - motocyklem;
                    2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
                    3. kategorii B:
                    a. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
                    b. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
                    c. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

Nic tu się nie mówi o 750kg
                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

ary, dokładnie THX

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Zamieszczone przez ary
                        ale już w Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym (która w Polsce obowiązuje)

mówi się o;

a)do pojazdów samochodowych kategorii B, wymienionych w załącznikach 6
                        i 7 do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa;

a wg tej konwencji taka przyczepa to:

"s)określenie "przyczepa lekka" oznacza każdą przyczepę, której
                        największy dopuszczalny ciężar nie przekracza 750 kg (1650 funtów)"

więc stoję na stanowisku, iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg

To jest wersja KGP i jej bym się trzymał...

PRoD jeszcze w paru miejscach jest z tą konwencją niezgodne

Komentarz

• ary
                          Rider
                          • 2011
                          • 634

więc stoję na stanowisku iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg
                          Czytając dalej Kodeks drogowy mamy:

3. Prawo jazdy:
                          1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;

2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;

3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
                          4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Więc jest tak jak mówisz, z lekką zespół pojazdów do 4250kg, ale jak już lekka nie jest to na kat. B zespół pojazdów do 3500kg
                          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Zamieszczone przez ary
                            Więc jest tak jak mówisz, z lekką zespół pojazdów do 4250kg, ale jak już lekka nie jest to na kat. B zespół pojazdów do 3500kg
                            oczywiście, musi być spełniony warunek "lekka".

Z tym że trzeba pamiętać o tym że DMC zespołu>3500 kg, to wtedy Viatoll
                            Chyba że jedziesz drogami które nie są tym objęte.

Komentarz

• 4x4BKF
                              L&K
                              • 2010
                              • 1279

Zamieszczone przez ary
                              ale już w Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym (która w Polsce obowiązuje)

mówi się o;

a)do pojazdów samochodowych kategorii B, wymienionych w załącznikach 6
                              i 7 do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa;

a wg tej konwencji taka przyczepa to:

"s)określenie "przyczepa lekka" oznacza każdą przyczepę, której
                              największy dopuszczalny ciężar nie przekracza 750 kg (1650 funtów)"

więc stoję na stanowisku, iż w Polsce na kategorii B możesz ciągnąć przyczepę lekką do łącznej sumy mas 4250 kg czyli 3500 (pojazd) + 750 kg przyczepa = 4250 kg

To jest wersja KGP i jej bym się trzymał...

PRoD jeszcze w paru miejscach jest z tą konwencją niezgodne

Te 750kg miałem i mam nadal w głowie. Nie wiem skąd, ale mam zakodowane że 750kg to była wartość graniczna masy przyczepy z którą można jeździć bez okładek "E".

Od kiedy mam ABCE to nie za bardzo się orientuję na temat zmian w przepisach. Bardziej mnie interesują zmiany w przepisach TIR.
                              4x4

Komentarz

• ary
                                Rider
                                • 2011
                                • 634

Nie wiem skąd, ale mam zakodowane że 750kg to była wartość graniczna masy przyczepy z którą można jeździć bez okładek "E"
                                Kodeks się co jakiś czas zmienia, widocznie kiedyś tak było :wink:
                                O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Zamieszczone przez ary
                                  Kodeks się co jakiś czas zmienia, widocznie kiedyś tak było :wink:
                                  Być może tak, AB robiłem w 1993 roku, a CE w 1995 i długo, długo nic.
                                  4x4

Komentarz

• ary
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 634

Tutaj można poczytać jak to będzie wyglądało od 11.02.2012
                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

no czyli jak rozumiem od 11.02.2012 roku mogę śmigać do DMC 4250 kg ymbardziej że wdowodzie mam że max przyczepa 2000 kg. Tylko wtedy VIAtool mnie kasuje

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Zamieszczone przez daneczek76
                                        no czyli jak rozumiem od 11.02.2012 roku mogę śmigać do DMC 4250 kg ymbardziej że wdowodzie mam że max przyczepa 2000 kg.
                                        teraz możesz już śmigać, byle przyczepa nie było cięższa niż 750kg.

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

westwi78, nie czegoś tu nie rozumiem jak ostatni pan policmajster mnie kontrolował moje auto DMC 2510 + przyczepa DMC 920 z hamulcem najazdowym i nie było najmniejszego problemu jeszcze sam się śmiał że mam 70kg zapasu.

Komentarz

• ary
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 634

Polecam też lekturę: Dz.U. 2011 nr 30 poz. 151

P.S. Trochę się OT zrobił
                                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• shok
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2070
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

4x4BKF, .Jak wskaże kierującego to przyjdzie na niego mandat.Bo znając życie nie miał urządzenia które pobiera opłatę. A za brak opłaty płaci kierowca 8) Przepis ten wprowadzono właśnie dlatego ,żeby było kogo karać jak nie posiada się firmy :roll:

Komentarz

• 4x4BKF
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1279

Zamieszczone przez shok
                                                4x4BKF, .Jak wskaże kierującego to przyjdzie na niego mandat.Bo znając życie nie miał urządzenia które pobiera opłatę. A za brak opłaty płaci kierowca 8) Przepis ten wprowadzono właśnie dlatego ,żeby było kogo karać jak nie posiada się firmy :roll:
                                                Serio?
                                                4x4

Komentarz

• shok
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2070
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez shok
                                                  Serio?
                                                  Nie wiem czy chcesz się pode śmiać czy nie :P . Ale jeśli nie to mówię Ci serio. Zadzwoń do ITD (na numer dyżurny) to Ci potwierdzą ,że tak jest.

Komentarz

Pracuję...