Jeżeli przebieg migawki jest autentyczny to 50d za 2000zł. To jednak inna-lepsza klasa sprzętu. Miałem, więc wiem co mówię :P
Lustrzanka - dla amatora...
Zwiń
X
-
Szukaj używki i do tego Canona. Klasa aparatów naprawdę dobra. Sam używam Canona EOS 400D i jestem bardzo zadowolony do tego mam 3 obiektywy 18-55, 35-105 i 75-300. Aparat wykorzystuję można powiedzieć półprofesjonalnie robiąc fotki na różne fora lotnicze.
Tak więc zamiast kupić jakiegoś nowego za 1500 zł z KITowym obiektywem, szukać lepiej ok 1000 PLN coś już z obiektywem jakimś większym co dostarczy dużo frajdy z klikania fotek.
[ Dodano: Wto 27 Gru, 11 17:06 ]
natash, jest jakiś program opanda czy jakoś tak teraz nie pamiętam dokładnie i pokazuje kolejność fotki (warunek to nie można wcześniej zdjęcia obrabiać w jakimś programie).
Komentarz
-
-
To co byście polecili do 2000 zł, myślę nad używką, bo przez ostatnie 5 lat puknąłem ok. 20 000 zdjęć, a ten nowy pewnie zrobi podobną ilość, a sprzęt się tak zmienia, że za 5 lat pewnie będę myślał nad kupieniem kolejnego, bo z mojej małpki Cannona wycisnąłem już max maxów w ostatnim czasie, a od dłuższego czasu zastanawiam się nad lustrzanką, bo widzę różnicę w jakość zdjęć coraz bardziej
Komentarz
-
-
I z zakupu C50D nici, gdyż ten za 2k PLN został sprzedany, bo ktoś gościowi zaoferował 2,5k.
Są jeszcze dwa egzemplaże o przebiegach zbliżonych, ale jeden jest do wzięcia za 2,4k PLN a drugi za 2,6k PLN :evil:
pstrykacz, można jakoś "podrasować" przebieg aparatu?Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Panowie,podlacze sie pod temat ;-)
Synek mi sie urodzil i chce kupic na gwalt jakis dobry aparacik do 2000zl.
W gre wchodzi tylko sprzet nowy-na fakture.
Kumpel mi poleca:
lub
Co sadzicie?
Jestem totalnym amatorem,ktory dopiero chce sie pobawic lustrzanka i uwieczniac kolejne dni zycia swojego dziecka :-)
Komentarz
-
-
kilka informacji na Twoje zapytania http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9565
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
panowie, bez dobrego szkła można się zrazić do lustrzanek najlepiej kupić samo body i obiektyw np tamrona 17-50 ze stałym światłem 2,8 -> http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/91484 lub sigmę 17-70 ze światłem 2,8-4 -> http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84131
te obiektywy można kupić nie spiesząc się za 600-700zł a body dopasujcie do pozostałej kwoty którą chcecie przeznaczyć na zestaw niektórzy twierdzą, że aparat i obiektyw pół na pół wpływają na zdęcie. Według mnie szkło to 75-80% roboty
Bawiłem się Nikonami D40, D90, D5000, canonem 50D, 550D którego teraz mam i wszystko jeden grzyb, różnica była dopiero przy canonie 5d mkII, ale to już jest trochę droższy sprzęt
fajna sprawa to też stało ogniskowe obiektywy 50mm F1,8
polecam tę stronkę, pixel-peeper.com można sobie porównywać zdjęcia zrobione różnymi aparatami z konkretnymi obiektywamiSprzedam zawieszenie z pakietu na bezdroża click ---> LINK
Komentarz
-
-
Stalka niby fajna, ale 50 to juz ciut waska, a 35 to takie prawie w sam raz (zoomowanie przy pomocy nozek i raczek). Ale mimo wszystko mysle nad taka stalka, albo ten 17-50(70) ze swiatlem 2.8.
Wiadomo, ze pelna klatka w 5d to inna bajka. Dotykalem taka zabawke wlasnie z takim dosc jasnym obiektywem 2.8 i calkiem fajne zdjecia wychodzily IMO.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Deopstrykacz, można jakoś "podrasować" przebieg aparatu?
Zamieszczone przez natashA można jakoś sprawdzić "przebieg"?Marek
Komentarz
-
-
Lashlo, jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z lustrzanką to nie wiem czy jest sens kupować nowy. Pobawisz sie rok i stwierdzisz, że to dla Ciebie za mało wydajny aparat i będziesz oczekiwał czegoś więcej. Jeżeli chodzi Tobie o nowy aparat to za ponad troszkę 2 tysie polecam Canona 500D.
Z tych ofert co podałeś to myślę że Canon 1100 będzie dobrym sprzętem do rozpoczęcia zabawy w fotografowanie.
Komentarz
-
-
pstrykacz, myślałem, że są magicy, którzy z przebiegu 50k robią 10k
Coś mi nie jest dane kupić "nowe" lustro, bo właśnie uciekła mi sprzed nosa C 60D za 2,5k PLN
Ale może jutro uda mi się nabyć C 50D z przebiegiem 5000 zdjęć za 2,2k PLN
A tu jeszcze jedna ciekawa aukcja >>>Klik<<<Pozdrawiam,
Grzesiek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pstrykaczJa się jeszcze z tym nie spotkałem, ja swojego sprzedawałem z przebiegiem 20tys. klatek po dwóch latach eksploatacji, a sporo fotek robię. To chyba taki realny przebieg na dwuletni aparat. Nie ma się co bać takich przebiegów migawki.
Komentarz
-
-
pankrzys, ja bym powiedział, że to przede wszystkim fotografujący wpływa na zdjęcie
Ja jestem Canonowiec więc polecam na początek eosy 350/400/450d (różnią się pixelami i liveview).
Ale juz na początku zakupić obiektyw ze stabilizacją; sigma w stosunku cena/jakość jest ok.
W soniaczach podoba mi się to że stabi mamy już w korpusie co przy robieniu zdjęć z ręki bardzo pomaga.
pstrykacz,
Z tego co pamiętam to uzytkownicy między innymi 350d niestety nie mogą odczytać przebiegu
Komentarz
-
-
Ja swojego Nikona D3000 z 18-105mm obiektywem mam prawie dwa lata - sprawdziłem przebieg. ok 5800 zdjęć...także śmiesznie.
miałem się nawet reklamować w tym wątku żeby go sprzedać, z racji rzadkiego użytku, ale rozmyśliłem się sprawiając sobie nawet pod choinkę torbę na lustrzankę, co by się nie kurzyłByła Octavia II Tour kombi (sprzedana)
Komentarz
-
-
A czy ktoś z kolegów używał Nikona D90?
Porównywałem jak się ma 50D do D90 zarówno pod względem parametrów jak i ceny. Okazuje sie, że nowego Nikona z obiektywem 18-105 można mieć za 3300PLN, czyli tyle ile musiałbym dać za używane body 50D + nowy tamron 17-50.Pozdrawiam,
Grzesiek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DeoA czy ktoś z kolegów używał Nikona D90?
Porównywałem jak się ma 50D do D90 zarówno pod względem parametrów jak i ceny. Okazuje sie, że nowego Nikona z obiektywem 18-105 można mieć za 3300PLN, czyli tyle ile musiałbym dać za używane body 50D + nowy tamron 17-50.
D90 ciężko coś zarzucić, a 18-105 to
Zalety:
rewelacyjna wręcz jakość obrazu w centrum kadru,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
rozsądnie korygowana koma,
bardzo mały astygmatyzm,
celny, cichy i dość sprawny autofokus,
skuteczna stabilizacja obrazu,
dobre wyposażenie jak na tą cenę,
świetny stosunek jakości do ceny.
Wady:
dużo plastiku w obudowie i bagnecie,
duża dystorsja,
wyraźne winietowanie w całym zakresie ogniskowych,
kapryśna praca pod ostre światłoJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
D90 to nie jest zły aparat, choć teraz to już schodzi z oferty. 18-105 sprzedawany w kicie jest taki sobie. Plastik fantastik, góruje nad 18-55 większym zakresem ogniskowych. Na początek wystarczy, z biegiem czasu nabędzie luzów i zmusi do kupienia lepszego następcy, czyli np. Tamiego 17-50/2,8 :PMarek
Komentarz
-
-
nie kupuj żadnego kitowego obiektywu ja przy pierwszym podejściu do lustrzanki dostałem w komplecie do nikona D70 sigmę ze światłem f4, byłem załamany na jak długich czasach trzeba robić zdjęcia 3,5 dalej szału nie robi. Wspomniany wcześniej Tamron jest świetnym rozwiązaniem kiedy potrzebujemy obiektywu z zoomem do amatorskich zabaw
od 2,8 jest już dobrze
W ogóle, jeśli macie możliwość, to zachęcam, żeby wytargać od jakiegoś znajomego na kilka dni zwykły stało ogniskowy obiektyw 50mm F1,8 i porobić zdjęcia przy słabym oświetleniu żeby poczuć ile daje obiektyw niezależnie od tego ile wydaliśmy na body
odpowiednio 50mm dla canona http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83216
i nikona http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83788
używane można kupić za na prawdę przyzwoite pieniądze Jedyny minus to wąski kątSprzedam zawieszenie z pakietu na bezdroża click ---> LINK
Komentarz
-
-
Ech, Panowie, Panowie powolutku.
