Zamieszczone przez lu1985kas
Ogłoszono kryzys
Zwiń
X
-
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
-
-
dokładnie nie ma sie co rozwodzić, każdy ma rozum i widzi co sie dzieję, wszystko drożeje, płace nie rosną, Polak jeśli ma możliwość zamataczenia to zrobi to bo jest do tego zmuszany i każdy pragnie zapewnić dobrobyt sobie i swojej rodzinie, taka delikatna dżungla zacznie panować :|
a bez znajomości niedługo nic się już nie załatwi :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu1985kas.... , taka delikatna dżungla zacznie panować :|
a bez znajomości niedługo nic się już nie załatwi :?
Jak to kiedyś za bajtla mi ojciec powiedział:
"Polska to taki dziki kraj jak te w sercu Afryki z tą różnicą, że jeszcze się wzajemnie nie zjadamy"
... i znajomości też.
W PRL-u trzeba było mieć wejścia mięsnym czy alkoholowym, mieć info co , kiedy i gdzie rzucą.
Teraz znajomości do załapania roboty /lepszej roboty oraz kontaktów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalZamieszczone przez DzidaZamieszczone przez natashWedług mnie każdy prywaciaż/firma ma niebotyczne marże, bo szef musi jeździć S6 lub Q7, a plebs ma robić za 1500
Komentarz
-
-
Jako wykładowca i szkoleniowiec nie mogę narzekać....oczywiśce aby jak to się zwie "godnie" żyć muszę pracować i w niektóre wekendy i nie na jednym etacie. A kryzys...hmm na uczelniach go nei widać - studentów przybywa - może z racji tego, żej est to jednen z bardziej wybieranych kierunków technicznych.
Komentarz
-
-
Kryzys w UE czy USA różni sie od tego w Polsce że my z samochodów przesiądźmy się na rowery a oni z BMW na Skode...my będziemy mieli tylko na rachunki i żarcie a oni co najwyżej zrezygnują z wyskoku do kina raz w tygodniu...eh..szkoda słów...
Nie możemy też popadać w taki pesymizm, trzeba pracować i tyle, co ma byc to będzie i wtedy będziemy się martwićChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashWedług mnie każdy prywaciaż/firma ma niebotyczne marże, bo szef musi jeździć S6 lub Q7, a plebs ma robić za 1500........
Ja prowadzę dialalność dwutorowo:
- podstawowa tworzywa sztuczne
- dodatkowa to handel gratami do Mercedesów
W pierwszej obroty spadły o 75%%%. Zwolniłem kilka osob został trzon z najbardziej sprawdzonych i tych którym jeszcze się coś chce.
Kiedy zaczynałem koszty były nastepujace - kwoty netto:
- surowiec 4,5kg
- pracownik 4zł/h
- paliwo 2zł/l
- wyrób gotowy 110zł/szt
teraz
- surowiec 9zł/kg
- pracownik 10-12zł/h
- paliwo - 6zł/l
- wyrób gotowy 130zł/szt
Jest różnica, co??
W gratach do samochodów też sporo mniejszy deal bo chłop w stodole rozłoży samochód którym syn raz na kwartal z Anglii przyjedzie i cześci na Allegro pogoni za półdarmo.
Kiedyś miesięczny dochód z PIT-u to tyle co teraz rocznie
Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie.
Komentarz
-
-
Nie wiem kiedy zaczynałeś, ale fakt różnice są, ja bardziej odnośiłem się do firm dużych >30 osób, małe manfaktury na pewno mają cieżko, ale to do czego się odnosisz, to ja też jak zaczynałem pracować ok 6-7 lat temu to zarabiałem na 550l ON, a teraz po paru podwyżkach, małych bo małych ale podwyżkach zarabiam może na tyle samo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie.
Na początku lat 90 rodzice mojego kolegi z osiedlowego warzywniaka zbudowali na gotówkę wille (i to była willa) i kupili Hondę Civic (a w 1995 roku nowa honda Civic to było naprawdę coś).
Teraz z ważywniaka osiedlowego jak wyciągniesz miesięcznie 3-4 koła to jest dobrze .... czy to świadczy, że teraz jest chujnia ?
Nie - to normalne, że powoli przestaje się opłacać prowadzić niektóre biznesy .... (szczególnie te najbardziej prymitywne oparte na pracy pracowników). Może po prostu idz do pracy ....
Komentarz
-
-
Panowie nie zmieniajmy tematu, od dawien dawna wiadomo że pracodawca do h... a pracownik to nierób...przynajmniej większość naszego społeczeństwa tak myśli i chyba nic się w tej kwestii nie zmieni...zwłaszcza że państwo coraz bardziej ma gdzieś "ludzi pracy"...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie., a właściciel jeździ Q7 bo wziął obrót z ostatnich 5 dni na auto :P
Poprostu w Polsce trudno się czegoś dorobić, a jak już komuś się uda, to zgarnia jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem bo nie wiem ile taki stan rzeczy potrwa, o tym właśnie mówię, a to tworzy spore dysproporcję w płacach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydZamieszczone przez kazik4x4Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie.
Teraz z ważywniaka osiedlowego jak wyciągniesz miesięcznie 3-4 koła to jest dobrze .... czy to świadczy, że teraz jest chujnia ?
Nie - to normalne, że powoli przestaje się opłacać prowadzić niektóre biznesy .... (szczególnie te najbardziej prymitywne oparte na pracy pracowników). Może po prostu idz
do pracy ....
Mam iść do pracy? A ja myślałem że tam codziennie o 7.00 chodzę. No bo według Ciebie bycie szefem to nie praca.
Loyd, ciekawe jak będziesz gadac jak uwolnia dostęp do zawodów prawniczych - jak w Stanach. Wtedy o wartości prawnika nie bedzie stanowić to u kogo aplikował tylko jak się zna na robocie, a notariusz będzie w kazdym kiosku na rogu. I to też nie będzie chujnia tylko normalny rozwój
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydTo nie jest żadna chujnia, tylko normalny rozwój gospodarki w Polsce.
Na początku lat 90 rodzice mojego kolegi z osiedlowego warzywniaka zbudowali na gotówkę wille (i to była willa) i kupili Hondę Civic (a w 1995 roku nowa honda Civic to było naprawdę coś).
Teraz z warzywniaka osiedlowego jak wyciągniesz miesięcznie 3-4 koła to jest dobrze ...
W Polsce firma np.
transportowa wygląda tak 5aut =5 kierowców ,sekretarka, szef właściciel fura w kredycie -szef często ę,ą biznesmen ,syn auto za x pieniędzy bez pojecia o firmie ojca, oboje pracy się brzydzą bo firmę mają. Tak wyglądała firma ojca mojego kolegi z czasów szkolnych
W "Europie" firma 50 aut żona księgowa lub papierkową robotą się zajmuje, syn kierowca firmę zna od podszewki na magazynie auta ładuję, ojciec-szef firmy zajmuję się wszystkim Gdy kierowca zachoruję wsiada i jedzie w trasę...
Lub magazyn:
U nas szef firmę otworzył w latach 90 tych,auto za XXX pieniędzy, trzeba się kłaniać do podłogi bo kiwnie palcem do "pana Mareczka- pupilek szefa" i człowiek zostanie zwolniony, pracownicy pracujący za najniższą krajową
W Europie firma od 2-3 pokoleń auto często tańsze od nie jednego pracownika.Wszyscy mówią sobie na ty. Zarobki zgodnie z obowiązującymi standardami w danym kraju
Ostatnio się zastanawiałem nad zyskami firmy w Polsce a w EU. Mamy sklep warzywniak ceny w obu krajach podobne. I w Polsce sprzedawczyni ma 1tyś zł a w Unii 1 tyś Euro. Kurna jak to jest jak cena sprzedanej sałaty w obu krajach jest taka sama. Czyżby ktoś dokładał do interesu?
Mamy np. sklep Ikkkea ceny w Polsce i w Europie są takie same. Ale pracownik w polsce zarabia x razy mniej. Czyli albo ktoś nas kiwa albo tam ktoś dokłada?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Loyd, ciekawe jak będziesz gadac jak uwolnia dostęp do zawodów prawniczych - jak w Stanach. Wtedy o wartości prawnika nie bedzie stanowić to u kogo aplikował tylko jak się zna na robocie, a notariusz będzie w kazdym kiosku na rogu. I to też nie będzie chujnia tylko normalny rozwój
Ilość prawników z uprawnieniami jest w Polsce obecnie taka jak średnia europejska.
Ja sobie chwalę - ale problem mają mecenasi, którzy nauczeni byli w latach 90, że klient i tak zapłaci bo nie ma wyboru. Tacy rzeczywiście mają ciężko.
Jak ktoś jest nauczony ciężkiej tyry za rozsądne stawki to klientów zawsze będzie miał ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashZamieszczone przez kazik4x4Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie., a właściciel jeździ Q7 bo wziął obrót z ostatnich 5 dni na auto :P
Poprostu w Polsce trudno się czegoś dorobić, a jak już komuś się uda, to zgarnia jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem bo nie wiem ile taki stan rzeczy potrwa, o tym właśnie mówię, a to tworzy spore dysproporcję w płacach.
Zgarniam jak najwięcej? Oczywiście bo każdy ma swoje 5 minut. Płace? Ja zawsze powtarzam - jak komuś nie pasuje może odejść. Dziwnym trafem ludzi pracują u mnie po kilka lat (rekordzista chyba 14) i nie za brdzo chce im się odejść jak na razie.
Placić więcej? Jak będa ku temu przesłanki to czemu nie?
P.S. Załóż firme i pokaż jak wspaniałym i szczodrym szefem można być
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Tak prowadzę warzywniak, ale taki w krótym są takie maszyny jakich nie ma w promieniu ca. 150km, same niewykwalifikowane prymitywne chłopy tam pracują, jest ich raptem 4 i wypracowują próg pełnej księgowosci x2.
Bo pan "biznesmen" musi półtora tałzena brutto zapłacić niewolnikowi a kiedyś to sobie z utargu tygodniowego Pan "biznesmen" nowego furaka kupował a teraz już nie ?
Tak to będzie się już działo .... czym bardziej rozwinięty gospodarczo kraj tym większe koszty pracy. Trzeba to zrozumieć i zwiększać marże na czym innym niż ludzkiej pracy ....
[ Dodano: Nie 22 Sty, 12 20:19 ]
PS - tylko do tego trzeba zmienić mentalność polskich bienesmenów. A jak nie to rynek ich wymieni ....
Komentarz
-
-
koledzy,
koniec Oftopa
loyd, shok - to nie miał być temat pt. sąsiad ma firmę a ja nie i mnie ściska w dołku
mamy procedurę jednego okienka - dziś decyzja jutro masz firmę.
a z ekonomi wiecie ze celem firmy jest maksymalizacja zysków. z resztą popatrzcie na swoje ręce - są naturalnie zwrócone do Ciebieech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Zamieszczone przez natashZamieszczone przez kazik4x4Ch...jnia jest do tego stopnia, że kiedyś kupno samochodu to była kwestia wzięcia utargu z 2-3 dni w tygodniu, teraz nawet nie myślę o zmianie., a właściciel jeździ Q7 bo wziął obrót z ostatnich 5 dni na auto :P
Zgarniam jak najwięcej? Oczywiście bo każdy ma swoje 5 minut. Płace? Ja zawsze powtarzam - jak komuś nie pasuje może odejść. Dziwnym trafem ludzi pracują u mnie po kilka lat (rekordzista chyba 14) i nie za brdzo chce im się odejść jak na razie.
Placić więcej? Jak będa ku temu przesłanki to czemu nie?
P.S. Załóż firme i pokaż jak wspaniałym i szczodrym szefem można być
Komentarz
-
-
A ja bardzo szanuję ludzi takich jak Kazik4x4
I Tomikt bardzo ładnie to ujął.
Jak coś nie pasi koledzy (natash, shok, i loyd) , to biegusiem do urzędu , firmę założyć, dać pracę dla co najmniej 10 ludzi..............i ci zatrudnieni niech się wypowiedzą w tym wątku.
Edit:
przesadziłem z tą liczbą osób.
dajcie pracę dla 80 osób.Pozdrawiam
Marek
combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE
Komentarz
-
Komentarz