Stawianie... systemu na laptopie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlito12
    Drive
    • 2010
    • 79

Zamieszczone przez demmsi
    temp oleju jest wyświetlana tylko gdy typ przeglądu jest ustawiony bodajże na QG0 lub QG1
    a wie ktoś może czy da się to wLączyć dla ustawień QG2???
    nie myśl o tym czego chciałeś ciesz się tym co dostałeś
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy.
    Pacjent to Toshiba A-300 15K System Vista laptop od 2007 roku nie modyfikowany. Wszystko ORI.

Chciałbym na nim na nowo postawić system i wszystkie sterowniki na "świerzo".
    Niestety nigdy nie robiłem żadnych dysków recovery itp.

Oczywiście na lapku ie mam nic cennego wszystko można formatować.
    Ktoś momoże mi jaka jest kolejność działania ??

Dziękuję
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

Re: Stawianie... systemu na laptopie.

Jak kupowałeś nowego to zajrzyj do instrukcji
      4x4

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez 4x4BKF
        No w sumie mogę tylko trzeba poszukać

Powiedz mi tylko czy system jest gdzieś na dysku ... bo płyt w vindozą i sterownikami raczej nie miałem?

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sesik
          RS
          • 2006
          • 2165

Zamieszczone przez maxpaynemm
          Zamieszczone przez 4x4BKF
          No w sumie mogę tylko trzeba poszukać

Powiedz mi tylko czy system jest gdzieś na dysku ... bo płyt w vindozą i sterownikami raczej nie miałem?
          Jak nic nie robiłeś z partycjami to powinna być "ukryta" z niby instalacja windowsa, odpal lapka z płyty jakiejś ratunkowej i tą ukrytą partycję zrób aktywna, dzięki temu powinno ruszyć instalowanie windowsa tak jak to wyglądało w dniu w którym pierwszy raz włączyłeś laptopa po kupnie :szeroki_usmiech
          Best ET = 13.666
          Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
          PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
          http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Luki80a
            Rider
            • 2010
            • 341
            • Octavia III combi (5E5)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ewentualnie przy załączeniu lapka powinno Ci wyskoczyć pod jakim klawiszem jest funkcja przywracania systemu. Wciskasz klawisz i dalej postępujesz wg wskazówek oprogramowania.
            Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

właczasz komputer, podczas ladowania (czarny ekran) wciskasz deleted albo f8 (nie pamietam teraz a nie chce mi sie wylaczac kompa) w biose ustawiasz, zeby botowalo z plyty cd, wkladasz plyte cd z windowsem, restartujesz i lecisz pokoleji. Najpierw format, potem wybor partycji i instalacja.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie am jakiegoś dysku co piszę recovery?
                u mnie na HP był dysk (zawsze go kasuje bo mi nie potrzebny po stawianiu systemu) i dodatkowo nie szło go uruchomić za pierwszym razem bez wsadzenia płyty dvd do nagrania płyt recovery
                w sumie jak formatuje to cały dzień trzeba zarezerwować

Komentarz

• Yarwa
                  Elegance
                  • 2010
                  • 915
                  • BMW

Przywłączaniu kompa wcisnij klawisz F12 i powinieneś miec wtedy dostęp do partycji recovery. Dalej to już zgodnie z instrukcjami na ekranie. Jesli nie będzie tzn nie masz ukrytej partycji ale w takim przypadku dostałbyś przy zakupie płytke recovery.

Komentarz

• TomekRs
                    RS
                    • 2011
                    • 1670

czemu caly dzien? u mnie caly proces na starym kompie trwal ok 2h. Z tego windows instalowal sie ponad 60-70min. Reszta to restartowanie, ladowanie itd.
                    Przy nowych komputerach taka akcja trwa ok. 1h

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tego, co wiem, w notebookach Toshiby dostarczanych bez płyty z czystym systemem, lub z systemem w wersji "recovery", a więc gdy na dysku komputera znajdowała się ukryta partycja z plikami umożliwiającymi przywrócenie fabrycznego stanu systemu, istniały dwie możliwości formatu i postawienia systemu "na nowo":

I.

1. Wyłączamy komputer, włączamy go, a następnie natychmiast wielokrotnie wciskamy klawisz "F8"
                      2, Następnie, gdy na ekranie pokaże się komunikat o logowaniu, wciskamy natychmiast klawisz "F2", gdyż inaczej procedurę trzeba będzie powtórzyć
                      3. Następnie jest opcja na górze "Aby uzyskać dostęp do zaawansowanych opcji startowych " - wciskamy klawisz "F8"
                      4. W zakładce "Advanced Opcja Boot", zaznaczamy opcję "Napraw komputer" i wciskamy klawisz "Enter"
                      5. Pojawi się opcja odzyskiwania systemu" - wybieramy opcje językowe i klawiatury, a następnie klikamy "Dalej"
                      6. Następnie istnieje możliwość zalogowania się jako użytkownik lokalny, dzięki czemu można uzyskać dostęp do opcji odzyskiwania - trzeba wpisać hasło administratora
                      7. Pojawi się opcja "System Recovery" - wtedy wystarczy wybrać, co nas interesuje: a) Uruchom naprawę b) System Restore c) Toshiba Recovery Wizard. Wybieramy "Toshiba Recovery Wizard", a następnie wybieramy opcję przywrócenia do ustawień fabrycznych
                      Dalej wszystko odbędzie się praktycznie automatycznie - system w kompie "wróci" do stanu "nowości" - oczywiście wszystkie dane zapisane podczas dotychczasowej pracy zostaną utracone.

II.

Przy włączaniu komputera wciskasz kilkakrotnie klawisz "F9", lub "0" (zero) do momentu, gdy pojawi się ekran z wyborem opcji. Wtedy wciskasz klawisz "F8", aby wejść w rozszerzony wybór opcji - tam wybierasz "Napraw komputer", co pozwoli Ci wejść w kolejne opcje, w tym m.in. znajdującą się na dole opcję "Kreator przywracania". Następnie lecisz dalej - komputer już Cię poprowadzi.
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Tylko te systemy z recovery producenta mają triliony zbędnych programów.

Komentarz

• Qulek
                          RS
                          • 2005
                          • 1630
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

natash, a możliwość odinstalowania to zabrali ?? Przecież można sobie zbędny syf wywalić.
                          BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14150
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czemu caly dzien? u mnie caly proces na starym kompie trwal ok 2h. Z tego windows instalowal sie ponad 60-70min. Reszta to restartowanie, ladowanie itd.
                            Przy nowych komputerach taka akcja trwa ok. 1h
                            Tylko że laptop ze świeżo zainstalowanym systemem z recovery nadaje się tylko do oglądania a nie do pracy :!: Pozostaje jeszcze tak jak pisze natash, abstinent, odinstalowanie zbędnych programów i zainstalowanie wszystkich dodatkowych programów sterowników itd a na to też trzeba czasu aby to miało ręce i nogi.
                            Osobiście ja robię tak. Stawiam goły system i wgrywam podstawowe sterki do samego systemu, usuwam zbędne programy, dzielę HDD na partycje, zmieniam ścieżkę dostępu dla (dokumenty, pulpit,ulubione itd - w moim wypadku na "D") nie zezwalam na robienie "punktów przywracania, usuwam te które są" i robię pierwszy obraz partycji "C" programem Acronis (kiedyś robiłem Ghostem)
                            Następnie dogrywam programy których wiem że będą mi na pewno potrzebne np Office przeglądarki i ściągam wszystkie poprawki (service pack) do Windowsa i Office robię kolejny obraz.
                            Na koniec instaluję wszystkie inne potrzebne programy (NIS, GG, Skype, AllPlayer, programy do komórki, nawigacji itd i konfiguruję wszystko na tip top łącznie z pocztą i hasłami oraz robię obraz "full wypas"
                            Obrazy kopiuję na zewnętrzne HDD aby nie zajmowały miejsca na lapusiu
                            Teraz kiedy tylko mam najmniejszy problem z systemem lub po prostu uważam że jest już zaśmiecony odpalam Acronisa i po około 20 - 30 min mam świeżutki system z pełną konfiguracją czystymi rejestrami i nawet pulpit pozostaje niezmieniony Jedyne co pozostaje to dogranie poprawek od ostatniej instalacji ale to już Pikuś (Pan) :szeroki_usmiech
                            Dodatkowy plus to taki że nawet jak mi padnie HDD czy tylko MBR to dalej dysponuję systemem lub kopią MBR-a

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

octaviars1, dla tego cały dzień, że do tego dochodzi kopia dokumentów, danych z różnych programów
                              sama instalacja to ok 2h, później wywalenie tego co niezbędne, bo nie mam opcji przy instalacji
                              no i instalowanie programów, a to najgorsze i przegranie dokumentów
                              pełne zainstalowanie cały dzień albo i lepiej
                              z tym że aż tak się nie śpieszę, bo łatwo się pomylić

Komentarz

• TomekRs
                                RS
                                • 2011
                                • 1670

nie no mozna wybrac co sie chce zainstalowac
                                maxpaynemm napisa, ze nie potrzbuje nic kopiowac

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

1. System czysty, bez zbędnego syfu od producenta.
                                  2. Instalacja samemu wszystkich sterowników potrzebnych do pełnej funkcjonalności laptopa.
                                  3. Ghost lub inna kopia
                                  4. Skopiowanie aplikacji portable na laptopa polecam np. http://www.liberkey.com/en.html do tego np. xmarks do zakładek

Trochę zabawy jest, ale w przyszłości masz czysty obraz systemu tylko ze sterownikami. Aplikacje portable możesz dowolnie przenosić między komputerami i ich instalacja nie obrasta dodatkowo komputera.

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dokonując przywrócenia "czystego" systemu z partycji Recovery, instalacja niezbędnych sterowników następuje "z automatu" - producent sprzętu na ukrytej partycji umieszcza (poza systemem) również wszystkie potrzebne sterowniki.
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• maxpaynemm
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1764
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki koledzy!

Bardzo mi się przydadzą wasze pomysły. Okazuje się, że mam jednak płytkę Recovery, którą zrobiłem kiedyś zaraz po pierwszym uruchomieniu kompa Pytanie tylko czy jak przywrócę system z tych płytek lub ukrytej partycji to czy całość tego starego systemu zostanie wyczyszczona i zastąpiona nowym?? Tak bym chciał aby w razie czego poleciały też programy i syfy niechciane

Pozdrawiam!!

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

stawianie systemu to nic innego jak format i wgranie od nowa czystego
                                        tak też robi się z płyt recovery
                                        u siebie jak mam partycje recovery to moge coś takiego zrobić i zachować dokumenty, później komp sam wrzuca tam gdzie były
                                        raz tak zrobiłem i nie pomyślałem że mam więcej danych niż dysk może pomieścić w czasie takiej operacji (potrzeba połowa wolnego dysku) i poszło się wszystko jebać :evil:

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14150
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dokonując przywrócenia "czystego" systemu z partycji Recovery, instalacja niezbędnych sterowników następuje "z automatu" - producent sprzętu na ukrytej partycji umieszcza (poza systemem) również wszystkie potrzebne sterowniki.
                                          Ale pacjent jest z 2007 r więc pewnie się pozmieniały i są nowsze :!:
                                          Bardzo mi się przydadzą wasze pomysły. Okazuje się, że mam jednak płytkę Recovery, którą zrobiłem kiedyś zaraz po pierwszym uruchomieniu kompa Pytanie tylko czy jak przywrócę system z tych płytek lub ukrytej partycji to czy całość tego starego systemu zostanie wyczyszczona i zastąpiona nowym?? Tak bym chciał aby w razie czego poleciały też programy i syfy niechciane
                                          Tak zostanie zastąpiony stary nowym ! Jeśli masz HDD podzielony na partycje i na innej niż "C" masz jakieś ważne dane albo sobie je gdzieś skopiuj albo dokładnie czytaj co jest przy kolejnych krokach przywracania recovery bo już się spotkałem że można było przywrócić system tylko na dysk a nie na partycję co skutkuje pokasowaniem partycji i danych które się tam znajdują

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

Zamieszczone przez Eidos71
                                            Tylko wtedy masz trilion programów gratisów od producenta laptopa np. Roxio, Sroxio itd. itp., które dodatkowo obciążają system.

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie ma co ryzykować i przegrać dane na jakiś nośnik
                                              u mnie dyski robi po swojemu
                                              dodatkowe programy można samemu wywalić, wyczyścić rejestr i gotowe
                                              co ciekawe jak wywalę np Credential Manager, to we właściwościach dvd nie mam zakładki "nagrywanie"

Komentarz

• maxpaynemm
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1764
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie wszystko co moje zgrałem na stacjonara wiec lapka mozna spokojnie całego formatować.
                                                W sumie to nigdy nie stawiałem systemu na lapku na na stacjonarach mam doświadczenie i wszystko wiem.

Mam na DVD ori system naklejka z kluczem jest na lapku wiec system by poszedł tylko nie za bardzo wiem co potem - jakie stery dawać do lapka. Na ich stronie jest kupa i trudno mi sie połapać wiec chyba spróbuje z tego Recovery

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Koledzy.
                                                  Pacjent to Toshiba A-300 15K System Vista laptop od 2007 roku nie modyfikowany. Wszystko ORI.

Wybierz tylko prawidłowy Short Model No, system VISTA 32bit, typ sterownika jedziesz po kolei, zależy co masz, czyli: webcam, fingerprint, bluetooth, wireless lan controller itd. itp.

[ Dodano: Czw 15 Mar, 12 20:19 ]
                                                  Instalujesz pusty system korzystając z płyty Windows Vista, chociaż osobiście bym nie instalował za chiny tego systemu, XP lub W7 i potem sobie zainstaluj sterowniki ze strony i będziesz miał czysty system, którego możesz zrobić ghosta lub inny obraz na przyszłość.

Komentarz

Pracuję...