Wcale nie potrzeba takiego super jasnego obiektywu! Aby zrobić dobre zdjęcie zamrażające ruch bez użycia lampy nie trzeba mieć tylko jasnego obiektywu (jak najniższego F). Tutaj zaznaczam, że zgadzam się z poprzednikami mówiącymi że szkła są ważniejsze od puszki i na nich należy się skupiać.
Pamiętać należy jednak, że oprócz przysłony jest jeszcze choćby ISO. Podwyższając ISO do np. 1000 można zrobić zdjęcie w ruchu i obiektywem z F4. Wspominane Nikkory 18-55, czy też 18-105 mają na krótkich końcach F3.5. Zakładając że żaden z obiektywów o których mówimy, nie jest doskonały na największej dziurze - efektywnie ostre w Nikkorach będzie pewnie F5.6 co daje nam około 3EV mniej niż jasny Tamron 17-55 z F2.8 (którego z resztą używam i sobie bardzo chwalę), a którym też dobrze fotografuje się od F3.5.
Idąc za słowem ISO - kupując body dobrze zwrócić uwagę na matrycę. I tutaj oczywiście należy kupić coś z matrycą CMOS, która o wiele lepiej odwzorowuje kolory, ale przede wszystkim nie szumi na wyższym ISO. Dzięki któremu skracamy czas otwarcia migawki.
Dodatkowo kupując obiektyw dobrze wziąć ten ze stabilizacją obrazu, w Nikkorach skrót VR, a najlepiej z VRII, który ogranicza czas otwarcia (wg. producenta) aż o 4 stopnie!
Kolejna sprawa jaka wiąże się z fotografowaniem na pełnej dziurze np. F1.8 to duża głębia ostrości. Owszem bardzo to fajne, ale nie zawsze! Trzeba sobie z tego zdawać sprawę i właściwie to wykorzystywać.
Ja sam nie polecam jako jedynego szkła obiektywu stałoogniskowego. No i kolejna sprawa - 50mm w małobrazkowym body o jakich mówimy daje odpowiednik około 80mm, 35mm to 52mm. Do zrobienia zdjęcia we wnętrzu to ciągle mało. Choć 35mm daje już całkiem radę, to jednak jest to mało przy tych wygodnych dla amatora zoomach. Ja polecam 18-105VR. Wielu moich znajomych poleca to szkło.
No chyba, że faktycznie jest budżet na Tamrona 17-55. Wtedy nie ma na czym się zastanawiać. I dodam - będzie on lepszy od Sigmy. I tutaj też warto zakupić szkło z VC (stabilizacją obrazu).
Mam nadzieję, że troszkę pomogłem, a nie włożyłem kija w mrowisko.
Komentarz
-
-
Rafall, ale namieszałeś.
"Aby zrobić dobre zdjęcie zamrażające ruch bez użycia lampy nie trzeba mieć tylko jasnego obiektywu"
nie zawsze dobre zdjęcie to takie zamrażające ruch.
"Zakładając że żaden z obiektywów o których mówimy, nie jest doskonały na największej dziurze - efektywnie ostre w Nikkorach będzie pewnie F5.6 co daje nam około 3EV mniej niż jasny Tamron 17-55 z F2.8 (którego z resztą używam i sobie bardzo chwalę), a którym też dobrze fotografuje się od F3.5. " może recenzję przeczytaj? np.:
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
i porównaj http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obi...87_obrazu.html
wcale nie pokazuję, który obiektyw jest lepszy a który gorszy.
"I tutaj oczywiście należy kupić coś z matrycą CMOS, która o wiele lepiej odwzorowuje kolory..." bzdura, matryce CCD lepiej odwzorowują kolory, dlatego też często są wykorzystywane przy większych formatach np.: Pentax 645. Inna sprawa to fakt, iż na 99% nie kupisz już aparatu z matrycą CCD.
"Kolejna sprawa jaka wiąże się z fotografowaniem na pełnej dziurze np. F1.8 to duża głębia ostrości. " mam nadzieje że się pomyliłeś, bo na pełnej dziurze to jest mała głębia ostrości. Mając obiektyw f/1.8 mamy do wyboru małą lub dużą głębie ostrości, natomiast mając obiektyw f/5.6 praktycznie mamy tylko dużą głębie ostrości. Mała głębia ostrości pozwala nam odciąć dalszy i bliższy plan od fotografowanego obiektu i jeszcze parę innych rzeczy pozwala.
Wracając do wątku:
lepiej sprawdzi się połączenie 18-105/3.5-5.6 + 35/1.8 niż tamron 17-50/2.8.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz