touareg - opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

touareg - opinie

to 2.0 pali do 18 w mieście?...to naprawdę sporo. Chrysler Voyager 3,3 v6 automat, normalnie jeżdząc pali tyle samo LPG. Szybko na szczęście nie chce się tym nawet jeździć po mieście, bo automat i zawiecha nie są skore do tego :P
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

touareg - opinie

witam , pytałem o to w innym temacie ale nikt nie odpowiedział , może umknęło Wam...
    czy ma ktoś może jakieś wiarygodne informacje na temat touraega 3,0tdi na zawieszeniu pneumatycznym ? chodzi mi o jakieś przebiegi do poważniejszych napraw , co sie w nich psuje , czego się można spodziewać .. interesują mi bardziej o opinie o autach salonowych z pewnymi przebiegami . może ktoś ma jakiegoś znajomego speca w aso vw z który mógłby
    ze mną porozmawiać jeżeli by znalazł wolna chwilę i miał ochotę..
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• keraj998
      Rider
      • 2008
      • 359
      • Volkswagen

już bardziej rzetelnych nie znajdziesz
      "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

keraj998, dzięki . ale nie znam angielskiego tak biegle żebym mógł to swobodnie ogarnąć. w zasadzie angielski znam mało biegle :szeroki_usmiech . ale poćwiczę.
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

leszekmw, wujek google pomoże

Komentarz

• zepter00
            RS
            • 2008
            • 2304

W obecnym "Auto Świecie" jest duży artykuł o używanych Tuaregach. Może jeszcze zdążysz kupić.
            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

zepter00, ooo.. dziękuję.
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Reasumując z tego artykułu:

Najbardziej polecane silniki to 2.5 TDI oraz 3.0 TDI.(ew. podstawowy benziner V6). Nie warto inwestować w V10 bo cholernie drogi, awaryjny (koła napędu rozrządu, turbawa) baaardzo dużo pali, a przy przeglądzie potrzeba 14 litrów oleju.

W 3.0TDI trzeba uważać na klapy gaszące, bo naprawa jest dosyć droga.

Komentarz

• Sev
                  L&K
                  • 2007
                  • 1295

Ojciec ma 2.5tdi z 2004r, pierdylion km zrobione i już chciał sprzedawać, coś nowego brać ale szkoda mu się dobrego auta pozbywać

Chwali. Raz coś ze skrzynią (tiptronic) się zdarzyło, nie pamiętam co ale coś ze sterowaniem i kilka grubszych plnów to kosztowało ale poza tym to co eksploatacyjne tylko.

Pneumatyczne zawieszenie bez awarii już 7 lat, od nowości.
                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Bo ten 2.5TDI to jest PDek R5 z tego co pamietam. A nie wredna V6-ka
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Sev
                      L&K
                      • 2007
                      • 1295

Tak, takie 1/2 V10tdi
                      6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                      Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• 4x4BKF
                        L&K
                        • 2010
                        • 1279

Touareg - w teorii fajny wóz a w praktyce kosztowna lanadara.
                        Z mojego doświadczenia - przy małych silnikach 2.5 i 3.0 d dynamika na poziomie średniego kompakta, o wyprzedzaniu przy prędkosci 120-130-km/h można zapomnieć bo zanim kredens się rozbuja mijają lata. A i tak 150km/h to górna granica zdrowych osiągów tych silników.
                        Spalanie - miasto 12-14l/100km, trasa 10-11km.
                        Zawieszenie - dobre, jedno najlepszych jakie w SUVach można spotkać (duuuża regulacja wysokości), dobre w teren ale kto po terenie tym jeździ. W razie awarii komplet miechów nowych 10-11kpln, używki 1800/szt czyli niewiele taniej. Jak zwariuje komp od sterowania nimi (powiązany z kompem sterującym skrzynią - regulacja wysokości/twardości zawiasu w zależności od prędkości) - tragedia i kolejny wydatek na poziomie 3-4 koła+ robota.
                        W mieście przydatny jedynie w zimie, kiedy nie ma problemu z zaparkowaniem w śniegu, tam gdzie inni nie wjadą/wyjadą. Latem szukanie miejsca odpowiedniej szerokosci do zaparkowania może się znudzić.
                        Komplet klocków na przód - ok. 800pln, opony w cenach małego samochodu miejskiego

Na rynku sporo wozów po 3-4 właścicielach. Nie koniecznie może to oznaczać że wóz był bity, trefny czy felerny. Po prostu niektórych przerosły koszty eksploatacji.
                        O ile wspomniane diesle nie przyprawiają o ból głowy w serwisie to w V10 rozrzad z robotą kosztuje około 8000pln - tam prawdopodobnie (nie jestem pewien) trzeba rozpinać skrzynie i silnik.

Jeśli chce ktoś mieć Touarega drugi lub trzeci samochód to polecam, ale jazda na co dzień to męczarnia i drenaż kieszeni.
                        4x4

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez 4x4BKF
                          w V10 rozrzad z robotą kosztuje około 8000pln
                          ale z tego co czytałem w Audi 3.0TDI jest rozrząd na łańcuchu który trzeba jednak wymienić i cena nie jest wiele niższa o tej podanej przez Ciebie.
                          Ogólnie wszystkie duże diesle są drogie w utrzymaniu...

Komentarz

• 4x4BKF
                            L&K
                            • 2010
                            • 1279

Duży wóz - duże koszty Ja już się wyleczyłem z kupowania samochodów dużych, nowych w salonie i okazyjnie tanich.
                            Duże - drogie w utrzymaniu
                            Salonowe - utrata wartości w tempie geometrycznym
                            Okazyjnie tanie - po czasie wychodzą muki.

Ale jak kogoś stać i chce się pokazać na święta u rodziny to polecam Touarega, chociaż dla mnie to jeden z bardziej wieśniackich wozów bez jakiegokolwiek charakteru - coś jak podróba A8 czyli VW Phateon.

Jeśli miałbym teraz kupować SUVa to kupiłbym ML-a W164.
                            4x4

Komentarz

• BADYL
                              RS
                              • 2011
                              • 2396
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

4x4BKF, Touareg ale podróba czego?
                              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• 4x4BKF
                                L&K
                                • 2010
                                • 1279

Zamieszczone przez BADYL
                                4x4BKF, Touareg ale podróba czego?
                                Q7 Mimo że to Touareg był pierwszy to został wypuszczony jako techniczny balon próbny przed wdrożeniem Q7 do produkcji.
                                A o podróbie pisałem A8 vs Phateon.
                                4x4

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Phateon.
                                  zastanawia mnie jedynie co skłoniło VW by tym autem wciskać się do klasy wyższej. Auto ani wyglądem ani nazwą nie kojarzy się z luksusem... Dla mnie to przerośnięty Passat i nic więcej.
                                  Touareg-a zastąpił bym raczej X5

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2396
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Touareg był pierwszy to został wypuszczony jako techniczny balon próbny przed wdrożeniem Q7
                                    jeżeli Jeżeli Touareg był jak to określiłeś balonem próbnym przed wdrożeniem Q7 to musiałbyś również dopisać , że był również balonem próbnym przed wdrożeniem porche cayenne ponieważ wszystkie te auta posiadają wspólną płytę ahaaa no ale i tak się nie zgadzam z Twoją oceną VW Touarega :wink:
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

Zamieszczone przez shok
                                      zastanawia mnie jedynie co skłoniło VW by tym autem wciskać się do klasy wyższej
                                      Nie co a kto. Pomysłodawcą oraz "wdrożeniowcem" tego modelu był Wendelin Wiedeking charyzmatyczny prezes VW.

Komentarz

• 4x4BKF
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1279

Zamieszczone przez BADYL
                                        Touareg był pierwszy to został wypuszczony jako techniczny balon próbny przed wdrożeniem Q7
                                        jeżeli Jeżeli Touareg był jak to określiłeś balonem próbnym przed wdrożeniem Q7 to musiałbyś również dopisać , że był również balonem próbnym przed wdrożeniem porche cayenne ponieważ wszystkie te auta posiadają wspólną płytę ahaaa no ale i tak się nie zgadzam z Twoją oceną VW Touarega :wink:
                                        Ocenę Touarega możesz mieć oczywiście inną i jeśli uważasz że jest to godny polecenia każdemu, wspaniały samochód to oczywiście nie będę się sprzeciwiał bo to jest twoje zdanie. Szanuję je całkowicie.
                                        A co do Cayenna to napisze - płyta ta sama, ale związek między nimi jest tak jak mniej więcej moją O1 4x4 a Audi S3 quattro. O ile Touareg i Q7 chodzą w jednej klasie lansu i mocy to Porsche raczej jest już awangardą ze swoją stylistyką, charakterem i mocą modeli S i Turbo S.
                                        Płyta ta sama, ale mechanika Porsche jest inna niż Audi/VW aczkolwiek sporo elementów jest zbieżnych.
                                        4x4

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

przy małych silnikach 2.5 i 3.0 d dynamika na poziomie średniego kompakta
                                          hmm..a to mnie zaskoczyłeś , co prawda objechałęm kiedyś klienta w touregu 3.0 224KM chyba tam ma /2007r/ , ale mówił że się zagapił trochę.
                                          te nowe mają 500Nm , wiem że sporo ważą ale 240 KM robi swoje chyba.. :?
                                          jeździłeś touregami czy czymś podobnym ?

ale jazda na co dzień to męczarnia i drenaż kieszeni.
                                          oczywiście rozumiem że ta męczarnia dotyczy tylko parkowania ?
                                          to mnie nie dotyczy całe szczęście. bo jeżeli chodzi o komfort jady to chyba nie masz nic do zarzucenia ?
                                          drenaż kieszeni - fakt , trochę więcej pali od normalnych aut - te które znam jeżdżone po trasie i małym miasteczku praktycznie bez świateł palą tak samo - ok 11l /tak jak pisałeś/.
                                          dla porównania a5 z tym samym silnikiem 8.5 w manualu.

Ale jak kogoś stać i chce się pokazać na święta u rodziny to polecam Touarega, chociaż dla mnie to jeden z bardziej wieśniackich wozów bez jakiegokolwiek charakteru - coś jak podróba A8 czyli VW Phateon.

Jeśli miałbym teraz kupować SUVa to kupiłbym ML-a W164.
                                          no mi się on po prostu podoba i od jakiegoś czasu mam na niego ochotę , . za parę miesięcy bede mógł takiego kupić z pierwszej salonowej ręki , w dodatku od baaardzo spokojnego właściciela . auto znam od nowości , przebieg jaki będzie miało to około 140tyś , 2008r ,wersja wypasiona . nie wiem tylko jeszcze jak nim się jeździ na trasie , czy na pewno mi bedzie pasował , no i kwestia najważniejsza - czy na pewno mnie na niego stać , chodzi o utrzymanie.
                                          nie chcę Cie wkurzać i piszę tylko to co mi się wydaje , ale dla mnie to ML sa jakieś takie prostackie , choć ten najnowszy jest ok , też za rok klient bedzie sprzedawał salonowego.

a tak dla ludzi z lublina lub bliskich okolic - ford mondeo jest do sprzedania . salonowy . 2004 rok w benzynie , stan jak nowy . 50 tyś km , od mojego dobrego znajomego , samotnego pana . auto zawsze wypicowne prawie jak Biga . jakby ktoś chętny to udzielę info na pw.
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Marcin STECZKO
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 292

leszekmw, Pogadaj z kolegą Cobra 83 przesiadł się z RSki jakieś pół roku temu będziesz miał informacje od użytkownika
                                            BYŁ SREBRNY "AGRESOR"
                                            Była BIAŁE COMBI AZJ 4X4
                                            Była CZARNA COMBI ATD 4X4

MK IV

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Wracając do touarega V10, ostatnio ze świateł tak do 140, dostał baty aż się kierownikowi nie smacznie zrobiło na następnych światłach :wink:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• 4x4BKF
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1279

leszekmw, Miałem Touarega 3.0. komfort jazdy na 5 ale jakoś do mnie ten wóz nie trafił. Teraz jeździ niem mój ojciec. Teraz kupiłem LR Disco 3 - też dupy nie urywa, ale jakoś wolę ten wóz od VW, mimo że to też terenówka-bulwarówka. Ale moje potrzeby zapokaja w 100%.

[ Dodano: Sob 19 Lis, 11 21:52 ]
                                                piramida, A V10 było pod maską czy na klapie??
                                                4x4

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

4x4BKF, na klapie ale z tego co wyczytałem to ma to 313 koni i 7.4 do setki :roll:
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...