Tak, tyle że ja nie widzę w astrze z tyłu 3 "kolesi słusznej postury".
auto ok. 10kPLN
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez paweł2ale 3 juz chwalatzn. ze plastiki trzeszczą, a elektronika dalej warjuje. Natomiast jeszce raz powtarzam, że z Laguna I ph II nie ma większych problemów i spokojnie mozna ja polecić. Tylko problem w tym , że najmłodsze egz. Laguny I h II mają już 11-12 lat i niełatwo bedzie wyszukać zadbany samochód.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_Behotrain napisał/a:
Mnie jeszcze przeszło przez myśl - Mitsubishi Carisma.
Oj, coś mi się kojarzą niezbyt przychylne opinie o awaryjności tego modelu . Chociaż fakt, głównie dotyczyły tego super hiper silnika 1.8GDI - był też 1.6, który chyba specjalnych problemów nie sprawiał. W każdym razie Carisma miała technicznie sporo wspólnego z Volvo S40, który przez pierwsze kilka lat produkcji był mocno krytykowany za ogólną trwałość, a także mułowate i paliwożerne silniki. Dopiero gdzieś od rocznika 2000 miał za sobą już tyle modernizacji, że w końcu zaczął być doceniany - ale to już cena nie ta. A jak z Carismą tak ogólnie, to trudno mi powiedzieć. W każdym razie tylko nie GDI
Przed liftem w benzynie były 1,6; 1,8 SOHC 16V i 1,8 DOHC 16V GDI. (był jeszcze msx, ale takiego do kupienia w życiu nie widziałem).
Po lifcie tylko 1,6 i 1,8 GDI
GDI nie zagazujesz (za mniej niż wartość samochodu)
1,6 i 1,8 są praktycznie bezawaryjne i łatwo znaleźć coś bardzo dobrze wyposażonego.
O plusach nie będę pisał, minusy: za małe tarcze z przodu (jak ktos lubi poprzeginać to trzeba kupować tylko markowe, bo IC giną w oczach - komplet tarcze+klocki ATE - ca400pln), mało miejsca na kółka z tyłu - trzeba pilnować ET przy większych felgach, bo będą obcierać, czasami lecą cewki zapłonowe (znaczy się nie co 10 kkm, tylko mozna trafic na taką z walnietymi), i tu trzeba posiłkować się szrotami, bo zamienniki do niczego sie nie nadają, a ori w aso kosztują sporo.
Samochód sam z siebie jest OK, ale stan 10-12 letniego jest kwestią mocno indywidualną.
Części dostępne. Łatwa diagnostyka - evoscan. Nie walone nie rdzewieja.
Uwaga! Opony mają dość nietypowy rozmiar - przed kupieniem jakiejś na łysych radziłbym się zorientować ile będzie kosztował komplet nowych :shock: Za 15 dałem duuużo więcej niż za 16 do octavii. Z 14 na stalówkach nie ma problemu.
Co do GDI, to głupotą totalną jest pisanie, że był awaryjny, czy niedopracowany. On poprostu wymaga obsługi takiej jak napisał producent. Odpowiedniego oleju, dobrego paliwa, dobrych i często wymienianych filtrów. Ten silnik nie znosi gnojówkiz CPNów w pegeerach i pseudomechaników. Z uwagi na ryzyko znalezienia totalnej, zaniedbanej miny odradzałbym kupno komuś, kto nie ma rozeznania w evoscanie i parametrach tego silnika. Sam szukam, i nie maogę znaleźć. Dobrych nikt nie sprzedaje, bo się nie opłaca. Większość okazji to trupy, którymi ktos jeździł, aż się wszystko posypało.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwolinCo do GDI, to głupotą totalną jest pisanie, że był awaryjny, czy niedopracowany. On poprostu wymaga obsługi takiej jak napisał producent. Odpowiedniego oleju, dobrego paliwa, dobrych i często wymienianych filtrów. Ten silnik nie znosi gnojówkiz CPNów w pegeerach i pseudomechaników.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_Beczy to nie oznacza większego niż zwykle ryzyka, że w 10-letnim aucie będzie on w złym stanie?Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Jak większość japończyków blacha jak nie ruszona to trochę wytrzyma jak coś dotykane to gnije;kobita ma rolkę e-11 z 97r"żaba"jeździ nią 6rok i wymieniła tylko łączniki i gumy stabilizatora +normalne rzeczy eksploatacyjne i tylko benzyna,gaz i pedał w podłogę(aż serce się kraja jak widzę jak ona nią jeździ) ale te samochody chyba nie do zajechania tylko, miejsca z tyłu to raczej mizernie.
Może avensis z pierwszych lat produkcji też podobno nie do zamęczenia a i wyposażenie powinno być w miarę.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
Mam wrażenie, że ten temat znów przeradza sie w cos na kształt: "dla mnie najfajniejsze auto za 10kzł to (...)". A tymczasem trzeba podejść zdroworozsadkowo i zrozumieć, ze ktoś, kto chce na auto wydać 10kzł chciałby, aby jego późniejsza eksploatacja i ewentualne naprawy były jak najtańsze i jak najprostsze. W związku z tym rozsądne byłoby proponowanie aut stosunkowo niezawodnych, prostych, popularnych, z dużą ilością części zamiennych dostępnych na rynku.
I jak już wspomniałem na samym początku - takim wozem będzie Astra 2, do której jest masa nowych zamienników i od groma oryginalnych i młodych części z demontażu. Pamiętajcie, że nie będzie problemu ze znalezieniem do takiej Astry oryginalnych tanich i młodych części blacharskich czy mechanicznych (bo auto było produkowane jeszcze w zeszłym(?) roku), ale do takiej Lybry, Laguny, 406 czy innej Primery dostępność części używanych będzie dużo gorsza a i ich cena raczej nie będzie niższa.
No i Astra 2 ma jeszcze jedną "zaletę" - ponieważ była produkowana jeszcze w 2010/11 roku, można mieć auto, które udawać może "świeższe" niż w rzeczywistości jest
A najfajniejsza za 10kzł to byłaby AR156 z obojętnie jakim benzyniakiem, choć najfajniejszy byłby 2.5 V6, albo BMW 325/328 e36
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez amlasco sądzidzie o Primerze P11 czyli jeszcze sprzed mariażu Nissana z Renault. Znajomy ma i chwali, model z 2000r
Zamieszczone przez LashloP11 maja slabe blachy,gnija progi i nadkola z tylu,ale mechanicznie sa nie do zajezdzenia
Wszystko zależy jak auto było wczesniej serwisowane i utrzymane i czy nie miało przygód. Ja trafiłem na super egzemplarz i mogę P10 polecić...przymierzałem się potem do P11 ale nie trafiłem na coś rozsądnego i wybrałem mazdę 323F (też fajne autko VW Golf się chowa :wink: ).PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Pamiętajcie, że nie będzie problemu ze znalezieniem do takiej Astry oryginalnych tanich i młodych części blacharskich czy mechanicznych (bo auto było produkowane jeszcze w zeszłym(?) roku), ale do takiej Lybry, Laguny, 406 czy innej Primery dostępność części używanych będzie dużo gorsza a i ich cena raczej nie będzie niższa.Dostepność cześci, czy to używanych czy też nowych ale zamienników do takich aut jak Laguna I ph II czy Peugeot 406 lub Primera jest totalnie bezproblemowa tak samo jak do Astry II. Co więcej ceny części zamiennych do tych aut są porównywalne. Faktycznie wyjatkiem jest tu zaproponowana, chyba przez pomyłkę Lancia Lybra. Tak więc mijasz się z prawdą
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Ale nie uda się kupić rocznego oryginalnego i pomalowanego w kolor błotnika zdjętego na auto-szrocie z Laguny 1 młodszego niż 12(?) lat...O kurcze, to ja nie wiem jak radzą sobie własciciele, Lancii Kapp, Ypsilon czy Fiatów Stilo lub Croma
Masz stłuczkę idziesz do ASO lub do niezależnych hurtownii kupujesz nowe blachy, oddajesz do lekiernika i masz naprawione auto, gdzie tu problem? A nawet zukup tego 12 letniego błotnika na szrocie (duuużo TAŃSZEGO !!!! od rocznego błotnika do Astry) nie sprawi zadnych kłopotów, bo te blachy mają obustronny ocynk i w tym aucie rdza nie występowała.
I to jest koniec mojego OT z Tobą tutaj, bo nie zamierzam przez twoje wymysły psuć koledze jego wątku.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez Agamek12Pamiętajcie, że nie będzie problemu ze znalezieniem do takiej Astry oryginalnych tanich i młodych części blacharskich czy mechanicznych (bo auto było produkowane jeszcze w zeszłym(?) roku), ale do takiej Lybry, Laguny, 406 czy innej Primery dostępność części używanych będzie dużo gorsza a i ich cena raczej nie będzie niższa.Dostepność cześci, czy to używanych czy też nowych ale zamienników do takich aut jak Laguna I ph II czy Peugeot 406 lub Primera jest totalnie bezproblemowa tak samo jak do Astry II. Co więcej ceny części zamiennych do tych aut są porównywalne. Faktycznie wyjatkiem jest tu zaproponowana, chyba przez pomyłkę Lancia Lybra. Tak więc mijasz się z prawdą
To chyba kolega nigdy laguną nie jeździł i nie załatwiał do niej części :shock:
Poza tym sypiący się szmelc te laguny i niekt nie przekona mnie, że jest inaczej.
Podasz nr VIN , zamówisz części i przyjdzie nie taka jak potrzeba bo akurat występowały 3 inne o tym samym numerze i zanim trafisz w odpowiednią część to stracisz nerwy i spalisz lagune w lesie.
Niestety francuzi zrobili wszystkoch w jajo i po jednym numerze części możesz zamówić 3 zupełnie inne. I nie zgodzę się z tym , że części można dostać bez problemu :idea:Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakKupić części do laguny to nie problem
Zamieszczone przez oolsztyniakTo chyba kolega nigdy laguną nie jeździł i nie załatwiał do niej częścia miałem Renault Lagunę I ph II 1.8 16V Millenium RXE Kombi z 2000 r.
Zamieszczone przez oolsztyniakPoza tym sypiący się szmelc te laguny i niekt nie przekona mnie, że jest inaczej.
Zechciej kolego zauwazyć, że nie pisze o awaryjnej Lagnunie II czy III tylko o Lagunie I ph II, a więc modelu produkowanym w latach 1998-2001 a z tymi autami problemów nie było.
Zamieszczone przez oolsztyniakPodasz nr VIN , zamówisz części i przyjdzie nie taka jak potrzeba bo akurat występowały 3 inne o tym samym numerze i zanim trafisz w odpowiednią część to stracisz nerwy i spalisz lagune w lesie.
Systuacja o której Ty piszesz występowała za to w przypadku zakupu części do Renault 21 które kiedyś miałem.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz