Te same osiągi, a mała i duża buda, to zawsze w mniejszej będzie lepiej czuć przyspieszenie.
1,4TSI miażdży
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
dlatego pytam bo mam fabke 1.6 tdi cr 105km. powiem ze jak jechalem wczoraj a4 to masakra byla.podobalo mi sie .od 100 do 160 to autko smigajak rakieta..duzo lepsze auta , wyzszych klas zostawaly na przyspieszaniu..mulowata dopiero sie robie powyzej 160..
max jaki wczoraj zrobilem to 182 z trzema osobami i bagazem
6tki troche brakuje bo by szybciej przyspieszala pow 160km/h
Komentarz
-
-
Fabia 1.9TDI 105KM 240Nm
Prędkość maksymalna - 191km/h
0-100km - wg różnych danych 10.8-11.1
1.4tsi 122KM 200Nm
V-max - 203
0-100 - 9.7
więc zakładając, że oba mają gifty ( choć wg tego co można znaleźć w sieci Tsi mają większe)
osiągi mogą byś tylko lepsze. Tak czy inaczej nie ma takiej opcji żeby ta konkretna Fabia była szybsza na stoperze. Bo subiektywnie, tak jak ktoś już napisał, TSI rozwija moc równomiernie a TDI muli, dostaje kopa i znów muli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez krzysiek83wprTDI muli, dostaje koba i znów muli
Komentarz
-
-
a kto mocno przyspiesza ponizej 1900 ? chyba tylko bogaci ktorych stac na nowa dwumase :szeroki_usmiechJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsZamieszczone przez Mach700krzysiek83wpr i Jac_ek - liczby niestety nie kłamią Fabia II 1,9 TDi ma w katalogu 240Nm a 1,4 Tsi tylko 200. Obydwa silniki mają gifty, jak zaznaczył Loru, a przy tym fabia jest lżejszym wozem, więc sprawa jest oczywista. Ja jeździłem rok taką fabią II 1,9 Tdi (auto nowe - wyjechałem nią z salonu) i przesiadłem się bezpośrednio na octavię 1,4 Tsi (także nowe i także wyjechałem nią z salonu, mam więc bezpośrednie porównanie i przełożenie z obydwu aut. pozdrawiam
ps. Jac_ek dzięki - już poprawiłem
lepszego kopa? --> fabka 1.9 tdi. nie ma co porównywać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprFabia 1.9TDI 105KM 240Nm
Prędkość maksymalna - 191km/h
0-100km - wg różnych danych 10.8-11.1
1.4tsi 122KM 200Nm
V-max - 203
0-100 - 9.7
więc zakładając, że oba mają gifty ( choć wg tego co można znaleźć w sieci Tsi mają większe)
osiągi mogą byś tylko lepsze. Tak czy inaczej nie ma takiej opcji żeby ta konkretna Fabia była szybsza na stoperze. Bo subiektywnie, tak jak ktoś już napisał, TSI rozwija moc równomiernie a TDI muli, dostaje kopa i znów muli.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBkrzysiek83wpr, nie prowokuj do kłótni co lepsze. Bo dobrze wiesz, że obydwa silniki mają swoje plusy i minusy. Każdy wybiera to co lubi. :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprdobra olewam to
Zamieszczone przez krzysiek83wprw porównaniu do TSI w TDI (przynajmniej 1.9 w OII) jest wyczuwalny bardzo mocy przyrost mocy przy ok 1900obr/min poniżej tych obrotów samochód słabo przyspiesza. Słabo - tzn bez rewelacji.
i to nie jest wątpliwej jakości dyskusja o wyższości TSI nad TDI czy odwrotnie, bo jeśli ktoś jest w stanie porównywać te 2 silniki to ma lekko nierówno pod sufitem, zupełnie inne przeznaczenie, osiągi, charakterystyka, więc może pozostańmy przy tym - "co kto lubi", tylko już bez podwórkowych mądrości i tylko o to chodzi.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
loru, z manualem można szybciej ruszyć - bo możesz ruszyć z 3500 obr./min. z DSG bez LC nie ruszysz tak dynamicznie, bo zawsze zaczynasz od ~900 obr/min i tracisz czas ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekloru, z manualem można szybciej ruszyć - bo możesz ruszyć z 3500 obr./min. z DSG bez LC nie ruszysz tak dynamicznie, bo zawsze zaczynasz od ~900 obr/min i tracisz czas ;-)O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorua szkoda bardzo co nie zmienia faktu że żadna rakiet to to nie jest- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
każdy to wie, kto nie modli się do skody 1,4 Tsi jak do obrazka. Są ludzie, którzy mieli w życiu kilka innych aut i mają odniesienie ważne by zachować chociaż krztę obiektywizmu, tu każdy chwali to co ma. Mam obecnie to 1.4 Tsi i nie zachwalam, wręcz przeciwnie, mam nadzieję, że już niedługo... Pozdrawiam obiektywnych
Komentarz
-
-
witam, zdecydowanie udany silnik, gadanei o zawodnosci czy tez nie to wszsytko wyssane z palca, kiedyś tak mowiono o TDI. Silniczek super, szkoda że neidokupiłem automatu jedynie.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekale nie jest to silnik do szybkiej jazdy
Wszystko zależy od pkt odniesienia. Przed Skodą mój najmocniejszy samochód miał max 100 koników i 135 niutoników, więc proszę się nie dziwić, że ja też uważam mojego szkodnika za bardzo żwawe autko.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
Komentarz