auto ok. 10kPLN

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maymer
    Elegance
    • 2010
    • 839

Lagunę w tym budżecie mogę polecić. Mój bardzo dobry kolega ma Lagunę I, auto przestronne i wygodne. Bezawaryjne, kupił od handlarza z przebiegiem 200 tyś 15 letnie auto, czyli przebieg pewnie kręcony mimo to wymienił tylko tarcze, klocki, bębny, szczęki coś tam w zawieszeniu rozrząd, czyli wszystko to co normalnie się wymienia. Elektroniki nie ma to i zepsuć się nie ma co. Bity nie był więc rdzy brak. A wspomniane tutaj kłopoty z częściami u niego ograniczają się do ruszenia tyłka do sklepu motoryzacyjnego albo odpalenia allegro. Wszystko można dostać od ręki, chyba, że w poliftowej się to zmieniło Ogólnie jeszcze raz szczerze polecam :wink:

Komentarz

• Super_Be
      Rider
      • 2010
      • 308

Zamieszczone przez zwolin
      Tak, ale nawet najbardziej bezawaryjny samochód po 10 latach moze byc nie wartym grosza trupem. Dlatego ja bym się wogule nie skupiał na marce/modelu/przebiegu itp, tylko poprostu szukał czegoś co pojeździ.
      Tak, ale najbardziej bezawaryjny 10-letni ma większą szansę "jeszcze pojeździć", niż 10-letni mniej bezawaryjny. Wszystko fajnie, gdybyś był w stanie prześwietlić każdy egzemplarz rentgenem, ale szanse marne. Więc ja np. zwróciłbym w każdym przypadku na ceny części i potencjalne źródła awarii (np. mniej lub bardziej skomplikowana konstrukcja silnika itp.). Przecież np. diametralna różnica między Laguną I i II, co do której chyba wszyscy tu są zgodni, głównie na tym polega.

A tak trochę OT (bo nie o samochodzie za 10 tys. chcę napisać ), to kiedy chciałem kupić Subaru Outbacka, znajomy akurat jeździł Legacy, kupionym w salonie. Jeszcze chciał synowi sprawić używanego WRX'a, ale rozeznał sprawę w środowisku "subarowców" i zrezygnował. A na moją opowieść o tym, jak to o mało nie wdepnąłem w g... kupując Subaru, odpowiedział: "Ale to co, używanego chciałeś kupić? Nie, takich rzeczy się nie robi - jak Subaru to tylko nówka..." :shock: . Oczywiście chodziło mu o zakup czegoś, co właśnie "jeszcze pojeździ" bez zbytniego ryzyka utopienia dużej kasy w trakcie eksploatacji. Bo inną bajką jest, jeśli ktoś chce samochód, który fajnie jeździ, licząc się z tym, że za chwilę może mieć do wymiany sprzęgło, skrzynię i co tam jeszcze...
      :
      : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
      :
      : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
      : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
      :

Komentarz

• zepter00
        RS
        • 2008
        • 2304

Akurat wolnossące Subaru to jedne z najbardziej bezawaryjnych aut w ogóle.
        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Hej.
          Ja polecam w tej cenie Astre II, 1.6 8V, w sam raz pod lpg.Mam taka i sobie chwale.Czesci tanie,eksploatacja tym bardziej.Miejsca duzo,tylko ze ta opona w bagazniku ,,zabiera,, przestrzen.
          Kondziu

OCP

Komentarz

• michu71
            Ambiente
            • 2010
            • 206

Powiem tak kupiłem fiata Palio Weekend 1.2 16v nie byłem nastawiony pozytywnie ale mile mnie zaskoczył pali w Poznaniu po mieście 8 litrów,dobrze się prowadzi,jest pojemny i jak na razie bezawaryjny.Polecil bym jeszcze Opla astrę 1.6 lub inny ale 8 zaworowy są idealne do gazu i praktycznie bezawaryjne ( moja była 1.6 ma 300000 km z czego 210000 na gazie i nadal śmiga)
            Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Zamieszczone przez lu5asz
              Ja polecam w tej cenie Astre II, 1.6 8V
              Mam takowa tylko 1.6 16V i zero problemow
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Super_Be
                Rider
                • 2010
                • 308

Zamieszczone przez zepter00
                Akurat wolnossące Subaru to jedne z najbardziej bezawaryjnych aut w ogóle.
                O ile obchodzisz się z nimi jak z jajkiem... Czyli sprawdzasz olej co 1000km, unikasz palenia gumy, wrzucasz biegi "na dwa razy" (inaczej masz po jakimś czasie zmielony jeden z wałków skrzyni - jedna z bardziej znanych zasad użytkowania Subaru). Dwumasy w Outbackach padały jak muchy, aż w końcu producent wypuścił zamiennik jednomasowy i ASO montowały go na gwarancji.

W ogóle to takie podejście zaczyna się od fabryki. Dosyć ciekawa sprawa była z dieslem, który nie tak dawno wszedł w ogóle do oferty marki. No i po jakmś czasie masowe reklamacje na padnięte sprzęgło. Nie wytrzymywało momentu obrotowego diesla przy ruszaniu. Co na to fabryka? Sprzęgło jest OK, tylko... kierowcy nie potrafią go prawidłowo obsługiwać :shock: :shock: :shock: . W ramach gwarancji wymieniali na nowe i oferowali właścicielowi... kurs prawidłowej jazdy w Szkole Subaru (taki kurs dają zresztą gratis przy zakupie Imprezy WRX lub WRX STI). Pewnie, wszystko to może się w każdym samochodzie zdarzać. Tylko w której marce zdarzają się np. takie akcje z głupimi sprzęgłami w dieslach? A to, że nie chodzi o wolnossący silnik, chyba średnie znaczenie, skoro awaria nie dotyczy turbiny, ani w ogóle silnika, tylko sprzęgła.

Ale może wystarczy tego OT, bo Subaru za 10 tys. zł, to chyba totalna loteria, jeśli chodzi o stan, a co do jakiekolwiek naprawy, to najpierw trzeba by zdolnego mechanika mieć...
                :
                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                :
                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                :

Komentarz

• Skfarek
                  RS
                  • 2010
                  • 4795
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Super_Be
                  W ramach gwarancji wymieniali na nowe i oferowali właścicielowi... kurs prawidłowej jazdy w Szkole Subaru (taki kurs dają zresztą gratis przy zakupie Imprezy WRX lub WRX STI).
                  a dodatkowo w ramach "naprawy" wgrywali zmulony soft z przyciętym momentem obrotowym :diabelski_usmiech
                  Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                  6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                  Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• kabi_007
                    Rider
                    • 2011
                    • 412
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez oolsztyniak
                    Kupić części do laguny to nie problem :?:
                    Żaden problem. Przez kilka lat serwisowałem takie auto które osobiście posiadałem. Miałem dostęp do zamienników w najbliższym sklepie motoryzacyjnym oddalonym od domu o 1300 metrów, olbrzymi szrocik z częściami używanymi (import z Francji a nie UK) był o 35 km od domu. A jak mi trzeba było oriASO to kupowałem na Allegro:

Mają super ceny na części do francuskich.
                    Zawsze podawałem VIN, typ silnika (F3P) i model (B56A) i zawsze mi dobierali części bez pomyłki.
                    Zamieszczone przez oolsztyniak
                    Poza tym sypiący się szmelc te laguny i niekt nie przekona mnie, że jest inaczej.
                    a ty użytkowałeś takie auto? czy kolega brata kolegi ci powiedział taką opinię o lagunie którą słyszał od sąsiada?
                    Pewnie I to inna bajka zupełnie na szczęście.
                    Całkiem odmienny świat i dlatego nie kupiłem sobie Laguny II czy III a przerzuciłem się na Octavię.
                    O1-->O3--> ?

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14910
                      • Octavia IV (NX3)

W rodzinie jeździ leciwa Laguna I - jeździ i nic poza tym. Nie jest awaryjna. Ale Ii lub III to już nowoczesne autko z bajerami, a bajery lubią płatać figle.
                      A moja siostra cioteczna kupiła wczoraj 10 letnią Xsarę. Ponoć ze starszych francuzów też są dobre. Ciekawe jak się jej to sprawdzi.
                      pozdrawiam - Darek
                      ​​

Komentarz

Pracuję...