Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lend
    Rider
    • 2007
    • 463

[quote="kazik4x4"]
    Zamieszczone przez bzyq_74

W Łodzi na rynku mieszkaniowum totalna padaka - najsłabiej w kraju.
    w jakim sensie nie sprzedają się czy ceny nie idą w dół ??

Ale tak patrząc po marketach to ludzie kupują tak jak kupowali wózki pełne.
    A co do zamykania butików i lokali w centrach handlowych, to np w Łodzi w Manufakturze kolega miał 2 knajpy. Po chyba 4 latach zawinął się bo mu czynsz podnieśli z 44 na 86 euro m/kw z umową 5 letnią a miał ok 200m, więc nie do końca , że nie było klientów.
    Zawinęła się też niezła hiszpańska knajpa bo koleś (były sąsiad) tez nie dał rady za to podobno otworzyły się lokale Gesslerowej.
    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• kmink
      L&K
      • 2007
      • 1360
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
      Też nie jest tak. U mnie po technicznych bardzo trudnych kierunkach niema też pracy, chemia, budownictwo!, inżynieria środowiska.
      dlatego uważam że elektryczny jest the best
      co jak co ale elektryczność nigdy się nie skończy

właśnie szukam "lokum" w Poznaniu i powiem Wam że ceny jakie były rok temu takie i są teraz....nie wiem może teraz właściciele będą skłonni do większych negocjacji....
      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

Zamieszczone przez lend
        Ale tak patrząc po marketach to ludzie kupują tak jak kupowali wózki pełne
        To prawda.
        Co do nieruchomosci to po Euro2012 ma byc jeszcze gorzej,ale pozyjemy zobaczymy.W branzy owocowo-warzywnej i handlu ze wschodem dno
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• lend
          Rider
          • 2007
          • 463

Czytam i słucham o tym kryzysie a tu 2 wnioski unijne leżą w szufladzie brać czy nie brać,z jednej strony kupe kasy się dostaje a z drugie mniejszą kupę też trzeba wyłożyć......
          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Gwarantuje Wam, że ceny nieruchomości w Polsce w perspektywie 10 - 15 lat pójdą ostro w górę.

Wynika to z prostego faktu: obecnie w takich np. Kielcach mieszkanie
            90 m.kw kosztuje miesięcznie ok 500 eur (rata kredytu w EUR na 30 lat - kredyt na zakup i wykończenie mieszkania). I przy obecnych zarobkach jest to dużo ... ale tyle to zarabia mój szwagier w Irlandii tygodniowo.

Jeżeli Polska wejdzie do strefy EUR to i nasze zarobki będą się powoli wyrównywały z tymi na zachodzie i dodatkowo kredyt w EUR jest znacznie tańszy niż w PLN (a wraz z wejściem do eurostrefy zniknie ryzyko kursowe dla kredytów w EUR).

Tym samym dojdziemy powoli do sytuacji w której za tygodniówkę będzie można utrzmać 90 m mieszkanie. I wtedy ceny znowu pójdą ostro w górę ....

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

1. Wózki kupują pełne, bo jeść trzeba, ale na przykład ograniczają przemieszczenie autem, jak ja zrobiłem to w ostatnim miesiącu i o dziwo zmieściłem się w 1 baku, a nie w 2 jak normalnie :P
              2. Co do zrównania zarobków to nie byłbym taki pewny, max co osiągniemy to poziom Grecji...

Komentarz

• lend
                Rider
                • 2007
                • 463

loyd, tylko jak wejdziemy to do czego ?
                Ciekaw jestem jak sytuacja się rozwinie. Ciekaw jestem także jak to jest banki zadłużone,ludzie nie mają kasy, a tu ktoś komuś wiecznie pożycza więc kto i od kogo , kiedy odda i na ile % ?
                Jakiś bank centralny "wypuści" jakieś obligacje i nagle robi się 100mld $ i jest git.
                Nie kumam tego jeśli tak można to ja też tak chce i nadrukuje wam banknotów 200 w cenie 100 tyle ile wejdzie do octavki

[ Dodano: Nie 22 Sty, 12 12:38 ]
                ale na przykład ograniczają przemieszczenie autem, jak ja zrobiłem to w ostatnim miesiącu i o dziwo zmieściłem się w 1 baku, a nie w 2 jak normalnie :P
                ....to ja od listopada jeszcze nie wykończyłem 1 baku :szeroki_usmiech
                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• bws34
                  Rider
                  • 2011
                  • 543

Ja akurat jestem na III roku Inżynierii Środowiska..
                  "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• kmink
                    L&K
                    • 2007
                    • 1360
                    • Superb III (3V3)

loyd bardzo bym chciał żeby tak było...ale sam zobaczysz co będzie...poddaństwo i wasalstwo nigdy Polsce nic dobrego nie przyniosły...
                    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Zamieszczone przez loyd
                      Jeżeli Polska wejdzie do strefy EUR to i nasze zarobki będą się powoli wyrównywały z tymi na zachodzie i dodatkowo kredyt w EUR jest znacznie tańszy niż w PLN (a wraz z wejściem do eurostrefy zniknie ryzyko kursowe dla kredytów w EUR).

Tym samym dojdziemy powoli do sytuacji w której za tygodniówkę będzie można utrzmać 90 m mieszkanie. I wtedy ceny znowu pójdą ostro w górę
                      logiczna teza tylko czy ta unia przetrwa :?:
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Z tymi mieszkaniami to jest jakaś sytuacja przedziwna. Jak sobie jakiś czas temu policzyłem, że koszt wybudowania mieszkania to poniżej 2,5kzł netto. Deweloper postawił je na stosunkowo tanim gruncie na Białołęce. No ale sprzedaje je za ponad 6kzł brutto/m2 + dopłata za garaż/parking. No to ile on zarabia na każdym metrze? 2000-2500zł? To przecież niemało, bo to 50% zysku. Przecież gdyby ten zysk nieco obniżył, to i mieszkania by staniały, a i ludzie łatwiej uzyskaliby na nie kredyt - a i on sam zarobiłby sporo kasy.
                        Reasumując: deweloperzy sami są sobie winni zastoju na rynku nieruchomości, bo wciąż żądają za mieszkania kwot niebotycznych i zupełnie nieuzasadnionych rachunkiem ekonomicznym.
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ziutsane
                          RS
                          • 2007
                          • 2376

U mnie w firmie ogłoszono kryzys (jak co roku) w grudniu. Ja osobiście widzę zajebisty wzrost ilości towaru. Hmmmm... gdzie ten kryzys?
                          Pracuję w jednej z agencji celnych...
                          Radio: C90r+XDP210EQ
                          Kable:Opt,Skyline,50 mm
                          Wzm:XES M1+FP 1.800
                          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                            @Dzida w jakiej branży taki kryzys, że niema pracy..
                            reklmowo-papierniczo-biurowa
                            no właśnie znajomy ma firmę reklamową (tablice) i od niedawna patrzy po ile benzyna jest, a przez ostatnie ładnych naście lat tego nie robił :lol:
                            a co raz gorzej jest, tablice stoją puste, telefon milczy...
                            do tego stali klienci zapowiadają rezygnację np salon Toyoty :|

Komentarz

• lend
                              Rider
                              • 2007
                              • 463

Agamek12, znajomy mojej żony powiedział mi coś podobnego mianowicie w Warszawie ceny mieszkań sa kosmiczne ale deweloper sprzedaje 20-30 % tego co wybudował i jego inwestycja się zwraca.
                              Ta teza + to co Ty piszesz i może to być całkiem realne.
                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Oczywiście, że UE i EUR przetrwają.

Nikt przy zdrowych zmysłach chyba nie wierzy, że będzie inaczej ....

Wystarczy sobie wyobrazić co by się stalo z gospodarką Niemiec po wprowadzeniu marki (która natychmiast potraktowana by została jak najbezpieczniejsza waluta świata) aby sobie uzmysłowić, że Niemcy nie dopuszczą do upadku EUR .... Dzięki tej walucie stali się bowiem największym eksporterem świata i obecnie w ich interesie leży
                                podtrzymywanie kryzysu strefy EUR (spada wartość EUR wobec dolara i eksport Niemiec jest jeszcze bardziej opłacalny).

Jakby Angela chciała to kryzys strefy EUR kończy w najbliższy poniedziałek o godzinie 9.00 rano - wystarczy ogłoszenie emisji euroobligacji (to się jednak nie stanie bo szybko wartość EUR wzrosłaby wobed USD i Niemcy nie zarabiali by tak jak teraz).

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Z tymi mieszkaniami to jest jakaś sytuacja przedziwna. Jak sobie jakiś czas temu policzyłem, to moja firma zbudowała deweloperowi mieszkania w cenie poniżej 2,5kzł netto. Deweloper postawił je na stosunkowo tanim gruncie na Białołęce. No ale sprzedaje je za ponad 6kzł brutto/m2 + dopłata za garaż/parking. No to ile on zarabia na każdym metrze? 2000-2500zł? To przecież niemało, bo to 50% zysku. Przecież gdyby ten zysk nieco obniżył, to i mieszkania by staniały, a i ludzie łatwiej uzyskaliby na nie kredyt - a i on sam zarobiłby sporo kasy.
                                  Reasumując: deweloperzy sami są sobie winni zastoju na rynku nieruchomości, bo wciąż żądają za mieszkania kwot niebotycznych i zupełnie nieuzasadnionych rachunkiem ekonomicznym.
                                  Według mnie każdy prywaciaż/firma ma niebotyczne marże, bo szef musi jeździć S6 lub Q7, a plebs ma robić za 1500 . W Polsce są największe dysproporcję między pionem zarządzającym, a pracownikami ogromne, ale lepiej dyrektorowi dać 10k, auto służbowe, paliwo za free i niech wyciska ostatnie soki, z kierowników co pracują za 2,5-3k i pracowników co robią za najniższą krajową, a że mają tylko pewnie średnie to się modlą, żeby ich nie zwolnić, bo pracy nigdzie indziej nie znajdą... Sad but true...

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No właśnie...Polska czeka na kolejną jałmużnę....a co po 2013roku...
                                    Przemysłu nie ma, rolnictwo kontrolowane przez UE....jeszcze parę lat i zaczniemy się cofać w rozwoju zamiast iść do przodu...

Zero inwestycji w edukacje(oczywiście robią reformy...muszą wyedukować jak najwięcej "roboli"....którzy muszą jedynie umieć pisać, czytać, coś tam policzyć i najważniejsze Śrubkę nr 1 wkręcić w otwór nr1....).
                                    Masz racje.Skończą się dotacje wtedy zobaczymy naszą mocną gospodarkę,będą mogli się wtedy wypowiedzieć mądrale z forum jak to super jest w Polsce. Bo rządząca partia wygrała. Przypominam ,że partii mamy kilka...( ale to nie temat tego wątku)
                                    W podstawówce kiedyś 8 klas dziś jakieś gimnazja. Geografia,biologia czy historia na poziomie wyższym niż w niektórych krajach na studiach.
                                    Szkoły nie uczą niczego! Poziom jest jako taki w zawodówkach-proszę się nie śmiać ale taka jest prawda. Człowiek po zawodówce jest np. spawaczem,murarzem lub fryzjerem i pracują w własnych zawodach.
                                    Po technikum czy liceum ludzie nie potrafią NIC! Dosłownie nic. Zero praktyki w zawodzie jedynie jakieś miesięczne raz w roku przyuczenie do zawodu. Pamiętam jak sam chodziłem do szkoły i widzę co jest teraz. Nacisk na układy równań lub całki - powiedzcie czy ktoś kiedykolwiek w życiu z tego korzystał bo ja nigdy. Historii ludzie wkuwali byleby zdać maturę a z zawodowych odpuszczali bo matury się nie zdawało z nich...
                                    No ale w Polsce puścić dziecko do zawodówki to wstyd bo nieuk co rodzina powie. Niech idzie do techników na żabologie lub śrubkologie byleby z maturą potem na studia najlepiej na kosmologie o kierunku bulbologia. Potem dziecko kończy z czwórką lub piątką i rodzice przy kawie z sąsiadami opowiadają. Zobacz Zdzisiu : Kamil/ Kamilka same piątki miał/a inżyniera i magistra na 4 kierunkach i pracy nie ma. Co na kasie ma pracować ? a może na budowie? W kraju nie ma przyszłości niech lepiej za granice jedzie...
                                    Szkoły wyższe : poza konkretnymi kierunkami np. medycyna ,informatyka itp. szkoły tłuką suchą teorię do głowy i nic więcej. Wielkie zero praktyki sucha teoria o wszystkim i o niczym. Ja na studiach miałem ochronę środowiska! Po co nie mam pojęcia. Każdy miał 3xZ czyli zakuj, zdaj,zapomnij.
                                    W Polsce każdy to inżynier lub magister ma papierze :wink:

Co do kryzysu jest i to jak cholera. Ale w TV mówią w Hiszpanii lub Grecji jest jeszcze gorzej bo ludzie na ulice wychodzą. Tak wychodzą bo nikt nie jest głupi by przy 1200-1500euro wypłaty płacić niemal 6 euro za paliwo czy 3 euro za kilogram cukru (niedawno byłoby 5 euro) Pisanie o nakazach Unii na podnoszenie cen paliw- tak tak wszędzie podrożało ale o ok 30% a w Polsce wnet będzie 100%. Kiedyś 1l diesla w EU kosztował 1Euro dziś 1.34. W Polsce w tym samym czasie 3.20zł dziś 5.90zł . Wiecie ile na zachodzie kosztuje jogurt dobry markowy .0.50 centa w Polsce ponad 3 zł... Tak można wyliczać bez końca.
                                    Hiszpania ma kryzys wiem bo kolega siedzi od 12 miesięcy na Hiszpańskim paro. Super sprawa zostało mu jeszcze kilka miesięcy wakacji. Do wszystkiego mu dokładają. Żyje skromniej ale głodny nie chodzi. A jak by był w Polsce to po 6 miesiącach musiałby chyba paść z głodu... Takie bzdury pokazują media

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Robią nas w ch... na każdym kroku, a my siedzimy jak pi... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

Według mnie każdy prywaciaż/firma ma niebotyczne marże, bo szef musi jeździć S6 lub Q7, a plebs ma robić za 1500
                                        jakież to prawdziwe, szczególnie w tym kraju nad Wisłą. . . :lol: :roll:

Komentarz

• Hunter
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1655

Zamieszczone przez loyd
                                          nie ma na to najmniejszych szans! wyrównają się ceny - oczywiście do tych wyższych w ue (celowo napisane z małych liter). Chyba, że płace wyrównają, ale kosztem wzrostu podatku i innych opłat. Więc suma sumarum będzie to co było, jak nie gorzej. Teraz potrzebne jest nam EUR jak umarłemu kadzidło. Może to nas tylko dobić. Wbrew logiki są wypowiedzi jedynej, po-prawnej opcji politycznej żeby wejść do strefy EUR - ale w momencie kiedy strefa EUR i UE upada? Komu na rękę jest pogrążenie Polski???

W Niemczech po wprowadzeniu EUR - przelicznik był 2 Marki:1 EUR, ale po kilku miesiącach ceny przeliczali 1 Marka:1 EUR, a to 2x drożej :!: Na Słowacji też cienko po wprowadzeniu EUR...

u mnie też w robocie cięcia, obniżenie podstawy i wyżyłowanie warunków premii, co jest tłumaczone wprowadzeniem motywacyjnego systemu... bardziej to pod demotywacyjny można podciągnąć, jak kasy będzie mniej... a roboty z dnia na dzień więcej do zrobienia... dodatkowo za wzięcie urlopu, który się należy jak chłopu ziemia, z premii będzie odejmowane...
                                          ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• pascal
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 510
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                            Według mnie każdy prywaciaż/firma ma niebotyczne marże, bo szef musi jeździć S6 lub Q7, a plebs ma robić za 1500
                                            jakież to prawdziwe, szczególnie w tym kraju nad Wisłą. . . :lol: :roll:
                                            a co wy socjaliści ? kto wam broni być szefami? - no chyba ze nie rozumiem sensu waszych wypowiedzi - oświećcie mnie zatem

co do EU i EUR - rozpaść sie to musi (kwestia czasu - Milton Friedman w 2002 roku dawał projektowi Euro 10 lat - myślę ze sie wiele nie pomyli) - ewentualnie pozostanie jakaś mała strefa euro dla krajów o zbliżonym potencjale ekonomicznym. Euro to projekt typowo polityczny i w takiej skali jak teraz nie ma prawa przetrwać. jeszcze nigdy polityka nie wygrała z ekonomią. NIby na jakiej podstawie dodruk pieniądza ma to uratować. To jest tylko podtrzymywanie agonii.

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Zamieszczone przez pascal
                                              NIby na jakiej podstawie dodruk pieniądza ma to uratować
                                              Na takiej samej zasadzie na jakiej funkcjonuje od 50 lat USA ....

Komentarz

• pascal
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 510
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

obawiam sie ze przykład dość kiepski... choćby ze względu na politykę fiskalną

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez shok
                                                  Po technikum czy liceum ludzie nie potrafią NIC! Dosłownie nic. Zero praktyki w zawodzie jedynie jakieś miesięczne raz w roku przyuczenie do zawodu. Pamiętam jak sam chodziłem do szkoły i widzę co jest teraz.
                                                  To prawda

Zamieszczone przez shok
                                                  Nacisk na układy równań lub całki - powiedzcie czy ktoś kiedykolwiek w życiu z tego korzystał bo ja nigdy. Historii ludzie wkuwali byleby zdać maturę a z zawodowych odpuszczali bo matury się nie zdawało z nich...
                                                  Też prawda. Całki czy różniczki to potrzebne tylko jak ktoś idzie dalej naukowo w doktora habilitacje z fizy czy maty.
                                                  Kończyłem mat-fiz w LO i niestety miałem co wyżej i to w formie szczegółowej :twisted: i wcale nie są mi potrzebne w pracy zawodowej

Zamieszczone przez shok
                                                  Szkoły wyższe : poza konkretnymi kierunkami np. medycyna ,informatyka itp. szkoły tłuką suchą teorię do głowy i nic więcej. Wielkie zero praktyki sucha teoria o wszystkim i o niczym. Ja na studiach miałem ochronę środowiska! Po co nie mam pojęcia. Każdy miał 3xZ czyli zakuj, zdaj,zapomnij.
                                                  W Polsce każdy to inżynier lub magister ma papierze :wink:
                                                  Z tym popolemizuję.
                                                  Kończyłem Polibudę na wydz. Ochronie Środowiska i Energetyki.
                                                  Były laborki , ćwiczenia, wyjazdy do zakładów pracy. na 4 i 5 roku same projekty i obliczenia.
                                                  Jedynie co wkurzało to rysowanie rapitografami na kalkach (średniowiecze) i trzeba było samemu Autocada i innych programów obliczeniowych się uczyć aby iść do przodu.

Studia trzeba wybrać z głową patrzeć na rynek pracy, a nie mieć tylko papier.
                                                  Ważne jest co umiesz, a nie jaki masz papier.
                                                  I niestety też znajomości :evil: bo jak widzę niektórych ludzi na posadach państwowych co potrafią tylko w nosie dłubać to mnie krew zalewa.

Zamieszczone przez shok
                                                  Co do kryzysu jest i to jak cholera. Ale w TV mówią w Hiszpanii lub Grecji jest jeszcze gorzej bo ludzie na ulice wychodzą. Tak wychodzą bo nikt nie jest głupi by przy 1200-1500euro wypłaty płacić niemal 6 euro za paliwo czy 3 euro za kilogram cukru (niedawno byłoby 5 euro) Pisanie o nakazach Unii na podnoszenie cen paliw- tak tak wszędzie podrożało ale o ok 30% a w Polsce wnet będzie 100%. Kiedyś 1l diesla w EU kosztował 1Euro dziś 1.34. W Polsce w tym samym czasie 3.20zł dziś 5.90zł . Wiecie ile na zachodzie kosztuje jogurt dobry markowy .0.50 centa w Polsce ponad 3 zł... Tak można wyliczać bez końca.
                                                  Tylko, że to część kosztów każdego gospodarstwa domowego.
                                                  Ceny mieszkań (są wyjątki blokowiska w byłym DDR-e), różnej maści ubezpieczenia majątkowe, zdrowotne, usługi są dużo droższe niż u nas.
                                                  Na dobrobyt to pracują pokolenia (mądre pokolenia), a my mamy pecha czy to w historii (wojenki) czy do samych rządzących lub prezesików, którzy tylko chcą się nachapać za życia i pożyć, zanim kopną w kalendarz.
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

• lu1985kas
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 191

jest coraz gorzej w ogólnym tego słowa znaczeniu

Komentarz

Pracuję...